Hva er trojanere, og hvordan kan du beskytte deg selv?

Trojanske hester er en type malware som fremstår som et legitimt program for å lure brukere. Men når brukeren laster ned programmet, infiserer trojaneren systemet deres. De henter navnet sitt fra gresk mytologi. Det finnes mange forskjellige typer trojanere, som kan utføre et bredt utvalg av ondsinnede aktiviteter. Dette er hva du trenger å vite om trojanere og hvordan du kan beskytte enhetene dine mot dem.


Hva er trojanere?

En trojansk eller trojansk hest er en vanlig form for skadelig programvare som maskerer seg som et legitimt programvare. De er ikke sanne virus fordi de ikke kan spre seg på egenhånd. I stedet laster brukeren ned dem, og tror at de er et legitimt verktøy eller program.

Når en trojan er på datamaskinen din, er det mange forskjellige typer skadelige handlinger den kan utføre. Her er noen av de vanligste typene trojanere:

 • Trojan-Downloader: Et virus som laster ned og installerer skadelig programvare.
 • Trojan-Drop: Programmer som hackere bruker for å installere virus. Antivirusprogramvare oppdager dem vanligvis ikke.
 • ransomware: En trojan som krypterer dataene dine slik at du ikke lenger får tilgang til dem. Nettkriminellen krever da at du betaler løsepenger i bytte mot dekrypteringsnøkkelen. De gir imidlertid ikke alltid nøkkelen, og det er ekstremt vanskelig eller umulig å dekryptere dataene dine uten dem.
 • Trojan-Banker: Malware som stjeler den økonomiske informasjonen din, for eksempel kredittkortinfo og nettbankkontoer.
 • Trojan Rootkits: Programmer som skjuler utvalgte aktiviteter på datamaskinen din og forhindrer deg i å oppdage skadelig programvare. Dette betyr at skadelig programvare kan kjøres lenger på datamaskinen din før du innser at noe er galt.
 • Bakdør Trojan: Dette er en spesielt vanlig form for trojaner. Det gir nettkriminelle fjerntilgang til datamaskinen din, slik at de har kontroll over den. Dette betyr at hackerne kan sende, motta eller slette filer, tukle med dataene dine, starte datamaskinen på nytt og mye mer. Noen ganger bruker hackere dem til å lage et helt nettverk av “Zombie” -maskiner som kalles Botnet og begår nettkriminalitet.
 • Trojan-FakeAV: Disse typer trojanere vises som antivirusprogramvare. De hevder at det er sikkerhetstrusler på datamaskinen din, og tilbyr å fjerne truslene i bytte mot et gebyr. Truslene eksisterer ikke virkelig, og i virkeligheten prøver programmene å presse ut penger fra deg.

Hva er risikoen for trojanere?

Det finnes mange titalls forskjellige trojanere, og skadene de forårsaker varierer enormt. Ransomware trojanere kan kryptere dataene dine, slik at du ikke kan gjenopprette dem, og andre typer trojanere kan stjele passordene dine, ødelegge eller slette filene dine, eller deaktivere antivirus- og brannmurprogrammene. Trojanere kan også installere keyloggers, som oppdager tastetrykkene dine og kan dechiftere innloggingsinformasjonen for online kontoer.

Cybercriminals kan også bruke trojanere til å overta datamaskinen din og kontrollere den eksternt for å gjøre budgivning. Ved å gjøre det kan hackerne få tilgang til alle filene og kontoene dine, stjele identiteten din, eller til og med bruke datamaskinen din til å utføre cyberattacks.

Trojanere er en utrolig farlig type malware, og nettkriminelle kan bruke dem til mange forskjellige ondsinnede formål. I tillegg er de ekstremt vanskelige å oppdage av brukere og blir ofte savnet av antivirusprogramvare.

Hvordan infiser trojanere datamaskinen din?

