Ce sunt scurgerile WebRTC și WebGL? | VPNoverview

O VPN (rețea privată virtuală) vă protejează datele împotriva hackerilor, agenților de publicitate și a multor alți trackere online nedorite și vă păstrează confidențialitatea intactă criptând traficul dvs. de internet. Din păcate, tehnicile de supraveghere online se schimbă constant și devin mai sofisticate. Chiar și cu siguranța unui VPN, identitatea dvs. ar putea fi identificată folosind tehnici noi, cum ar fi amprentarea browserului, care face uz de scurgeri WebRTC și WebGL.


În acest articol, vom explica exact ce sunt scurgerile WebRTC și WebGL și de ce s-ar putea să vă obosiți dacă doriți să fiți complet anonimi online.

Amprentarea digitală a browserului

Computer de amprentare a browseruluiAmprentarea browserului este un exemplu principal al unui nou tip de urmărire online. Dacă doriți cu adevărat să vă protejați confidențialitatea online, va trebui să depuneți și mai mult un efort pentru a opri această formă de urmărire. Amprentarea browserului este o tehnică care încearcă să vă atribuie un profil unic pe baza setărilor browserului și computerului. WebRTC (Web Real-Time Communication) și WebGL (Web Graphics Library) reprezintă o parte importantă a acestei amprente digitale și vă pot dezvălui adresa IP, precum și o mulțime de alte informații personale – chiar și atunci când utilizați un VPN. Deci, ce sunt exact WebRTC și WebGL? Iată faptele.

Amprentele WebRTC și WebGL

WebRTC și WebGL sunt două plugin-uri care au devenit o caracteristică standard a majorității browserelor, cum ar fi Chrome și Firefox. WebRTC vă permite să faceți videochatul direct din browserul dvs., astfel încât nu trebuie să instalați și să deschideți un software separat, cum ar fi Skype. Pe de altă parte, WebGL îmbunătățește și permite redarea graficelor 3D în browser-ul dvs., permițând accelerarea hardware-ului dacă computerul are o placă grafică.

Aceste două plugin-uri au fost introduse pentru a vă îmbunătăți experiența de navigare generală. Din păcate, îți scad și anonimatul online. În timp ce WebGL este în general un indicator puternic al amprentei browserului dvs., WebRTC va scăpa uneori din greșeală adresa IP reală, chiar dacă utilizați o VPN.

Cum se scurge WebRTC adresa mea IP reală?

Multe persoane folosesc un VPN pentru a-și ascunde adresa IP reală. Acest lucru îi ajută să rămână mai anonimi și mai siguri. Uneori, însă, funcționalitatea peer-to-peer a WebRTC trebuie să trimită adresa IP reală pentru a funcționa. Odată ce browserul dvs. solicită permisiunea de a vă conecta la camera dvs. web, adresa dvs. IP trebuie să fie transmisă pentru a stabili conexiunea. Această conexiune directă vă permite să videochatați ușor în browser, dar vă trădează locația reală.

Adresa dvs. IP ar putea fi chiar scursă fără acordul dumneavoastră. Prin utilizarea inteligentă a JavaScript, un site web ar putea strânge o mulțime de informații personale despre computer și identitatea ta. Acest tip de scurgere este adesea denumit „scurgere de vanilie persistentă”. Cele mai populare VPN-uri pretind că vă protejează împotriva acestei invazii a vieții private, dar nu toate se întâmplă de fapt.

Ce VPN-uri vă protejează împotriva scurgerilor WebRTC?

Din decembrie 2019, doar doi furnizori VPN populari trec constant testul de scurgeri WebRTC: ExpressVPN și NordVPN. Alți furnizori de VPN sunt capabili să neutralizeze scurgerea WebRTC uneori, dar nu sunt suficient de consistenți pentru a ignora problema cu totul. Majoritatea furnizorilor VPN bugetari sau gratuite nu încearcă nici măcar să rezolve scurgerea WebRTC. Această problemă subliniază importanța alegerii unui furnizor VPN de încredere și stabilit, mai degrabă decât a merge cu unul ieftin sau gratuit.

