A është Tor ende e sigurt për t’u përdorur? | VPNoverview

Log The logo Router qepëPër shumë, Tor është bërë një emër i familjes. Shtë një mënyrë e garantuar dhe e sigurt për të qëndruar anonim në internet. Në teori, askush nuk mund të shohë se çfarë po bën online kur përdorni shfletuesin Tor. Për më tepër, është një nga mënyrat më të lehta për të hyrë në rrjetin e errët. Sidoqoftë, gjatë viteve të kaluara, është bërë e dukshme në shumë raste se siguria e Tor vuan nga disa probleme serioze. FBI, CIA dhe NSA kanë qenë të gjithë në gjendje të prishin sigurinë e Tor. Pra, sa e sigurt është Tor me të vërtetë? A është ende një mënyrë e mirë për të shfletuar në mënyrë anonime në internet?


Përgjigja e shkurtër është po. Ju mund të përdorni shfletuesin Tor për të shfletuar në mënyrë anonime. Sidoqoftë, ne ju dekurajojmë që të përdorni vetëm Tor për mbrojtje në internet. Incidente të shumta kanë treguar që përdorimi i pasigurt i Tor mund të rezultojë në një rrjedhje të rëndë të intimitetit ose madje çështje me sigurinë tuaj në internet. Mendoni për viruse, kriminelë dhe hack. Ky artikull do të hedhë dritë më shumë në këto probleme me Tor.

Për të mbrojtur sa më shumë që të jetë e mundur, është më mirë të përdorni shfletuesin Tor në kombinim me një VPN të mirë dhe një formë të antivirusit. Një VPN e besueshme që mund të merrni parasysh është NordVPN. Ky shërbim ka kriptim të shkëlqyeshëm, është shumë miqësor ndaj përdoruesit dhe ka mijëra serverë të disponueshëm për të zgjedhur.

Si funksionon Tor

Shfletuesi Tor është një shfletues i veçantë që anonimon trafikun tuaj të internetit. Të dhënat tuaja u dërgohen kompjuterave të shumëfishtë Tor. Me këtë proces, shfletuesi siguron që të huajt nuk janë në gjendje të shohin se nga kanë ardhur ato të dhëna dhe ku po shkojnë. Me fjalë të tjera: Shfletuesi Tor e bën shumë më të vështirë për faqet e internetit dhe madje edhe qeveritë që të lidhin sjelljen tuaj të shfletimit në internet përsëri te ju. Në çdo ndalesë (ose nyje) që Tor përdor për të fshehur të dhënat tuaja, shtohet ose hiqet një shtresë shtesë e kriptimit, në varësi të asaj mënyre që po shkon trafiku. Prandaj, përdorimi i shfletuesit Tor duhet të rezultojë në një përvojë të sigurt dhe anonime në internet.

Vajza duke tërhequr një skedar të internetit përmes Tor Nodes

Përdorimi i Tor nuk është i paligjshëm. Shfletuesi përdoret nga shumë njerëz të ndryshëm, mes tyre ata që dëshirojnë të qëndrojnë anonim sepse po përdorin platformën për të kritikuar diktaturën e vendit ku po jetojnë. Në këto raste, Tor siguron lirinë e fjalës. Njerëzit që përdorin Tor ende kanë mundësinë të flasin lirshëm për çështje politike, pa pasur nevojë të frikësohen se do të ndiqen penalisht për të. Njëkohësisht, ka edhe njerëz që përdorin shfletuesin Tor jashtë parimit. Ata thjesht nuk duan të gjurmohen nga kompani dhe tregues. Sidoqoftë, ka dalë në dritë se Tor nuk është aq i sigurt sa supozuam të gjithë.

Achedshtë shkelur siguria e Tor

Disa raste gjyqësore kanë treguar që aktivitetet e paligjshme në rrjetin e errët ndonjëherë mund të gjurmohen përsëri tek individë të veçantë që përdorin shfletuesin Tor. Prandaj, duket se është e mundur të zbulohen dhe mblidhen të dhënat e një përdoruesi, përfshirë adresën e IP të tyre, edhe kur ato mbrohen nga Tor. Në të kaluarën, përdoruesit e Tor janë zbuluar sepse NSA zotëronte një pjesë të madhe të nyjeve Tor. Në këtë mënyrë, NSA mund të shihte qartë se kush i përdorte ato nyje. Kjo ishte problematike për përdoruesit që merren me praktikat e paligjshme. Në momentin që ata përdorues janë të identifikueshëm, policia mund t’i gjurmojë ata dhe t’i arrestojë ata.

