Browserul Tor: Ce este și de ce l-ați folosi? | VPNOverview.com

Logo-ul Tor The Onion Router


Dacă vă interesează confidențialitatea și anonimatul online, probabil că ați auzit despre Tor. Pentru mulți, Tor este baza adevăratei libertăți pe internet. Dar ce este Tor mai exact? Cum funcționează și de ce l-ați folosi? Care sunt principalele diferențe între browserul Tor și alte soluții legate de confidențialitate, cum ar fi un VPN sau un server proxy? Citiți totul despre asta în acest articol!

Siguranța întâi: fiți atenți când începeți să folosiți Tor!

Înțelegem pe deplin că sunteți încântat să experimentați toate posibilitățile oferite de Tor. Cu toate acestea, unele dintre aceste posibilități prezintă riscuri mari. Un exemplu este rețeaua întunecată. Tor vă oferă acces la această parte întunecată a internetului, dar nu ar trebui să încercați să îl accesați fără să știți exact în ce vă dedicați. De aceea, înainte de a vă spune mai multe despre Tor, vă vom arăta câteva măsuri pe care le puteți lua pentru a vă menține în siguranță în timp ce utilizați browserul Tor, în special atunci când vizitați pagina web întunecată.

În primul rând, asigurați-vă că verificați setările de securitate ale lui Tor. Tor folosește un sistem de criptare a datelor foarte eficient și fiabil, așa cum vom vedea un pic. Chiar și așa, utilizarea setărilor de securitate ale Tor vă poate face experiența online mult mai sigură. În al doilea rând, deși acest lucru poate fi destul de evident pentru mulți, este important să nu vizitați niciodată site-urile web și să faceți clic pe linkurile în care nu aveți încredere. Desigur, acesta ar trebui să țineți cont indiferent de browserul și măsurile de siguranță pe care le utilizați. În sfârșit, vă recomandăm să utilizați o VPN bună sau sigură sau o rețea privată virtuală.

Utilizați un VPN pentru a rămâne în siguranță în timp ce utilizați Tor

Utilizarea unui VPN în același timp în care Tor asigură că datele dvs. sunt mai bine criptate. Mai mult, VPN-ul îți ascunde și adresa IP prin afișarea IP-ului serverului VPN pe care îl folosești, mai degrabă decât al adresei IP statice „reale”. Aceasta înseamnă că sunteți mult mai sigur în timp ce navigați. Un furnizor VPN pe care îl recomandăm pentru siguranță suplimentară în timpul utilizării browserului Tor este CyberGhost. Acest furnizor oferă un sistem de criptare dublă, foarte fiabil și sigur, este foarte accesibil și are chiar o garanție de returnare a sumei de 45 de zile. Acest lucru înseamnă că îl puteți încerca pentru a vedea dacă funcționează bine pentru dvs., fără a fi nevoie să vă angajați la un abonament anual.

Ce este Tor?

Echipa din spatele Tor (Routerul Onion) oferă software gratuit de tip open-source care vă ajută să navigați pe internet în mod anonim. Inițial rețeaua Tor a fost dezvoltată cu ajutorul marinei americane. Rețeaua a fost dezvoltată pentru a permite Marinei SUA și altor organizații militare să comunice online anonim. În aceste zile, Tor își concentrează în principal atenția pe browserul său și dezvoltarea altor câteva instrumente de confidențialitate, pe care le vom atinge pe scurt mai târziu.

Așa cum am menționat anterior, browserul Tor beneficiază foarte mult de confidențialitatea dvs. online și, până la un moment dat, de securitatea dvs. Browserul folosește vasta rețea de servere la nivel mondial din care constă rețeaua Tor. Când utilizați browserul Tor, datele dvs. trec prin diferite servere Tor (sau „noduri”). Traficul este puternic criptat și încet se decodează un strat la un moment dat la diferitele noduri. Aceasta înseamnă că oricine încearcă să vă identifice în funcție de traficul dvs. online, va poticni pe ultimul server prin care a trecut traficul dvs. de date, „nodul de ieșire”. Cu alte cuvinte: browserul Tor face imposibilă sau cel puțin foarte dificilă identificarea utilizatorilor săi.

Fata care preia un fișier de internet prin Tor Nodes

Pentru a accesa rețeaua Tor, trebuie doar să descărcați browserul Tor. Tot ceea ce faceți online când utilizați Tor-browser-ul va fi automat criptat și „anonimizat” în procesul descris mai sus.

