5G dhe Privatësia: A duhet të shqetësohemi? | VPNOverview

Smartphone me 5GPas suksesit të 3G dhe 4G, ka ardhur koha për hapin tjetër në rrjetin mobil: 5G. Termi përdoret shpesh, si në aspektin pozitiv, ashtu edhe në atë negativ. Një rrjet 5G do të na ofrojë internet më të shpejtë dhe më të mirë, i cili vjen me të gjitha llojet e mundësive dhe mundësive të reja. Në të njëjtën kohë, megjithatë, disa njerëz shqetësohen për privatësinë e tyre në një botë ku ndarja e informacionit përmes internetit është më e lehtë dhe më e normalizuar se kurrë. Në këtë artikull do t’ju tregojmë të gjithëve rreth 5G, çfarë lloj ndryshimesh do të sjellë ajo, dhe cilat privacy shqetësime kanë njerëzit.


Farë është 5G?

5G qëndron për gjeneratën e pestë (pra G) të rrjeteve mobile. Siç mund ta prisni, kishte katër gjenerata të mëparshme. Dy prej tyre me sa duket do të duken të njohura: 3G dhe 4G. Nëse jeni aktualisht në telefonin tuaj pa përdorur një rrjet Wi-Fi, me siguri po e lexoni këtë artikull përmes njërës prej atyre lidhjeve. 5G është versioni më i fundit i rrjeteve të tilla celulare. Stillshtë ende në zhvillim dhe është në dispozicion vetëm në vende të veçanta. Gjatë viteve të ardhshme, megjithatë, ai do të bëhet i disponueshëm në të gjithë botën.

Brezat e mëparshëm: 1G, 2G, 3G dhe 4G

Brezat e ndryshëm të rrjetit tonë celular tregojnë se sa teknologji ka përparuar ndër vite. Së pari, ishte 1G, e cila mundësoi që telefonat mobil të komunikojnë me kullat e radios. Kjo na lejoi të thërrisnim njëri-tjetrin pa një linjë fikse. Me 2G, komunikimi dixhital u bë i mundur gjithashtu: kjo është kur të gjithë filluam të shkruajmë njëri-tjetrin. Futja e telefonave mobil 3G nënkupton që të lidheshin me internetin. Më në fund, nga rreth 2013 e tutje, 4G u bë i njohur. Telefonat inteligjentë papritmas ishin në gjendje të dërgonin dhe të merrnin më shumë të dhëna në internet me një shpejtësi më të lartë. Çfarë do të thotë kjo? Epo, shikimi i Netflix në telefonin tuaj është bërë normale, për shembull, ndërsa nuk ka qenë më parë. Tani është koha për hapin tjetër: 5G.

Internet më i shpejtë me 5G

Matësi i shpejtësisë 5GAvantazhi i madh i 5G është se arrin shpejtësi shumë më të larta se 4G. Do të jetë në gjendje të dërgojë shumë më tepër të dhëna në të njëjtën kohë. Ky përmirësim nuk është i vogël, qoftë: 5G bën lidhjen tuaj të internetit rreth njëqind herë më të shpejtë se ajo e 4G. Anydo vonesë që u konsiderua normale me 4G, do të jetë joekzistente me 5G. Një rrjet i gjeneratës së pestë do të dërgojë të dhëna në më pak se një milisekond, ndërsa kjo do të marrë mesatarisht 50 milisekonda me rrjetin e mëparshëm. Me fjalë të tjera, 5G do të na marrë nga një rrjet relativisht i shpejtë celular në një rrjet tepër të shpejtë.

Mundësitë e një rrjeti 5G

Ju mund të pyesni veten nëse një rrjet i shpejtë është në të vërtetë i nevojshëm. Interneti i telefonit tuaj funksionon shumë mirë, dhe vështirë se mund t’i shikoni ato episodet e Witcher më shpejt nga sa jeni tashmë. Megjithatë, një rrjet më i shpejtë dhe më i qëndrueshëm ka më shumë përparësi sesa mund të mendoni. Këtu janë disa prej tyre:

Lidhje më të qëndrueshme për grupe të mëdha njerëzish

Rrjetet 4G mund të mbingarkohen mjaft lehtë. Kurdo që ka grupe të mëdha njerëzish në një vend (mendoni për festivale, universitete dhe aeroporte), përdoruesit mund të pësojnë vonesa. 5G siguron që kjo nuk do të jetë më problem, pavarësisht sa telefona inteligjentë ka brenda të njëjtit kilometër katror.

