Anonim në internet: A është legal legal Tor (The Onion Router)? | VPNoverview

Log The logo Router qepëTor (The Onion Router) ofron një mënyrë efektive për të shfletuar internetin në mënyrë anonime dhe madje të merrni hyrje në ueb të errët. Për t’iu përgjigjur menjëherë pyetjes shumë janë pyetur për të: përdorimi i shfletuesit Tor është plotësisht i ligjshëm pothuajse kudo në botë. Sidoqoftë, është gjithmonë e mençur të kontrolloni nëse ky është në të vërtetë rasti për vendin në të cilin banoni aktualisht.

Në përgjithësi, nuk do të duhet të shqetësoheni për policinë që ju rrethon sepse keni përdorur Tor për të parë një video në YouTube ose për të bërë një kërkim në Google. Sidoqoftë, nëse përdorni shfletuesin Tor për të përfituar nga anonimiteti i tij i rritur ndërsa merrni pjesë në aktivitete të paligjshme, sigurisht që jeni ende subjekt i ligjit. Nëse e keni zbuluar, mund të keni probleme të mëdha.

Tor dhe Edward Snowden

Mjaft rregullisht, Tor mendohet se është i lidhur ngushtë me aktivitetet kriminale. Ky është rasti, sepse shumë kriminelë përdorin Tor për praktikat e tyre në faqen e errët. Shfletuesi siguron që përdoruesit të jenë më anonimë në internet, gjë që e bën atë mjetin e tyre të përsosur. Përkufizimi i asaj që konsiderohet kriminale ose ilegale ndryshon për secilin vend – dhe ai mund të ndryshojë shumë. Ky është rasti edhe për krimin në internet. Për shembull, shitja e harddrugëve dhe armëve në internet është e paligjshme pothuajse në të gjithë botën. Sidoqoftë, në disa vende, dhënia e mendimit tuaj kritik për një diktaturë ose rrjedhje të dokumenteve shtetërore mund të konsiderohet gjithashtu një krim.

Një shembull i praktikave në internet të zonës gri mund të bien, është rasti i Edward Snowden. Në vitin 2013, Snowden zbuloi dokumente sekrete për NSA dhe spiunazhin e tyre për publikun më të madh. Për këtë arsye, ai kërkohet tani nga qeveria amerikane. Ajo që ka bërë Edward Snowden (zbulimi i sekreteve shtetërore) është i paligjshëm sipas ligjit amerikan. Sidoqoftë, shumë argumentojnë se Snowden kishte të drejtë të bënte atë që bëri. Mbi të gjitha, a nuk janë të gjithë qytetarët të drejtën të dinë kur dikush – dikush – po shikon lëvizjet e tyre dhe dëgjon bisedat e tyre? Kjo është një dilemë morale në të cilën privatësia luan një rol të madh.

Ndër të tjera, Edward Snowden përdori Tor për të zbuluar dokumentet e fshehta të NSA për publikun e gjerë. Ai gjithashtu bëri thirrje që të tjerët të përdorin shfletuesin Tor sa herë që shkojnë në internet. Sipas tij, kjo është një nga mënyrat e pakta që ju lejon të qëndroni anonim dhe të përdorni të drejtën tuaj për të botuar lirshëm. Qeveritë dhe organizatat zyrtare, të tilla si NSA në SH.B.A., nuk do të jenë në gjendje t’ju përcjellin atje – shumicën e kohës. Snowden përdori shfletuesin për aktivitete që ishin në kundërshtim me ligjin. Thirrja e tij për të tjerët, megjithatë, nuk ishte kriminale: ai vetëm sugjeroi më shumë njerëz të mbronin privatësinë e tyre në internet duke shfletuar në internet me shfletuesin Tor. Ka disa diskutime se sa i sigurt është në të vërtetë shfletuesi Tor, por mbetet fakti se Tor e bën shumë më të vështirë për qeveritë, faqet e internetit dhe organizatat e tjera që të spiunojnë njerëzit në internet.


Praktikat e gabuara dhe të paligjshme

Përveç rastit të Snowden, ka shumë shembuj të tjerë, kryesisht më pak të njohur ose të diskutueshëm, kur Tor u përdor për biznes të paligjshëm. Rruga e Mëndafshit është ndoshta rasti më i famshëm. Rruga e Mëndafshit ishte një treg në internet për armë të paligjshme, drogë dhe produkte të tjera. Uebfaqja është gjurmuar përsëri në burimin e saj dhe është marrë jashtë linje, por ekzistojnë vende të ngjashme tregu në faqen e errët. Edhe nëse Tor nuk është i paligjshëm në vetvete, ai ende u jep përdoruesve qasje anonime në këto lloj platformash dhe faqesh. Prandaj, mund të thoni që Tor indirekt mbështet kriminalitetin sepse siguron që kriminelët të mos jenë aq të lehtë të identifikueshëm.

