6 Setări de confidențialitate Windows 10 pe care ar trebui să le ajustați astăzi

Schimbările dramatice din Windows 8 au creat multe controverse. Windows 10 este totuși un sistem de operare din ce în ce mai popular. Cea mai nouă versiune alimentează acum aproape 35% din toate calculatoarele, iar acest număr crește în fiecare an. Utilizatorii de computere sunt din ce în ce mai inteligenți în privința problemelor de confidențialitate și Microsoft a luat notă. Microsoft încearcă să fie mai transparent cu privire la modificările pe care le puteți face pentru a vă proteja confidențialitatea în sistemul de operare.


De ce Windows este un dezastru de confidențialitate

Confidențialitatea computerului laptop Windows 10De la început, Windows 10 a provocat îngrijorare printre experții în confidențialitate. În mod implicit, Windows înregistrează fiecare apăsare a tastei și marcajele pe care le faceți pe un dispozitiv care rulează Windows 10. Dacă un coleg de serviciu a pus acest tip de software pe computer, probabil că te-ai simți încălcat și furios. Doar cu o actualizare recentă, Windows a făcut chiar posibilă oprirea acestei setări.

De asemenea, Windows îți urmărește locația pe toate dispozitivele pe care le folosești Windows 10 în mod implicit, cum ar fi un investigator privat care te transmite în permanență. Dacă aveți o tabletă, telefon sau alt dispozitiv portabil cu Windows, Windows știe unde vă aflați. De la cabinetul medicului până la magazin alimentar, la serviciu și acasă, Windows știe unde te afli și urmărește. Aceasta este o mină de aur de informații pentru agenții de publicitate. Datele de locație oferă agenților de publicitate acces la magazinele pe care preferați să le cumpărați, la cartierul în care locuiți și multe altele.

Cortana ascultă

Una dintre marile completări la Windows în ultimii ani a fost asistentul virtual Cortana. Acest sistem poate răspunde la întrebări despre vreme, trafic sau care este definiția „intruziv”. Pentru a utiliza Cortana, trebuie să fiți de acord să permiteți ca Windows 10 să vă „cunoască”. Aceasta permite Cortana să citească fiecare apăsare a tastei și fiecare notă scrisă manual de pe dispozitiv. Cortana vă poate asculta și vocea și vă poate analiza discursul. Dezactivarea acestei funcții va dezactiva Cortana, dar va restabili o mare măsură de confidențialitate în utilizarea Windows. Să vedem cum putem opri Cortana.

Din meniul de pornire, faceți clic pe pictograma „angrenaj” pentru Setări.

setări de confidențialitate Windows10

De aici, căutați pictograma în formă de lacăt pentru „Confidențialitate” și faceți clic pe asta.

setări de confidențialitate Windows10

Acesta este ecranul Confidențialității Windows 10. Vom analiza câteva setări pe care le-ați putea modifica pe aici. Între timp, priviți coloana din stânga sub „Permisiunile Windows” și faceți clic pe „Discurs, cu cerneală, & tastare”.

setări de confidențialitate Windows10

Acesta este ecranul „Să vă cunoaștem” care explică modul în care Cortana folosește și colectează aceste informații. Declarația vagă vă asigură că dicționarul local vă ajută „să faceți sugestii mai bune pentru dvs.”. Această asigurare slabă nu este suficientă pentru a-i convinge pe mulți să-și predea intimitatea. Faceți clic pe caseta cu eticheta „Dezactivați serviciile de vorbire și introduceți sugestii”. Un pop-up vă va avertiza că, în acest fel, va dezactiva Cortana. Faceți clic pe „OK” pentru a accepta și Cortana nu va mai putea urmări tot ceea ce faceți pe Windows.

Opriți Windows-ul să vă urmeze fiecare mișcare

Setările de locație sunt unele dintre cele mai intruzive invazii ale vieții private. Alte intruziuni de confidențialitate vă urmăresc activitatea online, datele despre locație chiar vă urmăresc offline. Serviciile de locație oferă Windows 10 acces la informații despre ceea ce faci atunci când nu folosești computerul. Vizitați un ginecolog într-un model nou, regulat și Microsoft vă poate analiza informațiile pentru a vă prezice că sunteți gravidă. Este posibil ca Microsoft să știe despre sarcina dvs. înainte de a le spune chiar celor apropiați. Securizarea setărilor dvs. de locație poate fi unul dintre cei mai importanți pași pe care le puteți face. Să ne aruncăm în evidență modul în care ne putem regla setările de locație în Windows.

Înapoi pe ecranul Setări, căutați sub permisiunile aplicației pentru „Locație” așa cum este evidențiat mai sus.

setări de confidențialitate Windows10
Dezactivați aici setările locației. În „Serviciu locație” faceți clic pe glisor pentru a comuta setările locației. Trebuie să rețineți că în partea de sus a ecranului este un avertisment că fiecare persoană care folosește acest dispozitiv poate avea propriile setări de locație. Dacă permiteți altcuiva să acceseze dispozitivul dvs., Windows poate continua să urmărească acel utilizator.

Mai jos, pe ecran, puteți vedea „Istoricul locațiilor”. Făcând clic pe butonul „Șterge”, puteți șterge istoricul locației de pe acest dispozitiv. Această caracteristică va șterge doar datele de pe dispozitivul dvs., nu de pe serverele Microsoft.

