Cilat janë rregullat dhe gjobat e përfshira në shkarkim? | VPNOverview

“Fërkimi” midis shkarkuesve të përroit dhe prodhuesve të muzikës, filmave dhe mediave të tjera ka qenë një temë polemike e madhe vitet e fundit. Sidoqoftë, fillimi i kësaj çështje mund të gjurmohet në më shumë se dy dekada më parë.

Napster erdhi së pari në internet në 1999 si një shërbim peer-to-peer (P2P) për ndarjen e muzikës në internet. Ajo shpërtheu në popullaritet duke fituar 80 milion përdorues në vetëm disa vjet. Ishte aq popullor, në të vërtetë, që industria e muzikës veproi për të mbyllur Napster në 2001. Që atëherë, Kongresi i SHBA dhe organet e tjera ligjvënëse kanë vepruar për të krijuar dhe zbatuar kufizime për ato që mund të shkarkohen ose shpërndahen në internet. Këto ligje specifikojnë se cilat shkarkime janë të paligjshme, dhe me cilat gjoba mund të përballen përdoruesit për shkeljen e këtyre ligjeve.

Këto ditë, lufta proverbiale e luftës midis ngarkuesve dhe shkarkuesve të torrenteve është më e përqendruar rreth platformave të përroit siç janë The Pirate Bay dhe RARBG. Për më tepër, rritja e shërbimeve muzikore dhe argëtuese video si Netflix dhe Spotify gjithashtu ka bërë që njerëzit të kenë mjete të tjera të përballueshme dhe të përshtatshme për të konsumuar përmbajtjen më të fundit video / muzikë. Sidoqoftë, ka ende shumë njerëz që përdorin shkarkimin e torrenteve.

Për më tepër, ka edhe një gjë tjetër në lidhje me shkarkimin e cila nuk ka ndryshuar: padituria e ligjit nuk e shfajëson atë nga ndëshkimi, kështu që është më mirë të dish se cilat akte mund të jenë të paligjshme kur shkarkoni përmbajtje në internet dhe cilat ndëshkime mund të përballeni. Kjo është arsyeja pse ne do t’ju tregojmë të gjitha në lidhje me këtë në këtë artikull.

Akti i Mbrojtjes së Mijëvjeçarit Dixhital

Zonja DrejtësiNë 1998, Shtetet e Bashkuara miratuan një ndryshim në Titullin 17, ligji që trajton çështjet e të drejtave të autorit. Qëllimi i Aktit të Mbrojtjes së të Mijëvjeçarit Digjital (DMCA) ishte të azhurnohej ligji për të drejtat e autorit për t’u marrë me teknologjinë dixhitale. Ju jeni ndoshta më të njohur me DMCA nga shikimi i tij kur të gjeni një video në YouTube është hequr për shkak të shkeljes së aktit. Përndryshe, mund ta shihni ndonjëherë, kur kërkoni një film të plotë në Google, në fund të faqes.


Doesfarë thotë DMCA për shkarkim?

DMCA në thelb përfshin tre elementë kryesorë.

Së pari, ajo ndalon krijimin dhe shpërndarjen e teknologjisë së krijuar me qëllim të anashkalimit të masave për mbrojtjen e të drejtave të autorit. Së dyti, vendos dënime më të ashpra për njerëzit që shkelin të drejtën e autorit të dikujt. Së fundmi, DMCA kufizon përgjegjësinë e ofruesve të shërbimeve të internetit dhe pronarëve të faqeve të internetit dhe platformës kur përmbajtja që shkel të drejtat e autorit ngarkohet ose shkarkohet nga një përdorues i kësaj platforme. Për qëllimin e këtij neni, kryesisht dy pikat e fundit janë shumë të rëndësishme.

Si pjesë, ose më saktë si kusht i kësaj përgjegjësie të zvogëluar, nëse një ISP ose uebfaqe zbulon shkeljen e të drejtës së autorit, ata pranojnë të heqin përmbajtjen. Kjo gjithashtu ndodh kur një kompani njoftohet për përmbajtjen që shkel të drejtat e autorit. Kur një mbajtës i të drejtave të autorit gjen një video në YouTube, për shembull, se ata besojnë se shkel të drejtat e tyre, ata mund të kërkojnë që shërbimi ta heqë atë. Kur shkoni për të ngarkuar atë faqe dhe shihni njoftimin që YouTube ka hequr videon për shkelje të DMCA, kjo është zakonisht ajo që ka ndodhur. Inshtë në interesin e YouTube ose të ndonjë platforme tjetër për këtë çështje, interesi më i mirë për t’iu përgjigjur këtyre njoftimeve. Në fund të fundit, nëse heqin përmbajtjen, ato nuk mund të përgjigjen.

