Farë është shtypja e gishtërinjve në shfletuesin dhe pse është problem? | VPNOverview

Në ditët e sotme mund të jetë jashtëzakonisht e vështirë të mbetesh anonim në internet. Ka shumë metoda që mund t’ju identifikojnë në internet. Kontrollimi i një adrese IP është një nga metodat më të lehta dhe të drejtpërdrejta të zbulimit atje. Ju gjithashtu mund të zbuloni identitetin tuaj përmes cookies, malware, duke përdorur të njëjtën adresë emaili nëpër faqet, ose thjesht duke hyrë në një llogari me emrin dhe figurën tuaj të vërtetë.


Për fat të mirë, ka disa gjëra që mund të bëni për të qëndruar relativisht anonim në internet. Një VPN mund të maskojë (ndryshojë) adresën tuaj IP. Por nuk fsheh çdo detaj në lidhje me pajisjen dhe shfletuesin tuaj. Për shembull, ju akoma kaloni në atë Sistem Operativ që po përdorni, çfarë rezolucioni të ekranit keni ose çfarë fonte keni instaluar në pajisjen tuaj. Gjurmuesit janë kapur për këtë dhe kanë arritur ta shfrytëzojnë këtë në avantazhin e tyre për t’ju identifikuar. Ky artikull do t’ju marrë me bazat e shtypjes së gishtërinjve të shfletuesit dhe atë që duhet të dini në lidhje me të.

Gjithnjë e më shumë njerëz mbrojnë privatësinë e tyre në internet këto ditë. Për shkak të kësaj kompanitë duhej të gjenin teknika të reja për t’ju identifikuar në internet. Teknika më e vazhdueshme dhe e plotë deri tani është shtypja e gishtërinjve të shfletuesit (nganjëherë quhet edhe shtypje e gishtit e pajisjes).

Whatfarë është shtypja e gishtave të shfletuesit?

Shtypja e gishtave të shfletuesit është një mënyrë që faqet e internetit dhe gjurmuesit e tjerë në internet të caktojnë një profil unik (ose “gjurmë gishti”) për ju, në mënyrë që t’ju gjurmojnë në të gjithë rrjetin. Kjo gjurmë gishtash më pas do të mbledhë sjelljen tuaj të internetit, modelet, interesat dhe kështu pushton privatësinë tuaj për reklamim ose qëllime të tjera të paspecifikuara.

Pra, edhe pa adresën tuaj të vërtetë IP, shtypja e gishtërinjve të shfletuesit mund të ju identifikojë dhe gjurmojë përmes të dhënave specifike të përdoruesit. Në vend që të përpiqeni të kuptoni adresën tuaj të vërtetë të IP, shtypja e gishtërinjve përqendrohet në të dhënat specifike të përdoruesit në lidhje me shfletuesin dhe kompjuterin që po përdorni. Ata mund të përdorin detaje, të tilla si rezolucioni i ekranit tuaj, kartela grafike, shtojca etj., Për t’ju caktuar një gjurmë unike të gishtërinjve. Gjurmët e gishtërinjve të shfletuesit nganjëherë quhen “monsters të gatimit” sepse nuk kanë nevojë të instalohen në kompjuterin tuaj ose në shfletuesin tuaj. Ata do t’ju njohin pa implantuar asgjë. Metoda e shtypjes së gishtërinjve është më e detajuar nga sa janë cookies, nuk ka nevojë të instalohen, nuk mund të fshihen dhe akoma nuk ka një zgjidhje për të.

Si funksionon shtypja e gishtave të shfletuesit?

Informacion për rrjedhjet e laptopëveNdërsa vizitoni një faqe në internet, shfletuesi juaj është programuar të kalojë një sasi të caktuar informacioni në atë faqe në internet, në mënyrë që të mund të ngarkohet me saktësi. Me disa kode dhe kërkesa të thjeshta, faqet e internetit mund t’u kërkojnë shfletuesve të zbulojnë një sasi absurde të të dhënave në lidhje me shfletuesin dhe pajisjen tuaj. Këto janë detaje të tilla si sistemi juaj operativ, zgjidhja e ekranit, shkronjat, shtesat, shtojcat, kartela grafike, një azhurnimet tuaja më të fundit. Dhe lista vazhdon dhe i lë ata me një kombinim unik të detajeve që ju bëjnë të identifikoheni në internet. Kompjuterët janë komplekse dhe kanë kaq shumë nivele dhe versione të ndryshme të programeve kompjuterike, pajisjeve kompjuterike, firmware, azhurnimet, cilësimet, preferencat etj. Kjo do të thotë që çdo përdorues i vetëm mund të identifikohet në mënyrë unike me këto cilësime të ndryshme. Dhe kjo është pikërisht ajo që ndodh me shtypjen e gishtave të shfletuesit.

