Cila është IP-ja ime? Kontrolloni adresën tuaj IP këtu! | VPNOverview

Adresa juaj e IP-së është adresa juaj shtëpiake dixhitale, të cilën mund ta përdorni për të shkëmbyer informacione në internet. Kurdoherë që vizitoni një faqe në internet, në thelb po dërgoni një kërkesë për informacion në atë faqe. Ata do ta dërgojnë atë informacion në adresën tuaj IP, duke ju lejuar të shihni faqen e tyre. Ju mund ta shihni adresën tuaj IP në tabelën më poshtë. Kjo adresë IP u mundëson palëve të tjera të ndjekin sjelljen tuaj në internet dhe të identifikojnë personin tuaj. Uebfaqet mund të shohin se cilin ofrues të internetit e përdorni dhe ku jeni vendosur. Do të gjeni informacione të mëtejshme në lidhje me adresat IP dhe lidhjen tuaj të internetit poshtë tabelës.


Detaje IP
Detajet tuaja
adresa IP
ISP ose organizatë
Qyteti (i përafruar)
zonë
vend
Zona kohore

Nëse tabela nuk tregon ndonjë detaj, mund të ndihmojë që të fikni reklamuesin tuaj për një kohë të shkurtër dhe të rifreskoni faqen.

shënim: lokacioni i dhënë është një përafrim i siguruar nga bazat e të dhënave publike. Ofruesit e Internetit (dhe autoritetet qeveritare) mund të tregojnë adresën tuaj të saktë.

Si e shohin faqet e internetit adresën time IP?

Adresa IP e treguar më lart është adresa që ju dha faqja jonë kur u lidhët me këtë faqe në internet. Kjo mund të jetë adresa e rrjetit tuaj shtëpiak, lidhja juaj e të dhënave celulare, rrjeti shkollor apo edhe lidhja juaj VPN. Adresat IP janë të domosdoshme sepse ato tregojnë faqet e internetit ku duhet të dërgojnë informacione. Pa IP, asnjë komunikim midis pajisjeve dhe faqeve të internetit nuk do të ishte i mundur fare. Prandaj, faqet janë në gjendje të shohin adresën tuaj IP sepse pajisja juaj (kompjuteri, laptopi, smartphone) automatikisht ia transmeton ato në mënyrë që sistemi juaj të funksionojë.

Përcaktimi i vendndodhjes së një adrese IP

Treguesi i vendndodhjes së telefonit inteligjentBaza e të dhënave për gjeolokacionin përcakton vendndodhjen tuaj duke e lidhur adresën tuaj IP me një zonë gjeografike të paracaktuar. Këto të dhëna përmbajnë adresa të ndryshme IP dhe vendet e tyre të lidhura, rrethet, qytetet, kodet postare, koordinatat, ISP-të dhe të gjitha llojet e të dhënave të tjera. Vendndodhja juaj e adresës IP gjendet përmes një kërkimi të një baze të të dhënave të tillë, e cila është se si uebfaqja jonë ishte në gjendje të shihte ku jeni. Vlen të theksohet se bazat e të dhënave të tilla nuk janë 100% të sakta. Vendndodhja juaj aktuale mund të ndryshojë pak nga sa është listuar në tabelë. Për dallim nga shumë faqe të tjera, ne nuk krijojmë profile të përdoruesit. Kjo do të thotë se ne mund të mos jemi në gjendje të përcaktojmë vendndodhjen tuaj të saktë.

Ofruesi juaj i Internetit mund të lidhë adresën tuaj IP me pajtimin tuaj në internet. Kjo do të thotë që adresa juaj IP është e lidhur me emrin tuaj juridik, adresën dhe të dhënat e tjera personale. Në rrethana të caktuara, autoritetet qeveritare (mendoni për policinë dhe departamentin e drejtësisë) kanë të drejtë të qasen në këto informacione. Nëse një krim serioz në internet është kryer me një adresë të caktuar IP, policia mund të përdorë atë adresë IP për të kuptuar më shumë rreth të dyshuarit për t’i arrestuar përfundimisht ata.

Për më tepër, adresa juaj IP përcillet vazhdimisht nga kompani si Google dhe Facebook, në mënyrë që ata të krijojnë profile të personalizuara. Këto kompani bashkojnë një grup të të dhënave jashtëzakonisht të hollësishme për ju, duke përfshirë një lokacion të saktë bazuar në adresën tuaj IP, duke ndjekur aktivitetet tuaja në internet.

