6 Cilësimet e intimitetit të Windows 10 që duhet të rregulloni sot

Ndryshimet dramatike në Windows 8 krijuan një polemikë të madhe. Sidoqoftë, Windows 10 është një sistem operativ gjithnjë e më i popullarizuar. Versioni më i ri tani fuqizon pothuajse 35% të të gjithë PC-ve dhe ai numër rritet çdo vit. Përdoruesit e kompjuterave janë në rritje të truallit rreth çështjeve të intimitetit dhe Microsoft ka marrë vëmendjen. Microsoft është duke u përpjekur të jetë më transparent në lidhje me ndryshimet që mund të bëni për të mbrojtur privatësinë tuaj në sistemin operativ.


Pse Windows është një katastrofë privatesie

Privatësia e kompjuterave laptopë 10 laptopëQë nga fillimi, Windows 10 ka shkaktuar shqetësim midis ekspertëve të intimitetit. Si parazgjedhje, Windows regjistron çdo goditje tastiere dhe shenjën që ju bëni në një pajisje që ekzekuton Windows 10. Nëse një bashkëpunëtor vendosni atë lloj softueri në kompjuterin tuaj, ju ka të ngjarë të ndjeheni të shkelur dhe të zemëruar. Vetëm me një azhurnim të fundit që Windows madje ka bërë të mundur që ju ta fikni këtë cilësim.

Windows gjithashtu gjurmon vendndodhjen tuaj në të gjitha pajisjet që përdorni Windows 10 si parazgjedhje, si një hetues privat që ju tërheq bishtin në çdo kohë. Nëse keni me vete një tablet, telefon ose pajisje tjetër portative me Windows, Windows e di se ku jeni. Nga zyra e mjekut tek dyqani ushqimore, për të punuar dhe në shtëpi, Windows e di se ku je dhe mban gjurmët. Ky është një minierë ari informacioni për reklamuesit. Të dhënat e vendndodhjes u japin reklamuesve qasje në dyqanet që preferoni të blini në, lagjen ku jetoni dhe shumë më tepër.

Cortana po dëgjon

Një nga shtesat e mëdha në Windows vitet e fundit ka qenë asistentja virtuale Cortana. Ky sistem mund t’i përgjigjet pyetjeve në lidhje me motin, trafikun, ose cili është përcaktimi i “ndërhyrës”. Për të përdorur Cortana, duhet të pranoni që Windows 10 të “njihet me ju”. Kjo lejon që Cortana të lexojë çdo goditje të tastit dhe çdo shënim të shkruar me dorë në pajisjen tuaj. Cortana gjithashtu mund të dëgjojë zërin tuaj dhe të analizojë fjalimin tuaj. Fikja e kësaj veçorie do të çaktivizojë Cortana por rivendos një masë të madhe të intimitetit në përdorimin tuaj të Windows. Le të shohim se si mund ta fikim Cortana.

Nga menyja e fillimit, klikoni në ikonën “ingranazhe” për Cilësimet.

cilësimet e intimitetit windows10

Nga këtu, shikoni për ikonën në formë të dollapit për “Intimitetin” dhe klikoni atë.

cilësimet e intimitetit windows10

Ky është ekrani i Privatësisë së Windows 10. Ne do të shikojmë disa parametra që mund të konsideroni të ndryshoni këtu. Ndërkohë, shikoni sipër kolonën e majtë nën “Lejet e Windows” dhe klikoni në “Fjala, ngjitje, & Typing “.

cilësimet e intimitetit windows10

Ky është ekrani ‘Njohja me ju’ që shpjegon se si Cortana përdor dhe mbledh këto informacione. Deklarata e paqartë ju siguron që fjalori lokal ndihmon “të bëni sugjerime më të mira për ju”. Kjo siguri e dobët nuk është e mjaftueshme për të bindur shumë që të dorëzojnë privatësinë e tyre. Klikoni në kutinë e etiketuar, “Fikni shërbimet e të folurit dhe sugjerimet e shtypjes.” Një shfaqje do t’ju paralajmërojë se duke vepruar kështu do të çaktivizoni Cortana. Klikoni “OK” për të pranuar dhe Cortana nuk do të jetë më në gjendje të gjurmojë gjithçka që bëni në Windows.