Gjobat e DMCA

Ndëshkimi i shkeljeve të DMCA mund të përfshijë dënime civile dhe penale. Nëse shpallet fajtor, një person mund t’i kërkohet të paguajë deri në 2.500 dollarë në dëmet aktuale për secilën shkelje. Përsëritësit e shkelësve mund të përballen për të trefishuar ato dëmtime. Dënimet penale përfshijnë gjobë deri në 500,000 dollarë dhe deri në pesë vjet burg për veprën e parë. Përsëritni shkelësit me gjobë deri në 1 milion dollarë gjobë dhe deri në dhjetë vjet burg. Gjykata ka të ngjarë gjithashtu të japë një urdhër kundër fajtorit për ta mbajtur atë nga shkeljet e mëtejshme në të ardhmen.

Akti NET

Akti NET është i shkurtër për Aktin e Vjedhjes Elektronike. Ky ligj u miratua në 1997 dhe është një përpjekje për të qeverisur piraterinë në internet. Pirateria është kur përmbajtja e mbrojtur nga e drejta e kopjimit kopjohet dhe shpërndahet, qoftë për para ose falas. Akti NET synon të frenojë piraterinë e muzikës, lojërave video, filma dhe softuer.

Kategoria e Vogël dhe e Madhe

Akti NET është i ndarë në dy kategori. Kategoria më e vogël kriminalizon shkeljen e së drejtës së autorit të materialit me një vlerë të paktën $ 1000. Kategoria më e madhe përfshin përfitime nga materiale të mbrojtura nga të paktën 2.500 dollarë dhe përfshin të paktën 10 kopje të materialit brenda 180 ditësh. Vini re se kategoria më e vogël nuk kërkon që shkelësi të ketë përfitime nga materiali. Duhet gjithashtu të theksohet se vlera e materialit është kumulative. Nëse një shkelës ngarkon një këngë që është shkarkuar 100 herë, çdo shkarkim do t’i shtojë vlerën e llogaritur kundër tij ose saj.

Gjobat e Aktit NET

Ndëshkimi për kategorinë më të vogël përfshin gjobitje deri në 100,000 dollarë dhe deri në një vit burg. Për kategorinë më të madhe, Akti NET parashikon dënime deri në 250,000 dollarë dhe deri në pesë vjet burg. Në krye të këtyre dënimeve penale, mbajtësi i të drejtave të autorit gjithashtu mund të kërkojë kërkesa civile për vlerën e përmbajtjes së mbrojtur nga të drejtat e autorit.

Akti i mashtrimit kompjuterik dhe abuzimit

Akti i mashtrimit dhe abuzimit me kompjuterin (CFAA) është krijuar për të synuar në mënyrë specifike hakimin. Ndërsa u miratua fillimisht në vitin 1986, ligji është ndryshuar disa herë. Ndryshimet më të fundit e sollën atë nën Aktin e Vjedhjes së Identitetit dhe Kthimit të Kthimit. Ligji i jep qeverisë federale kompetenca shumë të gjera për të kundërshtuar çdo aktivitet kompjuterik që ndjehet se mund të kërcënojë qeverinë, bankat ose bizneset.

Ndërsa është krijuar posaçërisht për të synuar hakimin, ky ligj në interpretimin e tij më të gjerë mund të përdoret për të synuar çdo shkarkim të paligjshëm të informacionit. Aktiviteti në akt mund të përdoret gjithashtu për të ndëshkuar ata që nuk janë të përfshirë direkt në krime të tilla. Për shembull, nëse shoku juaj shkarkon në mënyrë të paligjshme muzikë ose video dhe ia përcjell ato, CFAA mund të përdoret për t’ju ndëshkuar.

CFAA gjithashtu posaçërisht mbulon hyrje ose përdorim të paautorizuar të një kompjuteri ose shërbimi kompjuterik. Kjo do të thotë nëse përdorni një softuer ose uebfaqe në një mënyrë jashtë kushteve të shërbimit për të cilin keni rënë dakord, ju mund të paguani nën CFAA. Për shembull, Facebook ndalon përdorimin e shërbimit të tij me një emër të rremë. Nëse krijoni një llogari që nuk përdor emrin tuaj të vërtetë, teknikisht jeni në kundërshtim me CFAA.