Un dezavantaj care este adesea subliniat este faptul că browserul Tor este, în general, mult mai lent decât conexiunea ta de internet goală. Deoarece traficul dvs. online este trimis prin diferite noduri, conexiunea dvs. la internet va trebui să parcurgă drumul lung și, prin urmare, să devină semnificativ mai lent.

Pentru ce folosesc oamenii Tor?

Deși dezvoltatorii Tor au creat inițial software-ul în scopuri militare, acesta s-a dezvoltat într-un instrument care poate fi util tuturor – în special celor care au ceva de ascuns sau vor beneficia de altfel de anonimat online. Mulți jurnaliști și activiști politici folosesc Tor pentru a evita urmărirea penală. De obicei, acești oameni trăiesc în țări în care autoritățile le pot pedepsi pentru gândurile și opiniile pe care doresc să le transmită online.

În mod similar, jurnaliștii folosesc Tor pentru a-și proteja sursele. Dacă o sursă nu dorește să riște să fie dezvăluită, poate comunica informații sensibile prin intermediul browserului Tor. Nu doar furnizorii de informații, ci și consumatorii se găsesc pe Tor. Multe persoane folosesc browserul Tor pentru a accesa conținut geore-restricționat, pentru a ocoli cenzura și pentru a vizita anumite site-uri web. La urma urmei, o mulțime de pagini, cum ar fi cele de pe web-ul întunecat, nu vă vor fi vizibile atunci când utilizați un „browser normal”, cum ar fi Safari sau Firefox.

Un alt grup binecunoscut de oameni care folosesc Tor sunt fluierătorii. De exemplu, unul dintre cei mai notabili utilizatori și susținători de Tor este Edward Snowden, care a dezvăluit documente privind programele de supraveghere clasificate din SUA. În mod similar, Tor poate fi folosit de angajați pentru a expune secretele companiei sau guvernului sau pentru a aborda activități ilicite sau imorale.

Partea întunecată a lui Tor

În timp ce toate acestea ar putea părea foarte pozitive, nu toată lumea folosește Tor pentru ceea ce s-ar putea numi „o cauză nobilă”. De exemplu, mulți hackeri și cybercriminali folosesc Tor pentru a rămâne anonimi în timp ce își desfășoară activitatea ilegală. Tor este util în special infractorilor, deoarece oferă acces la web-ul întunecat. Această parte întunecată a internetului conține mai multe rețele ilegale, cum ar fi fosta piață ilegală Silk Road. Aceasta era o vastă rețea în care oamenii cumpărau și vindeau tot felul de articole ilegale, cum ar fi droguri ilegale și arme de foc. Pe scurt, mulți infractori folosesc Tor pentru a evita să fie prinși atunci când își desfășoară activitățile ilegale.

Tor nu este folosit doar pentru a câștiga anonimatul ca utilizator de internet. Cu Tor, este de asemenea posibil să găzduiești site-uri web accesibile doar pentru persoanele care folosesc browserul Tor. Ca atare, orice site web găzduit folosind rețeaua Tor nu va fi indexat și găsit de motoarele de căutare populare precum Google și Bing. Acest lucru îi face să facă parte din rețeaua întunecată.

Este Tor Legal?

Utilizarea Tor în sine este complet legală în majoritatea jurisdicțiilor, în special în „lumea occidentală”. Cu toate acestea, așa cum am menționat, unele persoane folosesc Tor pentru activități ilegale, din cauza anonimatului pe care software-ul îl ajută utilizatorii. Folosirea Tor nu face aceste activități mai puțin ilegale. Prin urmare, dorim să vă sfătuim cu tărie să vă abțineți de la astfel de practici. Pentru mai multe informații despre legalitatea Tor, am dori să vă trimitem la acest articol pe această temă.

Limitările de confidențialitate și siguranță ale Tor

Ochi pe laptopTor este util, dar are cu siguranță imperfecțiunile sale. Căutarea cu Tor nu este atât de anonimă pe cât ați putea spera. Deși oamenii de la Tor lucrează constant pentru a-și îmbunătăți protecția, software-ul lor a fost fisurat în trecut. Tor a subliniat că nu rețeaua și sistemul lor au fost încălcate, ci mai degrabă browsere individuale. Cu toate acestea, deși acest lucru le poate oferi utilizatorilor liniște sufletească, acest lucru arată că Tor nu este perfect ca o măsură de confidențialitate de sine stătătoare.

