10 arsye për të fshehur adresën tuaj IP | VPNoverview

Ndryshoni grafikun e adresës IP


Pothuajse të gjithë ata që gjenden rregullisht në internet do të kenë dëgjuar për termin “adresa IP”. Një adresë IP është gjurmët e gishtave për të gjitha veprimet tuaja në internet. Numri është unik për lidhjen tuaj të internetit dhe mund të gjurmohet përsëri tek ju. Nëse dikush e di adresën tuaj IP, ai gjithashtu e di ISP-në tuaj dhe madje edhe vendndodhjen tuaj. Kjo mund të jetë e rrezikshme: Siguria dhe privatësia juaj në internet janë në rrezik. Kjo është arsyeja pse shumë njerëz preferojnë të fshehin adresën e tyre IP.

Ju mund të fshehni adresën tuaj IP duke marrë një adresë tjetër IP që nuk mund të gjurmohet tek ju. Më poshtë, do t’ju tregojmë dhjetë arsye pse shumë njerëz fshehin ose ndryshojnë adresën e tyre IP. Më e rëndësishmja, ne do t’ju tregojmë se si mund të fshehni adresën tuaj IP. Për fat të mirë, nuk është aq e vështirë. Me një adresë të fshehur IP do të mund të shfletoni në mënyrë anonime, të sigurt dhe të lirë.

Farë është një adresë IP?

Adresa IP në IP nënkupton Protokollin e Internetit. Shtë numri identifikues i çdo lidhjeje në internet. Kur ju keni hyrë në internet përmes ofruesit të shërbimit tuaj të internetit, ata caktojnë një adresë IP në lidhjen tuaj të internetit. Kjo IP është e lidhur me vendndodhjen tuaj. Kjo do të thotë që adresa juaj e IP-së është e ndryshme kur përdorni Wi-Fi në shtëpi krahasuar me kur përdorni lidhjen e internetit në punë.

Ekzistojnë dy tipe të adresave IP: IPv4 dhe IPv6. Kur u krijua IPv4, ideja e përgjithshme ishte që sistemi prej 32 bitësh për adresë do të ishte i mjaftueshëm për të krijuar një adresë unike për të gjitha lidhjet e internetit në botë. Sidoqoftë, interneti dëshmoi se ishte një hit më i madh se sa ishte parashikuar. Për këtë arsye, u krijua IPv6. Me shumë më tepër mundësi për të ofruar adresa unike, IPv6 duhet të sigurojë adresa IP të mjaftueshme për të gjithë botën.

Ku mund ta gjej adresën time IP?

Gjetja e adresës suaj të IP nuk është shumë e vështirë. Thjesht shkoni te cilësimet e pajisjes tuaj. Zakonisht, ju do të gjeni numrin nën vetitë e rrjetit tuaj ose duke klikuar logon e lidhjes tuaj të internetit dhe duke zgjedhur pronat atje. Numri prapa “adresës IPv4” ose “adresës IPv6” është adresa juaj e IP.

Nëse keni probleme për të gjetur adresën tuaj IP në kompjuterin tuaj, gjithmonë mund të merrni në internet. Ka shumë faqe në internet që do t’ju tregojnë adresën tuaj IP. Thjesht google “Cila është adresa ime IP” ose diçka e ngjashme. Edhe ofruesit e VPN shpesh kanë një seksion në krye të faqes së tyre që tregon adresën tuaj IP. Ata e bëjnë këtë për të ilustruar se dikush ka qasje në të, kështu që mund të jetë një ide e mirë ta veshim atë.

