Cilësimet e privatësisë së Facebook: Udhëzuesi i fundit | VPNOverview

Bllokimi i laptopëve të privatësisë në FacebookQë nga tremujori i parë i 2018, Facebook ka mbi 2.1 miliardë përdorues aktivë mujorë në të gjithë botën. Me arritjen e tyre të madhe, Facebook ka potencialin të ndikojë shumë tek konsumatorët. Nga atje ku ne blejmë çorapet tona deri në atë se si ne votojmë në zgjedhje, Facebook mund të luajë një rol. Facebook mund ta ketë këtë sasi të ndikimit sepse di shumë për ne. Historitë e fundit të lajmeve treguan se Facebook lejonte që informacionet personale të përdoren për reklamat e korporatave dhe ato politike. Për këtë arsye, ju mund të dëshironi të rishikoni cilësimet e intimitetit tuaj në Facebook. Ju mund të siguroni që keni kontroll më të madh mbi informacionin tuaj. Këtu është udhëzuesi juaj për të siguruar informacionin tuaj në Facebook.


Shihni ku jeni regjistruar

Ndoshta ju ka ndodhur më parë? Ju harroni të dilni në një kompjuter miqësor ose smartphone dhe ata ju bëjnë të vetëdijshëm për këtë duke vendosur një mesazh marrëzie në afatin tuaj kohor. Shtë e padëmshme dhe zakonisht mjaft qesharake. Por, çfarë nëse jeni hyrë në një kompjuter publik dhe keni harruar të dilni? Nuk është aq qesharake nëse personi tjetër që përdor kompjuterin befas ka qasje në informacionin tuaj personal në Facebook.

Për fat të mirë, ju mund të siguroni që kjo nuk do të ndodhë me disa hapa të thjeshtë. Nën “Parametrat” ​​në Facebook kliko “Siguria dhe hyrja”. Pranë në krye të faqes do të ketë një listë se nga keni hyrë. Për më tepër, mund të zbuloni nëse seanca është aktualisht aktive. Mund të ktheheni në hyrjet e fundit për të parë çdo pajisje ose hyrje që nuk ishin ju. Nëse gjeni një hyrje të peshkut, klikoni në 3 pikat në të djathtë të hyrjes dhe zgjidhni “Jo Ju?” për ta raportuar atë. Nëse e lini veten të regjistruar në një pajisje tjetër, mund të klikoni “Log Out” për ta detyruar atë pajisje të të logojë nga Facebook.

Siguria e FB-së në të cilën keni hyrë brenda

Merrni kontrollin e etiketimeve në Facebook

Facebook ju lejon të merrni kontrollin se kush mund t’ju etiketojë në një postim ose foto dhe në çfarë rrethanash. Nga menuja Cilësimet, zgjidhni “Afati kohor dhe etiketimi”. Nga kjo meny mund të redaktoni kush mund të postojë në afatin kohor, miqtë tuaj ose vetëm ju, dhe kush mund të shikojë se çfarë postojnë të tjerët në afatin kohor tuaj.

Ju gjithashtu mund të kontrolloni se kush mund të shohë postimet në të cilat jeni etiketuar: të gjithë, miq të miqve, miqve, vetëm ju. Ju madje mund të personalizoni kush mund t’i shikojë këto postime plotësisht. Për shembull, ju mund të zgjidhni të ndani vetëm një fotografi me 12 nga miqtë tuaj më të mirë. Kjo mund të jetë një karakteristikë e dobishme nëse doni të jeni miq me njerëz nga puna, por jo domosdoshmërisht dëshironi t’u lejoni atyre qasje në gjithçka në profilin tuaj. Për shembull, ju mund të mos dëshironi që shefi juaj të shohë të gjitha palët ku shkoni.

FB timelinetagging kush e sheh

Mund të vendosni gjithashtu Facebook që t’ju njoftojë për një postim në të cilin jeni etiketuar. Në këtë mënyrë ju mund të jepni miratimin tuaj përpara se postimi të shfaqet në afatin kohor tuaj.