Kurdo që të ndodhë diçka aq e madhe sa mbyllja e Rrugës së Mëndafshit, diskutime të rënda nëse shfletuesi Tor është i nevojshëm apo jo prirja për të filluar. Kjo pastaj çon në debate më të gjera rreth anonimitetit në internet në përgjithësi. Konsiderimi që njerëzit do të duhet të bëjnë është midis luftimit të krimit kibernetik dhe kujdesit për privatësinë e tyre në internet. Balanceshtë një ekuilibër i vështirë për tu gjetur, i cili shpesh bëhet jo vetëm një çështje ligjore, por një etikë.

Për shkak të çështjeve me lajme të tilla si Rruga e Mëndafshit, publiku i gjerë shpesh e lidh Tor me aktivitete të paligjshme në faqen e errët. Tor ju lejon të presni uebfaqe që janë të arritshme vetëm për përdoruesit e tjerë të Tor, i cili nuk ndihmon në rastin e Tor. Vendet e paligjshme të tregut dhe forume vendosen lehtësisht dhe menjëherë të arritshme për audiencën ‘e duhur’. Shfletuesi Tor lehtëson praktika të tilla, edhe nëse kjo nuk është arsyeja që u krijua platforma.

Tor dhe intimitet

Listoni me xham zmadhuesTor mund të përdoret shpesh nga kriminelët, por kjo nuk do të thotë që shfletuesi vetë është i përkufizuar kriminal. Përkundrazi: Tor ndihmon në krijimin e një mjedisi në internet që ka të bëjë me lirinë dhe privatësinë. Me Tor, ju mund të shfletoni pa të tjerët (për shembull hakerat, qeveritë dhe shefi juaj) duke kërkuar mbi supin tuaj. Ajo forcon të drejtën tuaj për të botuar dhe lirinë tuaj të fjalës. Nëse po flasim për sigurinë dhe anonimitetin në internet, Tor është një iniciativë e shkëlqyeshme.

Edhe kështu, Tor i është dashur të merret me disa çështje të sigurisë. Shumë organizata zyrtare, midis tyre CIA dhe FBI, kanë qenë në gjendje të anashkalojnë dhe madje të shkelin sigurinë e Tor. Në këtë mënyrë, ata ishin në gjendje të gjurmonin individë që ishin të lidhur me praktika të caktuara të paligjshme. Për më tepër, përsëri në vitin 2017 një pikë e dobët në sistemin e Tor krijoi mundësinë për të ekspozuar adresat IP të Linux dhe MacOS, duke anuluar anonimitetin e shfletuesit.

Gjithmonë merrni parasysh që, edhe me shfletuesin Tor, ju dhe të dhënat tuaja online mund të zbulohen në një farë mënyre. Sidoqoftë, për sa kohë që i përmbaheni ligjit (lokal), kjo nuk do të jetë problem për ju. Përdorimi i shfletuesit Tor zakonisht nuk është problematik në vetvete. Edhe kështu, për të siguruar që jeni duke punuar me mbrojtjen më të mirë të mundshme në internet, gjithmonë mund të përdorni Tor në kombinim me një lidhje VPN. Nëse e bëni këtë, trafiku juaj në internet është i siguruar në dy mënyra të ndryshme dhe ju keni një shtresë shtesë të kriptimit që mbron intimitetin dhe anonimitetin tuaj..

përfundim

Përdorimi i Tor nuk është i paligjshëm. Shfletuesi Tor u jep përdoruesve qasje anonime në një internet falas. Siç është rasti me gjithçka, kjo qasje mund të përdoret në të dy mënyrat e mira dhe të këqija. Në fund të fundit, Tor gjithashtu lejon njerëzit të vizitojnë uebfaqet kriminale dhe vendet e tregut në faqen e errët. Përkundër kësaj, Tor ofron një mundësi të rëndësishme dhe të përshtatshme për të përhapur në mënyrë anonime informacione të rëndësishme. Shkurt: ligjërisht, ju mund të përdorni Tor pa pasoja, për sa kohë që gjërat që bëni në internet nuk janë kundër ligjit.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me