Arsyet për të fshehur adresën tuaj IP

Nëse adresa juaj e IP është e dukshme për pothuajse të gjithë, intimiteti dhe siguria juaj janë në rrezik. Kjo mund të duket si një deklaratë e madhe, por përfundimisht nuk është e pabazuar. Këtu janë dhjetë arsye pse ju mund të dëshironi të fshehni adresën tuaj IP:

Arsyeja 1: Vizitoni faqet e internetit pa zbuluar identitetin tuaj

Smartphone anonimitetiUebfaqet mbledhin shumë informacione rreth jush kur i vizitoni. Ata ndërtojnë një profil në sjelljen tuaj në faqen e tyre të internetit dhe nganjëherë madje kanë qasje në informacionin që keni hedhur në uebfaqe të tjera. Ata mbledhin këtë informacion duke lidhur veprimet tuaja në internet në adresën tuaj IP. Kështu bëhet IP-ja juaj gjurmët e gishtit dixhital.

Me të gjitha informacionet që faqet e internetit kanë marrë për ju, ato mund t’ju tregojnë përmbajtje dhe madje reklama që janë përshtatur posaçërisht për ju. Një uebsajt që përpiqet të ju shesë çizme të reja kamoshi pasi të keni kërkuar këpucë të zbukuruara për këmbë nuk është rastësi. Vendndodhja juaj mund të përdoret në një mënyrë të ngjashme. Një pop-up siç është “Klikoni këtu për të gjetur iPhone më të lirë në Itali!” mund të përdoret për të tërhequr vëmendjen tuaj nëse jeni duke kërkuar në internet gjatë pushimeve tuaja në Romë. Këto mesazhe janë false, por ilustroni se si faqet e internetit në mënyrë aktive “spiunojnë” për ju.

Nëse fsheh adresën tuaj IP, faqet e internetit do të kenë një kohë shumë më të vështirë duke krijuar një profil mbi ju. Asnjëherë nuk e dini se çfarë uebfaqe mund të bëjnë me informacionin që ata mbledhin mbi ju, gjë që e bën më të rëndësishëm mbrojtjen e vetes nga shikuesit. Me një VPN, faqet e internetit do të shohin vetëm një adresë IP të rastësishme që vazhdimisht ndryshon. Për më tepër, nuk ka asnjë mënyrë që faqet e internetit të ndjekin veprimet tuaja në internet. Do të mund të shfletoni në mënyrë anonime. Ne do t’ju tregojmë më shumë rreth VPN dhe zgjidhje të tjera më vonë në këtë artikull.

Arsyeja 2: Qasja në Netflix dhe shërbime të tjera transmetuese kudo që të jeni

A keni provuar ndonjëherë të keni hyrë në Netflix në një vend tjetër? Do të zbuloni se përmbajtja në dispozicion do të ndryshojë nga ajo që keni përdorur më parë. Shërbimet e transmetimit, si Netflix, shpesh vendosin kufizime gjeografike në shërbimet e tyre. Kjo do të thotë që disa (ose të gjitha) përmbajtjet e tyre janë të dukshme vetëm në vendet e zgjedhura. Për shembull, shërbimet e transmetimit të shumicës së kanaleve televizive kombëtare janë të disponueshme vetëm për njerëzit në atë vend të veçantë. Kjo shpesh nënkupton që nuk mund të shikoni shfaqjen tuaj të preferuar ose ndeshjen e futbollit kur jeni jashtë vendit. Shërbimet e transmetimit e dinë se ku jeni duke kontrolluar vendndodhjen e lidhjes tuaj të internetit përmes adresës tuaj IP. Duke fshehur dhe ndryshuar IP-në tuaj, do të jeni në gjendje të merrni rreth kufizimeve gjeografike, duke ju dhënë mundësinë e përdorimit të Netflix dhe shërbimeve të tjera të transmetimit sikur të ishit në një vend tjetër.

