5G și confidențialitate: Ar trebui să fim îngrijorați? | VPNOverview

Smartphone cu 5GDupă succesul 3G și 4G, a venit momentul pentru următorul pas în rețelele mobile: 5G. Termenul este folosit frecvent, atât în ​​sens pozitiv, cât și negativ. O rețea 5G ne va oferi internet mai rapid și mai bun, care vine cu tot felul de posibilități și oportunități noi. În același timp, însă, unii oameni își fac griji pentru confidențialitatea lor într-o lume în care schimbul de informații prin internet este mai ușor și mai normalizat ca niciodată. În acest articol vă vom spune totul despre 5G, ce modificări vor aduce și ce probleme de confidențialitate au oamenii.


Ce este 5G?

5G reprezintă generația a cincea (de aici și G) de rețele mobile. După cum v-ați fi așteptat, au fost patru generații anterioare. Două dintre ele vor suna probabil familiare: 3G și 4G. Dacă sunteți în prezent pe telefonul dvs. fără a utiliza o rețea Wi-Fi, probabil citiți acest articol printr-una din conexiunile respective. 5G este cea mai recentă versiune a unor astfel de rețele mobile. Este încă în dezvoltare și este disponibil numai în anumite locații. Cu toate acestea, în anii următori, va deveni disponibil în toată lumea.

Generații anterioare: 1G, 2G, 3G și 4G

Diferitele generații ale rețelei noastre mobile arată cât de mult a avansat tehnologia de-a lungul anilor. În primul rând, a existat 1G, care a permis telefoanelor mobile să comunice cu turnurile radio. Acest lucru ne-a permis să ne sunăm reciproc fără o linie fixă. Cu 2G, comunicarea digitală a devenit posibilă și aceasta: atunci când am început să ne textăm reciproc. Introducerea 3G a însemnat ca telefoanele mobile să se poată conecta la internet. În cele din urmă, începând cu 2013, 4G a devenit popular. Smartphone-urile au putut dintr-o dată să trimită și să primească mai multe date de internet la o viteză mai mare. Ce inseamna asta? Ei bine, vizionarea Netflix pe telefonul dvs. a devenit normală, de exemplu, în timp ce nu mai era înainte. Acum este timpul pentru următorul pas: 5G.

Internet mai rapid cu 5G

Contorul de viteză 5GMarele avantaj al 5G este că atinge viteze mult mai mari decât 4G. Va putea trimite date mult mai multe în aceeași perioadă de timp. Această îmbunătățire nu este deloc mică: 5G vă face conexiunea la internet de aproximativ o sută de ori mai rapidă decât cea a 4G. Orice întârzieri care au fost considerate normale cu 4G, vor fi inexistente cu 5G. O rețea a cincea generație va trimite date în mai puțin de o milisecundă, în timp ce aceasta ar dura în medie 50 de milisecunde cu rețeaua anterioară. Cu alte cuvinte, 5G ne va duce de la o rețea mobilă relativ rapidă la una incredibil de rapidă.

Posibilitățile unei rețele 5G

V-ar putea să vă întrebați dacă este necesară o rețea rapidă. Internetul telefonului dvs. funcționează foarte bine și cu greu puteți urmări acele episoade ale The Witcher mai repede decât sunteți deja. Totuși, o rețea mai rapidă și mai stabilă are mai multe avantaje decât ai putea crede. Iată câteva dintre ele:

Conexiuni mai stabile pentru grupuri mari de oameni

Rețelele 4G pot fi supraîncărcate destul de ușor. Ori de câte ori există grupuri mari de oameni într-o singură locație (gândiți-vă la festivaluri, universități și aeroporturi), utilizatorii ar putea experimenta întârzieri. 5G asigură că aceasta nu va mai fi o problemă, indiferent câte smartphone-uri există în aceeași mile pătrată.