Rishikoni ato që shohin të tjerët në Afatin kohor

Një nga mjetet më të fuqishme të sigurisë për të menaxhuar atë që njerëzit e tjerë shohin në afatin tuaj kohor është në menunë “Afati kohor dhe etiketimi”. Nën seksionin Rishikimi, do të gjeni një hyrje të etiketuar, “Rishikoni ato që shohin njerëzit e tjerë në profilin tuaj.” Klikoni në “Shiko si” dhe do t’ju çojë në faqen tuaj të profilit. Pamja e parazgjedhur tregon se si duket profili juaj për publikun. Kjo do të thotë, nëse dikush që nuk është mik i juaji në Facebook e gjen profilin tuaj, kjo është ajo që ata do të shohin. Ju mund të lëvizni nëpër mesazhe për të ndryshuar cilësimet e intimitetit të çdo postimi që nuk dëshironi të keni qenë të dukshëm për publikun.

Kthehu në krye të profilit, ju mund të ndryshoni pamjen nga “Publiku” në “shikimin e profilit tuaj nga perspektiva e një personi të veçantë”. Kështu, për shembull, ju mund të preferoni që nëna juaj të mos i shikojë ato foto të partisë. Përmes këtyre cilësimeve mund të shihni profilin tuaj ashtu si e sheh ai person. Ju mund të siguroni asgjë që ju preferoni ta mbani private është e arritshme për atë person.

Kufizoni lehtësisht postimet e kaluara

Nëse përdorni disa vjet në Facebook, është e mundur që kur filluat të përdorni Facebook, nuk do të ishit aq të vetëdijshëm për sigurinë sa jeni bërë sot. Gjatë viteve mund të keni qindra postime që janë postuar publikisht. Tani ju mund të preferoni që këto të kufizohen vetëm tek miqtë tuaj, ose ndoshta edhe të bëhen krejtësisht private.

Për të kufizuar këto postime, shkoni te menuja Cilësimet dhe zgjidhni “Intimitet”. Nën “Aktivitetin tuaj”, zgjidhni “Kufizoni postimet e kaluara”. Kjo do t’ju lejojë të kufizoni audiencën që mund të shikojë të gjitha postimet tuaja të kaluara.

FB postimet e fundit të intimitetit

Ndarja e profilit tuaj të Facebook në makinat e kërkimit

Nëse keni kërkuar ndonjëherë emrin tuaj në internet, me siguri keni parë që profili juaj në Facebook shfaqet në rezultatet e kërkimit. Sidoqoftë, ajo që shumë njerëz nuk e dinë është se ju mund ta kufizoni këtë. Në menunë e intimitetit të cilësimeve tuaja, shikoni në pjesën e emërtuar “Si njerëzit të gjejnë dhe të kontaktojnë ty”. Klikoni “Ndrysho” në pyetjen “A doni që motorët e kërkimit jashtë Facebook të lidhen me profilin tuaj?” Këtu mund të zgjidhni të zgjidhni opsionin. Si rezultat, faqja juaj e Facebook nuk do të futet më në motorin e kërkimit.

Kërkimi i intimitetit në FB

Menaxhimi i hyrjeve të aplikacioneve

Shpesh kur regjistroheni në një uebfaqe ose hyni në një aplikacion të ri, ata ju ofrojnë lehtësinë e regjistrimit në përdorimin e Facebook. Me kalimin e kohës, megjithatë, aplikacionet dhe faqet e internetit që ju lejojnë të regjistroheni në këtë mënyrë mund të tullumbace. Për më tepër, shumë njerëz rrallë mendojnë të kthehen dhe të revokojnë lejen kur ndalojnë së përdoruri aplikacionin ose vizitojnë faqen e internetit. Këto leje mund t’i menaxhoni direkt nga Facebook.

Nën menunë e Cilësimeve, zgjidhni “Aplikacionet dhe Uebfaqet”. Do të shihni një listë të Aplikacioneve Aktive dhe Uebfaqeve, të kompletuara me lejet e secilës. Për të mësuar më shumë rreth informacionit të dhënë aplikacionit dhe lejeve që i janë dhënë asaj, klikoni në logon për të tërhequr ekranin e informacionit. Nga këtu mund të modifikoni lejet dhe dukshmërinë për aplikacionin.

Aplikacionet e FB-ve në internet janë aktive

Nëse dëshironi të revokoni lejen, klikoni në kutinë e zgjedhjes pranë emrit dhe logos, pastaj kliko “Heq”. Në kutinë e dialogut që vijon, ju keni mundësinë të fshini çdo postim të aplikacionit të bërë në Facebook në emrin tuaj.

