Doesfarë di Facebook për mua? | VPNOverview

logon e facebook-utMe mbi 2 miliardë përdorues aktivë, Facebook është një forcë kryesore për ndryshimet shoqërore në botë sot. Apeli i faqes përfshin të gjithë demografinë dhe pothuajse çdo vend në të gjithë globin. Ekspertët e privatësisë kanë kohë që shqetësohen për mënyrën se si Facebook mbledh dhe përdor informacionin. Me skandalet më të fundit në lajme, më shumë njerëz kanë filluar të shqetësohen për privatësinë e tyre në Facebook. Shumica e njerëzve kanë pak ide mbi profilet e hollësishme të përdoruesve që krijon Facebook. Bazuar në aktivitetin brenda dhe jashtë faqes, Facebook di më shumë për ju sesa shumë nga miqtë tuaj më të ngushtë.


Poshte ne vrimen e lepurit

Shumica e njerëzve janë të vetëdijshëm që Facebook di disa gjëra për ne dhe i përdor ato informacione për të dhënë reklama që do të interesoheshim t’i shikonim. Kjo mund të duket si një bllokim i vogël ose dy i përdorur për qëllime të padëmshme. Për shembull, ju kërkoni një produkt në Amazon, dhe më vonë shihni një reklamë për atë produkt në Facebook. Kjo duket e padëmshme, dhe ndoshta edhe e dobishme. Për shkak se ne shohim vetëm një efekt të vogël në reklamat tona, ne shpesh nuk mund të shohim profilin e ndërlikuar që Facebook ka për secilin nga ne.

Realiteti i situatës është që Facebook di më shumë për ju sesa dyshoni. Facebook raportoi të ardhurat për tremujorin e 1 të 2018 me 11,97 miliardë dollarë. Arritja afër dy miliardë njerëzve në mbarë globin, kjo e ardhur të jashtëzakonshme është pothuajse tërësisht nga të ardhurat e marketingut dhe reklamave. Në Shtetet e Bashkuara, Facebook solli mbi 26 dollarë për përdorues për tremujorin e 4-të të vitit 2017. Mesatarja në mbarë botën e Facebook ishte mbi 6 dollarë për përdorues. Facebook mund të komandojë atë lloj të ardhurash për shkak të reklamave të synuara. Si rezultat, reklamuesit kanë aftësinë të japin reklama specifike të cilat janë shumë efektive.

Facebook e di atë që mendoni

Diskutimet mbi fenë dhe politikën shpesh janë të diskutueshme. Ata mbajnë potencialin për ndjenja të lënduara dhe vepra të paqëllimshme. Për këtë arsye, shumë njerëz shpesh shmangin diskutimin e këtyre temave. Nuk është e pazakontë që edhe miqtë e afërt të mos jenë të vetëdijshëm për shumë nga mendimet tona më të diskutueshme. Kjo shpesh shfaqet në zgjedhje të mëdha ku shumica e njerëzve që njihni mund të duket se kundërshtojnë ashpër me një kandidat i cili përfundon duke fituar. Ne jo gjithmonë i zbulojmë miqtë tanë mendimet tona të vërteta për këto gjëra.

Jo aq me Facebook. Bashkimi Evropian miraton ligje për të mbrojtur privatësinë në këto tema që nuk përfshihen në ligjet e SHBA. Facebook mbledh informacione rreth jush edhe për këto tema të ndjeshme. E fshehur nën menunë e cilësimeve në Facebook është një menu që ju lejon të shihni disa nga informacionet që mbledh Facebook për ju. Seksioni juaj i politikës në SHBA zbulon se çfarë di Facebook për mendimet tuaja politike. Ndërsa miqtë tuaj mund të besojnë se jeni një mes i rrugës së një personi, Facebook e di nëse jeni shumë konservator apo shumë liberal.

Njohja e prirjeve tuaja politike ndihmon Facebook të përcaktojë se cilat reklama do të ishin më efektive. Edhe reklamat për të njëjtin produkt mund të përshtaten për të apeluar më shumë tek një grup apo një tjetër. Reklamat politike janë përshtatur veçanërisht për të arritur objektiva specifikë.

Facebook e di ku je

Më shumë se 75 përqind e përdoruesve të Facebook qasen në platformën në një pajisje mobile. Lehtësia për të qenë në gjendje të paraqisni aplikacionin Facebook ndërsa jeni jashtë dhe është shumë e mirë për shumicën e njerëzve që të kalojnë. Shumica e njerëzve nuk u japin një mendim të dytë implikimeve të intimitetit në aplikimin në telefonin e tyre. Facebook përdor të dhënat e vendndodhjes nga telefoni juaj për të gjurmuar ku jeni në çdo moment të ditës. Sa mund të mësojë Facebook nga vendndodhja juaj?

Historia e vendndodhjes

Tani Facebook bën të mundur hyrjen në historinë e vendndodhjes suaj në internet. Identifikohuni dhe mund të shihni kudo që keni qenë me aplikacionin Facebook në telefonin tuaj. Nga kjo log e detajuar, Facebook lehtë mund të përcaktojë se ku jetoni. Ndërsa shumë përpiqen të mbrojnë privatësinë e tyre duke i lënë këto informacione nga profili i tyre. Ndërsa mund të fshehni informacionin nga publiku, Facebook ende do ta shohë atë. Duke vërejtur tendencat në rrugën tuaj të përditshme, Facebook mund të përcaktojë se ku punoni. Vendndodhja juaj tregon se ku i braktisni fëmijët tuaj për në shkollë. Duke ditur se në çfarë lloj shkolle ju braktisni ato, Facebook mund të mësojë moshat e përafërt të fëmijëve tuaj. Facebook mund të mësojë vendet tuaja të preferuara për të bërë blerje, sa kohë ju pëlqen të qëndroni në ato dyqane, dhe cilën ditë të javës keni më shumë gjasa të blini.