Mai mult, cererea de date mobile continuă să crească. Acest lucru nu se rezumă doar la faptul că mai multe persoane au acces la rețelele mobile, ci și la faptul că numărul dispozitivelor care lucrează cu aceste rețele continuă să crească. De la smartphone-urile noastre la frigidere și ceasurile noastre inteligente la monitoarele inteligente pentru bebeluși: toți folosesc internetul pentru a trimite și primi date în aceste zile. Acest trafic de date trebuie trimis și printr-o rețea mobilă. O rețea eficientă 5G ar putea satisface această cerere în creștere. 5G permite gospodăriilor, companiilor și locurilor publice să utilizeze dispozitive mai inteligente fără ca acesta să afecteze calitatea și viteza rețelei.

Mai puțină utilizare a bateriei

Ai nevoie de energie pentru a putea trimite și primi date mobile. Acesta este motivul pentru care bateria telefonului dvs. durează mult mai mult când opriți 4G sau porniți modul avion. Cu 5G, este nevoie de mult mai puțină energie pentru dispozitivul dvs. pentru a trimite aceeași cantitate de date. Prin urmare, bateria dvs. se va descărca mai lent când utilizați 5G în loc de 4G. Va trebui să vă încărcați telefonul mai rar, ceea ce este mai puțin convenabil. Între timp, viteza dvs. de internet va crește doar.

Noi tehnici și „Internetul lucrurilor”

Drone mailmanTehnologia 5G poate fi utilizată pentru a crea produse și servicii noi. Internet of Things (IoT), care se referă la toate dispozitivele moderne care sunt capabile să comunice prin internet, va crește într-un ritm constant. În afară de asta, 5G permite o transmisie video de calitate superioară. Acest lucru nu înseamnă doar că seria dvs. Netflix va arăta uimitor pe ecranul smartphone-ului dvs., ci și că operația la distanță se poate întâmpla într-un mod mai sigur și mai bun. Există multe mai multe posibilități: gândiți-vă la sisteme de irigare automate sau drone care vă livrează mailul, de exemplu. Mașinile ar putea deveni mai automatizate și își pot îndeplini sarcinile setate cu mai multă eficiență, totul datorită comunicării rapide și fără sfârșit oferite de 5G.

5G pune în pericol confidențialitatea noastră?

Viitoarea rețea 5G ar putea contribui la o adevărată revoluție tehnologică, care va conecta toate tipurile de dispozitive inteligente între ele. Viețile noastre online vor deveni doar mai mari și vor ajunge să includă mai multe aspecte ale vieții noastre reale. Aceasta prezintă avantaje, dar are și riscuri serioase, în special în ceea ce privește confidențialitatea. Ce se întâmplă cu toate acele date care sunt salvate și partajate online? Dacă internetul știe mai multe despre noi decât știm despre noi înșine, ce înseamnă asta? Acestea sunt întrebări care apar din nou și din nou. Nu numai că există implicații tehnice în acest sens, ci afectează și lumea socială și politică din jurul nostru.

Informațiile noastre personale sunt în siguranță?

O rețea funcțională 5G poate gestiona o mulțime de date. Aceasta înseamnă că va fi, de asemenea, mai ușor să înregistrați tot felul de informații despre utilizatorii săi. Site-urile web pe care le vizitați, locația dvs., imaginile cu camera foto în dormitorul fiicei dvs. și chiar informațiile despre sănătate măsurate de Fitbit-ul dvs. vor fi trimise prin intermediul rețelelor 5G. Adesea, aceste informații vor fi folosite exact așa cum vă așteptați să fie: puteți verifica fiica dvs. chiar și atunci când nu sunteți acasă, iar aplicațiile preferate vă folosesc datele pentru a-și îmbunătăți serviciile..