Cu ajutorul furnizorilor de internet, forțele de ordine sunt uneori în măsură să expună identitatea utilizatorilor Tor. Cu toate acestea, o fac doar selectiv. Când se întâmplă ceva pește, organizațiile oficiale ar putea încerca această metodă pentru a expune un site web sau persoană fizică. Atâta timp cât te respecți de lege, ar trebui să fii bine. Cu toate acestea, ar trebui să vă dați seama că utilizarea browser-ului Tor, pe care mulți îl asociază cu activități ilegale pe web-ul întunecat, ar putea face ca autoritățile să fie mai înclinate să încerce să vă urmărească.

O mai mare confidențialitate nu înseamnă mai multă securitate

Confidențialitatea nu este neapărat egală cu securitatea. Tor nu vă poate garanta că veți fi ferit de infracțiuni informatice și infracțiuni informatice în timp ce utilizați browserul lor. Rețeaua Tor este incredibil de greu de hack, ceea ce este amplificat de faptul că codul său este open-source. Totuși, același lucru nu este valabil pentru browserul dvs., care este relativ ușor de hackat. Chiar și atacurile man-in-the-middle sunt încă posibile pe Tor cu ajutorul ISP-urilor. Din fericire, dezvoltatorii Tor sunt mai mult decât conștienți de aceste riscuri și lucrează constant la îmbunătățirea software-ului Tor pentru a facilita protejarea utilizatorilor.

Dacă doriți să folosiți Tor, asigurați-vă întotdeauna că descărcați cea mai recentă versiune. Este clar că Tor are limitări, dar lucrează în permanență pentru un software mai bun și mai sigur. Veți putea beneficia de acest lucru numai dacă vă mențineți sistemul cât mai actualizat.

Tor este browserul pentru tine?

Pentru utilizatorul de internet obișnuit, anonimatul pe care Tor îl oferă nu este suficient pentru a începe să folosească software-ul. Acest lucru se datorează mai ales faptului că criptarea vă face conexiunea semnificativ mai lentă. În afară de asta, așa cum am menționat anterior, efectuarea supravegherii online costă tot timpul și banii, ceea ce înseamnă că guvernele nu pot – și foarte probabil nici nu vor să spioneze fiecare dintre civilii lor. În schimb, trebuie să se concentreze pe comportamentul online suspect. Acesta este motivul pentru care majoritatea oamenilor care își petrec timpul online, să zicem, să vizioneze videoclipuri amuzante pentru pisici și Google pe cel mai apropiat loc de pizza, cel mai probabil nu vor beneficia prea mult de utilizarea browserului Tor.

VPN-uri: o alternativă la Tor

VPN pe mobilDeși puteți naviga relativ anonim cu Tor, browserul nu anonimizează și nu protejează toate celelalte activități de pe internet. Aplicațiile care rulează în afara browserului dvs. nu vor fi protejate de rețeaua Tor. Dacă doriți să vă asigurați că toată activitatea dvs. online este criptată și anonimizată, o VPN ar putea fi o soluție mai bună pentru dvs. Mai ales dacă încercați să vă asigurați conexiunea de infractorii cibernetici atunci când utilizați o rețea WiFi publică, de exemplu, un VPN ar putea fi foarte util.

Un VPN vă permite să utilizați internetul fără restricții. Vă ajută să ocoliți orice cenzură geografică și restricții geografice în general, cum ar fi restricțiile aplicate de Netflix. Mai mult, un VPN criptează tot traficul de date și vă asigură că puteți naviga și descărca complet anonim. Majoritatea VPN-urilor decente au și viteze de internet mult superioare, comparativ cu browserul Tor. Aceasta înseamnă că streamingul, descărcarea și jocurile sunt în general mult mai ușoare și mai puțin frustrante cu un VPN decât cu browserul Tor.

Cu toate acestea, există și unele lucruri pe care un VPN nu le poate face. Nu vă va oferi acces la internetul întunecat, în primul rând. Dacă utilizați un VPN în timp ce vizitați web-ul întunecat, vă ajută să vă protejați de malware, atacuri online și alte pericole. Al doilea avantaj al Tor față de VPN-uri este că Tor este complet gratuit. Dimpotrivă, majoritatea VPN-urilor bune cer o compensație de obicei mică pe lună.