Për më tepër, kërkesa për të dhëna celulare vazhdon të rritet. Kjo nuk është thjesht sepse më shumë njerëz po marrin qasje në rrjetet celulare, por edhe sepse numri i pajisjeve që punojnë me këto rrjete vazhdon të rritet. Nga telefonat inteligjentë deri tek frigoriferë dhe smartfonat tanë deri tek monitoruesit e zgjuar të fëmijëve: ata të gjithë përdorin internetin për të dërguar dhe marrë të dhëna këto ditë. Ky trafik i të dhënave gjithashtu duhet të dërgohet përmes një rrjeti celular. Një rrjet efektiv 5G mund të plotësojë këtë kërkesë në rritje. 5G lejon familjet, kompanitë dhe vendet publike të përdorin pajisje më të zgjuara pa ndikuar në cilësinë dhe shpejtësinë e rrjetit.

Më pak përdorim i baterisë

Ju duhet energji për të qenë në gjendje të dërgoni dhe të merrni të dhëna celulare. Kjo është arsyeja pse bateria e telefonit tuaj zgjat shumë më gjatë kur fikni 4G ose ndizni modalitetin e aeroplanit. Me 5G, do të marrë shumë më pak energji që pajisja juaj të dërgojë të njëjtën sasi të të dhënave. Prandaj, bateria juaj do të thahet më ngadalë kur përdorni 5G në vend të 4G. Do të duhet ta ngarkoni telefonin tuaj më rrallë, që është pak më i përshtatshëm. Ndërkohë, shpejtësia juaj e internetit vetëm do të rritet.

Teknika të reja dhe ‘Interneti i gjërave’

Postier postarTeknologjia 5G mund të përdoret për të krijuar produkte dhe shërbime të reja. Interneti i Gjërave (IoT), i cili i referohet të gjitha pajisjeve moderne që janë në gjendje të komunikojnë përmes internetit, do të rritet me një ritëm të qëndrueshëm. Përveç kësaj, 5G lejon transmetimin e videos me cilësi më të lartë. Kjo nuk do të thotë thjesht se seria juaj Netflix do të duket e mahnitshme në ekranin tuaj të smartphone, por gjithashtu që operacioni i largët mund të ndodhë në një mënyrë më të sigurt dhe më të mirë. Ekzistojnë shumë më tepër mundësi: mendoni për sistemet e automatizuar të ujitjes ose dronët që dërgojnë postën tuaj, për shembull. Makineritë mund të bëhen më të automatizuara dhe të kryejnë detyrat e tyre të përcaktuara me më shumë efikasitet, të gjitha për shkak të komunikimit të shpejtë dhe të pafund të ofruar nga 5G.

A rrezikon 5G Intimitetin tonë?

Rrjeti i ardhshëm 5G mund të kontribuojë në një revolucion të vërtetë teknologjik që do të lidhë të gjitha llojet e pajisjeve inteligjente me njëra-tjetrën. Jeta jonë në internet do të bëhet vetëm më e madhe dhe do të përfshijë më shumë aspekte të jetës sonë reale. Kjo ka përparësi, por gjithashtu vjen me disa rreziqe serioze, veçanërisht në drejtim të privatësisë. Happensfarë ndodh me të gjitha ato të dhëna që ruhen dhe shpërndahen në internet? Nëse interneti di më shumë për ne sesa dimë për veten tonë, çfarë do të thotë kjo? Këto janë pyetje që dalin përsëri dhe përsëri. Jo vetëm që ka implikime teknike për këtë, por ndikon edhe në botën sociale dhe politike përreth nesh.

A është e sigurt informacioni ynë personal?

Një rrjet funksional 5G mund të trajtojë shumë të dhëna. Kjo do të thotë se do të jetë më e lehtë të regjistroheni të gjitha llojet e informacionit në lidhje me përdoruesit e tij. Uebfaqet që vizitoni, vendndodhja juaj, imazhet e kamerës në dhomën e gjumit të vajzës suaj, dhe madje edhe informacioni shëndetësor i matur nga Fitbit tuaj, të gjitha do të dërgohen përmes rrjeteve 5G. Shpesh, këto informacione do të përdoren saktësisht në mënyrën si e prisni të jetë: ju jeni në gjendje të kontrolloni vajzën tuaj, edhe kur nuk jeni në shtëpi, dhe aplikacionet tuaja të preferuara përdorin të dhënat tuaja për të përmirësuar shërbimet e tyre.