Exactlyfarë saktësisht është një adresë IP?

Me siguri keni zbritur në këtë faqe ose përmes një lidhjeje në njërën nga faqet tona të tjera ose përmes një kërkimi në Google që dukej diçka përgjatë vijave të “çfarë është IP-ja ime” ose “cila është adresa ime IP”. Por a e dini se për çfarë i referohet fjalës IP adresa?

IP qëndron në Protokollin e Internetit. Adresa juaj IP është një kod i caktuar për pajisjen tuaj për të mundësuar identifikimin e tij, do të thotë se ai përmban informacionin që lejon që rrjeti, laptopi, desktopi, tableti ose smartphone të njihen nga palët e tjera. Siç kemi përmendur tashmë, këto kode përdoren për të identifikuar dy adresat midis të cilave zhvillohet komunikimi. Për të thjeshtuar gjërat, mund të mendoni për adresat IP si adresa postare ose numra telefoni, por posaçërisht për kompjuterët. Kështu funksionon komunikimi midis kompjuterëve përmes adresave IP:

Adresa IP shpjegohet

Në shumicën e rasteve, adresa juaj IP është alokuar në modemin e siguruar nga ofruesi juaj i internetit. Prandaj, të gjithë që përdorin të njëjtin rrjet interneti (anëtarët e familjes, shokët e dhomës, kolegët në një rrjet biznesi) do të kenë të njëjtën adresë IP. Kjo IP është e mjaftueshme për të përcaktuar vendndodhjen tuaj me saktësi të madhe.

Cili është ndryshimi midis IPv4 dhe IPv6?

Kur flasim për adresat IP, bëhet një dallim midis adresave IPv4 dhe IPv6. Shumica e adresave IP janë IPv4. Në fakt, adresat IPv6 janë krijuar vetëm sepse adresat IPv4 po mbarojnë. Në fund të fundit, çdo adresë IP duhet të jetë unike. Një adresë IPv4 përbëhet nga 32 bit, të cilat mund të prodhojnë afërsisht 4.3 miliardë kombinime kodesh. Një adresë IPv6 përbëhet nga 128 bit, duke rezultuar në 340 të pavendosur (domethënë 3.4 me 38 zera të shtuara) kombinime të mundshme të kodit – me pak fjalë, shumë.

Ka shumë më shumë kombinime të adresave IPv6 të mundshme kur e krahason me IPv4. Për shkak të rritjes së vazhdueshme të lidhjeve të internetit (të gjitha këto kërkojnë një adresë IP unike), prezantimi i IPv6 ishte një hap i domosdoshëm. Përdoruesi mesatar i internetit nuk do të vërë re ndonjë ndryshim midis këtyre dy versioneve. IPv6 thjesht ju jep një gamë më të gjatë numrash.

IPv4
IPv6

Numri i bitave32128
Numri i IP-ve të mundshme4.3 miliardë3.4 x 10 ^ 38 (3.4 me 38 zero)
Shembull i adresës IP213.243.23.1742001: 0db8: 85a3: 0000: 0000: 8a2e: 0370: 7334

Për çfarë përdoret një adresë IP?

Adresat IP përdoren për të përcaktuar se cilët dy serverë ose pajisje po shkëmbejnë informacionin. Kjo funksionon sipas të njëjtave parime si vendosja e një porosi në dyqan. Kur dëshironi të porosisni një produkt dhe e keni dërguar në shtëpinë tuaj, duhet të plotësoni të dhënat e adresës tuaj për të siguruar që paketa do të dorëzohet në destinacionin e duhur. E njëjta gjë ndodh kur jeni duke kërkuar në internet. Kurdoherë që vizitoni një uebfaqe, ju “porosisni” një paketë të të dhënave (informacionet në faqen në internet që dëshironi të vizitoni) nga adresa (IP) e faqes. Këto të dhëna më pas dërgohen në adresën tuaj, do të thotë IP e pajisjes tuaj.