Një kod unik

Këto detaje, megjithatë, nuk zbulojnë se kush jeni. Jo direkt, d.m.th. Në fund të fundit, jo çdo gjurmë gishti unik ose kompjuteri i është caktuar një emri ose një individi. Për shkak se çdo gjurmë gishti (d.m.th. koleksioni unik i të dhënave specifike të pajisjes dhe shfletuesit) nuk ka një emër, ato mund t’ju caktojnë një. Ata ju japin një kod unik të gjurmëve të gishtërinjve. Ju keni një të drejtë tani, edhe pse nuk dini për të. Një gjurmë gishtash e shfletuesit duket si kjo:

cd1df51c8e2cfa514dfd8b59de2ed757

Kjo varg letrash dhe numrash nuk thotë asgjë konkretisht për ju, por megjithatë është një identifikues. Shtë një mënyrë që faqja të ju njohë kur të vini dhe të shkoni, çfarë shikoni, çfarë lloj përmbajtjesh tërheq për ju, etj. Ndërsa shfletoni në internet, sjelljet specifike, interesat, faqet e internetit dhe modelet janë regjistruar. Ata mund t’i lidhin këto me atë numër numrash dhe shkronjash. Nëse hyni në një faqe në internet që përmban informacionin tuaj personal, të tilla si Gmail ose Facebook, ju lidheni veten me këtë identifikues. Kjo është e përkohshme sepse njerëzit nuk e mbajnë të njëjtin shfletues dhe pajisje përgjithmonë. Përfundimisht do të merrni një të re, dhe atëherë gjurmët e gishtit ndryshojnë.

Cilat janë disa shembuj konkretë të shtypjes së gishtave të shfletuesit?

Desktop Me logot e shfletuesve Edge Brave VivaldiTë renditësh çdo mënyrë të mundshme që një kompjuter ose shfletues mund të shtypet nga gishti do të ishte një punë e pamundur. Thjesht ka shumë për të përmendur. Mendoni për çdo detaj të vogël që kompjuteri ose shfletuesi juaj ka që një tjetër nuk e ka – dhe më pas shumëzoni me secilën ndryshore të vetme. Lista është e pafund.

Sidoqoftë, ekzistojnë disa “kategori” shumë specifike për të cilat mund t’i kontrolloni. Këto përfshijnë, por nuk kufizohen vetëm në: shkronja, zgjidhje të monitorit, header, WebGL, WebRTC, media pajisje API, lloje MIME, API të fjalimit në ueb, API me prekje, API të statusit të baterisë, Uptime të sistemit, kompensim të zonës kohore dhe orës, shtypjen e gishtave të performancës JavaScript, dhe shumë më tepër.

Për një vështrim specifik të disa prej këtyre kategorive dhe si krahason gjurmët e gishtave të shfletuesit tuaj, hidhini një vështrim në browserleaks.com 

Disa uebfaqe të tjera ku mund të merrni një ide më të mirë ose të ndjeheni për gjurmët e gishtave të shfletuesit tuaj janë:

  • Panopticlick i EFF
  • https://amiunique.org/fp
  • http://uniquemachine.org/
  • https://hidester.com/browser-fingerprint/

Shtë interesante të theksohet se, një test mund të mos jetë në gjendje të ju identifikojë ndërsa një test tjetër mund t’ju identifikojë. Ka kaq shumë teknika të ndryshme sa është praktikisht e pamundur të mashtrosh çdo metrikë të vetme.

Pse është duke shtypur shenjat e gishtave të Browserit një problem i tillë?