Ndaloni Windows të ndjekin çdo lëvizje

Cilësimet e vendndodhjes janë disa nga pushtimet më ndërhyrëse të intimitetit tuaj. Ndërhyrje të tjera të intimitetit ndjekin aktivitetin tuaj në internet, të dhënat e vendndodhjes madje ju ndjekin edhe jashtë linje. Shërbimet e vendndodhjes u japin qasje Windows 10 në informacione rreth asaj që bëni kur nuk përdorni kompjuterin tuaj. Vizitoni një gjinekolog në një model të ri, të rregullt dhe Microsoft mund të analizojë informacionin për të parashikuar se jeni shtatzënë. Microsoft mund të dijë për shtatzëninë tuaj përpara se të tregoni madje edhe ato më të afërt me ju. Sigurimi i cilësimeve të vendndodhjes tuaj mund të jetë një nga hapat më të rëndësishëm të privatësisë që mund të ndërmerrni. Le të zhyten në një vegël se si mund t’i rregullojmë cilësimet tona të vendndodhjes në Windows.

Kthehu në ekranin e Cilësimeve, shikoni nën lejet e aplikacionit për “Vendndodhjen” siç theksohet më lart.

cilësimet e intimitetit windows10
Fikni këtu cilësimet e vendndodhjes. Nën “Shërbimin e vendndodhjes” klikoni në rrëshqitësin për të ndryshuar cilësimet e vendndodhjes. Ju duhet të vini re se në krye të ekranit është një paralajmërim se secili person që përdor këtë pajisje mund të ketë cilësimet e tyre të vendndodhjes. Nëse lejoni dikë tjetër të hyjë në pajisjen tuaj, Windows mund të vazhdojë të gjurmojë atë përdorues.

Më tej poshtë ekranit mund të shihni “Historiku i vendndodhjes”. Duke klikuar në butonin ‘Pastro’, mund të pastrosh historinë e vendndodhjes nga kjo pajisje. Kjo veçori do të pastrojë vetëm të dhënat nga pajisja juaj, jo nga serverët e Microsoft.

Ende më poshtë, ju mund të zgjidhni aplikacione individuale që përdorin shërbimet e vendndodhjes. Ju mund të zgjidhni të çaktivizoni aplikacione individuale që doni të kufizoni qasjen në vendndodhjen tuaj. Për të kufizuar aplikacione individuale, do t’ju duhet të kaloni listën dhe të fikni secilën që dëshironi të kufizoni. Disa aplikacione, përfshirë Cortana, nuk do të funksionojnë pa qasje në vendndodhjen tuaj.

Vendosja e preferencave tuaja të reklamave

Microsoft është bashkuar me turmën e ofruesve të softuerëve që zgjerojnë rrjedhën e të ardhurave të tyre duke shitur reklama në shënjestër. Për ta bërë këtë, Microsoft duhet të zhvillojë profile të detajuara të interesave dhe aktiviteteve tuaja. Reklamuesit do të paguajnë më shumë për të synuar reklama te grupet e njerëzve që ka të ngjarë të blejnë produktet e tyre. Microsoft aplikon një ID të reklamave për secilin përdorues. Kjo ndihmon për të gjurmuar interesat tuaja bazuar në ato që bëni në kompjuterin tuaj dhe në internet. Microsoft përdor këto të dhëna për të ndërtuar një profil për ju që mund t’i shitet reklamuesve..

Në ekranin e Cilësimeve, do të gjeni opsionet e reklamave siç theksohen më lart. Microsoft bën të duket se lënia e këtij cilësimi do t’ju sjellë dobi. Ata e paraqesin atë si një mënyrë për ju që të shihni vetëm reklama përkatëse. Nëse preferoni të ruani një intimitet më të madh, megjithatë, klikoni në shiritin për të fikur reklamat e synuara. Do të shihni akoma reklama, por reklamuesit nuk do të jenë në gjendje të synojnë profilin tuaj.