Nëse preferoni të mos lejoni që asnjë aplikacion ose uebfaqe të integrohet me profilin tuaj në Facebook, mund të fikni të gjitha lejet duke gjetur opsionin “Aplikacione, Uebfaqe dhe Lojëra” dhe klikoni “Ndrysho” për të fikur këtë funksion në Facebook.

Kontrollimi i reklamave nga Facebook

Facebook është i lirë për t’u përdorur sepse ata shesin reklama bizneset. Facebook di shumë për ju nga ato që ju pëlqen dhe klikoni në. Për shkak të kësaj ata mund të ndihmojnë bizneset të synojnë përdoruesit në bazë të këtij informacioni. Nëse jeni të interesuar të mësoni më shumë rreth reklamuesve që synojnë profilin tuaj, ju mund të rishikoni informacionin në cilësimet e Facebook.

Nga menuja Cilësimet, kliko tek “Reklamat”. Hyrja kryesore është “Interesat tuaja”. Duke klikuar mbi të do të zbuloni llojet e gjërave që keni klikuar dhe bashkëvepruar me anë të Facebook. Kjo është mënyra se si Facebook ndërton një profil se kush jeni për të shitur reklama të synuara për ju. Ju mund të shikoni në interesat tuaja, dhe nganjëherë të gjeni diçka me të cilën nuk keni menduar kurrë të ndërveproni. Ju mund të fshini ato interesa që nuk mendoni se duhet të vlejnë për ju. Si rezultat, Facebook ka një pamje më të mirë se kush jeni. Për më tepër, reklamat që shihni do të jenë më të përshtatshme për interesat tuaja.

FB reklamon preferencat tuaja të reklamave

Nën atë pjesë është seksioni “Reklamuesit me të cilët keni bashkëvepruar”, ju mund t’i shihni ata reklamuesit të cilët keni ndarë informacione dhe kështu ju kanë gjetur në Facebook. Ndër ata do të jenë reklamuesit faqja e internetit ose aplikacioni i të cilave keni përdorur në të kaluarën. Për më tepër, do të ketë reklamues reklamat e të cilëve ju keni klikuar. Për cilindo nga këta reklamues, mund të klikoni në logon e tyre dhe të zgjidhni “Fshehni reklama nga …” për të mos parë më reklama nga ai reklamues..

Një nga pjesët më interesante është seksioni “Informacioni juaj” këtu. Seksioni “Rreth jush” ka informacione themelore personale, siç janë statusi i marrëdhënies tuaj, punëdhënësi dhe arsimi. Shumicën e kohës, Facebook i di këto gjëra, sepse i keni mbushur ato më parë. Klikoni në butonin “Kategoritë tuaja” për të parë llojin e informacionit që Facebook ka mbi ju. Në këtë pjesë, Facebook do të tregojë se çfarë beson se janë pikëpamjet tuaja politike, llojet e pajisjeve që përdorni, nëse jeni prind dhe sa vjeç keni fëmijët tuaj, dhe shumë më tepër. Ky është informacioni që Facebook ka marrë nga veprimtaria juaj në Facebook me kalimin e kohës. Me këtë informacion reklamuesit mund të gjejnë njerëz që janë të interesuar për produktin ose shërbimin e tyre.

Duke marrë kontrollin e informacionit tuaj

Shumë njerëz preferojnë që jeta e tyre të jetë një libër i hapur për këdo që kujdeset t’i gjejë ato. Ata madje shumë me të vërtetë preferojnë që reklamat të jenë në shënjestër të interesave të tyre. Sidoqoftë, të tjerët preferojnë t’i mbajnë sa më shumë informacionet e tyre private. Farëdo zgjedhje që ju bëni, këtu nuk ka përgjigje të gabuar. Sidoqoftë është mirë të keni disa njohuri se si të merrni kontrollin e informacionit tuaj. Gjeni se si mund t’i siguroni informacionet tuaja në Facebook dhe sigurohuni që ato të jenë aq private sa doni të jeni. Sidoqoftë, Facebook nuk është aplikacioni i vetëm që mbledh shuma të mëdha të të dhënave për ju. Ju gjithashtu mund të konsideroni ndryshimin e cilësimeve të intimitetit në aplikacione dhe faqe në internet si Twitter, Instagram, Snapchat, Google, WhatsApp, Skype dhe Reddit.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map