Sidoqoftë, informacioni juaj mund të përdoret gjithashtu kundër jush. Kjo tashmë ndodh shumë: ka palë të panumërta që janë në gjendje të shikojnë se çfarë po bën në internet. Edhe kompanitë e marketingut dhe, në disa raste, kriminelët kibernetikë mund të kenë qasje në të dhënat tuaja personale. Kompanitë mund ta përdorin atë për të personalizuar reklamat që ju tregojnë, kështu që ata mund të rrisin mundësinë që ju të shpenzoni paratë tuaja për to. Kur bëhet fjalë për hakerat e kapelave të zeza, rreziku është më i qartë: ata do të keqpërdorin të dhënat tuaja për t’ju dëmtuar në çfarëdo mënyre. Sa më shumë të dhëna për ne dërgohen përmes ajrit, aq më e madhe është mundësia që këto të dhëna të bien në duar të gabuara. Kjo është arsyeja pse shumë njerëz shqetësohen për pasojat negative të 5G. Kush e di se cilat palë mund të përfundojnë duke parë të dhënat tuaja në internet?

Huawei dhe 5G

Kina me LockHuawei është një nga kompanitë që mund të jetë në gjendje të shikojë në të dhënat që dërgohen përmes rrjeteve 5G. Kjo kompani kineze prodhon pajisje telekomunikuese dhe tani gjithashtu përqendrohet në pajisjet 5G. Ju mund të dini smartfonët e tyre të lirë, të cilët janë bërë shumë të popullarizuara këto dy vjet. Tani Huawei po zhvillon gjithashtu edhe teknologjinë më të mirë 5G në botë. Antenat e tyre 5G janë më të forta se ato të konkurrentëve, duke i lejuar ata të mbulojnë zona më të mëdha dhe të sigurojnë një rrjet me cilësi të mirë. Kjo nuk ndodhi rastësisht: Huawei ka vite që investon në 5G. Për shkak të cilësisë së lartë, blerja e produkteve të Huawei mund të duket si një mospërfillës, por gjërat nuk janë aq të thjeshta.

Që nga ndarja e shtetit dhe biznesit nuk është aq e qartë në Kinë si në shumicën e pjesëve të tjera të botës, shumë njerëz shqetësohen për qëllimet e Huawei. Nëse teknologjia jonë 5G prodhohet nga një kompani me lidhje me qeverinë kineze, ajo qeveri mund të jetë në gjendje të përdorë të dhënat tona. Fakti që Huawei nuk sqaron se si funksionon biznesi i tyre, krijon vetëm më shumë mosbesim. Kompania mohon çdo lidhje me qeverinë e tyre kombëtare, por dyshimi vazhdon të rritet.

Lufta tregtare-SHBA-Kinë

Marrëdhënia midis Kinës dhe Shteteve të Bashkuara është e ndërlikuar, veçanërisht që nga viti 2016. Kjo ndikoi shumë Huawei. Presidenti Trump futi një taksë importi prej 25% për të gjitha produktet kineze, e cila rezultoi në një luftë tregtare midis vendeve. Kjo shkaktoi çështje serioze për Huawei: Telefonat e rinj inteligjentë nuk u lejuan të përdorin ndonjë teknologji amerikane. Ndërsa Huawei ishte në gjendje të importonte pjesë nga vendet e tjera, kompania ende po lufton në frontet e tjera. Një shembull i rëndësishëm i kësaj është se ata nuk do të lejohen të përdorin shërbime të ndryshme Google, përfshirë Android, në pajisje të reja.

Reputacioni i Huawei ka pësuar gjithashtu. Siç u përmend më parë, shumë dyshojnë se Huawei mund të spiunojë përdoruesit e saj për qeverinë kineze. Për më tepër, SH.B.A. përpiqet në mënyrë aktive të bindë vendet e tjera që të mos bashkëpunojnë me bizneset kineze, përfshirë Huawei. Disa vende evropiane po hezitojnë të lejojnë teknologjinë kineze në rrjetet e tyre 5G. Tabela më poshtë tregon se si vende specifike aktualisht mendojnë për bashkëpunime të mundshme 5G me Huawei.