Gjobat CFAA

Ekzistojnë shumë dënime të ndryshme për shkelje të pjesëve të ndryshme të CFAA. Sidoqoftë, një vepër e parë mund të dënohet deri në pesë vjet burg dhe gjobë. Disa pjesë të CFAA japin dënime me burgim të përjetshëm në qoftë se vlerësoheni si shkelës i përsëritur. Gjobat mund të variojnë nga disa mijëra dollarë deri në miliona dollarë.

Cilat vende lejojnë dhe zbatojnë gjobat e shkarkimit?

Deri më tani, ne jemi përqëndruar kryesisht në ligje në lidhje me shkarkimin në Shtetet e Bashkuara. Sidoqoftë, ka vende të tjera në të cilat mund të përballeni me një gjobë të madhe dhe ndëshkim kur shkarkoni materiale të mbrojtura nga të drejtat e autorit. Për t’ju dhënë një ide mbi situatën në vendet e tjera të botës, ne kemi përfshirë një tabelë të dobishme më poshtë që ju tregon disa vende që lejojnë dhe nuk e ndëshkojnë shkarkimin për përdorim personal, disa vende ku mund të merrni një gjobë për shkarkim dhe disa të cilat në mënyrë aktive zbatoni gjobat e shkarkimit.

Shkarkimi i lejuar (për përdorim personal)
Shkarkoni gjobat (nuk zbatohet)
Shkarkoni gjoba (të detyrueshme)
PoloniArgjentinëBelgjikë
SpanjëAustraliFinlandë
SwitzerlandBrazilFrancë
KanadëGjermani
KinëIndi
KolumbiJaponi
Republika ÇekeMalaysia
DanimarkëZelanda e Re
EgjiptEmiratet e Bashkuara Arabe
GreqiMbretëria e Bashkuar
IranShtetet e Bashkuara
Izrael
Itali
Letoni
Meksikë
Hollandë
Filipinet
Portugali
Rumani
Rusi
Singapore
Slovakia
Sllovenia
Afrika e Jugut
Uruguay

Në shumicën e pjesëve të Evropës, shkarkimi i paligjshëm mund të rezultojë në gjobë ose paralajmërim nga policia lokale. Në Shtetet e Bashkuara dhe pjesë të tjera të botës, ky është edhe rasti. Japonia, India dhe Malajzia të gjithë kanë ligje kundër shkarkimit të paligjshëm. Nëse jetoni në njërën prej këtyre vendeve ose do të vizitoni së shpejti, sigurohuni që të mos përfundoni me një gjobë të lartë! Kërkoni mënyra ligjore për të shikuar filmat tuaj, për të dëgjuar muzikë ose për të luajtur lojërat tuaja. Zakonisht mund të mbështeteni në shërbime të tilla si Netflix, Spotify dhe Steam. Ne e dimë se këto shërbime shpesh zbatojnë grupin e tyre të kufizimeve, siç janë gjeo-kufizimet që zbaton Netflix. Fatmirësisht, ekzistojnë disa mënyra të thjeshta për t’i kapërcyer këto kufizime. Për shembull, lehtë mund të merrni qasje në versionin amerikan të Netflix kudo që të jeni, duke ndryshuar adresën tuaj IP me një VPN.

Lajmerim i RENDESISHEM: ligjet mund të ndryshojnë. Para se të përfshiheni në shkarkime, sigurohuni që gjithmonë të jeni në dijeni të ligjeve aktuale të vendit ku jeni. Në këtë mënyrë, gjithmonë do të dini saktësisht se çfarë është dhe nuk lejohet. Kjo gjithashtu vlen për të përdorur mënyra për të marrë rreth kufizimeve gjeografike, në këtë rast ju gjithashtu duhet të siguroheni që të lexoni përmes çdo marrëveshje të përdoruesit nga i cili jeni të detyruar dhe të veproni në përputhje me këto.

Cilat vende bllokojnë faqet e internetit të shkarkimit?