ExpressVPN

ExpressVPN este probabil unul dintre cei mai buni furnizori de VPN din acest moment. Deși nu este cea mai ieftină opțiune de acolo, este un serviciu pe care te poți baza. Pe lângă protejarea împotriva scurgerilor WebRTC, ExpressVPN are de asemenea mii de servere în toată lumea. Funcționează cu unele dintre cele mai puternice protocoale de criptare acolo și vă permite să vă conectați cu până la cinci dispozitive diferite pe un singur cont în același timp. Este o VPN excelentă când vine vorba de viteză și siguranță.

NordVPN

La fel ca Express, NordVPN se numără printre serviciile noastre VPN preferate. Este accesibil, oferă peste 5000 de servere în locații de pe tot globul și funcționează pe aproape toate sistemele. Nu au o politică strictă de înregistrare și, de asemenea, previn scurgerile de WebRTC, astfel încât puteți fi siguri că datele dvs. sunt sigure și rămân anonimate. În afară de asta, NordVPN este ușor de instalat și are o interfață de utilizator clară, ceea ce face software plăcut de utilizat zilnic.

Cum verific dacă browserul meu scurge informații private?

Există mai multe site-uri web pe care le puteți utiliza pentru a verifica dacă browserul vă scurge din informațiile dvs. personale. Unele dintre cele mai bune sunt:

 • Browserleaks (oferă și teste pentru scurgeri WebRTC și WebGL)
 • Deviceinfo
 • AmIunique
 • Brax

Aceste site-uri vă vor spune dacă browser-ul dvs. vă scurgeri de date nedorite. Dacă verificați existența unor scurgeri WebRTC, este deosebit de important să analizați dacă există o diferență între adresa dvs. publică și adresa IP locală. Adresa IP publică este adresa pe care o trimiteți oricărei alte entități online (site-uri web, cookie-uri, trackere etc.). Adresa dvs. IP locală este asociată cu routerul dvs. Ambele adrese IP pot fi falsificate. Important este să vă asigurați că niciuna dintre aceste adrese IP nu este cea reală.

Deși WebGL nu-ți dă adresa IP, cum ar fi WebRTC are o tendință de a face, contribuie la crearea unei amprente unice a browserului. Această amprentă este un alt mod de a vă identifica, indiferent de adresa dvs. IP. În tabelul de mai jos, puteți vedea o serie de funcții WebGL preluate din browserul Microsoft Edge, precum și Firefox.

Extensii WebGL acceptate (Edge)
Extensii WebGL acceptate (Firefox)
Textura comprimată WEBGL s3tcPlutitorul tampon de culoare EXT
Floare de textură OESAmestec float EXT
Textura OES plutește liniarEXT textura compresie bptc
Filtru de textură EXT anisotropFiltru de textură EXT anisotrop
Instrumente derivate OES standardTextura OES plutește liniar
Schițele instanțate ANGLETextura comprimată WEBGL s3tc
Indicele elementului OES uintTextura comprimată WEBGL s3tc srgb
Textura adâncimii WEBGLWEBGL pierde contextul
Adâncimea EXT frag
OES jumătate float
Textura OES jumătate float liniar
WEBGL pierde contextul
Obiect tablou de vertex OES
WEBGL extrage buffere
EXT amestec minmax
Textura de umbră EXT depune
Jumătatea plutitorului buffer color EXT
Plutitorul tampon de culoare WEBGL
Informații despre distribuitorul de depanare WEB GL

Rețineți că există mai puține funcții afișate în browserul Firefox decât în ​​Edge, ceea ce înseamnă că există mai puține puncte de identificare pentru Firefox. Cu alte cuvinte, Firefox este cel mai sigur și mai privat dintre cele două, deoarece are mai puține funcții WebGL care pot fi rulate în browser..

Cum pot preveni scurgerile WebRTC și WebGL?

Dacă utilizați un serviciu VPN de nivel superior, cum ar fi ExpressVPN sau NordVPN, nu trebuie să vă faceți griji. Acești furnizori VPN au protecție încorporată împotriva unor astfel de scurgeri. Cu toate acestea, dacă utilizați unul dintre mulți alți furnizori VPN sau deloc VPN, este necesar să descărcați și să instalați o extensie specială.

