Isfarë është një adresë MAC? Ku mund ta gjej timen? | VPNoverview

Devicedo pajisje ka një adresë MAC, por jo të gjithë e dinë se çfarë është kjo. Kjo MAC nuk ka asnjë lidhje me Apple. Në këtë rast, MAC qëndron për Media Access Control. Shtë një adresë unike që i jepet një pajisjeje nga prodhuesi. Një adresë MAC nganjëherë quhet edhe adresa e harduerit ose adresa fizike e një pajisjeje. Ai identifikon përshtatësin e rrjetit në PC, laptop, tablet apo pajisje mobile. Një përshtatës i rrjetit ose një kartë rrjeti sigurojnë që kompjuteri juaj të mund të lidhet me një rrjet. Adresa MAC kërkohet që pajisjet e një rrjeti të komunikojnë me njëri-tjetrin. Ai gjithashtu siguron që ruteri juaj të mund të dërgojë informacione në pajisjen e saktë brenda rrjetit.


Cili është funksioni i një Adresë MAC

Adresa macAdresat MAC janë kode 48-bit, që do të thotë se ato përbëhen nga një seri me dymbëdhjetë shifra dhe shkronja. Do adresë MAC ka një kombinim unik. Kjo bën të mundur identifikimin e një pajisjeje. Karta e Internetit ose përshtatësi i pajisjes tuaj transmeton këtë adresë MAC për t’u bërë e njohur vetë për pajisjet në rrethinat e saj. Në këtë mënyrë, ruteri di se ku të dërgojë informacione.

Për ta ilustruar: nëse lidhni shumë pajisje me një ruter në shtëpi, të gjitha pajisjet kanë të njëjtën adresë IP, por secila pajisje ka adresën e vet MAC. Për shkak të kësaj, informacioni mund të dërgohet në pajisjen e saktë brenda një rrjeti. Kjo është shumë e dobishme dhe madje e rëndësishme: siguron që rezultatet e kërkimit tuaj të mos përfundojnë në laptopin e shokut tuaj.

Adresa të shumta MAC në një pajisje

Një pajisje mund të ketë adresa të shumta MAC. Kjo për shkak se adresa MAC nuk është vetëm unike për çdo pajisje, por edhe për çdo lidhje interneti. Kështu që ju keni një adresë të ndryshme MAC për lidhjen tuaj Ethernet sesa për lidhjen tuaj Wi-Fi. Edhe kur përdorni një VPN, do të merrni një adresë të re MAC për atë lidhje interneti. Për ta përmbledhur, megjithëse me siguri përdorni vetëm një adresë MAC në shumicën e pajisjeve tuaja, mund të ketë shumë më tepër.

Më poshtë mund të shihni se si duket kur pajisja juaj ka adresa të shumta MAC. Së pari, është adresa MAC e lidhjes Ethernet, e ndjekur nga të dhënat e lidhjes Wi-Fi që është aktualisht në përdorim. Dy blloqet e fundit tregojnë informacione për lidhjet VPN me NordVPN dhe Surfshark që janë përdorur në këtë PC. Në të gjitha këto raste, adresa MAC mund të gjendet pas “Adresës Fizike”.

Adresat MAC

Ku mund ta gjej adresën time MAC?

Gjetja e adresës suaj MAC nuk është shumë e komplikuar, megjithëse mund të duket sikur është. Së pari, shpesh mund të gjesh adresën MAC në një ngjitje fizike në pajisjen tuaj. Zakonisht, ka vetëm një numër atje. Kjo mund të jetë problematike, pasi tani e dini se është e mundur të keni adresa të shumta MAC (sepse gjithashtu mund të keni lidhje të shumta). Për të parë saktësisht se çfarë adrese MAC ka lidhja juaj e tanishme, prandaj do të duhet të shkoni te cilësimet e pajisjes suaj. Më poshtë është një plan hap pas hapi për të gjetur adresën tuaj MAC në Windows, Android dhe iOS.

Adresa juaj MAC në Windows

Ndiqni hapat më poshtë për të gjetur adresën tuaj MAC në një pajisje Windows. Shpjegimi i parë vlen posaçërisht për Windows 10 dhe metoda e dytë funksionon edhe për versionet e mëparshme të sistemit operativ. Do të funksionojë në mënyrë të ngjashme për sistemet e tjera.

Në Windows 10 mund ta gjeni adresën MAC në mënyrën e mëposhtme:

 1. Klikoni në logoja e lidhjes në shiritin tuaj të detyrave.Adresa MAC Windows 10
 2. Klikoni mbi “rrjet & Cilësimet e Internetit“.
 3. Do të shfaqet një dritare e re. Klikoni “Ndryshoni vetitë e lidhjes“.Adresa MAC Windows 10
 4. Do të gjeni adresën tuaj MAC menjëherë pas “Adresa fizike (MAC)“Nën”Vetitë“.Adresa MAC Windows 10

Shënim: Nëse doni të shihni të gjitha adresat MAC të ndryshme në pajisjen tuaj, mund të klikoni “Shikoni vetitë e rrjetit tuaj” në vend të “” ndryshoni vetitë e lidhjes “nën statusin në hapin 3.

