Knowfarë di Skype për mua? | VPNOverview

Skype është një nga emrat më të mëdhenj në komunikimin online – veçanërisht nëse jeni duke kërkuar të bëni një thirrje video. Shërbimi është i njohur për miqtë dhe të dashurit e ndarë në distanca të mëdha, por është gjithashtu një mjet thelbësor për shumë biznese. E konceptuar si një shërbim i decentralizuar që e mban informacionin privat, Microsoft tani zotëron Skype. Me kalimin e viteve, shumë shqetësime për privatësinë me Skype janë shfaqur. Përdoruesit duhet të jenë të vetëdijshëm për informacionin që shërbimi mbledh për përdoruesit e tij. Më poshtë mund të lexoni në lidhje me informacionin që Skype mbledh për ju dhe çfarë bëjnë ata me këtë njohuri.


Hfarë ka ndodhur me privatësinë e Skype?

logo skypeSkype u shpik si një sistem kolegësh me kolegë. Kjo do të thoshte që thirrjet zanore mund të bëheshin përmes një sistemi të decentralizuar. Thirrjet u koduan dhe meqenëse nuk u transferuan përmes një serveri të centralizuar, intimiteti ishte i gjithi, por i garantuar. Fatkeqësisht, nuk është kështu sot.

Që nga viti 2017 ka mbi 1.3 miliardë përdorues të regjistruar të Skype. Ky numër është rritur çdo vit që nga viti 2009 dhe vlerësohet të rritet në mbi 2 miliardë deri në vitin 2023. Një pjesë e asaj që ka nxitur rritjen e Skype është sektori i biznesit. Në vitin 2011, Microsoft bleu Skype. Microsoft zëvendësoi platformën e tij të komunikimit të biznesit me një platformë të bazuar në Skype. Bizneset tani kishin një platformë thirrjeje me zë dhe video të integruar në programin e tyre aktual të komunikimit. Rezultati ishte një rritje e përdorimit të Skype nga biznesi.

Me blerjen e Skype erdhën ndryshime në mënyrën sesi Skype funksionoi prapa skenave. Përvoja e përdoruesit nuk ka ndryshuar shumë që nga shitja e saj. Por mënyra sesi programi lidhte përdoruesit ndryshoi rrënjësisht. Larg sistemit privat, të decentralizuar, Skype tani kalon nëpër serverë në pronësi të Microsoft. Kjo ka ndryshuar sigurinë dhe privatësinë e Skype në një mënyrë që shumica e përdoruesve nuk janë plotësisht të vetëdijshëm.

Cilat çështje të privatësisë së Skype duhet të më shqetësojnë?

Logoja e Microsoft-itTë gjitha bisedat, zërat dhe videot e Skype tani kalohen përmes serverëve të kontrolluar nga Microsoft. Kjo do të thotë që ata mund të mbledhin dhe monitorojnë të gjitha informacionet që ju dërgoni dhe merrni përmes Skype. Politika e privatësisë e Microsoft-it nuk jep shumë detaje se sa të dhëna janë mbledhur. Por ne tani e dimë se kompania mbledh shumë të dhëna të Skype.

Dëbora e të dhënave të sigurisë, Edward Snowden e dhënë, përfshinte shumë informacione se si funksionon Skype me qeverinë. Ne e dimë që Skype i siguroi NSA-së qasje në mesazhe të koduara. Kjo tregon se Skype mbledh dhe ruan thirrjet Skype. Skype gjithashtu do t’i sigurojë ato të dhëna për agjencitë qeveritare në kërkesë. Ndërsa sigurimi i sigurisë nga terroristët dhe kriminelët e tjerë është i mirë për shoqërinë, humbja e intimitetit është një kosto serioze për këtë përfitim.

Ështje të reja të privatësisë

Marrëveshja e fundit e shërbimit nga Microsoft hyri në fuqi 1 maj, 2018. Në të, kompania shtoi gjuhë për të ndaluar përdorimin e shërbimit për “shfaqje publike ose ndarje të përmbajtjes ose materialit të papërshtatshëm”. Ka shumë probleme me këtë politikë që kanë të bëjnë me ekspertët e politikave. Problemi i parë është se Microsoft duket i gatshëm të kontrollojë këtë lloj materiali. Për ta bërë këtë, Microsoft duhet të jetë në gjendje të monitorojë përmbajtjen që kalon nëpër serverat e tyre. Ajo duhet të jetë në gjendje të përcaktojë nëse është e papërshtatshme ose fyese. Kjo nënkupton një aftësi për të mbledhur dhe ruajtur informacionin tuaj. Microsoft gjithashtu duhet të jetë i aftë të analizojë përmbajtjen.

Shqetësimi i dytë i madh është mbi gjuhën e paqartë të deklaratës. Kush vendos se cila përmbajtje është e papërshtatshme? Ekziston një gamë e gjerë mendimesh mbi atë që përmbajtja është fyese. Për shkak se politika është kaq e paqartë, ka të ngjarë të zbatohet në mënyrë të pasaktë. Nëse varet nga shërbimi për të mbajtur kontakte me miqtë ose bashkëpuntorët e largët, kjo është një situatë shqetësuese.