vend
Opinione mbi bashkëpunimin 5G me Huawei
AustriQeveria austriake nuk e përjashton Huawei akoma, por dëshiron të presë që vendet e tjera të BE të vendosin në mënyrë që ata të marrin një vendim të përbashkët të koordinuar.
BelgjikëNë janar të vitit 2020 qeveria e Belgjikës njoftoi se do të shkojnë së bashku me gjykimin e Këshillit Evropian të Telekomit. Kjo do të thotë se ata do të ndalojnë përdorimin e pajisjeve 5G të ofruara nga furnizuesit e pabesueshëm. Pajisjet 5G të Huawei ka të ngjarë të bien edhe në këtë kategori.
Republika ÇekeShërbimi çek i sigurisë këshillon të mos përdorni asnjë produkt Huawei, por si presidenti ashtu edhe kryeministri nuk do të kishin parasysh një bashkëpunim.
FrancëFrancezët morën të ashtuquajturin “ligji Huawei”: çdo bashkëpunim brenda projekteve 5G lejohet të shkëputet nëse kjo ndodh në emër të sigurisë kombëtare. Qeveria njoftoi se ata nuk po kërkojnë të ndalojnë prodhuesit specifikë. Ata do të gjykojnë çdo çështje në vetvete.
GjermaniQeveria gjermane nuk do të ndjekë SH.B.A. Ata nuk dëshirojnë të bëjnë diskriminim ndaj partive të veçanta. Ministri gjerman i Punëve të Jashtme pohoi se bashkëpunimi me Huawei është i domosdoshëm për krijimin e një rrjeti 5G në një afat të shkurtër.
HungariPlani është që të përfshijë Huawei në ndërtesën e rrjetit hungarez 5G.
ItaliPas një hetimi të plotë, qeveria italiane u nxit që seriozisht të konsiderojë të qëndrojë larg çdo bashkëpunimi 5G me Huawei dhe prodhuesit e tjerë kinezë. Sidoqoftë, ministrat thonë se Huawei duhet të luajë një rol në zhvillimin.
HollandëHollandezët vendosën të mos lejojnë asnjë pajisje në thelbin e rrjeteve të tyre 5G kur është prodhuar nga një shtet, entitet ose person që mund të ketë qëllimin për të keqpërdorur ose ndërprerë rrjetin e komunikimit Hollandez, ose palë të lidhura ngushtë me një shtet, entitet të tillë ose personi. Për shkak të akuzave të shumta, Huawei mund të përfshihej edhe në këtë.
NorvegjiNorvegjezët janë duke punuar ngushtë së bashku me kompaninë Ericsson për të ngritur dhe funksionuar rrjetin e tyre 5G. Lidhjet me Huawei janë duke u prerë ngadalë.
PoloniNë Shtator 2019, Polonia nënshkroi një marrëveshje me SHBA për të bashkëpunuar në teknologjinë 5G. Edhe pse, ofruesit polakë të telekomit nuk duan ta përjashtojnë plotësisht Huawei.
PortugaliQeveria ka thënë se nuk do të përjashtojë prodhuesit kinezë gjatë vendosjes së rrjeteve të tyre 5G.
SpanjëPartitë spanjolle tashmë kanë bashkëpunuar me Huawei dhe filluan vendosjen e 5G në pesëmbëdhjetë qytete të mëdha.
SuediBeenshtë propozuar një ligj që do t’i mbajë Huawei dhe shitësit e tjerë kinezë jashtë rrjetit suedez 5G. Partneritetet dhe lejet tashmë lejohen të mohohen nëse pala paraqet rrezik për sigurinë kombëtare suedeze.
SwitzerlandZvicra ka një kontratë rrjeti 5G me Huawei për të krijuar së bashku një qendër kërkimore.
Mbretëria e BashkuarPresidenti Johnson dëshiron të sigurojë që siguria kombëtare nuk është e komprometuar. Huawei do të marrë një pjesë të kufizuar për të luajtur, ku ata nuk do të marrin qasje në pjesët më të ndjeshme të rrjetit 5G.

Shtë e qartë se Evropa është shumë e ndarë në lidhje me këtë çështje. Sidomos brenda BE-së, kjo është e papërshtatshme. Ministra të shumtë kërkuan që Bashkimi Evropian të marrë një vendim të njëanshëm. BE u përgjigj me udhëzimin e mëposhtëm: Prodhuesit që mund të paraqesin rrezik, mund të mohohen një pjesë në rrjetet 5G. Pavarësisht, situata tregon se krijimi i një brezi të ri të rrjetit celular nuk preket thjesht nga përparimet teknologjike. Ndjenjat politike gjithashtu mund të luajnë një rol të madh.

5G dhe shëndeti

Ikona e Shëndetit të Telefonave SmartphonePërveç rreziqeve të mundshme të privatësisë që vijnë me 5G, disa njerëz gjithashtu kanë frikë se ky rrjet i ri do të ndikojë në shëndetin e tyre. Ata besojnë, për shembull, se rrezatimi do të na bëjë të sëmurë. Deri më tani, nuk ka pasur ndonjë hulumtim që vërtetoi se rrjetet 5G në të vërtetë prekin trupat tanë. Pra, pse njerëzit ende pretendojnë se rrezatimi 5G është i keq? Frika nuk është plotësisht e pabazuar, edhe pse ato nuk janë plotësisht të sakta. Ata ndoshta janë lindur për shkak të konotacionit negativ të fjalës “rrezatim”. Disa lloje rrezatimi janë të dëmshme për njerëzit, sepse ato ndryshojnë molekulat në trupin tonë, gjë që mund të shkaktojë kancer. Kjo është arsyeja pse mjekët në spital qëndrojnë pas një muri kur po marrin një rreze x nga ju. Një sasi e vogël e këtij rrezatimi nuk është aq e keqe, por rregullisht duke e ekspozuar veten ndaj tij është e rrezikshme.