Për të gjitha sistemet e dritareve mund të gjeni edhe adresën tuaj MAC duke ndjekur këto hapa:

 1. Shtypni tuaj Keyelësi Windows dhe “r” në të njëjtën kohë. Dritarja e mëposhtme do të shfaqet:Adresa MAC Windows
 2. Mbush “cmd”Dhe shtypni Ne rregull.
 3. Shkruaj “lista getmac / v / fo”Në dritaren që shfaqet. Sigurohuni që të përfshini hapësirat, pasi nuk do të funksionojë pa to. Pasi ta keni futur brenda, shtypni enter.Adresa MAC Windows
 4. Do të shihni një përmbledhje të të gjitha lidhjeve tuaja të internetit. Numrat dhe shkronjat që shfaqen pas Adresa Fizike make up adresën tuaj MAC.Adresa MAC Windows

Adresa juaj MAC në Android

Nëse doni të gjeni adresën tuaj MAC në Android, mund të ndiqni këto hapa:

 1. Shko tek “settings “ dhe shtypni “Rreth pajisjes“.Adresa MAC Android
 2. Takoni “status“.Adresa MAC Android
 3. Do të gjeni adresën tuaj MAC nën “Adresa Wi-Fi MAC“.Adresa MAC Android

Adresa juaj MAC në iOS

Ju mund të zbuloni se cila është adresa juaj MAC në iPhone duke ndjekur këto hapa:

 1.  Shkoni te cilësimet tuaja dhe klikoni “i përgjithshëm“.Adresa MAC iPhone
 2.  Tani klikoni “për“.Adresa MAC iPhone
 3. Këtu mund të gjeni adresën tuaj MAC pas “Adresa Wi-Fi“.Adresa MAC iPhone

Spoofing Adresa juaj Mac

hackerShtë e mundur të ndryshoni adresën tuaj MAC në diçka më pak të identifikueshme. Kjo quhet “mashtrim”. Mbrojtja e mashtrimit në vetvete nuk është e paligjshme. Sidoqoftë, ka njerëz që ndryshojnë adresën e tyre MAC për të marrë pjesë në aktivitete të paligjshme në mënyrë anonime. Hakerët e bëjnë këtë, për shembull, kështu që gjërat që ata bëjnë në internet nuk mund të gjurmohen tek ata. Përdoruesit e rregullt të internetit mund të duan të ndryshojnë adresën e tyre MAC për të përdorur një licencë me disa persona në të njëjtën kohë ose të jenë në gjendje të shfletojnë në mënyrë anonime.

Ndarja e një licence

Disa ofrues të internetit dhe ndërmarrje softuerësh mbajnë shënime në numrin e pajisjeve që përdorin shërbimin e tyre duke shikuar adresat e tyre MAC. Kjo u lejon atyre të kufizojnë numrin e njerëzve që mund të përdorin një pajtim. Disa njerëz ndryshojnë adresën e tyre MAC me qëllim për të hyrë në një shërbim pa arritur këtë kufi. Sidoqoftë, kjo shkon kundër rregullave të shërbimit. Në thelb, është mashtrim dhe për këtë arsye është i paligjshëm. Ne nuk ju rekomandojmë të prishni adresën tuaj MAC për të ndarë licencat me grupe të mëdha njerëzish.

Ndaloni gjurmuesit

Një nga arsyet kryesore për shumicën e njerëzve për të fshehur adresën e tyre MAC është privatësia. Në këtë botë dixhitale, shumë kompani janë të etur për të marrë duart e tyre në të dhënat tuaja online. Sa më shumë dinë për përdoruesit, aq më shumë para mund të paguajnë për reklama të synuara, për shembull. Edhe pse identiteti juaj mund të mos jetë i lidhur direkt me adresën tuaj MAC, të gjitha sjelljet tuaja të shfletimit mund të lidhen me njëra-tjetrën. Uebfaqet dhe palët e tjera mund të përdorin këtë informacion për të krijuar një profil të hollësishëm për ju. Nëse doni ta parandaloni këtë, mund t’ju duhet të prishni adresën tuaj MAC. Në këtë mënyrë, ju mund të mbeteni mjaft anonim gjatë shfletimit. Për fat të mirë, shumicën e kohës adresa juaj MAC zakonisht nuk komunikohet në uebfaqe. Shumica e kohës në faqet e internetit mund të shohin vetëm adresën tuaj IP. Shumë njerëz ndryshojnë adresën e tyre IP, për shembull duke përdorur një VPN.

Cili është ndryshimi midis një adrese IP dhe një adrese MAC?

Shumë njerëz shpesh pyesin se cili është ndryshimi midis një adrese IP dhe një adrese MAC. Të dy mund të duken shumë të ngjashme, por nuk janë. Një adresë IP caktohet nga ruteri dhe përdoret sa herë që kërkoni diçka nga një uebfaqe. Për shkak të IP tuaj, faqja në internet e di se ku t’i dërgojë informacionet e tyre. Adresa IP mund të shihet si adresa e rrjetit të një ruteri. Të gjitha pajisjet që hyjnë në internet përmes këtij ruteri kanë të njëjtën adresë IP.

Adresa juaj MAC ndryshon për pajisje. Për shkak të MAC-it tuaj, ruteri e di cilën pajisje të dërgojë informacionin te. Në këtë mënyrë ju mund të jeni në të njëjtën lidhje interneti, por të mos merrni kërkimet e njëri-tjetrit. Kjo është edhe një gjë e mirë: pa një MAC, përdorimi i të njëjtës lidhje interneti si familja, familjarët, apo edhe të huajt në Starbucks mund të shkaktojnë situata mjaft të sikletshme.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me