Intimiteti Online: Sa i sigurt është Snapchat-i juaj? | VPNOverview

Ndërsa Snapchat ka filluar të kapë disa nga përdoruesit e vjetër, ende pothuajse gjysma e të gjithë përdoruesve të Snapchat janë nën moshën 25 vjeç. Ka pasur shqetësime për privatësinë me Snapchat. Duke qenë të vetëdijshëm për kufizimet dhe rreziqet e përdorimit të aplikacionit, është e mundur të ruani privatësinë tuaj. Duhen vetëm disa minuta për të rishikuar cilësimet e intimitetit tuaj dhe për të siguruar informacionin në dispozicion për ju përmes aplikacionit. Ju mund të siguroheni që zbuloni vetëm informacionin për të cilin jeni komod kur jeni publik.


Historia e Snapchat

Logoja e SnapchatHistoria e Snapchat fillon në vitin 2011 ndërsa themeluesi Evan Spiegel imagjinon një lloj të ri të rrjetit social. Facebook dhe Twitter ruajnë bisedat tuaja duke siguruar një rekord të përhershëm që mund të rishikoni. Snapchat, nga ana tjetër, do të përpiqej të bëhej një vend ku bisedat ndodhin më shumë si jeta reale.

Snapchat Snaps janë si një bisedë që ju keni ballë për ballë me një mik. Ju thoni diçka, ata thonë diçka. Tre ditë më vonë asnjëri prej jush nuk mund të mbani mend saktësisht se çfarë u tha në bisedë, por akti i të folurit me njëri-tjetrin ndërton marrëdhënien.

Në vend se bisedat të jenë konkrete dhe të jetojnë përgjithmonë në afatin tuaj kohor, Snapchat harton Snaps dhe Stories të tij për të jetuar në këtë moment. Ju merrni bisedën, dhe ajo zhduket, duke jetuar vetëm në kujtesën tuaj. Pas shikimit, postimet në Snapchat zhduken ose pas një kohe të kufizuar ju specifikoni kur i krijoni dhe i dërgoni ato. Kjo ishte ideja, sidoqoftë.

Problemet me tregimin

Deri në vitin 2012, Snapchat kishte mbi 10 milion përdorues, kryesisht midis adoleshentëve. Adoleshentët po iknin në Facebook ndërsa prindërit dhe gjyshërit e tyre filluan të bashkohen. Deri në vitin 2013, Facebook u përpoq të blinte Snapchat për 3 miliardë dollarë – një ofertë që Spiegel refuzoi përfundimisht. Snapchat vazhdoi rritjen e tij shpërthyese bazuar në premtimin e saj se postimet në Snapchat u zhdukën përgjithmonë. Snapchat po shiste intimitet dhe deri në gusht 2014, 40% e 18-vjeçarëve ishin të fiksuar.

Fatkeqësisht, Snaps-et tuaja nuk ishin aq private sa kishte premtuar Snapchat. Përdoruesit ishin në gjendje të merrnin fotografi nga telefonat e tyre dhe u shfaqën shumë aplikacione të palëve të treta që do të ruanin foto dhe video të postuar në Snapchat. Aplikacioni mund të ketë transmetuar vendndodhjen tuaj pa dijeninë tuaj dhe në shumë raste mund të mbledhë informacione nga libri juaj i adresave pa pyetur.

Për shkak se Snapchat nuk i verifikoi numrat e telefonit nga përdoruesit kur regjistroheshin, llogari të rreme u ngritën për të mbledhur informacione nga përdoruesit që menduan se po bisedonin me një mik. Kjo shkelje le që 4.6 milion emrat e përdoruesve të Snapchat dhe numrat e telefonit të hyjnë në duar të gabuara.

Në një marrëveshje me FTC, u bë e qartë se Snapchat nuk mund të përmbushë premtimin e tij për t’i bërë Snaps-in tuaj plotësisht të zhduket përgjithmonë pasi të ishin marrë. Ndërsa FTC nuk e gjobiti Snapchat, ata do të monitorojnë kompaninë për pajtueshmëri të intimitetit për 20 vitet e ardhshme.

Privatësia e Snapchat Sot

Një azhurnim i fundit i Snapchat ka ngjallur edhe një herë shqetësimin në lidhje me çështjet e intimitetit. Karakteristika e quajtur Snap Map ju lejon të ndani vendndodhjen tuaj me miqtë në aplikacion. Si parazgjedhje, Snapchat fiket ndarja e vendndodhjes. Megjithatë, pasi të jetë i ndezur, mund të jetë e lehtë të harroni nëse mund të ndani vendndodhjen tuaj me këdo që përdor aplikacionin.

Për fat të mirë, ju lehtë mund ta fikni këtë veçori nëse e dini se ku mund të shikoni në cilësimet e intimitetit. Snapchat ka bërë përmirësime në komunikimin me përdoruesit se sa i sigurt është informacioni i tyre. Ata po ndihmojnë përdoruesit të jenë të vetëdijshëm për mënyrat për të siguruar Snaps-in e tyre. Mund të siguroheni që të ndani vetëm ato që dëshironi të ndani, me kë doni ta ndani.