Arsyeja 3: Mbroni veten nga spiunët dhe hakerat

hackerSpiunët dhe hakerët (kapelë e zezë) do të donin të merrnin duart në adresën tuaj IP. Me IP-në tuaj, hakerët lehtë mund të zbulojnë vendndodhjen dhe identitetin tuaj. Si faqet e internetit, një haker mund të jetë duke ndjekur veprimet tuaja. Nëse ai haker ka qëllime të këqija, ata mund të përdorin këtë informacion kundër jush. Këtu duhet të bëni shumë dëme të mundshme: mendoni për krime të tilla si vjedhje identiteti. Kur fsheh adresën tuaj IP, ju merrni përsëri kontrollin. Hakerët nuk do ta shohin IP-në tuaj, por vetëm një IP të rremë që nuk mund të gjurmohet te ju. Ata nuk do ta dinë kush ose ku jeni, gjë që e bën shumë më të vështirë kryerjen e ndonjë dëmi. Nëse përdorni një VPN për të fshehur adresën tuaj IP, madje mund të parandaloni që hakerat të shohin ndonjë prej veprimeve tuaja në internet fare.

Arsyeja 4: Përdorni pikat e nxehta publike të Wi-Fi në mënyrë të sigurt

Hakerët me qëllime të këqija janë po aq problem për mjedisin tonë të drejtpërdrejtë. Rrjetet publike Wi-Fi shpesh janë në shënjestër të hakerave, sepse ato në përgjithësi nuk janë shumë të sigurta. Duke u futur në një rrjet publik Wi-Fi, një haker mund të ketë qasje në shumë pajisje menjëherë. Dhe hakerat janë rreth nesh: një kriminel me kapele të zezë mund të jetë ulur dy tavolina larg nga ju në Starbucks, duke u përpjekur të depërtojë në pajisjen tuaj ndërsa jeni duke thithur Chai Latte tuaj. Kjo është arsyeja pse është e rëndësishme të fshehni vendndodhjen dhe identitetin tuaj kur përdorni pikat e nxehta publike të Wi-Fi. Në këtë mënyrë, ju do të keni një adresë tjetër IP nga Wi-Fi, duke ju mbajtur të sigurt. Mënyra më e mirë për të mbrojtur veten do të ishte përdorimi i një VPN. Softueri VPN do të fshehë të dy adresën tuaj IP dhe të gjitha veprimet tuaja në internet duke i koduar ato.

Arsyeja 5: Qasja në faqet e internetit të bllokuara gjeografikisht dhe përmbajtjes

Edhe pse në internet nganjëherë duket si një informacion i pafund, ka kufizime për atë që mund të keni qasje. Në disa vende, qeveria kufizon hyrjen në faqet e internetit të caktuara. Ky lloj censure kontrollon se cilat faqe në internet dhe çfarë lloj informacioni mund të shohin banorët e një vendi në internet. Në shumë mënyra, këto kufizime janë të ngjashme me geoblocks që përdoren nga shërbimet streaming. Duke ndryshuar adresën tuaj IP, mund të pretendoni të shfletoni në internet nga një vendndodhje tjetër në një vend tjetër. Nëse ky vend nuk bllokon përmbajtjen që po përpiqeni të arrini, do të keni përsëri qasje falas. Me pak fjalë: ndryshimi i adresës suaj IP rrit lirinë tuaj të internetit.

Arsyeja 6: Anashkaloni kufizimet në internet të vendosura nga shkolla ose vendi i punës

Shkollat ​​dhe vendet e punës nganjëherë kufizojnë hyrjen në internet të përdoruesve të rrjetit të tyre. Për shembull, shkollat ​​shpesh bllokojnë platformat e mediave sociale si Facebook dhe Twitter për të mos lejuar që nxënësit të shpërqendrohen. Një përfaqësues i lejon shkollës të zgjedhë dhe të zgjedhë studentët në uebfaqe dhe nuk do të kenë qasje. Sidoqoftë, ky është vetëm rasti kur ata studentë përdorin rrjetin e shkollës me adresën IP të shkollës. Nëse ndryshoni adresën tuaj IP ndërsa përdorni një rrjet të kufizuar, lehtë mund të merrni rreth kufizimeve.