Cu toate acestea, informațiile dvs. pot fi utilizate și împotriva dvs. Acest lucru se întâmplă deja foarte mult: există nenumărate partide care pot vedea ce faceți online. Chiar și companiile de marketing și, în unele cazuri, infractorii cibernetici ar putea avea acces la datele dvs. personale. Companiile ar putea să-l folosească pentru a personaliza anunțurile pe care vi le arată, astfel încât să crească șansa ca dvs. să vă cheltuiți banii pentru ele. În ceea ce privește hackerii de pălărie neagră, pericolul este mai evident: vă vor folosi greșit datele pentru a vă face rău în orice fel. Cu cât mai multe date despre noi sunt transmise prin aer, cu atât este mai mare șansa ca aceste date să cadă în mâinile greșite. De aceea, mulți oameni se îngrijorează de consecințele negative ale 5G. Cine știe ce părți ar putea ajunge să se uite la datele dvs. online?

Huawei și 5G

China cu LockHuawei este una dintre companiile care ar putea să arunce o privire asupra datelor care sunt transmise prin intermediul rețelelor 5G. Această companie chineză produce dispozitive de telecomunicații și se concentrează acum și pe echipamente 5G. Este posibil să știți smartphone-urile lor ieftine, care au devenit foarte populare în ultimii doi ani. Acum, Huawei dezvoltă, de asemenea, cea mai bună tehnologie 5G din lume. Antenele lor 5G sunt mai puternice decât cele ale concurenților, permițându-le să acopere zone mai mari și să ofere o rețea de bună calitate. Acest lucru nu s-a întâmplat întâmplător: Huawei investește în 5G de ani buni. Din cauza calității înalte, achiziționarea produselor Huawei s-ar putea părea a fi fără probleme, dar lucrurile nu sunt atât de simple.

Deoarece separarea statului și afacerilor nu este la fel de clar în China, precum în majoritatea celorlalte părți ale lumii, mulți oameni își fac griji pentru intențiile Huawei. Dacă tehnologia noastră 5G este fabricată de o companie care are legături cu guvernul chinez, acest guvern ar putea să acceseze datele noastre. Faptul că Huawei nu clarifică modul în care își desfășoară activitatea, nu face decât să creeze mai multă neîncredere. Compania neagă orice legătură cu guvernul lor național, dar suspiciunea continuă să crească.

Războiul comercial SUA-China

Relația dintre China și Statele Unite este complicată, mai ales din 2016. Acest lucru a afectat foarte mult Huawei. Președintele Trump a introdus o taxă la import de 25% pe toate produsele chineze, ceea ce a dus la un război comercial între țări. Acest lucru a cauzat probleme serioase pentru Huawei: noile smartphone-uri ale acestora nu au primit voie să utilizeze nicio tehnologie americană. În timp ce Huawei a putut importa piese din alte țări, compania se luptă în continuare pe alte fronturi. Un exemplu important în acest sens este faptul că nu li se mai permite să utilizeze diverse servicii Google, inclusiv Android, pe dispozitive noi.

Reputația Huawei a suferit și ea. După cum am menționat anterior, mulți bănuiesc că Huawei ar putea să-și spioneze utilizatorii pentru guvernul chinez. În plus, SUA încearcă în mod activ să convingă alte țări să nu coopereze cu întreprinderile chineze, inclusiv Huawei. Câteva țări europene ezită să aducă tehnologia chineză în rețelele lor 5G. Tabelul de mai jos indică modul în care anumite țări se gândesc în prezent la posibile colaborări 5G cu Huawei.

