Cum să ștergeți toate datele sensibile de pe smartphone sau tabletă

Smartphone-urile și tabletele au revoluționat modul în care interacționăm cu lumea. Cărțile vechi de telefon cu pagini galbene nu se găsesc nicăieri. Carnetul dvs. de adrese locuiește acum în telefon. Chiar și modul în care cumpărăm și băncile s-au schimbat. Acel mic computer din buzunar deține acum aproape toate informațiile importante despre viața ta. Aceasta înseamnă că, dacă nu ștergeți complet aceste informații înainte de a face upgrade la cel mai nou model, cineva ar putea avea acces la informații extrem de sensibile despre dvs. Vestea surprinzătoare este că este posibil ca o resetare din fabrică să nu fie suficientă pentru a vă șterge datele.


De ce șterse nu este sigur

Ștergeți datele iPhone iPhoneIa o bucată de hârtie curată, albă și scrie-ți adresa pe ea în creion. Ștergeți acum adresa dvs. Acest lucru se întâmplă în mod esențial atunci când faceți o resetare din fabrică a smartphone-ului sau tabletei. Cu toții am văzut mistere în care detectivul ia o bucată de hârtie care a fost ștearsă și, frecând un creion peste ea, sunt capabili să citească ceea ce fusese scris anterior. Dacă țineți acea hârtie la lumină, probabil puteți citi adresa. Este ușor pentru cineva să acceseze un software care poate restaura fișiere și date șterse cu o resetare din fabrică. Vestea bună este că există câțiva pași simpli pe care îi puteți face pentru a vă asigura că datele dvs. sunt cu adevărat dispuse de pe dispozitivul vechi.

Criptarea este cea din urmă

Înainte de a încerca o resetare din fabrică, criptați datele de pe dispozitiv. Fără cheile criptării, este practic imposibil să vă reconstruiți informațiile. Informațiile sunt încă acolo, așa cum se întâmplă cu orice resetare din fabrică, dar tot ce poate fi recuperat este datele criptate. Acest lucru vă protejează de recuperarea informațiilor dvs. confidențiale de către cineva care are dispozitivul dvs. după dvs..

Pe majoritatea dispozitivelor, criptarea este simplă. Dacă dețineți un dispozitiv Apple care rulează iOS 8.0 sau o versiune ulterioară, dispozitivul dvs. este criptat automat, iar Apple nu deține o cheie de criptare pentru ao deschide. Dacă efectuați o resetare din fabrică pe un dispozitiv Apple, nimeni care nu deține parola dvs. nu poate restabili datele. Pentru dispozitivele Android care rulează Marshmallow sau mai târziu, informațiile dvs. ar trebui să fie criptate în mod implicit.

ștergeți informațiile android

Dacă dețineți un dispozitiv Android ceva mai vechi, puteți verifica dacă telefonul dvs. este criptat sau cripta informațiile dvs. Puteți face acest lucru accesând meniul de setare și făcând clic pe ecranul de securitate. Acest lucru poate fi sub diferite file, în funcție de dispozitiv. De asemenea, poate fi etichetat ceva de genul „Blocare ecran și securitate”.

ecran de blocare și securitate

După ce ați găsit ecranul dreapta, faceți clic pe securitate și găsiți opțiunea „Criptați dispozitivul”. Din nou, în funcție de dispozitiv, acesta poate fi etichetat „Encrypt”, „Encryption” sau ceva similar.

dispozitiv de criptare

Ecranul de criptare vă avertizează că criptarea este un proces lung. Veți dori să așteptați un timp în care nu veți avea nevoie de telefon cel puțin o oră și probabil veți dori să vă conectați dispozitivul în timp ce criptarea se întâmplă. Odată criptate, informațiile de pe dispozitivul dvs. sunt securizate.

Deconectați-vă din toate conturile

Indiferent dacă folosiți și dispozitivul Apple sau Android, conectarea din conturi este o idee bună. Aceasta pregătește smartphone-ul sau tableta pentru o resetare din fabrică și transferul către un nou proprietar.

