Ce este amprenta browserului și de ce este o problemă? | VPNOverview

În zilele noastre poate fi extrem de dificil să rămâi anonim online. Există multe metode care vă pot identifica online. Verificarea unei adrese IP este una dintre cele mai simple și mai simple metode de detectare acolo. De asemenea, vă puteți dezvălui identitatea prin cookie-uri, malware, utilizând aceeași adresă de e-mail pe site-uri sau doar conectându-vă la un cont cu numele și fotografia dvs..


Din fericire, puteți face unele lucruri pentru a rămâne relativ anonim online. Un VPN vă poate masca (modifica) adresa dvs. IP. Dar nu ascunde toate detaliile despre dispozitivul și browserul dvs. De exemplu, mai transmiteți ce sistem de operare utilizați, ce rezoluție de ecran aveți sau ce fonturi ați instalat pe dispozitiv. Urmăritorii au urmărit acest lucru și au reușit să folosească acest lucru în avantajul lor pentru a te identifica. Acest articol vă va trece prin elementele de bază ale amprentării browserului și ceea ce trebuie să știți despre el.

Tot mai multe persoane își protejează confidențialitatea online în aceste zile. Din această cauză, companiile au trebuit să găsească tehnici noi pentru a vă identifica online. Cea mai persistentă și minuțioasă tehnică de departe este amprentarea browserului (uneori, de asemenea, numit amprentă dispozitiv).

Ce este Amprenta digitală a browserului?

Amprentarea browserului este o modalitate prin care site-urile web și alți trackeri online vă pot atribui un profil unic (sau „amprentă digitală”) pentru a vă urmări pe web. Această amprentă va colecta apoi comportamentul, tiparele, interesele dvs. de pe internet și vă va invada astfel confidențialitatea pentru publicitate sau alte scopuri nespecificate.

Deci, chiar și fără adresa dvs. IP reală, amprentarea browserului vă poate identifica și urmări prin intermediul datelor specifice utilizatorului. În loc să încercați să descoperiți adresa dvs. IP reală, amprentarea se concentrează pe date specifice utilizatorului despre browserul și computerul pe care îl utilizați. Acestea pot utiliza detalii, precum rezoluția ecranului, placa grafică, plugin-uri etc., pentru a vă atribui o amprentă unică. Amprentele browserului sunt uneori numite „monștri fără bucate”, deoarece nu trebuie să fie instalate pe computer sau în browser. Te vor recunoaște fără să implantezi nimic. Metoda de amprentare este mai detaliată decât sunt cookie-urile, nu trebuie să fie instalată, nu poate fi ștersă și încă nu există o soluție pentru aceasta.

Cum funcționează amprentarea browserului?

Informații despre scurgerea laptopuluiPe măsură ce vizitați un site web, browserul dvs. este programat să transmită o anumită cantitate de informații către acel site, astfel încât să poată fi încărcate cu exactitate. Cu câteva coduri și solicitări simple, site-urile web pot solicita browserelor să dezvăluie o cantitate absurdă de date despre browser și dispozitiv. Acestea sunt detalii precum sistemul de operare, rezoluția ecranului, fonturile, extensiile, pluginurile, placa grafică, ultimele noutăți. Iar lista continuă și le lasă cu o combinație unică de detalii care vă fac identificabili online. Calculatoarele sunt complexe și au atât de multe niveluri și versiuni diferite de software, hardware, firmware, actualizări, setări, preferințe etc. Acest lucru înseamnă că fiecare utilizator poate fi identificat în mod unic cu aceste setări diferite. Și acest lucru este exact ceea ce se întâmplă cu amprentarea browserului.

Un cod unic

Totuși, aceste detalii nu dezvăluie cine sunteți. Nu direct, adică. Nu orice amprentă unică sau computer este atribuită unui nume sau individ, până la urmă. Deoarece fiecare amprentă (de exemplu, colecția unică de date specifice dispozitivului și browserului) nu are un nume, acestea vă pot atribui una. Acestea vă oferă un cod unic de amprentă. Ai unul chiar acum, chiar dacă nu știi despre asta. O amprentă a browserului arată astfel:

cd1df51c8e2cfa514dfd8b59de2ed757

Acest șir de litere și numere nu spune nimic în mod specific despre tine, dar este totuși un identificator. Este o modalitate prin care site-ul te poate recunoaște când vii și mergi, la ce te uiți, la ce fel de conținut te atrage și așa mai departe. Pe măsură ce navigați pe web, se înregistrează un comportament specific, interese, site-uri web și modele. Acestea le pot conecta la acel șir de numere și litere. Dacă vă conectați la un site web care conține informațiile dvs. personale, precum Gmail sau Facebook, vă conectați la acest identificator. Acest lucru este temporar, deoarece oamenii nu păstrează același browser și dispozitiv pentru totdeauna. În cele din urmă, veți obține una nouă, apoi amprenta dvs. se schimbă.

