Fshehni ose ndryshoni adresën tuaj IP: shfletoni lirshëm! | VPNOverview

Gjatë viteve të kaluara, privatësia jonë dhe mbrojtja e të dhënave tona personale janë bërë gjithnjë e më të rëndësishme. Ju mund të keni dëgjuar se është një ide e mirë për të ndryshuar ose fshehur adresën tuaj IP kur shfletoni në internet. Google, platformat e mediave sociale dhe madje edhe shërbimet sekrete ndjekin sjelljen tuaj në internet në një shkallë të gjerë. Edhe pse kjo është njohuri kryesisht e zakonshme në këtë pikë, shumë njerëz ende nuk e fshehin adresën e tyre IP ashtu si duhet. Ata njerëz rrezikojnë privatësinë e tyre. Ndoshta ata besojnë se nuk është e nevojshme për të fshehur jetën e tyre në internet sepse ata nuk kanë asgjë për të fshehur. Sidoqoftë, ka shumë arsye të tjera për të ndryshuar IP-në tuaj. A do të hipni në bandwagon dhe do të ndryshoni tuajat? Në këtë artikull, ne do të shpjegojmë se si mund ta fshehni dhe ndryshoni me lehtësi adresën tuaj IP – dhe pse duhet të dëshironi.


Farë është një adresë IP?

Ndryshoni grafikun e adresës IP“IP” në adresën IP nënkupton “protokollin e internetit”. Një adresë IP është një seri unike e numrave që janë caktuar për çdo lidhje interneti. Këto numra e bëjnë pajisjen tuaj të identifikueshme kur është e lidhur në internet. Një adresë IP është thelbësore për transmetimin dhe pranimin e të dhënave nëpër internet. Pa të, nuk do të mund të kryeni as detyrat më themelore në internet.

Sidoqoftë, adresa juaj IP gjithashtu mund të rrezikojë intimitetin tuaj. Ajo zbulon vendndodhjen tuaj të përgjithshme dhe palët e treta mund ta përdorin atë për të ndjekur aktivitetet tuaja në internet. Për më tepër, faqet e internetit dhe qeveritë mund të zgjedhin të mos ju tregojnë faqe ose shërbime të caktuara në varësi të vendndodhjes tuaj. Edhe më keq, kriminelët në internet mund të përgjojnë IP tuaj dhe të bëjnë të gjitha llojet e dëmtimit të pajisjes tuaj. Për këto arsye, shumë përdorues vendosin të fshehin ose ndryshojnë adresën e tyre IP. Një nga mënyrat më të mira dhe më të thjeshta për ta bërë këtë është duke përdorur një VPN të besueshëm. Një shërbim VPN që ju rekomandojmë është CyberGhost. Ky ofrues ofron shpejtësi të mëdha dhe ka një fokus të fortë në sigurinë dhe privatësinë. Për më tepër, është shumë e lirë dhe miqësore për përdoruesit, kështu që është një VPN e shkëlqyeshme për të filluar. Nëse doni të shikoni përvojat tona personale me këtë ofrues, mund të shikoni rishikimin tonë të gjerë të CyberGhost.

A do të provonit më parë një VPN të kufizuar, të lirë? Ndjehuni të lirë të hidhni një sy në listën tonë të VPN-ve më të mira falas në treg në këtë moment. Këto janë të preferuarat tona personale, të gjithë ata të besueshëm dhe një zgjedhje e mirë për këdo që dëshiron të provojë një VPN para se të marrë një kontratë vjetore.

Si të ndryshoni adresën tuaj IP me një VPN: një udhëzues hap pas hapi

Për t’i bërë gjërat sa më të lehta të jetë e mundur, ne do t’ju tregojmë se si të ndryshoni adresën tuaj IP duke përdorur një VPN hap pas hapi. Si shembull, ne do të përdorim CyberGhost. Procesi i vendosjes së VPN tuaj është mjaft i drejtpërdrejtë. Për të ndryshuar adresën tuaj IP me CyberGhost, gjithçka që duhet të bëni është të ndiqni këto hapa:

  1. Klikoni këtë lidhje për t’u drejtuar në faqen e internetit CyberGhost
  2. Klikoni butonin për të pretendojnë marrëveshjen. Do të ridrejtoheni automatikisht në faqen e çmimeve
  3. Zgjidhni kontratën që ju përshtatet më së miri (mujore, vjetore, etj.)
  4. Zgjidhni mënyrën e pagesës ju dëshironi të përdorni dhe shkruani emailin tuaj
  5. Identifikohu në faqen e internetit CyberGhost dhe shkarkoni klientin VPN që funksionon në sistemin tuaj operativ
  6. Hapni skedarin e instalimit pasi të përfundojë shkarkimi
  7. Kaloni në procesin e instalimit për të instaluar plotësisht VPN në pajisjen tuaj
  8. Hapni programin e instaluar VPN
  9. Identifikohu me llogarinë që keni bërë
  10. Klikoni ‘Shfletoni në mënyrë anonimeTurn dhe ndizni VPN

Sapo VPN të jetë lidhur, vetë adresa juaj IP do të fshihet dhe do të merrni adresën IP të serverit tuaj të zgjedhur VPN. Për sa kohë që kjo lidhje qëndron, ju do të jeni në gjendje të përdorni në mënyrë të sigurt dhe në mënyrë anonime internetin. Lini programin VPN të ekzekutohet në sfond, dhe lidhja juaj do të mbrohet.

Nëse dëshironi, mund të ndryshoni vendndodhjen e IP tuaj “të ri” duke zgjedhur një server tjetër. Thjesht lëvizni në menunë e serverit dhe zgjedhni vendin ku dëshironi IP-në tuaj të re të vendoset. Duke e bërë këtë me mençuri, ju mund të merrni rreth kufizimeve gjeo të përcaktuara nga faqet e internetit, pasi do të diskutojmë më në detaje më vonë.

Pse duhet të fshihni ose ndryshoni adresën tuaj IP?

Laptop me KyçFshehja e adresës suaj të IP është një mënyrë për të mbrojtur privatësinë dhe anonimitetin tuaj në internet. Ndryshimi i adresës suaj të IP-së në një IP tjetër mund të rrisë shumë lirinë tuaj të internetit. Zakonisht, fshehja dhe ndryshimi i adresës suaj të IP ndodh menjëherë, për shembull kur përdorni një VPN. Kjo do të thotë që ju mund të merrni edhe mbrojtje shtesë dhe më shumë akses në internet me vetëm një zgjidhje. Ndryshoni IP-në tuaj dhe do të merrni në:

Ndaloni ISP-në tuaj dhe palët e tjera të treta që t’ju përcjellin

Ofruesi juaj i shërbimit të internetit (ISP) dhe palët e tjera të rregullta ndjekin rregullisht aktivitetet në internet të përdoruesve përmes adresës së tyre IP. Në Shtetet e Bashkuara, si dhe në shumë vende të tjera, është plotësisht e ligjshme që ISP-të ta bëjnë këtë. Përveç regjistrimit të aktiviteteve tuaja në internet, ISP-ja juaj mund t’i ndajë këto informacione me palët e tjera. Për shembull, ata mund t’i dorëzojnë të dhënat tuaja personale qeverisë, nëse kërkohet ta bëjnë këtë. Ata madje mund të shesin historinë tuaj të shfletimit tek reklamuesit në këmbim të një fitimi.

Jo vetëm ISP-ja juaj, por edhe faqet e internetit, platformat e mediave sociale dhe rrjetet e reklamave mund të regjistrojnë aktivitetet tuaja në internet dhe zakonet e shfletimit. Ato zakonisht ua shesin këto të dhëna kompanive reklamuese, kështu që ato mund t’ju tregojnë reklama të përshtatura për interesat tuaja specifike. Nëse fsheh adresën tuaj IP, ISP-në tuaj, faqet e internetit, mediat sociale dhe palët e treta nuk do të jenë në gjendje t’ju përcjellin ju dhe pajisjen tuaj sa më efektivisht më gjatë.