Adresa juaj e IP ndryshon minutën që lidheni me internetin duke përdorur një modem të ndryshëm. Me fjalë të tjera, ju do të keni një adresë IP të ndryshme në shtëpi se sa kur jeni në punë, edhe kur përdorni të njëjtin laptop. Sitet dhe pajisjet e dinë me cilën adresë duhet të komunikojnë për të shpërndarë paketat e të dhënave tek personi i duhur. Kjo është arsyeja pse adresa juaj IP kalohet automatikisht kur vizitoni një uebfaqe ose shkarkoni një skedar: është thelbësore për komunikim, megjithëse ju privon edhe nga intimiteti juaj në internet.

Harta me vendndodhjenAdresat IP mund të përdoren për të përcaktuar vendndodhjen tuaj. IP juaj është i lidhur me një ofrues të internetit, i cili tashmë jep një tregues për vendndodhjen tuaj të përgjithshme. Ofruesi ka një databazë të klientit që përfshin detajet e përdoruesit (ëve) të një adrese IP të veçantë. Ky informacion, për shembull, mund të përdoret në gjykatë.

Sidoqoftë, lidhja e një adrese IP me një përdorues specifik nuk është aq e thjeshtë sa ajo. Një adresë IP do t’ju tregojë nëse një skedar është dërguar ose shkarkuar nga një lidhje specifike, por kur një kompjuter ose një rrjet WiFi ndahet në mesin e njerëzve, është e vështirë të përcaktohet saktësisht se kush i ka dërguar ose shkarkuar ato të dhëna. Një adresë IP nuk është domosdoshmërisht specifike për personat. Nëse pronari i lidhjes në internet është përgjegjës për çdo përdorim ose keqpërdorim të të dhënave të caktuara është një temë e shumë debateve. Gjobat e shkarkimit, për shembull, trajtohen ndryshe në vende të ndryshme.

Nëse duhet të fshihni ose ndryshoni adresën tuaj IP?

Në ditët e sotme, shumica prej nesh janë të lidhur me internet 24/7. Prandaj, ne nuk duhet të nënvlerësojmë vëllimet e mëdha të informacionit personal dhe të dhënave që i bëjmë në dispozicion në internet. Detaildo detaj dhe model i sjelljes mund të lidhet me një individ përmes adresës së tyre IP. Edhe nëse nuk bëni asgjë të paligjshme, mund t’ju japë paqe mendja të dini se po bëni diçka për t’i mbajtur të tjerët të mos vëzhgojnë dhe t’ju ndjekin në të gjithë internetin. Për fat të mirë është mjaft e lehtë të fshihni ose ndryshoni adresën tuaj IP. Kur e bëni këtë, do të jetë shumë më e vështirë për të tjerët të shohin cilat site që keni vizituar.

Fshehni adresën tuaj IP me një VPN

Një VPN (Virtual Private Network) enkripton të gjithë trafikun e të dhënave tuaja dhe i dërgon ato përmes një serveri të jashtëm para se të shkojë në destinacionin e tij. Në këtë mënyrë, ju merrni adresën IP të serverit të jashtëm VPN, që do të thotë se adresa juaj e vërtetë IP do të mbetet e fshehur në botën e jashtme. Prandaj, një VPN ju lejon të shkoni në internet në një mënyrë më anonime dhe më të sigurt. Në mënyrë të ngjashme, ju mund të përdorni një VPN për të hyrë në një internet më të lirë, veçanërisht kur vendi juaj ose një nga shërbimet në internet që përdorni ka vendosur kufizime gjeografike në internet. Kur përdorni një server VPN në një vendndodhje tjetër, për shembull, një në SH.B.A. në vend të Evropës, papritmas mund të keni qasje në faqet e internetit që nuk keni qenë në gjendje të vizitoni më parë.

Nëse dëshironi të fshehni adresën tuaj IP për të ruajtur privatësinë tuaj, Surfshark mund të jetë një VPN e mirë për të filluar. Surfshark është i lirë, por gjithashtu shumë i besueshëm. Për më tepër, ajo ka shumë mundësi. Nëse dëshironi të shikoni në faqen e tyre të internetit, mund të klikoni në butonin në flamurin më poshtë.