Care sunt câteva exemple concrete de amprentare a browserului?

Desktop cu logo-uri de navigatoare Edge Brave VivaldiListarea fiecărui mod posibil de a putea fi amprentat un computer sau un browser ar fi o muncă imposibilă. Pur și simplu sunt prea multe de menționat. Gândiți-vă la orice detaliu mic pe care computerul sau browserul îl are pe celălalt, apoi înmulțiți-l cu fiecare singură variabilă. Lista este interminabilă.

Cu toate acestea, există câteva „categorii” foarte specifice pe care le puteți verifica. Acestea includ, dar nu se limitează la: fonturi, rezoluție de monitorizare, anteturi, WebGL, WebRTC, API pentru dispozitive media, tipuri MIME, API Web Speech, API tactilă, API de stare a bateriei, Uptime de sistem, decalare de fus orar și ceas, amprentare a performanței JavaScript, si multe altele.

Pentru o privire specifică la unele dintre aceste categorii și cum se compară amprenta browserului dvs., aruncați o privire la browserleaks.com 

Alte site-uri web unde vă puteți face o idee sau o idee mai bună pentru amprenta browserului dvs. sunt:

  • Panopticlick din FEP
  • https://amiunique.org/fp
  • http://uniquemachine.org/
  • https://hidester.com/browser-fingerprint/

Interesant de remarcat este faptul că, un test poate fi incapabil să vă identifice în timp ce un alt test vă poate identifica. Există atât de multe tehnici diferite încât este practic imposibil să păcăliți fiecare măsură.

De ce este o problemă de amprentare a browserului??

Amprentarea browser-ului oferă companiilor de mare tehnologie, cum ar fi Facebook și Google (precum și clienții lor de publicitate), regimuri opresive, hackeri, acționari etc., posibilitatea de a invada intimitatea tuturor fără a lua în considerare consimțământul utilizatorului sau chiar cunoștințe. Acest lucru face ca persoanele care doresc pur și simplu să fie lăsate singure, să nu fie influențate de reclame, să cerceteze subiecte controversate sau să declare opinii nepopulare, incapabile să facă acest lucru fără teamă de investigații sau represalii online. Mai mult decât atât, orientările actuale ale Uniunii Europene privind confidențialitatea online prevăd că cetățenii trebuie informați cu privire la tipul de metode de urmărire care sunt utilizate pe un site web și trebuie să consimționeze activ sau să se „opteze” înainte ca această urmărire să aibă loc. Aplicația de amprentare a browserului este o nesocotire majoră a prezentului ghid de confidențialitate.

Există o soluție pentru amprenta digitală a browserului?

Răspuns scurt: nu. Acesta este un lucru tragic despre amprenta. Nu există o singură soluție sau metodă pe care să o întreprindeți care să rezolve magic problema. Cu toate acestea, există câteva lucruri pe care le puteți evita pentru a vă asigura că este ușor mai dificil să vă urmăriți.

Ce anume ar trebui să nu faci?

Din fericire, există unele lucruri pe care le poți evita pentru a reduce problema amprentării browserului. Niciuna dintre acestea nu este deosebit de greu de executat, dar necesită consecvență.

  • Nu folosiți un singur browser pentru toate: separați activitățile în funcție de browsere. Astfel, fiecare browser are o amprentă unică și nu poate fi interconectat. Aceasta înseamnă că puteți separa comportamentul de descărcare de comportamentul social media, de exemplu.
  • Nu vă conectați la un cont care conține informațiile dvs. personale cu un browser pe care îl utilizați în scopuri anonime.
  • Nu răsfoiți fără VPN. Amprentarea browserului face mai dificil să rămâneți anonim, dar acest lucru nu înseamnă că ar trebui să vă ușureze urmărirea. Ascunderea adresei IP și criptarea traficului dvs. de internet este încă o parte importantă și importantă în protejarea siguranței și anonimatului dvs. online.
  • Nu credeți că puteți rezolva această problemă instalând extensii sau modificând anumite setări în browser. Cu cât instalați mai multe extensii sau cu cât ajustați mai mult setările din browserul dvs., cu atât este mai probabil ca acestea să vă poată urmări activitatea prin amprenta dvs..

În concluzie

Amprentarea browserului este o problemă atât de mare, deoarece vă invadează confidențialitatea într-un mod în care nu vă puteți proteja complet folosind un VPN, un browser specific, extensii speciale de browser sau o altă formă de software de confidențialitate. Nu există o soluție perfectă pentru problema amprentării browserului. Din păcate, ești mai ușor de identificat atunci când schimbi o mulțime de setări. Dacă instalați o extensie pentru a distruge rezoluția ecranului, veți fi doar acel utilizator dintr-un milion care are o extensie care strică rezoluția ecranului. Acest lucru vă face, dacă este ceva, mai identificabil cu amprentarea browserului.

Cel mai bun mod de a vă reduce amprenta este folosind mai multe browsere pentru scopuri diferite.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me