Rrezatimi që vjen me 1G, 2G, 3G, 4G dhe 5G nuk mutaton molekulat tuaja. Shtë një lloj rrezatimi tjetër i quajtur rrezatimi jo-jonizues. Ka pasur teste që duket se sugjerojnë se rrezatimi i rrjetit celular është i rrezikshëm, megjithëse asnjëri prej tyre nuk ka rezultate konkrete përfundimtare. Për shembull, një studim gjeti tumore të vogla në minjtë pas ekspozimit të tyre në rrezatim të rëndë 3G. Sidoqoftë, këto rezultate ishin aq minimale sa mund të ishin rastësi. Plus, nivelet e rrezatimit të përdorura në këtë eksperiment ishin shumë më të larta se nivelet e rrezatimit me të cilat merremi, edhe nëse do të përdorim telefonat inteligjentë në çdo orë të çdo dite.

Në vitin 2011, Organizata Botërore e Shëndetit (OBSH) e klasifikoi rrezatimin RF të lëshuar nga 4G dhe 5G si një kancerogjen ndoshta, që do të thotë se mund të shkaktojë kancer. Mos u shqetëso, sidoqoftë. Produkte të tjera të zakonshme, si kafe, mund të gjenden në këtë listë të njëjtë. Nëse ekziston një lidhje e vërtetë midis rrezatimit dhe kancerit, është akoma për diskutim. Hulumtimi për rrezatimin 5G është ende në vazhdim, por shanset që çdo gjë tronditëse të dalë në dritë, janë minimale.

Kur do të jenë në dispozicion 5G?

Pyetja e vetme që mbetet është kur ne do të jemi në gjendje të përdorim 5G. Palë të ndryshme kanë punuar në zhvillimin e kullave të transmetimit, prodhimin e telefonave të rinj inteligjentë dhe testimin e të gjitha pajisjeve në një shkallë të madhe. Prandaj, nuk do të zgjasë shumë derisa të jemi në gjendje të shijojmë këtë rrjet të shpejtë.

Aeroplan mbi planetin TokëNë të gjithë botën, ekipet po punojnë në testimin dhe implementimin e rrjeteve 5G. Në Shtetet e Bashkuara, për shembull, ka shumë qytete ku, me kusht që të keni llojin e duhur të smartphone, mund të përdorni rrjetin më të shpejtë 5G tashmë. Edhe në Mbretërinë e Bashkuar, 5G është në dispozicion në zona të caktuara. Koreja e Jugut tashmë ka vënë në dispozicion 5G publikisht: që nga fundi i vitit 2018, bizneset ishin në gjendje ta përdorin atë dhe deri tani të gjithë me pajisjen e duhur mund ta.

Me pak fjalë, ka shumë vende në botë ku rrjetet 5G tashmë janë duke funksionuar. Hapi tjetër për qeveritë, ofruesit e telekomunikacionit dhe palët e tjera është që të sigurojë 5G në dispozicion për të gjithë, pavarësisht nëse jetoni në një qytet të madh apo jo. Brenda Bashkimit Evropian, qëllimi është ta bëjmë këtë realitet para fundit të vitit 2020. Amerika e Veriut dhe pjesë të Azisë po bëjnë gjithashtu hapa të mëdha brenda një kohe të shkurtër këtu. Në vende të tjera mund të zgjasë edhe disa vjet.

përfundim

5G është hapi tjetër për rrjetet mobile. Do të bëjë lidhje më të shpejta dhe do të krijojë të gjitha llojet e mundësive të reja teknologjike. Boshllëqet gjatë lojrave dhe transmetimit në smartphone tuaj do të bëhen një gjë e së kaluarës. Për më tepër, ne do të jemi në gjendje të përdorim pajisje inteligjente në sektorin e shëndetësisë, bujqësisë dhe të gjitha llojet e sektorëve të tjerë shumë më efektivisht. Mundësitë janë të pafundme. Njëkohësisht, megjithatë, duhet të jemi të kujdesshëm për pasojat e mundshme që do të ketë kjo për privatësinë tonë. Vetëm koha do ta tregojë, por kurrë nuk mund të dëmtojë të jesh i kujdesshëm!

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map