Sikker nettbank | Risikoen ved nettbank og hvordan du kan være trygg

Pengerekk med dollartegn på datamaskinen


Nettbank er noe vi ikke kan klare oss uten i disse dager. La oss være ærlige, nettbank gjør det lettere å overføre, motta og administrere pengene dine. Fra å sende eller betale en betalingsforespørsel etter en natt ute med venner, til å betale med telefonen i supermarkedet, til å opprette og administrere forskjellige debet- og sparekontoer: nettbank er ofte veldig praktisk.

Likevel innebærer nettbank, omtrent som alle andre typer banker, alvorlig økonomisk risiko. Det er viktig å være klar over disse risikoene slik at du kan minimere faren de kan utgjøre for deg. For eksempel kan noen kriminelle prøve å infisere datamaskinen eller telefonen din med skadelig programvare. Dette er skadelig programvare som nettkriminelle kan bruke for å bryte inn i enheten din. På denne måten kan de prøve å stjele innloggingsdetaljene til nettbanken din eller kontoen din. Cyberkriminelle kan også prøve å få tak i disse detaljene ved å kontakte deg mens du later som om du er bankrepresentant. Dette kalles phishing.

Alt dette kan høres veldig urovekkende ut, men ikke bekymre deg. I denne artikkelen vil vi fortelle deg alt du trenger å vite om nettbank, mulige risikoer som følger med det, tegn som kan vise at du er målet for et nettkriminalitetsangrep, og måter å forhindre dette.

Er nettbankfarlig?

De fleste banker rundt om i verden tar nettbanksvindel og nettkriminalitet veldig alvorlig. Likevel vokser fortsatt økonomisk motivert nettkriminalitet i raskt tempo. I henhold til den offisielle årlige cyberkriminalitetsrapporten fra 2019 utgitt av Cybersecurity Ventures, vil nettkriminalitet årlig koste hele 6 billioner dollar innen 2021, som er dobbelt så mye som det kostet i 2015. Denne økningen skyldes i stor grad det rapporten betegner som utvidelsen av “cyberangrep-overflaten”. Enkelt sagt: i 2015 var det 2 milliarder internettbrukere. I 2030 forventes dette å ha vokst til 7,5 milliarder. Dette er en økning på 275% i potensielle mål for nettbanksvindlere og andre nettkriminelle å angripe.

Tallene over inspirerer kanskje ikke mye tillit. Heldigvis gjør banker og organisasjoner mye for å beskytte kundene og allmennheten mot nettbanksvindel. I dag er det mange kampanjer for å øke bevisstheten om nettkriminalitet og phishing. Dessuten er nye teknologier på vei opp. Disse gjør at du logger deg på nettbankmiljøet ditt mye tryggere, for eksempel ved å la deg logge inn med fingeravtrykket ditt.

Alt i alt er det mye som gjøres for å gjøre nettbank så trygt som mulig. Hvis du holder deg til tipsene og rådene som er gitt i denne artikkelen og følger bankens råd, vil du i stor grad redusere risikoen for å bli et offer for nettbanksvindel.

Hva er mulige risikoer ved nettbank?

Ovenfor illustrerte vi at til tross for de økende kostnadene ved nettkriminalitet, kan de riktige beskyttelsestiltakene hjelpe deg med å holde deg trygg mot nettkriminalitet under nettbank. Det viktigste er dette å være klar over farene du kan møte når du bruker og forvalter pengene dine på nettet. Nedenfor vil vi diskutere to av de vanligste farene som er knyttet til nettbanker mennesker står overfor i hele verden: malware og phishing.

Skadevare

Computervirus bærbar PCNoen nettkriminelle bruker skadelig programvare for å bryte seg inn på smarttelefonen, datamaskinen eller andre enheter. På denne måten kan de potensielt stjele bankinformasjonen din eller til og med overføre penger fra kontoen din. Cyberkriminelle kan for eksempel bruke spionprogrammer for å spionere på datamaskinen din og lese den personlige filen du opprettet for å holde oversikt over passordene dine. (Dette er en av mange grunner til at du aldri har et slikt dokument på datamaskinen din!). Cybercriminals kan også bruke en keylogger til å stjele innloggingsdetaljene dine når du skriver dem. I verste fall kan de til og med infisere enheten din med et datavirus slik at de kan overta datamaskinen din fullstendig, og i ditt navn overføre pengene dine direkte til kontoen deres.