Ar trebui să folosesc Tor?

Indiferent dacă ar trebui să folosiți Tor depinde foarte mult de nevoile dvs. Tor este gratuit, ușor de utilizat și, de obicei, un software de confidențialitate foarte eficient. Vă oferă acces la web-ul întunecat și are mai multe opțiuni pentru a vă proteja siguranța online. Pe de altă parte, Tor este destul de lent și deschide ușa către multe, multe pericole online. Dacă preferați să aveți o conexiune rapidă, de exemplu pentru streaming, descărcare și jocuri, vă recomandăm un VPN. Simțiți-vă liber să aruncați o privire la recenziile noastre VPN și instrumentul de comparație, pentru a vedea care VPN s-ar potrivi cel mai bine dorințelor dvs..

Care este diferența dintre Tor și un server proxy?

În afară de Tor și un VPN, puteți alege, de asemenea, să vă măriți confidențialitatea și securitatea online utilizând un server proxy. Cu toate acestea, în general, serverele proxy funcționează bine numai în scopuri și situații specifice, cum ar fi accesarea The Pirate Bay. Chiar și atunci, mulți le consideră atât mai puțin eficiente, cât și mai puțin sigure decât Tor și o VPN bună. Cu toate acestea, oamenii se întreabă adesea cum diferă un proxy de Tor. Acesta este motivul pentru care vom analiza principalele diferențe aici.

Ce face un server proxy?

Un server proxy, la fel ca VPN sau Tor, este un alt mod de a vă ghida traficul online printr-un server diferit care (în mod figurat) se află între computerul dvs. și „serverul de destinație” al datelor dvs. Acest server este proxy, care vă este oferit de persoana care îl deține. Configurația utilizată pentru aceasta este adesea destul de simplă: toată lumea care folosește serviciul își trimite datele prin același server. Toți acei oameni obțin aceeași adresă IP „falsă”.

Persoană care se conectează la internet printr-un server proxy

De ce Tor și un VPN vă protejează mai bine decât proxii

Oamenii tind să le placă proxestii, deoarece mulți dintre ei sunt liberi de utilizare. Acest lucru nu înseamnă că, de fapt, proxy-urile sunt cea mai bună soluție la problemele dvs. online. Serverele proxy oferă doar un anumit grad de anonimat și siguranță online. De exemplu, în general, proxy-urile nu criptează datele tale precum Tor și VPN-urile. Mai mult decât atât, confidențialitatea pe care o oferă un proxy nu este aproape la fel de fiabilă ca, de exemplu, o VPN bună și sigură precum PIA.

Un alt dezavantaj al utilizării unui server proxy este că gazda serverului poate vedea exact ce faceți online. În teorie, ar putea chiar să înregistreze aceste informații, ceea ce vă poate cauza tot felul de probleme. De aceea, dacă intenționați să utilizați un server proxy, ar trebui să alegeți unul care este sub controlul cuiva în care aveți cu adevărat încredere. De cele mai multe ori, nu vei ști identitatea proprietarului, ceea ce face acest lucru greu de făcut. El sau ea ar putea colecta datele dvs. sau chiar injecta reclame în paginile pe care le vizitați pentru tot ceea ce știți. Pe scurt, un server proxy nu vă oferă confidențialitate și securitate reală. Cel puțin, nu în modul în care ar face Tor sau un VPN bun.

Cum instalez Tor?

Convins că vrei să-l iei pe Tor? Instalarea Tor pe dispozitivul dvs. nu este deloc dificilă. Urmați următorii pași și veți putea utiliza browserul Tor în câteva minute.

Pasul 1: Accesați site-ul Tor și faceți clic pe butonul de descărcare din colțul din dreapta sus al ecranului.

Butonul de descărcare Tor Instalatie

Pasul 2: Te vei găsi pe pagina de descărcare. Selectați sistemul dvs. de operare alegând una dintre cele patru pictograme afișate mai jos. După cum vedeți, puteți opta pentru Windows, Mac, Linux sau Android. Dacă doriți să descărcați browserul într-o limbă specifică, puteți face clic pe „Descărcați în altă limbă sau platformă”.

Screenshot besturingssystemen ondersteund door Tor

Pasul 3: Un fișier va fi descărcat pe computer. Deschideți acest fișier pentru a începe procesul de instalare. Alegeți limba preferată, apoi apăsați „OK”.