Shtypja e gishtërinjve në shfletues u jep kompanive të teknologjisë së madhe si Facebook dhe Google (si dhe klientët e tyre të reklamave), regjimet shtypëse, hakerat, stalkerët, etj. Mundësinë për të pushtuar intimitetin e të gjithëve, pa marrë parasysh pëlqimin e një përdoruesi ose madje edhe njohuritë. Kjo i bën njerëzit që dëshirojnë të lihen vetëm, të mos ndikohen nga reklamat, të hetojnë subjekte polemike ose të shprehin opinione jopopullore, të paaftë për ta bërë këtë pa frikë nga hetimi ose hakmarrjet në internet. Për më tepër, udhëzimet aktuale të Bashkimit Evropian për privatësinë në internet përcaktojnë se qytetarët duhet të jenë të informuar në lidhje me llojin e metodave të gjurmimit që janë të punësuar në një uebfaqe dhe duhet të pajtohen në mënyrë aktive ose të “zgjedhin” para se të bëhet një përcjellje e tillë. Aplikimi i shtypjes së gishtërinjve të shfletuesit është një mosrespektim i madh i këtij udhëzimi për privatësinë.

A ka një zgjidhje për shtypjen e gishtave të shfletuesit?

Përgjigje e shkurtër: jo. Kjo është gjëja tragjike për shtypjen e gishtërinjve. Nuk ka asnjë zgjidhje apo metodë të vetme që mund të ndërmerrni që do të zgjidhë me magji çështjen. Sidoqoftë, ka disa gjëra që mund t’i shmangni për t’u siguruar që thjesht pak më e vështirë të gjurmoni.

Shouldfarë duhet të bëni padyshim që nuk duhet të bëni?

Për fat të mirë, ka disa gjëra që mund t’i shmangni për të zvogëluar problemin e shtypjes së gishtërinjve në shfletues. Asnjë nga këto nuk është veçanërisht e vështirë për t’u ekzekutuar, por ato kërkojnë qëndrueshmëri.

  • Mos përdorni një shfletues për gjithçka: veçoni aktivitetet tuaja sipas shfletuesve. Në atë mënyrë, çdo shfletues ka një gjurmë gishti unike dhe nuk mund të ndërlidhet. Kjo do të thotë që ju mund të veçoni sjelljen tuaj të shkarkimit nga sjellja juaj e mediave sociale, për shembull.
  • Mos hyr në një llogari që përmban informacionin tënd personal me një shfletues që përdor për qëllime anonime.
  • Mos shfletoni pa VPN. Shtypja e gishtave të shfletuesit e bën më të vështirë për ju të qëndroni anonim, por kjo nuk do të thotë që duhet ta bëni më të lehtë për gjurmuesit që t’ju ndjekin. Fshehja e adresës suaj të IP dhe kriptimi i trafikut tuaj të internetit është ende një pjesë e vlefshme dhe e rëndësishme për mbrojtjen e sigurisë dhe anonimitetit tuaj në internet.
  • Mos mendoni se mund ta zgjidhni këtë problem duke instaluar zgjerime ose duke ndryshuar disa cilësime në shfletuesin tuaj. Sa më shumë zgjatje të instaloni ose sa më shumë të rregulloni cilësimet në shfletuesin tuaj, aq më shumë ka të ngjarë që ata të mund të përcjellin aktivitetin tuaj përmes gjurmës së gishtërinjve.

Në përmbledhje

Shtypja e gishtave të shfletuesit është një problem kaq i madh sepse pushton intimitetin tuaj në atë mënyrë që të mos mund të mbroheni plotësisht duke përdorur një VPN, një shfletues specifik, shtesat speciale të shfletuesit ose ndonjë formë tjetër të programeve të intimitetit. Nuk ka asnjë zgjidhje perfekte për problemin e shtypjes së gishtërinjve të shfletuesit. Mjerisht, ju jeni më lehtë të identifikoheni kur ndryshoni shumë nga cilësimet tuaja. Nëse instaloni një shtesë për të prishur rezolucionin e ekranit tuaj, ju do të jeni vetëm një përdorues një-në-një milion i cili ka një zgjatje që prish rezolucionin e tyre të ekranit. Kjo ju bën, nëse ndonjë gjë, më të identifikueshme me shtypjen e gishtave të shfletuesit.

Mënyra më e mirë për të zvogëluar gjurmët e gishtit tuaj është duke përdorur shfletues të shumëfishtë për qëllime të ndryshme.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me