uBlock Origin

Pentru a preveni eventualele scurgeri de WebRTC, puteți utiliza uBlock Origin. Acesta este un adblocker de încredere și de încredere, care este adesea considerat ca unul dintre cei mai buni adblockeri gratuite de pe piață. Este complet gratuit de utilizat și funcționează pe Safari, Opera, Edge, Chrome, Firefox și Brave. Pur și simplu descărcați extensia în browserul dvs. și sunteți gata să mergeți. Veți fi protejat împotriva majorității formelor de urmărire online și nu veți vedea la fel de multe anunțuri enervante ca de obicei. uBlock Origin dezactivează cu ușurință și funcționalitatea WebRTC. Tot ce trebuie să faceți pentru a vă asigura că sunteți protejat, este să modificați o setare. Iată cum faci asta:

 1. Faceți clic pe extensia din colțul din dreapta sus al browserului
 2. Faceți clic pe pictograma de setări din extrema dreaptă, chiar sub comutatorul mare de pornire / oprire
 3. Bifeaza casuta “Împiedicați WebRTC să scurgă adresa IP locală„, Care este al treilea articol din„intimitate”Fila”

După ce ați făcut acest lucru, puteți fi sigur că browserul dvs. nu va pierde adresa dvs. IP locală prin intermediul WebRTC.

Protecție WebRTC și WebGL pentru fiecare browser

După cum am menționat anterior, browserul dvs. poate face o diferență reală când vine vorba de cantitatea de informații WebGL care este trimisă. Din această cauză, pașii pe care trebuie să îi parcurgeți pentru a vă proteja traficul online împotriva scurgerilor WebRTC și WebGL diferă în funcție de browserul pe care îl aveți. Mai jos, vă vom spune cum să vă îmbunătățiți confidențialitatea pe cele mai populare browsere.

Crom

Logo Google ChromeDin păcate, browserul Chrome nu este cea mai sigură opțiune atunci când vine vorba de a vă proteja împotriva scurgerilor WebRTC și WebGL. Setările sale standard nu fac prea mult pentru a vă păstra anonim. Cu toate acestea, există multe opțiuni pentru a îmbunătăți securitatea Chrome. Cel mai simplu mod este să adăugați o serie de extensii care vă permit să răsfățați setările WebRTC și WebGL.

Există mai multe opțiuni disponibile pentru spoofing WebRTC. Pur și simplu alegeți una dintre extensiile enumerate mai jos și adăugați-le în browser.

 • WebRTC Protect
 • Limitator de rețea WebRTC
 • Control WebRTC
 • Prevenirea scurgerilor de WebRTC

În momentul scrierii, există o singură extensie care vă ajută eficient să abordați problema WebGL și acesta este apărătorul de amprentă WebGL. Există, de asemenea, o extensie care vă protejează de orice formă de amprentare a browserului. Această extensie, numită Browser Plugs Fingerprint Privacy Firewall, va dura ceva timp pentru configurare, dar oferă o gamă mai largă de protecție.

Curajos

Logo-ul curajos al browserului

Navigatorul Brave rulează pe Chromium, un proiect open-source de Google. Aceasta înseamnă că toate extensiile Google Chrome funcționează și pentru Brave. Dacă doriți să faceți acest browser mai sigur adăugând extensii, puteți utiliza toate programele menționate mai sus. În plus, vă puteți juca cu setările din Brave pentru a vă proteja mai bine împotriva cookie-urilor, a trackerelor și a scurgerilor WebRTC. Iată câteva moduri în care poți face asta:

 • Utilizați un motor de căutare anonim, cum ar fi DuckDuckGo, Qwant și Startpage. Asigurați-vă că îl setați ca dvs. motorul de căutare implicit. Nu folosiți Google, deoarece Google este una dintre cele mai mari recoltoare de date din lume.
 • Mergi la “Setări”Făcând clic pe cele trei dungi din colțul din dreapta sus al browserului. Derulați în jos la secțiunea „Shields”Și activați„Actualizați conexiunile la HTTPS„. O conexiune HTTPS este mai sigură decât HTTP, deci această opțiune vă va ajuta să vă protejați confidențialitatea online în timp ce navigați.
 • La “fursecuri”Secțiunea din setările dvs., selectați„Blocați numai cookie-urile încrucișate„. Acest lucru va împiedica site-urile să vă urmărească prin diferite părți ale internetului.
 • Derulați în jos și mergeți la „Setari aditionale„. Verificați opțiunea „Navigare sigura„.
 • Minimizați șansele de scurgeri de WebRTC selectând „Dezactivează UDP neproxat” sub “Politica de gestionare a IP-ului WebRTC„. De asemenea, puteți alege să alegeți una dintre opțiunile mai puțin sigure, cum ar fi „Interfață publică implicită”Sau„Interfețe publice și private implicite„. Aceste opțiuni permit browserului să încarce anumite funcții WebRTC dacă un site web o solicită. Cu toate acestea, acestea vor crește, de asemenea, riscul de a scăpa de informații private. Acesta este motivul pentru care vă recomandăm să mergeți pentru cea mai sigură opțiune și să dezactivați funcția cu totul.