Arsyeja 7: Anashkaloni përgjimin dhe censurimin nga qeveritë

Sy në laptopSiç u përmend më parë, disa qeveri censurojnë internetin për qytetarët e tyre (shembuj janë Kina dhe Irani). Sidoqoftë, përveç bllokimit të përmbajtjes në internet, qeveritë gjithashtu mund të gjurmojnë gjithçka që ju bëni në internet – dhe të përdorni atë që ata gjejnë kundër jush. Ky “spiunim” i qytetarëve nga qeveritë ndodh gjithnjë e më shpesh. Aleancat midis vendeve, të tilla si 5 Sytë, 9 Sytë dhe 14 Sytë, madje ua bëjnë më të lehtë qeverive të ndajnë informacionin për qytetarët e tyre me njëri-tjetrin. Me fjalë të tjera, aktivitetet e shfletimit në internet të një qytetari gjerman mund të ishin lehtësisht në duart e qeverisë amerikane.

Për të përdorur në mënyrë të sigurt internetin në vendet ku ky lloj i mbledhjes së të dhënave është një fakt i përditshëm, është më mirë të ndryshoni adresën tuaj IP. Kur hyrni në internet me një IP që duket se ndodhet në një vend tjetër, qeveria juaj nuk do të jetë në gjendje t’i lidh aktivitetet tuaja në internet me vendndodhjen ose identitetin tuaj. Nëse përdorni një VPN mbi këtë, të dhënat tuaja do të kodohen gjithashtu.

Arsyeja 8: Fshehni aktivitetet tuaja në internet nga ISP-ja juaj

Ofruesit e shërbimeve të Internetit, ose ISP-të, kanë qasje në një sasi informacioni të jashtëzakonshme për ju dhe aktivitetet tuaja të shfletimit. Të gjitha të dhënat tuaja online kalojnë përmes tyre – ato posedojnë lidhjen që po përdorni, në fund të fundit – dhe ata mund të regjistrohen dhe ruajnë gjithçka që kanë mbi ju. ISP shpesh kërkohet të mbajnë një rekord të përdorimit të internetit tuaj për një periudhë të caktuar kohe. Ky rekord përfshin gjithçka që ju bëni, madje edhe faqet e internetit që vizitoni në modalitetin e vetëkuptimit. Forcat zyrtare siç është policia lokale mund t’u kërkojnë ISP-ve t’u tregojnë atyre historinë tuaj të shfletimit. Edhe pasi të kalojë periudha ligjore, ISP-ja juaj akoma mund të ruante të dhënat tuaja. Duke ndryshuar adresën tuaj IP, ISP-ja juaj nuk do të jetë në gjendje të lidhë aktivitetet tuaja në internet me ju.

Arsyeja 9: Parandaloni motorët e kërkimit që të regjistrojnë kërkimet tuaja

Ashtu si faqet e internetit, motorët e kërkimit si Google dhe Bing mbajnë gjurmët e kërkesave tuaja të kërkimit dhe faqet e internetit që vizitoni. Ata përdorin këtë informacion për të krijuar një profil shpesh të saktë të saktë të përdoruesve individual. Nga atje, ata mund të rregullojnë rezultatin e tyre të kërkimit në sjelljen tuaj të shfletimit dhe madje t’ju tregojnë reklama të synuara. Përsëri, ata janë në gjendje ta bëjnë këtë sepse shumica prej nesh i qasen këtyre motorëve të kërkimit nga një adresë IP. Duke ju ndryshuar IP, ju mund t’i mbani motorët e kërkimit të mos shikojnë mbi supin tuaj. Mos harroni të fshini cookie-t tuaja gjithashtu. Uebfaqet dhe motorët e kërkimit përdorin cookie për të gjurmuar sjelljen tuaj në internet. Do të jeni anonim vetëm nëse i fshini cookie-t tuaja dhe ndryshoni IP-në tuaj, përndryshe ata do të jenë akoma në gjendje t’ju ndjekin nëpër internet.

