Tor este încă sigur de utilizat? | VPNoverview

Logo-ul Tor The Onion RouterPentru mulți, Tor a devenit un nume de gospodărie. Este o modalitate garantată și sigură de a rămâne anonim pe internet. Teoretic, nimeni nu poate vedea ce faceți online când utilizați browserul Tor. Mai mult, este una dintre cele mai simple modalități de acces la web-ul întunecat. În ultimii ani, însă, a devenit evident în mai multe rânduri că securitatea lui Tor suferă de unele probleme grave. FBI, CIA și NSA au reușit să spargă securitatea lui Tor. Deci cât de sigur este Tor cu adevărat? Este încă o modalitate decentă de a naviga pe anonim pe web?


Răspunsul scurt este da. Puteți utiliza browserul Tor pentru a naviga anonim. Cu toate acestea, vă descurajăm cu tărie să folosiți doar Tor pentru protecție online. Mai multe incidente au arătat că utilizarea nesigură a Tor poate duce la o scurgere severă de confidențialitate sau chiar probleme cu siguranța dvs. online. Gândiți-vă la viruși, infractori și hackuri. Acest articol va arunca ceva mai multă lumină asupra acestor probleme cu Tor.

Pentru a vă proteja cât mai bine, este mai bine să utilizați browserul Tor în combinație cu un VPN decent și o formă de antivirus. Un VPN de încredere pe care l-ai putea lua în considerare este NordVPN. Acest serviciu are o criptare excelentă, este foarte ușor de utilizat și are mii de servere disponibile pentru a alege.

Cum funcționează Tor

Browserul Tor este un browser special care anonimizează traficul dvs. pe internet. Datele dvs. sunt trimise prin mai multe calculatoare Tor. Cu acest proces, browserul se asigură că persoanele din afară nu pot vedea de unde provin aceste date și unde se duc. Cu alte cuvinte: browserul Tor face mult mai dificil pentru site-urile web și chiar guvernele să-ți conecteze comportamentul de navigare online la tine. La fiecare oprire (sau nod) pe care Tor îl folosește pentru a-ți păstra datele, se adaugă sau se elimină un strat suplimentar de criptare, în funcție de modul în care circulă traficul. Prin urmare, utilizarea browserului Tor ar trebui să conducă la o experiență sigură și anonimă pe internet.

Fata care preia un fișier de internet prin Tor Nodes

Folosirea Tor nu este ilegală. Browserul este folosit de multe persoane diferite, printre care cei care ar dori să rămână anonimi, deoarece utilizează platforma pentru a critica dictatura țării în care trăiesc. În aceste cazuri, Tor asigură libertatea de exprimare. Oamenii care folosesc Tor au încă posibilitatea să vorbească liber despre problemele politice, fără a fi nevoiți să se teamă să fie judecați pentru aceasta. Simultan, există și persoane care folosesc browserul Tor din principiu. Pur și simplu nu doresc să fie urmăriți de companii și de marcați. Cu toate acestea, a ieșit la iveală faptul că Tor nu este atât de sigur pe cât am presupus-o cu toții.

Siguranța lui Tor a fost încălcată

Mai multe cazuri în instanță au arătat că activitățile ilegale de pe webul întunecat pot fi uneori identificate către anumite persoane care folosesc browserul Tor. Prin urmare, se pare că este posibil să descoperi și să colecteze datele unui utilizator, inclusiv adresa IP a acestora, chiar și atunci când acestea sunt protejate de Tor. În trecut, utilizatorii Tor au fost aflați pentru că NSA deținea o parte uriașă din nodurile Tor. În acest fel, NSA a putut vedea clar cine a folosit nodurile respective. Acest lucru a fost problematic pentru utilizatorii care se preocupă de practicile ilegale. În momentul în care acești utilizatori sunt identificabili, poliția îi poate urmări și aresta.