Qëndro i sigurt dhe anonim në pikat e nxehta (publike) të Wi-Fi

Kur përdorni Wi-Fi publik, është thelbësore të merrni masat paraprake të duhura për të mbajtur të sigurt adresën tuaj IP dhe informacionin tjetër personal. Ndërsa pikat publike të Wi-Fi janë jashtëzakonisht të përshtatshme, ato janë gjithashtu shumë të pasigurta. Dokush në rrjet mund të shohë adresën tuaj IP dhe të spiunojë aktivitetet tuaja. Kjo ju lë të prekshëm ndaj kriminelëve kibernetikë dhe njerëzve të tjerë me qëllime të këqija. Fshehja e adresës suaj të IP është një hap i rëndësishëm drejt mbrojtjes së informacionit tuaj personal dhe aktiviteteve të shfletimit në një rrjet Wi-Fi publik të pasigurt.

Deri në një shkallë të caktuar, kjo gjithashtu vlen për një rrjet shtëpiak. Edhe familja juaj, shokët e dhomës dhe kolegët mund të shohin lehtësisht se çfarë jeni duke bërë në internet nëse ata janë pak teknik. Nëse kjo nuk mund të jetë gjithnjë problem, ai mund të krijojë patjetër për disa rrethana fatkeqe. Po sikur të gjesh një dhuratë të mrekullueshme për ditëlindjen për nënën tënde për të cilën nuk dëshiron që ajo të dijë asgjë? Dhe çfarë nëse rrjeti juaj i biznesit nuk ju jep mundësinë e përdorimit të mediave sociale, por me të vërtetë duhet të përdorni Twitter – për çfarëdo arsye? Në të gjitha këto raste, ndryshimi i adresës tuaj IP mund t’ju ndihmojë.

Shkarkoni pa dyshim torrentët

Shumica e vendeve në botë kanë ligje për shkarkime. Zakonisht, sa herë që materiali (muzikë, filma, libra) po përhapet në internet pa lejen e pronarit, kjo konsiderohet e paligjshme. Disa organizata kombëtare të të drejtave të autorit janë duke u përpjekur në mënyrë aktive të ndalojnë këtë praktikë. Në varësi të vendit ku jetoni, shkarkimi i materialeve të paligjshme mund të rezultojë me gjobë.

Për më tepër, shkarkimi i ndonjë gjëje mund të jetë i rrezikshëm, pasi hakerat dhe përruesit e keq mund të përdorin adresën tuaj IP për të mbajtur shënimet e të gjitha shkarkimeve tuaja. Ky informacion mund të përdoret në të gjitha llojet e mënyrave të paligjshme. Kriminelët në internet mund t’ju dërgojnë një “gjobë të rreme”, duke pretenduar se janë një organizatë zyrtare që lufton për të drejtat e autorit ndërsa ata në të vërtetë janë vetëm pas parave tuaja. Edhe nëse keni shkarkuar diçka plotësisht të ligjshme, ata prapë mund të përpiqen të tërheqin para nga ju duke kërcënuar të zbulojnë skedarët tuaj të shkarkuar në publik – diçka që me të vërtetë mund të dëshironi të shmangni.

Me këta kriminelë dhe organizata në internet duke mbajtur nën vëmendje aktivitetin tuaj online, shanset janë që ju të doni të fitoni disa nga privatësia juaj përsëri. Ju mund ta bëni këtë duke përdorur një VPN për të fshehur adresën tuaj IP dhe për të shkarkuar në mënyrë të sigurt dhe private.

Merrni rreth gjeo-kufizimet

Harta me vendndodhjenNjë arsye e njohur që disa përdorues ndryshojnë adresën e tyre IP është sepse i ndihmon ata të përdorin përmbajtje të kufizuar gjeo Kjo përfshin uebfaqe dhe shërbime streaming (ose përmbajtje specifike për ato shërbime) që janë në dispozicion vetëm në disa vende. Për shembull, shërbimet e transmetimit të tilla si Hulu dhe HBO GO janë në dispozicion vetëm për përdoruesit në Shtetet e Bashkuara. Sidoqoftë, nëse një përdorues me qendër në Mbretërinë e Bashkuar dëshiron të hyjë në këto shërbime, ata mund të marrin këtë kufizim rajonal duke maskuar adresën e tyre të vërtetë IP dhe duke e ndryshuar atë në një SH.B.A. Kjo bëhet më së shpeshti me një VPN, të cilën mund ta programoni për të transmetuar të dhënat tuaja përmes një serveri të vendosur në një vend tjetër. Adresa juaj e IP-së më pas do të duket se ka origjinë nga një vend tjetër.