Selv om det ikke er direkte relatert til nettbank, har ransomware også vist seg å være et alvorlig problem. Ransomware er en type skadelig programvare som i hovedsak inhabil datamaskinen din ved å ta alle filene dine som gisler til du oppfyller kravene fra distributøren av skadelig programvare. Vanligvis betyr dette å betale en sum penger til involverte nettkriminelle.

Unødvendig å si at farene beskrevet ovenfor kan ha store økonomiske implikasjoner. Derfor er det viktig å være årvåken. Se alltid etter mulig skadelig programvare og aldri Klikk på en hyperkobling du ikke stoler på. Dette er spesielt tilfelle når du laster ned filer. Å skjule ondsinnede programmer i nedlastinger er en vanlig måte for nettkriminelle å infisere systemet ditt med farlig skadelig programvare.

phishing

Phishing Fishhook med passordPhishing er et alvorlig problem som potensielt kan koste deg mye penger. I følge Microsofts sikkerhetsgruppe har phishing nå blitt den klart hyppigste trusselen fra nettkriminelle. Selskapets sikkerhetsinformasjonsrapport fra 2019 viser en økning på 250% i phishing-angrep sammenlignet med forrige rapport (fra 2018).

I et phishing-angrep forsøker en kriminell å få tak i noens personlige detaljer eller sensitive opplysninger ved å late som om han er en part denne personen stoler på, for eksempel en bank. Offeret blir kontaktet av denne bedrageren og bedt om å gi sensitiv informasjon. Cybercriminals kan sende deg en e-post som ser ut som om den er sendt av banken din, der du ber deg om innloggingsinformasjon. De kan også ringe deg eller sende en tekstmelding. Oftest vil de inkludere en sannsynlig klingende grunn til hvorfor de trenger viss informasjon. Likevel, ikke fall for dette trikset!

Det er svært usannsynlig at banken din vil be deg om innloggingsdetaljer, PIN-koder eller annen konfidensiell informasjon. Noen ganger kan en representant eller kundesupportagent i banken din be deg om personlig informasjon, for eksempel fødselsdato. Dette er imidlertid bare for verifiseringsformål og skjer bare når du kontakter dem med et spørsmål eller forespørsel.

Banken din er sannsynligvis en stor organisasjon som har strenge regler for personvern og sikkerhet. Dette er grunnen til at hvis du mister passordet ditt, får du instruksjoner om å opprette et nytt eller et dokument som inneholder et nytt (midlertidig) passord. Dette er mye tryggere enn å oppbevare sensitiv informasjon på filen eller kontakte deg om sensitive detaljer.

Kort sagt, hvis noen hevder å være bankrepresentant og ber deg om sensitive detaljer, ikke følg med. Kontakt banken din via en e-post eller telefonnummer du stoler på, og spør om forespørselen faktisk kom fra dem. De vil sannsynligvis ikke vite noe om denne forespørselen: noen prøvde å “phish” deg.

Hvordan gjør banker nettbanker tryggere?

Bankene jobber generelt veldig hardt for å gjøre nettbank så trygt som mulig. Tross alt taper de massevis av penger til nettkriminalitet (tenk refusjon osv.). Det er grunnen til at mange banker kjører bevissthetskampanjer for å informere klienter om nettkriminaliteters metoder. Bankene bruker også mange (moderne) teknologier for å gjøre nettbank tryggere. For eksempel lar mange nettbankapper kunder logge på med fingeravtrykket i stedet for med en tradisjonell pinkode.