Arsyeja 10: Liria e plotë e internetit

Interneti duhet të jetë një platformë e hapur për të gjithë. Kreativiteti, inovacioni, arsimi, komunikimi dhe shkëmbimi i ideve janë të pandashme nga liria që ofron interneti. Nëse doni ta shijoni plotësisht këtë liri, pa pasojat negative të gjurmuesve në internet, do të jeni shumë më mirë të fshehni adresën tuaj IP. Kjo mbron privatësinë tuaj në internet dhe lirinë e fjalës. Me fjalë të tjera: ndryshimi i adresës suaj të IP-së është çelësi i lirisë reale të internetit.

Si të fshehni adresën tuaj IP

Me sa duket, ka shumë arsye për të fshehur adresën tuaj IP. Nëse keni dashur ta bëni atë sidoqoftë, ose ne thjesht ju bindëm, me siguri po pyesni veten: Si ta fsheh IP-në time? Ne do t’ju tregojmë.

Ka disa mënyra për të fshehur adresën tuaj IP, por metoda më e plotë dhe efektive është të mbroni lidhjen tuaj me një VPN. Më poshtë do të gjeni më shumë shpjegime mbi shërbimet VPN dhe ato që bëjnë ata. Ne do t’ju sugjerojmë disa ofrues që mund të dëshironi të jepni një fotografi. Për më tepër, ne do t’ju tregojmë dy metoda të tjera për të fshehur adresën tuaj IP: një proxy dhe shfletuesi Tor.

Fshehni adresën tuaj IP me një VPN

Mburojë VPNNjë VPN, ose Rrjeti Virtual Privat, kodon të gjithë trafikun tuaj të internetit dhe fsheh adresën tuaj IP. Kjo siguron që të qëndroni anonim dhe të sigurt në internet. Pasi të jeni pajtuar në një shërbim VPN, mund të përdorni internetin përmes serverëve të tyre. Ju merrni adresën IP të serverit VPN që ju zgjidhni, dhe kjo është e vetmja IP që të tjerët do të jenë në gjendje ta shohin. IP juaj i vërtetë, personal mbetet i fshehur.

Një avantazh i madh i një VPN është se, përveç fshehjes së IP tuaj të vërtetë, ai do të encryptojë të gjitha të dhënat tuaja. Kjo do të thotë që askush nuk do të jetë në gjendje të shohë ato që bëni në internet. Prandaj, një VPN është mënyra më e mirë për të fshehur adresën tuaj IP. Madje krijon edhe më pak vonesën në shpejtësinë tuaj të internetit. Një VPN është mbrojtja më e plotë që mund të merrni në internet, por si e dini se cili VPN të zgjidhni? Ka shumë ofrues të VPN atje, por jo të gjithë janë të mirë dhe të besueshëm. Kjo është arsyeja pse ne vazhdimisht testojmë dhe vlerësojmë VPN, duke ju treguar se cilat janë më të mirat. Për t’i bërë gjërat edhe më të lehta, ne kemi zgjedhur dy ofrues të shkëlqyeshëm që mund të dëshironi t’i provoni dhe shkurtimisht i përmbledha ato për ju. Këtu ata janë:

ExpressVPN

ExpressVPN është një nga ofruesit më të mirë të VPN në treg. Ky VPN ofron encryption solid dhe shërbim të shkëlqyeshëm ndaj klientit, gjë që e bën përdorimin e lehtë – madje edhe për përdoruesit e rinj. Aplikimet ExpressVPN janë miqësore për përdoruesit dhe estetikisht të këndshme. Ju mund të përdorni një abonim ExpressVPN në deri në pesë pajisje në të njëjtën kohë dhe ato ofrojnë një garanci për 30 ditë kthim të parave, kështu që ju mund të provoni shërbimin e tyre para se të kryeni.

NordVPN

NordVPN është një tjetër VPN e fortë që vërtet vlerëson privatësinë tonë në internet. Ky ofrues është i njohur për nivelet e larta të tyre të kriptimit dhe masave shtesë të sigurisë. Ju mund të përdorni një pajtim në deri në gjashtë pajisje në të njëjtën kohë. NordVPN është shumë i përballueshëm, i lehtë për t’u përdorur dhe vjen me mbështetje të shkëlqyeshme të klientit. Lexoni të gjitha në lidhje me këtë ofrues në rishikimin tonë të NordVPN.