Gjeni adresën IP të routerit tuaj

Ashtu si lidhja juaj e rregullt në internet, ruteri juaj ka një adresë IP gjithashtu. Kjo adresë IP e routerit nuk është e njëjtë me atë të lidhjes tuaj të internetit. Në mënyrë që të ndryshoni cilësimet e rrjetit tuaj lokal (shtëpiak), do t’ju duhet të regjistroheni në ruter. Shumica e ruterave do t’ju lejojnë të përdorni dhe ndryshoni cilësimet siç janë emri i rrjetit dhe fjalëkalimi. Zakonisht mund të hyni në këtë zonë duke shtypur në adresën IP të ruterit në shfletuesin tuaj. Hapat e shkurtër më poshtë tregojnë se si të gjeni adresën IP të routerit tuaj.

Gjetja e adresës IP të routerit tuaj në Windows

Ju lehtë mund të gjeni adresën IP të routerit tuaj në Windows duke përdorur një larmi metodash. Më e shpejtë është të përdorni urdhrin e komandës së integruar:

 1. Njëkohësisht shtypni Keyelësi Windows dhe shkronja “R“. Nëse tastiera juaj nuk ka një çelës Windows, klikoni në ikonën e Windows në këndin e poshtëm të majtë për të hapur menunë e fillimit.
 2. Shkruani “cmd”Në fushën bosh që shfaqet dhe shtyp hyj.
 3. Shkruani “ipconfig”Në ekranin e zi që ndjek dhe shtyp hyj.
 4. Do të tregohen të dhëna të ndryshme. Adresa IP e routerit tuaj mund të gjendet pas “Porta e Paracaktuar“.

Komanda e Adresës IP Prompt Windows

Gjetja e adresës IP të routerit tuaj në Mac (OSx)

Apple ka bërë gjetjen e një adrese IP të routerit në një Mac ose MacBook (OSx) jashtëzakonisht të thjeshtë. Ndiqni hapat më poshtë për të gjetur adresën IP të routerit tuaj:

 1. Shtypni dhe mbajeni çelësi opsional.
 2. Klikoni në Ikonë Wi-Fi në shiritin e menusë Mac.
 3. Do të shihni të gjitha llojet e të dhënave në lidhje me lidhjen tuaj të rrjetit, duke përfshirë adresën tuaj të routerit dhe adresën Mac të kartës tuaj të rrjetit.

Adresa IP Router Mac

Gjeni adresën IP të routerit tuaj në Android

Kur smartphone juaj është i lidhur me një rrjet Wi-Fi në shtëpi, të dhënat tuaja do të kalojnë nëpër atë router në shtëpi. Merrni hapat e mëposhtëm për të gjetur adresën IP të ruterit të përdorur nga telefoni ose tableti juaj Android:

 1. Shko tek Cilësimet dhe klikoni në “Wi-Fi”.
 2. Klikoni në tre pikat në këndin e djathtë të ekranit tuaj.
 3. Klikoni mbi “Advanced”.
 4. Shkoni poshtë. Do të gjeni adresën IP të routerit nën “Adresa IP”.

Gjetja e adresës suaj të routerit në iPhone (iOS)

Mund të gjeni adresën IP të ruterit me të cilin është lidhur iPhone ose iPad, duke ndjekur këto hapa:

 1. Shko tek Cilësimet.
 2. zgjedh Wi-Fi.
 3. Prekni rrethi blu me një “i” brenda, të cilin mund ta gjeni në anën e djathtë të emrit të rrjetit me të cilin jeni lidhur aktualisht.
 4. Do të shihni të dhëna të ndryshme, përfshirë adresat IP të rrjetit tuaj dhe ruterit.

Mendimet përfundimtare

Adresa juaj e IP-së thotë shumë për atë se kush dhe ku jeni. Uebfaqet dhe shërbimet në internet përdorin IP-në tuaj për të qenë në gjendje të komunikojnë me ju. Pa një adresë IP, është mjaft e pamundur të shfletoni në internet në mbarë botën. Për shkak se një adresë IP zbulon vendndodhjen tuaj, mund të jetë mjaft e dëmshme për privatësinë tuaj në internet kur e ndani këtë IP në internet lirshëm. Kjo është arsyeja pse shpesh është një ide e mirë për të fshehur dhe ndryshuar adresën tuaj IP me dorë. Nëse përdorni një VPN, për shembull, adresa juaj IP lokale do të mbetet e fshehur, pasi përdorni adresën IP të VPN për të komunikuar me faqe të tjera në internet. Do të mbeteni shumë më anonim në internet, dhe vendndodhja juaj, si dhe aktivitetet tuaja në internet nuk do të jenë të dukshme për të gjithë.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me