Mange banker har skapt nettbankmiljøer som er så trygge som mulig. Dette inkluderer å sørge for at forbindelsen mellom nettstedet og kundene deres er trygt. Mange nettlesere, for eksempel Google Chrome, Mozilla Firefox og Internet Explorer, viser om forbindelsen din til et bestemt nettsted er sikker. Du kan gjenkjenne en slik sikker forbindelse ved følgende:

 • Nettadressen du besøker inkluderer “https: //”. Du kan se dette i feltet der nettstedets navn vises. “S” står for sikker. Hvis du bare ser “http: //”, er forbindelsen ikke sikker. I mange nettlesere, for eksempel Chrome, ser du ikke “https //” umiddelbart: du må klikke på nettadressen for å få den til å vises.
 • HTTPS-ikoner som betyrMange nettlesere vil vise et lite hengelåssymbol rett til venstre eller inne i adressefeltet. Ved å klikke på dette vil du kunne se nettstedets sikkerhetssertifikat, som indikerer om nettstedet har en sikker tilkobling. Hvis dette ikke er tilfelle, ser du et lite utropstegn i stedet for den lille hengelåsen.

Hvis siden du besøker ikke har en sikker tilkobling, ikke del dine personlige detaljer med den siden. Dette vil gjøre dataene dine sårbare for nettkriminelle. Er du usikker på sikkerheten til forbindelsen din? Det er bedre å være trygg enn å beklage. Ikke fyll ut skjemaer på siden.

Safe Online Banking: Slik gjør du det

Banker over hele verden jobber hardt for å gjøre nettbank så trygt som mulig. Bortsett fra denne innsatsen, er det imidlertid noen få sikkerhetstiltak du kan ta selv når du administrerer økonomien din online. Disse tipsene hjelper deg å redusere risikoen for å bli et offer for nettbanksvindel.

Ved å ta ansvar for din egen online sikkerhet kan du dessuten bevise for banken din at du ikke er uaktsom på noen måte, form eller form. På denne måten, hvis noe dårlig skulle skje, er det mye mer sannsynlig at du får refusjon.

Vil du beskytte deg mens nettbank? Dette er hva du kan gjøre:

 • Overfør bare penger til parter du stoler på. En pengeoverføring kan vanligvis ikke gjøres gjeldende uten eksplisitt tillatelse fra mottakeren.
 • Ikke bruk noen av påloggingsdetaljene du bruker til nettbank for andre nettportaler eller tjenester.
 • Ikke oppgi innloggingsdetaljer for nettbanken din til noen. Hold dem for deg selv, akkurat som alle pinkoder og annen sensitiv autentiseringsinformasjon.
 • Hold deg oppdatert med og bruk nye, sikre teknologier for å beskytte din online bankkonto, for eksempel muligheten til å logge inn med fingeravtrykket ditt eller bruke tofaktorautentisering..
 • Forsikre deg om at operativsystemet til enheten din er oppdatert. Dette gjelder også din nettbankapp, hvis du bruker en. Det beste du kan gjøre er å konfigurere innstillingene dine slik at oppdateringer blir installert automatisk.
 • Klikk aldri på en hyperkobling eller last ned en fil du ikke stoler på.
 • Slett mistenkelige e-poster eller meldinger uten å klikke på noen koblinger eller laste ned noen filer de inneholder.
 • Forsikre deg alltid om at nettstedet du besøker har en sikker HTTPS-forbindelse før du logger deg på nettbankmiljøet ditt.
 • Installer god og pålitelig antivirusprogramvare på enheten din. De fleste populære antivirusprogrammer tilbyr også en god innebygd brannmur, men hvis ikke, kan du prøve å få en egen brannmur. Forsikre deg om at begge deler alltid er oppdaterte.
 • Hvis du støter på en potensiell phishing-e-post eller -melding som hevder å ha blitt sendt av banken din, må du umiddelbart kontakte banken din for å varsle dem.
 • Hvis noe ikke føles helt riktig når du overfører en betaling, må du ikke fullføre transaksjonen.
 • Sjekk ofte bankkontoen din slik at du raskt vil oppdage særegenheter før de begynner å forårsake problemer.

Hvis du følger disse tipsene, vil det være mye tryggere å administrere, betale og motta penger på nettet. Hvis du vil ha mer informasjon om sikker surfing og internetsikkerhet, må du sjekke ut de delene av nettstedet vårt

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me