Microsoft është ende në ndjekje të tasteve tuaja

Më parë, ne ndryshuam cilësimet e intimitetit më herët për të ndaluar Cortana të monitorojë goditjet tuaja. Ju nuk mund të keni faj për të besuar se kjo ndalon Microsoft-in të regjistrojë çdo goditje të tastit tuaj. Nuk është kështu. Kjo cilësim ndalon vetëm hyrjet tuaja në tastierë për t’u regjistruar për Cortana. Microsoft vazhdon të regjistrojë tastet e tasteve për të gjitha shërbimet e tjera të Windows 10. Mund të gjeni cilësimin për prerjet në tastierë të aktivizuara ende nën ‘Diagnostics & reagime ‘.

Në ekranin e cilësimeve të intimitetit, klikoni në ‘Diagnostics & reagime “. Isshtë renditur nën “Lejet e Windows” siç tregohet më lart.

cilësimet e intimitetit windows10

Nëse nuk e kuptonit intuitivisht atë ‘Diagnostikë & feedback-u do të përmbante cilësimet kryesore të intimitetit, ju nuk jeni vetëm. Por disa nga cilësimet më kritike qëndrojnë nën këtë emër të çuditshëm. Pranë qendrës së ekranit do të shihni ‘Përmirësimi i bojës & njohja e shtypjes ”. Këtu do të shihni ndjekjen e njëjtë të tastierës ose të të dhënave për vizatimin që po gjurmohen siç u pa më herët nën ech Fjala, ngjitje, & Typing “. Shtë e pazakontë dhe konfuze të kesh një ambient në dukje nën dy menutë e ndryshme që nuk janë të lidhura.

Do të gjeni që kjo cilësim mbetet e ndezur edhe nëse e keni fikur cilësimin në menunë tjetër. Klikoni në shiritin për të fikur këtë cilësim për Windows 10. Kjo duhet të parandalojë Windows të gjurmojë hyrjet në pajisjen tuaj qoftë nga tastiera juaj, qoftë nga një ekran me prekje.

Nën të dhënat diagnostikuese, do të shihni që si parazgjedhje, është zgjedhur opsioni “I plotë”. Kjo dërgon të dhëna kritike diagnostikuese në pajisjen tuaj dhe të dhëna në lidhje me faqet e internetit që vizitoni. Si opsionet “Full” ashtu dhe “Basic” theksojnë se nuk ka ndikim në sigurinë ose funksionalitetin e pajisjes tuaj pa marrë parasysh se cilën zgjedh. Ndryshimi i vetëm është nëse vullnetarisht jepni të dhëna Microsoft në lidhje me faqet e internetit që vizitoni. Zgjidhni opsionin “Basic” për të kufizuar këtë qasje.

Gjeni vendosjen “Përvojat e përsosura” pranë fundit të këtij ekrani. Kjo i lejon Microsoft-it të personalizojë Windows 10 bazuar në të dhënat diagnostikuese që zgjidhni të ndani me kompaninë. Kjo përfshin reklama të synuara bazuar në mënyrën e përdorimit të pajisjes. Më konkretisht, reklamat bazuar në faqet e internetit që vizitoni si të monitoruara nën cilësimin ‘I plotë’ për ndarjen e të dhënave diagnostikuese. Kjo reklamë e synuar mbetet në vend edhe nëse i fikni reklamat e synuara në ekranin e mëparshëm të intimitetit. Thjesht klikoni në shiritin për të fikur këtë cilësim këtu për Microsoft.

Marrja e intimitetit seriozisht

Duket e dobishme që reklamat që shihni të jenë më të rëndësishme. Kostoja për privatësinë tuaj nuk është gjithmonë aq e qartë, sidoqoftë. Kufizimi i cilësimeve të intimitetit tuaj mund të bëjë një ndryshim të madh në mbajtjen private të të dhënave tuaja personale. Edhe pasi të keni ndërmarrë këto hapa, mund të keni akoma shqetësime. Ju mund të shqetësoheni që Windows 10 dhe aplikacionet e tjera në pajisjen tuaj ende po mbledhin informacionin tuaj personal. Ekziston një hap i thjeshtë që mund të ndërmerrni për të rritur në mënyrë dramatike privatësinë tuaj: përdorni një VPN.

Një Rrjet Virtual Privat (VPN) ndihmon ta përdorni përdorimin e pajisjeve të lidhura më anonime. Në vend që të lidheni direkt me internetin, ju lidheni përmes ruterit VPN i cili mund të jetë me milje larg nga ju. Kjo ju lejon të jeni në internet pa dhënë shumë informacion për veten tuaj.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me