Țară
Opinii despre colaborarea 5G cu Huawei
AustriaGuvernul austriac nu exclude Huawei până acum, dar dorește să aștepte ca alte țări ale UE să decidă, astfel încât să poată lua o decizie comună coordonată.
BelgiaÎn ianuarie 2020, guvernul belgian a anunțat că va merge împreună cu hotărârea Consiliului European pentru Telecomunicații. Aceasta înseamnă că vor interzice utilizarea echipamentelor 5G furnizate de furnizori de încredere. Dispozitivele 5G ale Huawei vor intra, de asemenea, în această categorie.
Republica CehăServiciul de securitate ceh sfătuiește să nu folosească niciun produs Huawei, dar atât președintele, cât și premierul nu ar părea o cooperare.
FranţaFrancezii au preluat așa-numita „lege Huawei”: orice cooperare în cadrul proiectelor 5G este permisă să fie anulată dacă se întâmplă în numele securității naționale. Guvernul a anunțat că nu caută să interzică producătorilor anumiți. Vor judeca fiecare caz în sine.
GermaniaGuvernul german nu va urma SUA. Nu doresc să facă discriminări împotriva anumitor părți. Ministrul german al Afacerilor Externe a declarat că este necesară cooperarea cu Huawei pentru a înființa o rețea 5G pe termen scurt.
UngariaPlanul este de a include Huawei în clădirea rețelei ungare 5G.
ItaliaDupă investigații amănunțite, guvernul italian a fost îndemnat să ia în considerare în mod serios să stea departe de orice cooperare 5G cu Huawei și alți producători chinezi. Totuși, miniștrii spun că Huawei ar trebui să joace un rol în dezvoltare.
OlandaOlandezii au decis să nu permită niciun echipament în nucleul rețelelor lor 5G atunci când este produs de un stat, entitate sau persoană care, eventual, are intenția să folosească sau să taie rețeaua de comunicații olandeză sau părți strâns conectate la un astfel de stat, entitate. sau persoană. Datorită numeroaselor acuzații, Huawei ar putea fi inclus și în acest aspect.
NorvegiaNorvegienii colaborează îndeaproape cu compania Ericsson pentru a-și pune în funcțiune rețeaua 5G. Legăturile cu Huawei sunt tăiate încet.
PoloniaÎn septembrie 2019, Polonia a semnat un acord cu SUA pentru a coopera în domeniul tehnologiei 5G. Chiar și așa, furnizorii polonezi de telecomunicații nu vor să excludă complet Huawei.
PortugaliaGuvernul a declarat că nu va exclude producătorii chinezi atunci când își stabilesc rețelele 5G.
SpaniaPartidele spaniole au cooperat deja cu Huawei și au început să înființeze 5G în cincisprezece orașe mari.
SuediaA fost propusă o lege care să-i țină pe Huawei și alți vânzători chinezi în afara rețelei suedeze 5G. Parteneriatele și autorizațiile sunt deja permise să fie refuzate dacă partea prezintă un risc pentru siguranța națională suedeză.
ElveţiaElveția are un contract de rețea 5G cu Huawei pentru a construi împreună un centru de cercetare.
Regatul UnitPreședintele Johnson dorește să se asigure că securitatea națională nu este compromisă. Huawei va primi un rol limitat, în cazul în care nu vor avea acces la cele mai sensibile părți ale rețelei 5G.

În mod clar, Europa este foarte împărțită în această privință. În special în UE, acest lucru este incomod. Mai mulți miniștri au solicitat Uniunea Europeană să ia o decizie unilaterală. UE a răspuns cu următoarea orientare: producătorilor care ar putea prezenta un risc, li se poate refuza o parte în rețelele 5G. Indiferent, situația arată că configurarea unei noi generații de rețele mobile nu este afectată doar de progresele tehnologice. Sentimentele politice pot juca, de asemenea, un rol uriaș.

5G și sănătate

Pictogramă pentru asistență medicală pentru smartphonePe lângă posibilele riscuri de confidențialitate care apar cu 5G, unii oameni se tem și că această nouă rețea le va afecta sănătatea. Ei cred, de exemplu, că radiațiile ne vor îmbolnăvi. Până în prezent, nu au existat cercetări care au dovedit că rețelele 5G afectează de fapt corpurile noastre. Deci, de ce oamenii susțin că radiațiile 5G sunt rele? Temerile nu sunt complet neîntemeiate, deși nu sunt complet corecte. Probabil au apărut din cauza conotației negative a cuvântului „radiație”. Unele tipuri de radiații sunt dăunătoare oamenilor, deoarece schimbă moleculele din corpul nostru, ceea ce poate provoca cancer. Acesta este motivul pentru care medicii din spital stau în spatele unui perete atunci când vă iau o radiografie. O cantitate mică din această radiație nu este atât de rea, dar expunerea regulată la ea este periculoasă.