Në disa vende, (përrua) faqet e internetit të shkarkimit të tilla si Pirate Bay nuk janë të arritshme për shkak të gjeo-blloqeve në internet. Me krijimin e këtyre blloqeve, autoritetet përpiqen t’i mbajnë civilët të mos gjejnë faqe në internet për të shkarkuar përmbajtje të paligjshme nga. Më poshtë, ne kemi renditur të gjitha vendet që dihet se bllokojnë uebfaqet që kanë të bëjnë me shkarkimin (ilegal).

Vendet ku (torrent) faqet e internetit të shkarkimit janë bllokuar:

 • Argjentinë
 • Australi
 • Austri
 • Belgjikë
 • Kinë
 • Danimarkë
 • Finlandë
 • Francë
 • Gjermani
 • Greqi
 • Indi
 • Indonezi
 • Iran
 • Irlandë
 • Itali
 • Letoni
 • Malaysia
 • Hollandë
 • Zelanda e Re
 • Norvegji
 • Portugali
 • Qatar
 • Rumani
 • Rusi
 • Arabia Saudite
 • Singapore
 • Afrika e Jugut
 • Spanjë
 • Suedi
 • Turqi
 • Emiratet e Bashkuara Arabe
 • Mbretëria e Bashkuar

Whatfarë lloj gjobash mund të prisni?

Jo çdo vend që jep gjobë për shkarkim të paligjshëm e bën këtë në të njëjtën mënyrë, ose në të njëjtën shumë. Shuma e gjobës mund të ndryshojë shumë në varësi të vendit ku jeni. Për shembull, në Gjermani, individët e kapur duke shkarkuar përmbajtje të mbrojtur nga të drejtat e autorit mund të presin një gjobë midis 900 dhe 1000 €. Një grua në Sh.B.A u detyrua të paguante 80.000 dollarë për këngë të shkarkuar, e cila zbriti në rreth 1,9 milion dollarë për 24 këngë. Në disa vende, shkarkimi i paligjshëm madje mund të rezultojë në dënim me burg, në varësi të ashpërsisë së krimit. Në Japoni, ju mund të merrni një gjobë me vlerë rreth 25.700 dollarë – ose të përfundoni në burg deri në dy vjet.

Jo të gjithë shkarkuesit e paligjshëm do të përfundojnë duke paguar çmimin për veprimet e tyre. Duke dërguar gjoba të larta vetëm për disa individë, autoritetet përpiqen të tregojnë se sa dënime të ashpra mund të jenë. Ata shpresojnë të trembin shkelësit e tjerë në këtë mënyrë. Pasojat aktuale do të ndryshojnë për çdo rast. Nëse shkarkoni një film në mënyrë të paligjshme në Japoni, nuk do të dërgoheni në burg menjëherë, megjithëse ekziston një shans që të mund të përfundoni atje. Tabela më poshtë jep një tregues të pasojave të mundshme të shkarkimit të paligjshëm në vende të ndryshme.

vend
Pasojat e mundshme
BelgjikëGjobat deri në 65.000 €
GjermaniGjobat midis 900 dhe 1000 €
FinlandëNjë burrë mori një gjobë prej 2.200 €
FrancëDeri në 300.000 € dhe tre vjet burg
IndiDeri në tre vjet burg
JaponiDeri në dy vjet burg ose një gjobë maksimale prej 25,700 dollarë
MalaysiaMesatarisht rreth 430 € (e konvertuar) për këngë të shkarkuar
Zelanda e ReGjobat deri në 15.000 dollarë
Emiratet e Bashkuara Arabe1.200 dollarë për “akt piraterie”
Shtetet e BashkuaraNjë grua duhej të paguante $ 80,000 për këngën e shkarkimit (1,9 milion dollarë në total)
Mbretëria e BashkuarDeri në tre vjet burg dhe një gjobë prej 150.000 £

Këshillë përfundimtare

Ligjet dhe gjobat për shkarkime të paligjshme mund të jenë konfuze. Fakti që përdoruesit mund të jenë potencialisht përgjegjës për madje gabime në dukje të pafajshme, mund t’i bëjë shumë njerëz të pakëndshëm me shkarkime të çdo lloji. Meqenëse epoka e informacionit është ende e re, ligjet për të qeverisur atë ende janë duke u shkruar dhe mund të mos jenë një përfaqësim i mirë i drejtësisë në çdo rast. Shtë më mirë të lexoni kushtet e shërbimit për faqet e internetit dhe softuerët. Dhe kujdes të veçantë për të shmangur shkarkimet e ligjshmërisë së diskutueshme.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me