Dispozitive iOS

Pentru dispozitivele iOS, deconectați-vă din App Store, iMessage și iCloud. Urmați acești pași:

  1. Înainte de a vă deconecta, asigurați-vă că nu dezactivați dispozitivele pe care le-ați conectat, cum ar fi Apple Watch
  2. Din Setări, găsiți „Mesaje” și dezactivați opțiunea iMessage
  3. Găsiți „iTunes & Setarea App Store, faceți clic pe e-mailul dvs. Apple ID și apoi faceți clic pe „Deconectați-vă”
  4. În cele din urmă, în Setări, atingeți „iCloud” din partea de jos a ecranului găsiți „Deconectați” sau găsiți numele dvs., apoi atingeți „Deconectați-vă”. Dispozitivul dvs. este acum gata de a șterge și reseta.

semn de mar

Dispozitive Android

Pentru dispozitivele Android, dacă aveți un dispozitiv mai vechi, puteți săriți direct la efectuarea unei resetări din fabrică în acest moment. Pe dispozitivele mai noi, Android are protecția de resetare din fabrică activată în mod implicit, ceea ce va împiedica un nou proprietar să se conecteze la un dispozitiv dacă nu dezactivați mai întâi conturile dvs..

Mai întâi dezactivează blocarea ecranului. În setările dvs., va trebui să găsiți setările ecranului de blocare. Aceasta poate fi sub câteva etichete diferite în funcție de dispozitivul dvs., dar este, în general, etichetată „Lock Screen Security”, „Lock Screen”, „Lock screen and security” sau ceva similar.

tip ecran de ecran

Alegeți „Nimeni” pentru a dezactiva ecranul de blocare.

setări personale

Apoi, deconectați-vă din contul Google de pe dispozitiv. Din meniul Setări, „Utilizatori și Conturi” sau „Conturi”.

conturi

Atingeți „Conturi” pentru a afișa diferitele conturi pe care le-ați conectat pe dispozitiv. S-ar putea să doriți să vă deconectați individual, dar, în general, deconectarea de la Google este suficientă pentru a vă asigura protecția.

Găsiți „Google”, apoi faceți clic pe fiecare cont Gmail pe care v-ați conectat pe acest dispozitiv pentru al elimina. Faceți clic pe „Mai multe” în colțul din dreapta sus al ecranului și selectați „Eliminați contul” pentru a vă deconecta.

Gata pentru resetare

După ce ați făcut acești pași, puteți efectua acum o resetare din fabrică cu încredere că datele dvs. sunt sigure.

iOS

Pe dispozitivul dvs. iOS, din meniul de setări, faceți clic pe „General”, selectați „Resetare” și, în final, selectați „Ștergeți tot conținutul și setările.”

sterge tot continutul reseteaza mere

Aveți opțiunea de a face backup pentru datele dvs. pe iCloud înainte de a șterge. Alegeți fie pentru a face o copie de rezervă a datelor sau „Ștergeți acum”. Datele dvs. sunt acum șterse de pe dispozitiv.

Android

Pe un dispozitiv Android, în meniul de setări, căutați „Backup & Reset“. Acest lucru poate fi găsit adesea, dar nu întotdeauna, în meniul de sistem al setărilor tale.

Selectați „Backup și reset” pentru a ajunge la ecranul de resetare și selectați opțiunea pentru a reseta dispozitivul.

faceți o copie de siguranță și resetați
În primul rând, asigurați-vă că dezactivați opțiunea „Restaurare automată”. Această opțiune readuce setările și datele stocate când resetați dispozitivul. Faceți clic pe glisor pentru a dezactiva acest lucru.

În cele din urmă, selectați „Resetare date fabrică” pentru a vă reseta dispozitivul. Android afișează o listă de conturi la care sunteți încă conectat pe dispozitiv – dacă este cazul. Alegeți „Reset Device” din partea de jos a ecranului pentru a confirma alegerea dvs. pentru a reseta.

Urmând acești pași simpli, vă puteți asigura că informațiile dvs. rămân sigure chiar și atunci când treceți de pe dispozitiv la un nou proprietar.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me