Limba tor

Pasul 4: Va apărea instalarea browserului Tor. Alegeți folderul destinație (de obicei nu trebuie să schimbați nimic aici, iar instalatorul va crea automat un nou folder pentru Tor) și apăsați „Instalare”.

Instalare Tor

Pasul 5: În timpul procesului de instalare, puteți opta ca Tor să pornească automat după ce ați terminat instalarea. Dacă nu ați făcut acest lucru, va trebui să-l deschideți singur căutând programul. Pentru prima dată când se deschide browserul, veți vedea ecranul prezentat mai jos. În cele mai multe cazuri, puteți doar să faceți clic pe „Conectați” și să începeți. Cu toate acestea, sunteți în prezent într-o țară care cenzurează activ Tor, cum ar fi Turcia, China sau Egiptul? Atunci cel mai bine este să faceți clic mai întâi pe „Configurare”. Tor vă va ajuta să configurați browserul astfel încât să nu vă mai deranjeze restricțiile online din țară.

Aplicația Tor

Pasul 6: După ce ați terminat configurarea, apăsați „Conectați” și browserul Tor se va deschide. Acum puteți utiliza Tor în mod liber.

Captura de ecran a interfeței browserului Tor

Alte proiecte Tor

orbotÎn afară de browserul Tor, Tor are alte câteva proiecte care toate au legătură cu confidențialitatea online. Proiectul Tor, așa cum este numit echipa, lucrează constant la modalități de a proteja confidențialitatea online a utilizatorilor și de a lupta împotriva libertății online. Un exemplu al unuia dintre proiectele lor este Orbot, care este o aplicație proxy gratuită pentru dispozitivele Android. Folosește aceeași rețea de noduri ca browserul pentru a vă transporta informațiile pe internet. Orbot vă ajută ambele confidențialitate online și criptează traficul dvs. pe internet. La fel ca browserul, doar pentru Android.

OONI

Un alt proiect al echipei Tor este OONI și se concentrează pe detectarea restricțiilor online. OONI, care reprezintă Open Observatory of Interference Network, monitorizează cenzura de internet din întreaga lume. Începând cu 2012, dezvoltă software gratuit care este conceput pentru a detecta blocarea online. Software-ul nu vă protejează dispozitivul și nici nu ocolește restricțiile pe care le găsește. Este pur și simplu un mijloc pentru a obține o perspectivă asupra situației globale care înconjoară restricțiile online și cenzura. Puteți afla mai multe despre rezultatele OONI pe site-ul OONI.

Tor-messengerNu toate proiectele de Tor sunt încă în funcțiune. Proiectul Tor a creat odată un program de chat care criptează toată comunicarea. Au numit-o Tor Messenger. Cu acest program, puteți utiliza în continuare toate serviciile dvs. obișnuite, cum ar fi Google Talk, Facebook Messenger și Twitter, dar datele dvs. de chat ar deveni anonime. Nici un registru nu a putut fi păstrat, astfel încât mesajele dvs. au fost complet în siguranță. Cu toate acestea, actualizările Tor Messenger s-au oprit din aprilie 2018, ceea ce înseamnă că software-ul nu este la fel de sigur pe cât era. Acesta este motivul pentru care nu recomandăm să mai utilizăm Tor Messenger.

Gânduri finale

Tor este un mare campion în lumea confidențialității online. Browserul său oferă utilizatorilor libertatea de a vizita orice site web care le place și le oferă un anumit grad de anonimat online. Cu toate acestea, această protecție este limitată la browserul lor și nu acoperă întreaga activitate pe internet, așa cum ar face un VPN. Mai mult, Tor este adesea urmărit îndeaproape de forțele de ordine, deoarece afacerile și infractorii ilegitimi folosesc adesea browserul pentru activități ilegale. Serviciul este gratuit și ușor de descărcat, dar are limitările sale. Dacă decideți să folosiți browserul Tor, aveți întotdeauna grijă cu site-urile web nereglementate și protejați-vă împotriva programelor malware cu software antivirus decent. De asemenea, vă recomandăm să folosiți alte măsuri de siguranță în combinație cu Tor, cum ar fi o VPN bună. Dacă vă protejați bine și vă gândiți la alegerile dvs., browserul Tor vă poate oferi o experiență de internet distractivă, anonimă și gratuită.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map