Anashkaloni censurën e qeverisë

Në disa vende, të tilla si Kina dhe Irani, censura e rreptë (në internet) e qeverisë është e përhapur. Këto qeveri zakonisht kufizojnë hyrjen në një pjesë të madhe të përmbajtjes dhe vëzhgojnë nga afër aktivitetet në internet të qytetarëve të tyre. Ata synojnë të kontrollojnë media dhe media që të mund të ndikojnë në popullatën e tyre. Ju mund të merrni rreth këtyre kufizimeve dhe të parandaloni që qeveria të spiunojë ju duke ndryshuar adresën tuaj IP. Nëse përdorni një VPN për të maskuar adresën tuaj të vërtetë të IP-së, qeveria nuk do të jetë në gjendje të shohë atë që jeni duke bërë në internet.

Si mund ta fsheh apo ndryshoj adresën time IP?

Ka disa mënyra për të fshehur ose ndryshuar adresën tuaj IP. Disa nga këto janë shumë më të sigurta se të tjerët. Për t’ju dhënë një përmbledhje më të mirë, ne do të diskutojmë opsionet më të zakonshme për maskimin e adresës tuaj IP, duke i krahasuar ato me njëri-tjetrin ndërsa shkojmë.

Investoni në një VPN me cilësi të lartë

Mburojë VPNSiç kemi sugjeruar tashmë në seksione të tjera të këtij artikulli, mënyra më e sigurt për të fshehur adresën tuaj IP është të përdorni një shërbim me cilësi të lartë VPN. Një VPN është një lidhje rrjeti e sigurt që transmeton të dhënat tuaja përmes serverëve të largët. Për më tepër, një VPN kodon të dhënat tuaja, duke shtuar një shtresë shtesë sigurie. Kur lidheni me një VPN, adresa juaj e vërtetë IP është e fshehur dhe në vend të kësaj merrni një adresë IP të një prej serverëve të largët të ofruesit tuaj VPN. Palët e treta do të shohin vetëm adresën IP të serverit VPN, duke e bërë shumë të vështirë, nëse jo të pamundur, që ata të gjurmojnë trafikun e të dhënave tuaja përsëri tek ju.

Nëse doni të filloni të përdorni një VPN, thjesht mund të blini një nga një ofrues me reputacion, siç kemi përshkruar më lart. Përveç CyberGhost, ka shumë ofrues të tjerë të shkëlqyeshëm VPN, siç janë ExpressVPN dhe NordVPN.

Përdorni një server proxy

Serverët me prokurë janë një metodë tjetër që mund të përdorni për të fshehur ose ndryshuar adresën tuaj të vërtetë të IP. Një fakt i rëndësishëm për tu përmendur, sidoqoftë, është se proxies nuk kanë ndonjë nga veçoritë e sigurisë që kanë më shumë VPN. Një përfaqësues është një lloj serveri që funksionon si ndërmjetës midis përdoruesve dhe internetit. Kur përdorni një përfaqësues, të gjitha kërkesat tuaja në internet do të dërgohen përmes serverit proxy. Proxy pastaj përcjell kërkesat tuaja te serveri në internet që po përpiqeni të arrini. Gjatë këtij procesi, proxy ndryshon disa nga të dhënat tuaja, duke përfshirë adresën tuaj IP. Serveri i proxy do të ketë një adresë IP të vetin. Meqenëse të gjitha të dhënat tuaja janë dërguar atje, kjo IP do të dërgohet në pjesën tjetër të internetit, në vend të juajave.

Proxies shpesh përdoren për të hyrë në përmbajtje të kufizuar nga rajoni, veçanërisht kur bëhet fjalë për shërbimet e transmetimit. Sidoqoftë, është më mirë të përdorni serverë me prokurë vetëm kur bëni detyra me interes të ulët, sepse ato nuk i kodojnë të dhënat tuaja dhe nuk mund të parandalojnë që palët e treta të hyjnë në të. Kur përdorni një përfaqësues, ISP-ja juaj dhe palët e tjera të treta ende mund të monitorojnë atë që jeni duke bërë në internet. Me pak fjalë: proxies mund të jenë shumë të dobishëm për të marrë rreth gjeo-kufizimeve, por nuk duhet të përdoren për skedarë torrentimi ose aktivitete të tjera të ndjeshme ndaj intimitetit.