Parametrat e konfidencialit të fotografive

Për të hyrë në cilësimet e intimitetit tuaj, në aplikacion trokitni lehtë mbi foton e profilit tuaj në pjesën e sipërme të majtë të ekranit për të hyrë në profilin tuaj. Takoni ingranazhet në këndin e sipërm të djathtë për të hyrë në cilësimet tuaja. Shkoni poshtë derisa të shihni titullin “Shërbime shtesë” dhe trokitni lehtë mbi “Menaxho” për të filluar. Më poshtë tregojmë se cilat cilësime mund të ndryshoni për ta bërë llogarinë tuaj më private.

Cilësimet e fotografisë

Reklamat e synuara të Snapchat

Shkoni poshtë te “Preferencat e Reklamimit” dhe trokitni lehtë mbi atë për të tërhequr cilësimet e reklamimit në Snapchats. Snapchat përdor të dhëna që merr nga përdorimi i aplikacionit për të ofruar reklama në shënjestër për ju. Ai gjithashtu përdor informacionin e mbledhur nga reklamuesit rreth jush për të synuar reklama edhe për ju. Të dyja këto mundësi janë zgjedhur si parazgjedhje. Fshij “Auditor-based” për të çaktivizuar synimin bazuar në informacionin e marrë nga reklamuesit. Fshij “Aktivitetin e bazuar” për të çaktivizuar reklamat e synuara për ju bazuar në veprimtarinë tuaj në Snapchat.

Menaxhoni përdorimin e Snapchat të kontakteve tuaja

Nga menuja “Menaxho”, lëviz poshtë tek Kontaktet. Si parazgjedhje, Snapchat nuk sinkronon kontaktet tuaja me aplikacionin. Nëse i keni dhënë leje Snapchat për ta bërë këtë në të kaluarën, ajo do të vazhdojë të azhurnojë kontaktet tuaja sa herë që bëni një ndryshim. Për ta fikur këtë, zgjidhni Kontaktet e Sinkronizimit. Ju gjithashtu mund të shikoni të gjitha kontaktet që keni sinkronizuar me Snapchat, ose të fshini të gjitha informacionet e kontakteve tuaja nga aplikacioni.

Kontrolloni me kë lejoni të kontaktoni

Kthehuni në menunë e cilësimeve, lëvizni poshtë tek pjesa e drejtuar, “Kush mund …”. Nga këtu kliko në “Më Kontaktoni” për të kufizuar me kë lejoni të kontaktoni. Snapchat ofron vetëm një mundësi për të kufizuar këtë cilësim, “Miqtë e mi”.

Përveç Snaps, ju mund të postoni Snaps në Story tuaj. Ju keni mundësinë që t’ua tregoni Historinë tuaj të gjithëve ose vetëm miqve tuaj. Ju madje mund të rregulloni Story tuaj për të bllokuar disa miq nga të shohin ndonjë Snaps që ju shtoni në Story tuaj. Klikoni në “Shiko Historinë time” për të hyrë në këtë cilësim.

Nëse keni miq ose interes të ndërsjellë, Snapchat mund t’ju rekomandojë të tjerëve në karakteristikën e tyre të Shtimit të Shpejtë. Nëse preferoni ta mbani profilin tuaj më privat, trokitni lehtë mbi “Shihni me Shpejtësi Shto” dhe zgjidh zgjidhjen e kutisë.

Ju mund të çaktivizoni veçorinë e diskutueshme Snap Maps në këtë seksion gjithashtu, duke shtypur “Shikoni vendndodhjen time”. Nëse kontrollohet Ghost Mode, nuk po ndani vendndodhjen tuaj me askënd. Ky është mënyra e paracaktuar e Snapchat. Nëse keni zgjedhur të ndani vendndodhjen tuaj në të kaluarën, mund të kontrolloni Ghost Mode për të fshehur vendndodhjen tuaj nga të gjithë. Si një alternative, ju mund të ndani vendndodhjen tuaj me miqtë tuaj, ose të zgjidhni “Vetëm Këta Miqtë …” për të zgjedhur vetëm miqtë me të cilët dëshironi të ndani vendndodhjen tuaj me.

Mbrojtja e intimitetit tuaj jashtë Snapchat

Lidhja VPNEdhe nëse jeni të kujdesshëm në lidhje me atë që ndani në aplikacione si Snapchat, mund të ndani më shumë sesa realizoni në internet. Një mënyrë e thjeshtë për të mbrojtur privatësinë tuaj në internet është të përdorni shërbimin e një VPN cilësore. Një VPN ju ndihmon të mbani informacionin tuaj anonim në internet, duke mbrojtur informacione të ndjeshme, si dhe thjesht ju lejon të ruani më shumë intimitet në internet. Ju gjithashtu mund të shmangni kufizimet në cilat faqe në internet mund të vizitoni nga vendi juaj i punës, ose kufizimet gjeografike bazuar në vendndodhjen tuaj. Për të mësuar më shumë, lexoni postimin tonë në lidhje me funksionet e një VPN-të.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me