Tor nuk është më aq i sigurt sa dikur. Hakerët vazhdimisht përpiqen të shkelin sigurinë e Tor. Shumë grupe, organizata dhe individë dëshirojnë të kenë qasje në informacionin që fshihet shfletuesi Tor dhe përpiqen ta marrin atë kohë dhe përsëri. Në vitin 2014, një grup studiuesish patën sukses. Financuar nga qeveria, ata hodhën një vështrim nga afër në shfletuesin Tor dhe ishin në gjendje të mbledhin informacione nga shfletuesi për muaj të fundit. Dobësitë në programin Tor mund të sipërfaqen edhe në mënyra më pak kompromentuese: në vitin 2017, përdoruesit gjetën një rrjedhje që mund të bënte lehtësisht adresat IP të përdoruesve Linux dhe MacOS të dukshëm. Tor nuk u ul për të parë të gjitha këto që ndodhin: sa herë që zbulohej një rrjedhje e mundshme në sistem, ata e kapnin atë sa më shpejt të jetë e mundur.

Me cilat rreziqe hasem kur përdor Tor?

Sy në laptopPraktika tregon se Tor nuk është 100% i sigurt. Si çdo sistem tjetër, ai ka pikat e dobëta të tij. Edhe pse rrjedhjet janë duke u patur vazhdimisht, ju kurrë nuk mund të jeni të sigurt nëse kjo ndodh me kohë. Përveç kësaj, ka më shumë arsye për t’u shqetësuar për sigurinë që ofron Tor. Këtu janë disa.

Para së gjithash, përdoruesit e Tor janë hakuar rregullisht. Kjo zakonisht nuk është faji i Tor. Në vend të kësaj, këto hacks janë të mundshme sepse pajisja e përdoruesit është e mbrojtur në mënyrë të pamjaftueshme. Kjo mund të ndodhë me këdo, që do të thotë se çdo përdorues duhet të jetë i vetëdijshëm për të. Kriminelët, viruset dhe përmbajtjet e tjera të dëmshme mund të fshihen në faqet e internetit që vizitoni – veçanërisht kur jeni duke shfletuar uebin e errët. Prandaj, është gjithmonë e rëndësishme të konsideroni me kujdes çdo klik.

Një rrezik i dytë është që ju akoma mund të ndiqeni online, edhe kur përdorni Tor. Nyjet e këqija të daljes janë një shembull se si mund të ndodhë kjo. Siç ilustrohet në figurën në krye të kësaj faqe, një nyje dalëse është ndalesa e fundit përpara se të lidheni me një faqe në internet ose faqe. Nëse personi që kontrollon këtë nyje dëshiron, ai mund të shohë të gjithë trafikun që kalon nëpër të. Nëse kjo ndodh – siç ndodhi me NSA – të dhënat tuaja në internet nuk janë më private. Someoneshtë dikush tjetër që mund të shohë drejtpërdrejt në cilat faqe po vizitoni. Një gjë që vlen të përmendet është që zakonisht qëndroni anonimë në një situatë të tillë. Edhe pronari i nyjës dalëse nuk është në gjendje të gjurmojë burimin e të dhënave, sepse ka kaluar të paktën dy nyje të tjera para kësaj.

A mund ta përdor shfletuesin Tor për shfletim anonim?

Ju nuk do të duhet të shqetësoheni shumë për njerëzit që përpiqen t’ju përcjellin në internet nëse përdorni Tor vetëm për të shfletuar uebin e rregullt. Për shumicën e qeverive dhe palëve të tjera, ai lloj trafiku nuk është aq i rëndësishëm sa të gjurmojë. Përkundrazi, ata përqendrohen në zbulimin e veprimtarive të paligjshme, disa po aq të tmerrshme sa përhapja e pornografisë së fëmijëve në internet të errët.

Për më tepër, nuk ka pse të jetë i kujdesshëm me audiencën fillestare të synuar të Tor. Tor u ndërtua fillimisht për të lejuar një komunikim anonim brenda Marinës amerikane. Disa njerëz kanë frikë se Marinës amerikane ka akoma hyrje të fshehtë në trafikun që kalon përmes shfletuesit. Megjithatë, kjo nuk është aspak rasti. Për shkak se Tor është me burim të hapur, organizatat zyrtare si Marina nuk do të jenë në gjendje të fshehin çdo hyrje të fshehtë brenda kodit. Burimi i hapur do të thotë që të gjithë kanë qasje në kodin e Tor. Prandaj, një çuditë do të zbulohej dhe eliminohej brenda çasteve.