Shkarkoni shfletuesin Tor

Log The logo Router qepëNjë tjetër mundësi për të fshehur adresën tuaj të vërtetë IP është duke instaluar shfletuesin Tor. Tor është një shfletues falas që mund të përdorni për të shfletuar në internet në mënyrë anonime. Ai kodon të dhënat tuaja dhe pastaj i drejton nëpër serverë të ndryshëm (nyjet Tor) në të gjithë botën. Kjo e bën shumë më të vështirë për të tjerët të gjurmojnë aktivitetet tuaja në internet. Shfletuesi Tor gjithashtu fsheh adresën tuaj IP në mënyrë që palët e tjera nuk mund ta shohin atë. Një pengesë është se ai vetëm kripton trafikun e internetit brenda shfletuesit të tij, kështu që nuk ju mbron juve aq plotësisht sa do të bënte një VPN. Për më tepër, pasi të dhënat tuaja drejtohen nëpër shumë serverë të ndryshëm, përvoja juaj e shfletimit ka të ngjarë të jetë dukshëm më e ngadaltë, ndryshe nga kur përdorni një VPN të nivelit të lartë.

Lidhu me një pikë të nxehtë publike Wi-Fi

Një metodë përfundimtare për t’u përdorur nëse doni të fshehni adresën IP të lidhjes tuaj të internetit private është të lidheni me një pikë të nxehtë publike Wi-Fi në vend. Edhe pse kjo mund të ju ndihmojë të maskoni adresën tuaj të vërtetë private IP, është një taktikë shumë e rrezikshme. Në këtë situatë, ju merrni adresën IP të rrjetit Wi-Fi në vend të asaj të zakonshme. Sidoqoftë, siç e kemi përmendur edhe më parë, shumica e pikave publike të Wi-Fi nuk janë të sigurta, kështu që kushdo që përdor të njëjtin rrjet mund të shikojë në aktivitetet tuaja në internet. Nëse do të donin, ata madje mund të përgjonin të dhënat tuaja. Ndërsa është e vërtetë që ju mund të fshehni adresën tuaj të vërtetë IP duke u lidhur me një rrjet publik Wi-Fi, kjo ju bën tepër të prekshëm nga hakerat. Nëse përdorni Wi-Fi publik, prandaj ju këshillojmë gjithmonë ta bëni atë me një VPN për t’ju mbrojtur.

Mendimet përfundimtare

Nëse nuk mbroni adresën tuaj IP, qeveritë, faqet e internetit që vizitoni, ISP tuaj dhe madje edhe njerëzit që përdorin të njëjtin rrjet mund të shikojnë në trafikun e të dhënave tuaja në çdo kohë. Nëse nuk ju pëlqen kjo ide, është e mençur të fshehni adresën tuaj IP. Ky është edhe rasti nëse mendoni se nuk keni asgjë për të fshehur. Ajo që ju jeni duke bërë në internet thjesht nuk është biznes i askujt, por i juaji.

Për më tepër, ndryshimi i IP-së tuaj vjen me disa përfitime të këndshme. Për shembull, mund të përdorni një VPN për të hyrë në faqet e internetit të bllokuara ose përmbajtjen gjeo-specifike. Në mënyrë të ngjashme, ndryshimi i adresës tuaj IP do ta bëjë shumë më të vështirë për ISP-në tuaj të ju ndjekë ose spiunojë, dhe gjithashtu do t’i ruajë reklamuesit të mos përdorin të dhënat tuaja. Kur bëhet fjalë për të fshehur dhe ndryshuar adresën tuaj IP, një VPN është mënyra më e sigurt dhe efektive. Duke investuar në një shërbim të njohur VPN, ju mund të fshehni adresën tuaj IP dhe të ruani nivelet më të larta të intimitetit dhe sigurisë sa herë që jeni në internet.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me