Tor nu mai este la fel de sigur ca altădată. Hackerii încearcă constant să încalce securitatea lui Tor. Multe grupuri, organizații și persoane fizice doresc acces la informațiile pe care le ascunde browserul Tor și încearcă să obțină din nou această dată. În 2014, un grup de cercetători a reușit. Finanțate de guvern, au aruncat o privire mai atentă asupra browserului Tor și au putut colecta informații din browser timp de luni de zile. Punctele slabe ale software-ului Tor pot apărea și în moduri mai puțin compromițătoare: în 2017, utilizatorii au descoperit o scurgere care ar putea face ușor vizibile adresele IP ale utilizatorilor Linux și MacOS. Tor nu stătea în preajmă să vadă toate aceste întâmplări: ori de câte ori a fost descoperită o posibilă scurgere a sistemului, l-au plasat cât mai curând posibil..

Ce riscuri mă confrunt când folosesc Tor?

Ochi pe laptopPractica arată că Tor nu este 100% sigur. Ca orice alt sistem, are punctele sale slabe. Chiar dacă scurgerile sunt constant pătrunse, nu poți fi niciodată sigur dacă asta se întâmplă în timp. În afară de aceasta, există mai multe motive pentru a fi îngrijorat de siguranța pe care Tor o oferă. Iată câteva.

În primul rând, utilizatorii Tor sunt hacked regulat. De obicei, nu este vina lui Tor. În schimb, aceste hacks sunt posibile, deoarece dispozitivul utilizatorului nu este protejat suficient. Acest lucru s-ar putea întâmpla cu oricine, ceea ce înseamnă că fiecare utilizator ar trebui să fie conștient de acest lucru. Criminalii, virușii și alt conținut rău intenționat ar putea fi ascunși pe paginile web pe care le vizitați – mai ales atunci când navigați pe internetul întunecat. Prin urmare, este întotdeauna important să luăm în considerare cu atenție fiecare clic.

Un al doilea pericol este că ai mai putea fi urmărit online, chiar și atunci când folosești Tor. Nodurile de ieșire incorecte sunt un exemplu al modului în care s-ar putea întâmpla acest lucru. După cum este ilustrat în imaginea din partea de sus a acestei pagini, un nod de ieșire este ultima oprire înainte de a vă conecta la un site web sau o pagină. Dacă persoana care controlează acest nod dorește, ar putea vedea tot traficul care trece prin el. Dacă se întâmplă acest lucru – cum a fost cazul NSA – datele dvs. de pe internet nu mai sunt private. Există altcineva care poate vedea direct ce pagini vizitați. Un lucru demn de menționat este faptul că, de obicei, rămâi anonim într-o astfel de situație. Nici proprietarul nodului de ieșire nu este capabil să urmărească sursa datelor, deoarece a trecut prin cel puțin alte două noduri înainte de aceasta.

Pot folosi browserul Tor pentru navigare anonimă?

Nu va trebui să vă faceți prea multe griji pentru persoanele care încearcă să vă urmărească online, dacă utilizați Tor doar pentru a naviga pe web-ul obișnuit. Pentru majoritatea guvernelor și a altor părți, acest tip de trafic nu este suficient de relevant pentru a fi urmărit. În schimb, acestea se concentrează pe descoperirea unor activități ilegale, unele la fel de oribile ca răspândirea pornului pentru copii pe rețeaua întunecată.

Mai mult, nici nu trebuie să vă preocupați de publicul inițial prevăzut de Tor. Tor a fost construit inițial pentru a permite o comunicare anonimă în cadrul Marinei SUA. Unii oameni se tem că Marina SUA are încă acces secret la traficul care trece prin browser. Totuși, acesta nu este deloc cazul. Deoarece Tor este open source, organizațiile oficiale precum Marina nu vor putea ascunde intrări secrete în cod. Open source înseamnă că toată lumea are acces la codul Tor. Prin urmare, o ciudățenie ar fi descoperită și eliminată în câteva momente.