Facebook mund të përdorë të dhënat e vendndodhjes për të ditur kur vizitoni një shitje automjetesh. Reklamuesit marrin një alarm që tani mund të jetë një kohë e mirë për disa reklama makinash në Feed tuaj. Vizitoni një gjinekolog disa herë brenda disa javësh dhe mund të filloni të shihni reklama për produkte për fëmijë në ushqimin tuaj.

Si e bëjnë ata?

Facebook fiton këtë informacion të detajuar për vendndodhjen përmes shumë burimeve. Pikat e qasjes Wi-Fi afër, sinjalet Bluetooth dhe kullat e lëvizshme zbulojnë se ku je. Edhe me GPS jashtë, këto metoda do të japin një parashikues të saktë të vendndodhjes tuaj aktuale. Facebook madje mund të përcaktojë vendndodhjen nga ajo që shikon aparati juaj, ose nga ajo që është në sfondin e fotove tuaja. Ky nuk është spekulim, kjo përshkruhet në politikën e të dhënave të Facebook në dispozicion të publikut.

Facebook di gjithçka

Facebook gjurmon çdo postim ku klikoni “si” më. Ajo gjurmon çdo video që shikon dhe sa kohë e shikon atë video. Për më tepër, çdo kërkesë shoku që ju aprovoni ose mohoni, dhe çdo reklamë që klikoni ushqeni minierën e të dhënave të saj. Kombinimi i të gjitha kanaleve të të dhënave që Facebook disponon i lejon kompanisë të krijojë një profil të hollësishëm se kush jeni. Facebook ka mbi 1.300 kategori për reklamuesit që të ngushtojnë informacionin e tyre të synimeve.

Financat tuaja

Facebook ju kategorizon sipas numrit të kartave të kreditit që posedoni. Ajo ka një kategori nëse ju jeni një blerës i angazhuar që ka të ngjarë të klikoni në një lidhje interesante. Facebook e di se sa kohë keni përdorur një pajisje celulare dhe kush është transportuesi juaj. Platforma e mediave sociale gjurmon nëse zotëroni një shtëpi apo qira, sa tokë në të cilën ndodhet, dhe shumë më tepër.

Facebook nuk është i interesuar vetëm me atë që përdoruesit bëjnë në internet, por gjithashtu blen informacione për zakonet tuaja të shpenzimit jashtë linje. Duke mbledhur informacione rreth përdorimit të kartës tuaj të kreditit ose debitit në internet, ai mund të synojë më mirë të dhënat tuaja. Kjo i lejon kompanisë të paraqesë një profil më të mirë për reklamuesit.

Partneriteti me Reklamuesit

Facebook gjithashtu mbledh të dhëna nga reklamuesit. Të dhënat e siguruara për një kompani që partner me Facebook do të shpërndahen në profilin tuaj. Reklamuesit e tjerë mbledhin informacione për mënyrën e bashkëveprimit me uebfaqet e tyre. Kjo gjithashtu mund të ndahet në Facebook. Duke i bashkuar këto informacione nga reklamuesit, Facebook fiton njohuri të mëtutjeshme në sjelljen dhe veprimtarinë tuaj në internet. Kjo e bën profilin e Facebook-ut më tërheqës për reklamuesit. Sa më i mirë profili juaj, aq më fitimprurës jeni për kompaninë.

Studim i të Dhënave të Mëdha

Facebook gjithashtu grumbullon informacione për grupet e përdoruesve. Kompania më pas mund ta kthejë dhe shesë këtë informacion kompanive që kryejnë analiza dhe hulumtime për Facebook. Ata gjithashtu shesin informacionin e përgjithshëm tek shitësit dhe ofruesit e shërbimeve. Ata ua shesin këtë informacion akademikëve dhe të tjerëve që bëjnë kërkime studimore. Facebook gjithashtu ofron informacione për zbatimin e ligjit ose në përgjigje të kërkesave ligjore.

Si mund ta mbroj më mirë privatësinë time?

Facebook është një shërbim falas. Kjo ndihmon në tërheqjen e përdoruesve që përndryshe nuk do të ishin në gjendje të përdorin shërbimin. Shumë njerëz janë të gatshëm të dorëzojnë privatësinë e tyre në këmbim të reklamave më të rëndësishme dhe qasjes në Facebook. Por nëse preferoni të kufizoni disa nga të dhënat tuaja, ekzistojnë disa hapa që mund të ndërmerrni.

Së pari, cilësimet e intimitetit të Facebook ju lejojnë të rindërtoni në disa nga mënyrat e mbledhjes dhe përdorimit të informacionit tuaj. Kjo do t’ju lejojë të ndryshoni cilësimet e njohjes së fytyrës të Facebook, cilat aplikacione kanë qasje në informacionin e llogarisë tuaj, llojet e reklamave që Facebook di që ju interesojnë dhe më shumë.

Për t’i bërë të dhënat tuaja dhe aktivitetet tuaja më anonime në internet, konsideroni të përdorni një Rrjet Virtual Privat (VPN). Shikoni udhëzuesin tonë për të zgjedhur VPN-në e duhur për nevojat tuaja. Një VPN funksionon si lëvizje midis distancimit nga informacioni që dërgoni dhe merrni në internet. Një shërbim i mirë VPN është i thjeshtë për tu konfiguruar dhe përdorur dhe do të ndihmojë në ruajtjen e intimitetit tuaj, ndërsa akoma jeni në gjendje të përdorni Facebook dhe shërbime të tjera nga të cilat varet.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me