Probleme me Cortana dhe Skype

Logoja e CortanaMicrosoft është duke integruar ndihmësin e tij dixhital Cortana në të gjitha produktet e tij. Cortana tashmë është integruar me Windows 10. Microsoft gjithashtu ka në plan të integrojë së shpejti Cortana me Skype. Fatkeqësisht, Cortana tashmë po krijon shqetësime për privatësinë me Skype.

Cortana përpiqet t’ju ndihmojë juve me informacione kontekstuale në bisedat Skype. Për ta bërë këtë, po monitoron vazhdimisht Skype. Nëse përmendni planet për fundjavën në një bisedë në Skype, Cortana mund të shfaqet me një parashikim të motit. Kjo zbulon se Cortana ka qasje të plotë në bisedat tuaja në Skype.

Si përdor Skype informacionin tuaj

Detajet e politikës së intimitetit të Microsoft-it se si Skype do të përdorë të dhënat tuaja personale. Skype përdor informacionin tuaj për të përmirësuar produktet e tyre dhe për të personalizuar produktet e tyre për ju. Skype gjithashtu përdor të dhënat tuaja për t’ju prezantuar me reklamat përkatëse. Thisshtë kjo pjesë e fundit që po shqetëson nga pikëpamja e intimitetit. Mënyra e vetme për të përdorur të dhënat tuaja për të përmirësuar reklamimin është të krijoni një profil të hollësishëm të interesave dhe aktiviteteve tuaja. Reklamuesit pastaj përdorin këtë informacion për të synuar reklama të caktuara tek ju.

Microsoft gjithashtu ndan këtë informacion në lidhje me ju në produkte të ndryshme të Microsoft. Informacioni nga bisedat tuaja në Skype është i lidhur me informacione nga burime të tjera. Këto burime do të përfshijnë Outlook, Internet Explorer dhe produkte të tjera të Microsoft. Duke shkëmbyer dhe kombinuar informacionin tuaj, Microsoft mund të krijojë një profil shumë të hollësishëm se kush jeni. Këto të dhëna janë të vlefshme për qëllime të reklamimit në shënjestër.

Si mund ta ruaj intimitetin tim gjatë përdorimit të Skype?

Skype nuk mund të jetë shkelësi më i madh [shëno lidhjen për të postuar atë që Facebook di për mua] në mbledhjen e informacionit privat për reklamim. Ende është mjaft shqetësuese që mund të jetë duke monitoruar bisedat tuaja. Ka mënyra të thjeshta për të ndihmuar në përmirësimin e intimitetit tuaj në internet. Më poshtë mund të lexoni në lidhje me dy opsionet tuaja më të mira në intimitet.

Ndryshimi i cilësimeve të intimitetit tuaj të Skype

Një nga mënyrat më të lehta për të filluar të rivendosni privatësinë tuaj në Skype është të merrni disa minuta për të azhurnuar cilësimet e intimitetit tuaj. Duke rregulluar cilësimet e intimitetit tuaj, ju mund të ushtroni një kontroll mbi reklamat në shënjestër. Ju gjithashtu mund të kufizoni informacionin privat të disponueshëm për ju në Skype.

Përdorimi i një VPN

Lidhja VPNEdhe nëse rregulloni cilësimet tuaja të intimitetit, Skype ende mund të fitojë një informacion të madh për ju. Një mënyrë e thjeshtë për ta bërë përvojën tuaj në internet më anonime është të përdorni një Rrjet Virtual Privat të mirë (VPN). Një VPN rishikon të dhënat tuaja përmes serverit të tyre, në vend që t’i dërgojë ato direkt në Skype dhe shërbime të tjera në internet. Kjo mund të përmirësojë privatësinë tuaj në internet pa e ndaluar plotësisht Skype nga jeta juaj.

Vendosja e një VPN cilësore është e lehtë dhe mund të bëhet në disa momente. Pasi të jetë vendosur, lidhja përmes një VPN është e thjeshtë. Ju madje nuk mund të vini re një ndryshim në aktivitetet tuaja normale në internet. Ju mund të vini re se reklamat që shihni nuk duket se janë aq adaptive në mënyrë interesante ndaj interesave tuaja.

Një VPN gjithashtu do t’ju lejojë të shmangni kufizimet gjeografike për të transmetuar përmbajtje në internet. Ju gjithashtu mund të jeni në gjendje të shmangni kufizimet në vendin e punës për hyrjen në internet. Shikoni udhëzuesin tonë VPN për të gjetur një shërbim cilësor që do t’i plotësojë nevojat tuaja.

përfundim

Ju nuk bëni asgjë për të siguruar privatësinë tuaj, Skype ka të ngjarë të mbledhë shumë informacione për ju. Sidoqoftë, duke rregulluar cilësimet e intimitetit në Skype dhe duke përdorur një VPN mund të riktheheni disa nga privatësia juaj. Gjithashtu, mbani mend se Skype nuk është e vetmja kompani që është pas informacionit tuaj personal.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me