În continuare, puteți selecta aplicații individuale care utilizează servicii de locație. Puteți alege să dezactivați aplicațiile individuale pe care doriți să restricționați accesul la locația dvs. Pentru a restricționa aplicațiile individuale, va trebui să parcurgeți lista și să o dezactivați pe fiecare pe care doriți să o restricționați. Unele aplicații, inclusiv Cortana, nu vor funcționa fără acces la locația dvs..

Setarea preferințelor pentru anunțuri

Microsoft s-a alăturat mulțimii de furnizori de software care își extind fluxul de venituri prin vânzarea de publicitate vizată. Pentru a face acest lucru, Microsoft trebuie să dezvolte profiluri detaliate ale intereselor și activităților dvs. Agenții de publicitate vor plăti mai mult pentru a viza anunțuri către grupuri de persoane care sunt probabil să își cumpere produsele. Microsoft aplică un ID de publicitate fiecărui utilizator. Acest lucru vă ajută să vă urmăriți interesele în funcție de ceea ce faceți pe computer și online. Microsoft folosește aceste date pentru a crea un profil al dvs. care poate fi vândut agenților de publicitate..

În ecranul Setări, veți găsi opțiunile de anunțuri așa cum este evidențiat mai sus. Microsoft face să pară că părăsirea acestei setări va beneficia. Acestea o prezintă ca o modalitate prin care puteți vedea doar anunțuri relevante. Cu toate acestea, dacă preferați să mențineți confidențialitate mai mare, faceți clic pe glisorul pentru a dezactiva anunțurile vizate. Veți vedea în continuare anunțuri, dar agenții de publicitate nu vă vor putea viza profilul.

Microsoft încă vă urmărește apăsările

Mai devreme, am modificat mai devreme setările de confidențialitate pentru a opri Cortana să vă monitorizeze apăsările. Nu puteți fi dat greș pentru că credeți că acest lucru împiedică Microsoft să înregistreze fiecare apăsare a tastei. Nu este cazul. Această setare nu vă permite decât să vă înregistrați pentru Cortana. Microsoft continuă să înregistreze apăsările de taste pentru toate celelalte servicii Windows 10. Puteți găsi setarea pentru înregistrarea apăsării tastei încă activată în „Diagnostice & părere’.

În ecranul cu setări de confidențialitate, faceți clic pe „Diagnosticare & părere’. Acesta este listat în „Permisiunile Windows” așa cum se arată mai sus.

setări de confidențialitate Windows10

Dacă nu ați înțeles intuitiv „Diagnosticul” & feedback ”ar conține setări cheie de confidențialitate, nu sunteți singur. Dar unele dintre cele mai critice setări se află sub acest nume ciudat de confuz. În apropierea centrului ecranului, veți vedea „Îmbunătățirea cernelii & tastarea recunoașterii ”. Aici veți vedea aceeași urmărire a tastaturii sau a desenelor date fiind urmărite cum a fost văzut mai devreme în „Discurs, încărcare, & tastare’. Este neobișnuit și confuz să ai aceeași setare în două meniuri diferite care nu sunt legate.

Veți vedea că această setare rămâne activată chiar dacă ați oprit setarea din celălalt meniu. Faceți clic pe glisor pentru a dezactiva această setare pentru Windows 10. Acest lucru ar trebui să împiedice Windows să urmărească intrările pe dispozitiv, fie de pe tastatură, fie de pe un ecran tactil.

În cadrul datelor de diagnostic, veți vedea că, în mod implicit, este selectată opțiunea „Complet”. Aceasta trimite atât date de diagnostic critice pe dispozitivul dvs., cât și date despre site-urile web pe care le vizitați. Atât opțiunile „Full”, cât și „Basic” subliniază faptul că nu există niciun impact asupra securității sau funcționalității dispozitivului dvs. indiferent de ce alegeți. Singura modificare este aceea de a oferi voluntar date Microsoft despre site-urile web pe care le vizitați. Selectați opțiunea „De bază” pentru a restricționa acest acces.

Găsiți setarea „Experiențe adaptate” în partea de jos a acestui ecran. Acest lucru permite Microsoft să personalizeze Windows 10 pe baza datelor de diagnostic pe care alegeți să le partajați cu compania. Aceasta include anunțuri direcționate bazate pe modul în care utilizați dispozitivul. Mai exact, anunțurile bazate pe site-urile web pe care le vizitați, astfel cum sunt monitorizate în cadrul setării „Complet” pentru partajarea datelor de diagnostic. Această publicitate vizată rămâne în vigoare chiar dacă ați dezactivat anunțurile vizate în ecranul de confidențialitate anterior. Pur și simplu faceți clic pe glisor pentru a dezactiva această setare aici pentru Microsoft.

Luând în serios confidențialitatea

Pare util ca reclamele pe care le vedeți să fie mai relevante. Cu toate acestea, costul vieții private nu este întotdeauna atât de evident. Restrângerea setărilor de confidențialitate poate face o diferență mare în păstrarea datelor cu caracter personal. Chiar și după ce ați făcut acești pași, este posibil să aveți încă probleme. S-ar putea să vă faceți griji că Windows 10 și alte aplicații de pe dispozitivul dvs. încă colectează informațiile personale. Există un pas simplu pe care îl puteți face pentru a crește dramatic confidențialitatea: utilizați un VPN.

O rețea virtuală virtuală (VPN) vă ajută să faceți utilizarea anonimă a dispozitivelor conectate. În loc să vă conectați direct la internet, vă conectați prin routerul VPN, care se poate afla la câteva mile distanță de dvs. Acest lucru vă permite să fiți online fără a da prea multe informații despre voi.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map