Margine

Microsoft Edge este, fără îndoială, cel mai bun și mai sigur browser lansat de MicrosoftLogo Microsoft Edge pana acum. Din păcate, Edge este mai puțin rezistent la eventualele scurgeri de WebRTC și WebGL decât unele alte browsere. Edge folosește aceste protocoale în mod implicit și nu vă permite să le dezactivați. Cu toate acestea, vă oferă opțiunea de a vă ascunde adresa IP locală atunci când folosiți funcționalitatea WebRTC. Rețineți că acest lucru nu este la fel de sigur, deoarece dezactivați pur și simplu aceste funcții. Dacă doriți să continuați să folosiți Edge, cel mai bine este să vă protejați cu alte extensii, cum ar fi uBlock Origin sau extensia browser ExpressVPN.

Safari

Logo Safari Apple

Setările standard ale Safari sunt setate să blocheze solicitările site-urilor web care caută accesul camerei sau microfonului. Din această cauză, nu va trebui să vă faceți prea multe griji pentru că WebRTC vă va adresa adresa IP reală. Chiar și așa, puteți dezactiva complet funcționalitatea WebRTC în setări, dacă doriți să vă asigurați că informațiile dvs. rămân în siguranță. De asemenea, este posibil să instalați uBlock Origin. Dacă căutați în mod special protecție împotriva potențialelor amprente digitale WebGL, totuși, ar fi mai bine să utilizați un browser diferit.

Operă

Pe lângă adăugarea uBlock Origin în browser-ul Opera, este posibil să modificați setările din Opera pentru a vă crește siguranța online. Pentru a face acest lucru, tastați „WebRTC”În bara de căutare din meniul Setări. Vi se vor afișa patru opțiuni, care corespund cu patru niveluri diferite de siguranță împotriva scurgerilor WebRTC. Setați funcția WebRTC la „Dezactivați UDB proxied„. La fel cum este cazul browser-ului Brave, puteți alege și una dintre celelalte trei opțiuni. Totuși, acest lucru înseamnă că experiența browserului dvs. va fi puțin mai puțin sigură.

Firefox

Logo Firefox

Mare lucru despre Firefox este că puteți personaliza acest browser atât cât doriți. Cu alte cuvinte, nivelul de siguranță al Firefox depinde de modul în care îl configurați. Modificând câteva setări, îl puteți transforma în cel mai privat browser disponibil (în afară de browserul Tor, adică). Doriți să știți exact ce setări să schimbați pentru ca browserul dvs. Firefox să reziste scurgerilor WebRTC și WebGL, precum și amprentării browserului? Iată patru importante.

Setarea 1: Blocați conținutul și trackerele

Această setare vă va ajuta să împiedicați următorii și cookie-urile să vă urmărească pe web. Faceți clic pe simbolul de informații (cercul cu i-ul din mijloc) în partea stângă a barei de adrese. Vi se va afișa acest meniu:

Setări Firefox

Faceți clic pe roata din partea dreaptă a „Blocarea conținutului“, chiar langa “Personalizat„. Selectați opțiunea „Personalizat”Și bifați casetele înainte de„trackers„,„Cryptominers“, și “Fingerprinters”Așa cum se arată în imaginea de mai jos.

Blocarea conținutului Firefox

Puteți de asemenea să bifați caseta din fața „fursecuri”Și alegeți„Cookie-uri de pe site-uri web nevizitate”Din meniul derulant. Acest lucru împiedică cookie-urile de pe site-urile pe care nu le-ați vizitat să vă urmărească pe web. Este chiar posibil să blocați toate cookie-urile de la trackerele terțe, dar acest lucru va limita serios capacitatea browserului de a încărca un număr mare de site-uri web.