Fshehni adresën tuaj IP me një përfaqësues

Përveç një VPN, ka mundësi të tjera për të mbuluar adresën tuaj IP. Kur përdorni një proxy server, merrni adresën IP të proxy. Kjo do të thotë që adresa juaj IP aktuale mbetet e fshehur – shumicën e kohës. Edhe pse kjo është një mënyrë shumë e lehtë (dhe shpesh falas) për të fshehur adresën tuaj IP, ajo ka disa pengesa. Para së gjithash, nuk mbron të dhënat tuaja. Proxies nuk e kodojnë trafikun tuaj në internet, kështu që faqet e internetit mund të shohin akoma se çfarë bëni në internet, edhe nëse nuk mund të kuptojnë se kush jeni saktësisht. Së dyti, shumë proxies nuk e mbulojnë plotësisht adresën tuaj IP. Nëse doni mbrojtje të plotë dhe anonimitet në internet, është shumë më e mençur të përdorni një VPN në vend.

Fshih adresën tuaj të IP me Tor

Log The logo Router qepëNjë mënyrë e tretë për të maskuar sjelljen tuaj në internet dhe për të ndryshuar adresën tuaj IP është duke kërkuar në Tor. Shfletuesi Tor përdor një sistem të kursimit që kodon trafikun tuaj në internet. Të gjitha informacionet janë të koduara në kompjuterin tuaj dhe më pas udhëtojnë nëpër të ashtuquajturat nyje në destinacionin e tij përfundimtar. Në çdo nyje ose stacion, një shtresë e kriptimit zhvishet. Asnjë stacion individual nuk e di gjithë rrugën e informacionit. Në këtë mënyrë, të dhënat nuk mund të gjurmohen tek ju dhe mund të shfletoni në mënyrë anonime. IP-ja juaj është e fshehur, sepse merrni IP-në e “nyjës dalëse”, nyja e fundit që të dhënat tuaja kalojnë përpara se të arrijë atje ku duhet të shkojë. Shfletuesi Tor është një zgjidhje e bukur për shfletim, por nuk mbron trafikun e internetit jashtë shfletuesit. Për një mbrojtje më të plotë të të gjitha aktiviteteve tuaja në internet, është më mirë të përdorni një VPN.

Mendimi përfundimtar

Adresa juaj IP është numri i identifikimit të lidhjes suaj në internet. Me këtë numër, faqet e internetit, qeveritë, hakerat dhe të tjerët mund të lidhin aktivitetin tuaj në internet me vendndodhjen dhe identitetin tuaj. Ka shumë arsye për të fshehur adresën tuaj IP. Më e rëndësishmja, ajo rrit anonimitetin tuaj në internet, e bën shfletimin e internetit shumë më të sigurt dhe siguron lirinë tuaj të internetit.

Ka disa mënyra për të fshehur IP-në tuaj. Përdorimi i një proxy ose shfletuesi Tor mund të jetë i dobishëm, por mbrojtja që ofrojnë këto opsione nuk është aq e plotë sa ajo e një VPN. Me një VPN mund të hyni në internet lirshëm, të sigurt dhe në mënyrë anonime. Ju gjithashtu mund të kombinoni zgjidhje të ndryshme për të krijuar një rrjet sigurie edhe më të sigurt për veten tuaj. Një shembull do të ishte instalimi i shfletuesit Tor dhe përdorimi i një VPN në të njëjtën kohë. Në këtë rast, mund të ketë faktorë të tjerë që duhet të merrni parasysh, të tilla si përputhshmëria e zgjidhjeve të ndryshme dhe efekti i rrjetit të sigurisë në shpejtësinë tuaj të internetit. Probablyshtë ndoshta më mirë të eksperimentoni pak me VPN, shfletuesin Tor dhe një kombinim të të dyve për të kuptuar se çfarë funksionon më mirë për ju.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map