Pe scurt, dacă utilizați internetul pentru navigare generală, nu trebuie să vă temeți prea mult. Probabil că orice supraveghere online nu se va concentra asupra dvs. Totuși, acest lucru nu înseamnă că ar trebui să folosiți Tor fără grijă în lume. Înainte de a aborda internetul cu acest browser, ar trebui să fiți conștienți de pericolele web-ului întunecat.

Atenție: Tor și pânza întunecată

Laptop cu computervirusO problemă finală de securitate pe care ar trebui să o discutăm are legătură cu web-ul întunecat. Tor vă permite să accesați această parte ascunsă a internetului. Alte browsere populare, cum ar fi Google Chrome, Microsoft Edge și Firefox, nu pot face acest lucru. Pânza întunecată face parte din mult mai mare adâncime. Pânza întunecată este nereglementată și, prin urmare, destul de fascinantă. Uneori este chiar îngrozitor. Conține site-uri web bizare pe care nu le-ați întâlnit niciodată pe internetul „normal”. Printre altele, puteți găsi site-uri de piață pentru droguri, arme și cărți de credit ilegale.

Nu toate site-urile de pe această parte întunecată a internetului sunt la fel de neplăcute. Unele pagini permit oamenilor să-și spună mintea liber, fără a fi nevoi să se teamă de urmărirea penală dintr-un regim dictatorial. Natura nereglementată a plasei întunecate are ca rezultat un spațiu care ține atât cel mai bun, cât și cel mai rău al umanității.

Tor vă oferă acces la întregul web întunecat: este libertatea internetului într-un browser. Totuși, această libertate nu este întotdeauna în siguranță. Aveți întotdeauna grijă când utilizați Tor pentru a vizita web-ul întunecat. Această parte a internetului nu este monitorizată, ceea ce înseamnă că poate fi foarte periculos pentru tine și computer. Încercați să nu vă lăsați prinși de site-urile care vă infectează computerul cu malware. Stai departe de site-urile web care se preocupă de activități ilegale. Și în sfârșit, aveți grijă de hackeri – se ascund peste tot.

Cum folosesc Tor în siguranță?

Există o mulțime de pericole care vă așteaptă atunci când aveți în vedere să schimbați browserul în Tor. Aceste pericole variază de la riscuri de confidențialitate la atacuri mai grave asupra siguranței dvs., cum ar fi viruși și alte forme de malware. În ambele cazuri, este important să vă armați cât mai bine. Iată câteva sfaturi care vă vor ajuta să ajungeți acolo:

  • Utilizați glisorul de siguranță din browser. Activați această opțiune în setările dvs. până la „Înalt”. Acest lucru vă asigură să rămâneți nesigur dacă Tor este hacked cu JavaScript. De asemenea, ajută la minimizarea urmăririi online. Unele site-uri nu vor funcționa la fel de bine atunci când veți avea o securitate maximă activată, dar acesta este un preț relativ mic pentru plata pentru protecție.
  • Instalați software antivirus bun. Chiar și atunci când setările de siguranță ale browserului Tor sunt optimizate, se pot întâmpla lucruri ciudate. Acest lucru este deosebit de periculos pe rețeaua întunecată. Dacă utilizați un program antivirus de încredere, multe dintre aceste probleme pot fi prevenite. După ce ați instalat un software antivirus bun, asigurați-vă întotdeauna că este actualizat, astfel încât să obțineți cea mai bună și cea mai recentă protecție.
  • Folosește Tor alături un VPN bun. Combinarea a două soluții de confidențialitate asigură o protecție maximă. O VPN (rețea privată virtuală) criptează și anonimizează traficul de date online. Aceasta înseamnă că niciuna dintre informațiile dvs. nu va fi vizibilă și nici una dintre ele nu vă poate fi identificată. Un VPN, combinat cu opțiunile pe care le oferă browserul Tor, vă oferă o dublă protecție, ceea ce face navigarea mult mai sigură.
Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me