Trojan Horse ComputerTrojanske hester maskerer seg som legitime programmer, og de smitter datamaskiner når brukeren laster ned dem. De vises ofte som e-postvedlegg fra pålitelige organisasjoner eller kontakter fra kontaktlisten din. Hackeren bruker disse navnene for å prøve å overbevise deg om å åpne lenker, filer eller nettsteder. Trojanske hester kan også være forkledd som gratis spillnedlastinger, nettsteder, nettleserverktøy eller apper. Når du har lastet ned programmet, blir Trojan installert og kjøres når datamaskinen er slått på. Trojanere sprer seg ikke på egen hånd og krever vanligvis at brukeren laster ned det falske programmet. Du kan hjelpe deg med å forhindre dem i å infisere datamaskinen din ved å aldri åpne en fil eller laste ned et program som du ikke er kjent med.

Hva kan jeg gjøre hvis trojanere infiserer datamaskinen min?

De to viktigste måtene du kan fjerne trojanere fra datamaskinen din er Trojan remover-programvare eller ved å fjerne skadelig programvare manuelt.

Mange antivirusfirmaer tilbyr trojanere som en del av tjenestene deres. Et alternativ er Avast Free Antivirus, som har en gratis trojanfjerner. Dette programmet vil identifisere eventuelle trojanere på datamaskinen eller enheten din og fjerne dem for deg. Noen andre selskaper som tilbyr verktøy for å fjerne Trojan er MalwareFox og Bitdefender.

Hvis du foretrekker å prøve å fjerne Trojan manuelt, er det en rekke trinn du må ta. Hvis systemet ditt er infisert med en trojaner, vil du ofte få en DLL-feil. Du kan kopiere feilen og gjøre noen undersøkelser på nettet for å hjelpe deg med å identifisere den berørte exe-filen. Deretter må du avbryte systemgjenopprettingsfunksjonen og starte datamaskinen på nytt. Når det starter på nytt, trykker du på F8 og velger Safe Mode. Åpne deretter kontrollpanelet og fjern trojanske filene. Det siste trinnet er å åpne Windows System-mappen og slette resten av programfilene.

Hvordan kan jeg beskytte enhetene mine mot trojanere?

Som med andre former for skadelig programvare, er det noen ting du kan gjøre for å beskytte datamaskinen og enhetene dine mot trojanere. Her er de viktigste:

 • Åpne aldri et vedlegg eller last ned et program med mindre du vet nøyaktig hva det er. Dette gjelder for alle typer skadelig programvare, men trojanere er et spesielt tilfelle fordi de krever handling fra brukerens side for å infisere datamaskinen din..
 • For å beskytte deg mot trojanere og annen skadelig programvare, bruk antivirusprogramvare fra et pålitelig selskap. Du kan velge en som inkluderer en trojansk fjerner, som vil skanne systemet ditt for å sikre at du ikke har lastet ned en trojan ved et uhell og vil fjerne dem fra datamaskinen din hvis det oppdages. Sørg for å skanne datamaskinen regelmessig. Vi liker Bitdefender som et selskap som tilbyr god antivirusprogramvare.
 • Hold programvaren din oppdatert, inkludert operativsystemet og nettleseren din. Cybercriminals identifiserer ofte sårbarheter i programmer og utnytter dem til å installere skadelig programvare. Programvareprodusenter slipper ofte oppdateringer som adresserer disse sikkerhetsproblemene, så det er viktig at du laster ned oppdateringene når de er tilgjengelige.
 • Bruk en brannmur for å holde Internett-tilkoblingen din sikker. Disse programmene arbeider for å blokkere uønskede forbindelser og kan bidra til å forhindre trojanere. Windows-brukere har tilgang til Windows Firewall og må sørge for at den er slått på for ekstra beskyttelse.

Siste tanker

Trojanere er en utrolig variert type malware som kan utføre mange forskjellige typer ondsinnet aktivitet på datamaskinen din. Disse aktivitetene kan omfatte stjeling av finansiell informasjon, logging av tastetrykk, eller til og med å gjøre datamaskinen din om til en zombie kontrollert av nettkriminelle.

Selv om de ofte lastes ned av brukere, kan brukeren også iverksette tiltak for å forhindre trojanere. Ved å utøve grunnleggende sikkerhetstiltak og bruke antivirusprogramvare med en trojansk fjerner, kan du redusere risikoen for å bli smittet av trojanere betraktelig..

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me