Setarea 2: Dezactivați funcționalitatea WebRTC

Pentru a preveni scurgerile WebRTC, tastați „about: config”În bara de adrese a browserului și apăsați Enter. Vi se va afișa un avertisment, precizând că modificările pe care le faceți ar putea deraia browserul. Atâta timp cât urmați pașii descriși aici și nu modificați nicio setare suplimentară, nu va trebui să vă faceți griji. Faceți clic pe avertizare și tastați „media.peerconnection.enabled”În bara de căutare, așa cum se arată în imaginea de mai jos. Această setare este setată în mod implicit la „Adevărat„. Faceți clic dreapta pe această setare și faceți clic pe „Comutare”Pentru a comuta valoarea pe„Fals„.

Opțiuni de comutare Firefox

Setarea 3: Dezactivați WebGL

În mod similar pentru a opri WebRTC, puteți dezactiva WebGL tastând „about: config”În bara de adrese și căutând„enableWebGL„. Comutați această setare la „Fals”Făcând clic dreapta.

Setarea 4: Folosiți extensia Trace

Trace este o extensie de browser care vă permite să răsfățați diferite setări care alcătuiesc amprenta browserului dvs. Deși adăugarea unei extensii la browserul dvs. este ceva care depășește un pic dincolo de schimbarea setărilor de bază, poate fi foarte util și am recomanda-o foarte mult dacă vă preocupați de amprentarea browserului. Extensia Trace vă oferă multe opțiuni diferite pentru a vă regla amprenta. Puteți regla „Canvas”, „Audio”, „Rezoluție ecran”, „Hardware” și multe alte funcții. Imaginea de mai jos oferă o idee despre cum arată această extensie.

Setările extensiei de urmărire

După ce ați adăugat Trace în browserul dvs., puteți găsi setările făcând clic pe extensia din colțul din dreapta sus. Aceasta va deschide o nouă filă, unde va trebui să faceți din nou clic pe Setări. În continuare, puteți activa „Funcții de urmărire„,„Protecție WebRTC ”“, și “Protecția de amprentare WebGL„. Amprenta browserului dvs. nu va mai fi la fel de unică ca înainte, ceea ce vă crește confidențialitatea online.

pisc

Logo-ul Tor The Onion RouterTor este probabil cel mai privat browser de acolo. Cu browserul Tor, utilizatorii pot naviga pe web destul de anonim, deoarece rețeaua pe care Tor o folosește constă din diferite noduri care îți reîntregesc și criptează traficul online. Acest browser vă permite, de asemenea, să vizitați web întunecat, deși acest lucru poate fi foarte periculos fără măsurile corecte de siguranță.

Din fericire, browserul Tor nu este susceptibil la majoritatea scurgerilor WebRTC și WebGL. Setările de bază ale Tor sunt atât de stricte încât utilizatorul mediu nu va trebui să instaleze nicio extensie suplimentară. După ce ați dezactivat JavaScript, veți fi ferit de majoritatea formelor de urmărire online. Aceasta nu înseamnă că Tor este invulnerabil la scurgeri sau alte vulnerabilități. Dacă doriți să aflați mai multe despre aceste vulnerabilități, puteți citi articolul nostru despre siguranța browserului Tor.

Concluzie

Internetul permite stocarea și colectarea unei cantități extraordinare de informații despre utilizatorii săi. Acest lucru se realizează prin intermediul site-urilor de urmărire a site-urilor web, a cookie-urilor, a amprentelor digitale și altele. În calitate de utilizator de internet frecvent, este bine să fiți conștienți de diferitele tipuri de identificare online care există și de opțiunile disponibile pentru a vă proteja împotriva acestui lucru.

WebRTC și WebGL sunt două metode de urmărire foarte persistente utilizate online. Faptul că pluginul WebRTC ar putea scăpa adresa dvs. IP reală chiar și cu o VPN activă este deosebit de problematic. Prin urmare, este întotdeauna o idee bună să știți cum browserul dvs. implementează acest plugin și ce puteți face pentru a schimba asta. Fiecare browser are propriile sale puncte forte și puncte slabe. Chiar și așa, sfatul nostru este să folosiți Firefox ca browser standard. Firefox are multe funcții personalizabile care vă permit să-l transformați într-un browser extrem de privat și anonim. Cu Firefox și cu puțin timp petrecut în setările sale, veți fi bine protejat împotriva scurgerilor WebRTC și WebGL.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me