Me pak fjalë, nëse përdorni internetin për shfletim të përgjithshëm, nuk keni shumë frikë. Do mbikëqyrje në internet ka shumë të ngjarë që nuk do të përqendrohet tek ju. Sidoqoftë, kjo nuk do të thotë që ju duhet të përdorni Tor pa një kujdes në botë. Para se të trajtoni internetin me këtë shfletues, duhet të jeni të vetëdijshëm për rreziqet e uebit të errët.

Kujdes: Tor dhe rrjeta e errët

Laptop kompjuterikNjë çështje e fundit e sigurisë që duhet të diskutojmë ka të bëjë me uebin e errët. Tor ju lejon të përdorni këtë pjesë të fshehur të internetit. Shfletuesit e tjerë të njohur, si Google Chrome, Microsoft Edge dhe Firefox, nuk mund ta bëjnë këtë. Web i errët është pjesë e uebit të thellë shumë më të madh. Web i errët është i parregulluar dhe, për rrjedhojë, mjaft tërheqës. Ndonjëherë është edhe e tmerrshme. Ai përmban uebfaqe të çuditshme që nuk i keni hasur kurrë në internetin “normal”. Ndër të tjera, ju mund të gjeni vendet e tregut për drogë, armë dhe karta kredie të paligjshme.

Jo çdo faqe në internet e kësaj pjese të errët të internetit është aq e mprehtë sa kjo. Disa faqe lejojnë njerëzit të flasin mendjen e tyre lirshëm pa pasur nevojë të frikësohen nga ndjekja penale nga një regjim diktatorial. Natyra e parregulluar e rrjetës së errët rezulton në një hapësirë ​​që mban edhe më të mirën dhe më të keqen e njerëzimit.

Tor ju lejon të keni akses në tërësinë e uebit të errët: është liria e internetit në një shfletues. Sidoqoftë, kjo liri nuk është gjithmonë e sigurt. Gjithmonë kini kujdes kur përdorni Tor për të vizituar rrjetin e errët. Kjo pjesë e internetit nuk monitorohet, do të thotë se mund të jetë shumë e rrezikshme për ju dhe kompjuterin tuaj. Mundohuni të mos merrni kapur në faqet e internetit që infektojnë kompjuterin tuaj me malware. Qëndroni larg nga faqet e internetit që shqetësojnë veten e tyre me veprimtari të paligjshme. Dhe së fundi, kini kujdes nga hakerat – ata fshihen kudo.

Si ta përdor Tor me siguri?

Ka mjaft rreziqe që ju presin kur po mendoni të ndryshoni shfletuesin tuaj në Tor. Këto rreziqe variojnë nga rreziqet e intimitetit deri tek sulmet më serioze ndaj sigurisë suaj si viruset dhe format e tjera të malware. Në të dy rastet, është e rëndësishme të armatoseni sa më mirë. Këtu janë disa këshilla që do t’ju ndihmojnë të arrini atje:

  • Përdorni rrëshqitësin e sigurisë brenda shfletuesit. Kthejeni këtë mundësi në cilësimet tuaja deri në ‘High’. Kjo siguron që të mbeteni të pasigurt nëse Tor është hakuar me anë të JavaScript. Ndihmon gjithashtu për të minimizuar ndjekjen në internet. Disa uebfaqe nuk do të funksionojnë gjithashtu kur të keni aktivizuar sigurinë maksimale, por ky është një çmim relativisht i vogël për të paguar mbrojtjen.
  • Instaloni një program të mirë antivirus. Edhe me parametrat e sigurisë të shfletuesit Tor të optimizuar, gjëra të çuditshme mund të ndodhin. Kjo është veçanërisht e rrezikshme në faqen e errët. Nëse përdorni një program antivirus të besueshëm, shumë nga këto probleme mund të parandalohen. Pasi të keni instaluar një program të mirë antivirus, sigurohuni që ai të jetë i azhurnuar, në mënyrë që të keni mbrojtjen më të mirë dhe më të fundit.
  • Përdorni Tor përkrah një VPN e mirë. Kombinimi i dy zgjidhjeve të privatësisë siguron mbrojtje maksimale. Një VPN (Virtual Private Network) shifron dhe anonimorizon trafikun tuaj të të dhënave në internet. Kjo do të thotë se asnjë nga informacionet tuaja nuk do të jetë e dukshme, dhe asnjëra prej tyre nuk mund të gjurmohet për ju. Një VPN, e kombinuar me opsionet që ofron shfletuesi Tor, ju siguron mbrojtje të dyfishtë, duke e bërë surfimin shumë më të sigurt.
Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me