Radiația care vine cu 1G, 2G, 3G, 4G și 5G nu îți mută moleculele. Este un alt tip de radiație numită radiație neionizantă. Au existat teste care par să sugereze că radiațiile de rețea mobilă sunt periculoase, deși niciunul dintre acestea nu are rezultate concludente. De exemplu, un studiu a descoperit tumori mici la șobolani de sex masculin după ce le-a expus la radiații 3G grele. Cu toate acestea, aceste rezultate au fost atât de minime încât ar fi putut fi o coincidență. În plus, nivelurile de radiații utilizate în acest experiment au fost mult mai mari decât nivelul de radiații cu care ne ocupăm, chiar dacă ar trebui să folosim smartphone-urile noastre în fiecare oră din fiecare zi.

În 2011, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a clasificat radiațiile RF eliberate de 4G și 5G ca fiind posibil cancerigene, ceea ce înseamnă că ar putea provoca cancer. Cu toate acestea, nu te speria. Alte produse obișnuite, precum cafeaua, pot fi găsite în aceeași listă. Dacă există o conexiune reală între radiație și cancer, este încă în discuție. Cercetările privind radiațiile 5G sunt încă în desfășurare, dar șansele ca orice șocant să apară, sunt minime.

Când va fi disponibil 5G?

Singura întrebare care rămâne este atunci când vom putea folosi 5G. Diferite părți au lucrat la dezvoltarea turnurilor de transmisie, la producerea de noi smartphone-uri și la testarea tuturor echipamentelor pe scară largă. Prin urmare, nu va dura mult până nu vom putea să ne bucurăm cu toții de această rețea rapidă.

Avion deasupra planetei PământÎn întreaga lume, echipele lucrează la testarea și implementarea rețelelor 5G. În Statele Unite, de exemplu, există mai multe orașe în care, cu condiția de a avea tipul potrivit de smartphone, puteți utiliza deja rețeaua rapidă 5G. De asemenea, în Regatul Unit, 5G este disponibil în anumite zone. Coreea de Sud a pus deja la dispoziția publicului 5G: de la sfârșitul anului 2018, întreprinderile au putut să-l folosească și, până acum, toată lumea cu dispozitivul potrivit poate.

Pe scurt, există mai multe locuri din lume în care rețelele 5G sunt deja în funcțiune. Următorul pas pentru guverne, furnizori de telecomunicații și alte părți este să punem la dispoziție 5G pentru toată lumea, indiferent dacă locuiești într-un oraș mare sau nu. În cadrul Uniunii Europene, obiectivul este de a face acest lucru realitate înainte de sfârșitul anului 2020. America de Nord și părțile din Asia fac, de asemenea, pași uriași în scurt timp aici. În alte locuri, poate dura încă câțiva ani.

Concluzie

5G este următorul pas pentru rețelele mobile. Va face conexiuni mai rapide și va crea tot felul de noi posibilități tehnologice. Lagurile din timpul jocurilor și streamingului pe smartphone-ul dvs. vor deveni un lucru din trecut. Mai mult decât atât, vom putea folosi dispozitive inteligente în sectorul sănătății, agricultură și tot felul de alte sectoare mult mai eficient. Posibilitățile sunt nesfârșite. Totuși, simultan, trebuie să fim atenți la consecințele posibile pe care le va avea asupra vieții private. Numai timpul ne va spune, dar niciodată nu poate strica să fii atent!

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me