Hva er sikker koding, og hvorfor er det viktig? | VPNoverview.com

Programvarekode ligger i hjertet av hvordan applikasjonen din fungerer. Det er også en av nøklene som nettangrep kan skje med. Hvis koden din har sårbarheter, kan det hende at hele appen din blir kompromittert. Problemet med programvaresårbarheter er at de åpner for svakheter i kode – svakheter som nettkriminelle kan utnytte. Å forhindre cybersikkerhetshendelser starter helt fra begynnelsen av programvarekoden. Denne artikkelen ser på praksisen med sikker koding og hvorfor det er en viktig disiplin å forstå.


Hva menes med Secure Coding?

Bærbar datamaskin med låsNår en programvareutvikler skriver programvarekode, må de vurdere mange ting. Dette inkluderer hvordan du uttrykker arkitektur- og designkravene til applikasjonen, hvordan du holder koden optimalisert og effektiv, og også hvordan du sikrer at koden er sikker. Sikker kode vil bidra til å forhindre at mange cyberangrep skjer fordi den fjerner sårbarhetene mange utnytter er avhengige av.

Hvis programvaren din har et sikkerhetsproblem, kan den utnyttes. WannaCry ransomware-angrep fra 2017, utnyttet et Windows-protokollsårbarhet. Programvaresårbarheter er utbredt. Et søk ved bruk av Nasjonalt institutt for standarder og teknologi (NIST) sårbarhetsliste, viser at det i løpet av de siste tre årene har vært 40.569 applikasjonssårbarheter.

Når et selskap bruker en kultur for sikker koding, jobber de for å minimere sårbarhetene i koden.

Hvordan koder du sikkert?

Koding ved bruk av sikker praksis er godt dokumentert. Open Web Application Security Project (OWASP) har laget et sett med retningslinjer for hvordan du gjør det. I denne guiden tilbyr de en sjekkliste over elementene du bruker for å sikre at koden din er så sikker som mulig. Et utvalg av hva slags ting dekkes i retningslinjene er:

 • Validering av datainndata: Dette dekker mange aspekter av datakilde og datavalidering. For eksempel lengde og datoområde for et stykke data. Datavalideringskontroller hjelper til med å sikre webapplikasjoner fra nettangrep.
 • Godkjenning og passordbehandling: Koding involverer også programvarearkitektur. Denne delen har mange rådgivere som ligger i tverrsnittet av koding og arkitektur.
 • Kryptografisk praksis: Guiden foreslår at alle kryptografiske moduler som brukes, er FIPS 140-2 eller en tilsvarende standardkompatibel.
 • Feilhåndtering og logging: Dette er et avgjørende område og hvis ikke kodet sikkert kan lekkasje data.
 • Data beskyttelse: Retningslinjene for beskyttelse av data inkluderer råd om lagring av passord sikkert og hvordan du kan unngå datalekkasjer via HTTP GET.
 • Kommunikasjonssikkerhet: Veiledninger for hvordan du beskytter data under transport, for eksempel ved bruk av TLS-tilkoblinger.

Når en programvarearkitekt legger ut den arkitektoniske utformingen av en applikasjon og programmereren oppretter kode basert på disse dikterene, bør de bruke OWASP-retningslinjene som deres sikre koding-krybbeark.

Sikker koding stopper ikke i programmeringsstadiet. Andre områder som må være del av en helhetlig tilnærming til å lage sikker kode inkluderer:

 1. Et system basert på ‘minst privilegium’: Å holde tilgang til hvilken som helst kode på et behov for å vite det vil bidra til å forhindre ondsinnet utførelse av usikker kode. Dette kan være spesielt vanskelig når du bruker outsourcede utviklere eller utviklingsselskaper.
 2. Forsvar i dybden: Fortsett å lagvise defensive strategier når koden blir promotert til produksjon. Forsikre deg om at runtime-miljøene dine er like sikre som koden din.
 3. Øv god kvalitetssikring: Bruk forskjellige forsikringsprogrammer som kodevurdering og PEN-testing for å sikre kvalitet.

Ressurser for vellykket sikker koding

Å holde ditt utviklingsteam trent og i kontakt med de nyeste sikre kodingsteknikkene er avgjørende for sikker koding. Du kan ikke forvente at programmerere skal vite hvordan de kan kode sikkert, de må være opplært og klar. Nedenfor er noen nyttige ressurser for å hjelpe deg og teamet ditt på en vei til å lage sikker kode.

 1. OWASP – Vi har allerede nevnt OWASPs sikre kodingspraksis. OWASP Developer Guide er også en nyttig grunnstein for sikker koding. Sjekk også verktøyet deres som ser etter avhengigheter og offentliggjorte sårbarheter som kan påvirke prosjektet ditt.
 2. Microsofts bibel om sikker koding: https://msdn.microsoft.com/no-us/aa570401
 3. Bøker er alltid nyttige å dyppe i når de lærer om sikre kodingsteknikker. Noen eksempler inkluderer: “24 Deadly Sins of Software Security” og “Secure Coding: Principles and Practice”
 4. Sjekk ut ‘sikker kodingsramme’, igjen et OWASP-initiativ. Det er organisasjoner som vil hjelpe deg med å trene dine ansatte i sikre kodingsteknikker basert på denne rammen.
 5. Sikre kodingsstandarder, f.eks. SEI CERT, som er overvåket av Carnegie Mellon University, tilbyr støtte og veiledning i sikker koding for en rekke programmeringsspråk:
 6. Kodekontrollfirmaer kan brukes til å se gjennom koden. Bedrifter som CheckMarx og CAST Software vil bruke spesialiserte analyseverktøy for å se etter sårbarheter og få tilgang til programvarekvalitet.
 7. Forstå hvordan du bruker SDLC (Software Development Life Cycle) for å sikre koding. Ved å bruke en SDLC-tilnærming vil det hjelpe deg å sikre at sikkerhetsfiltrene gjennom alle deler av utviklingslivssyklusen.
 8. Sikker koding tutorials fra RedHat

Sikker kode for en konkurransedyktig kant

Sikkerhet starter med koden din, og det å lage sikker kode er en viktig del av å lage et flott programvareprodukt. Usikker kodingspraksis lar ikke bare kundene dine være i fare, men de vil påvirke omdømmet til din bedrift. Å anvende grunntektene i retningslinjene for sikker koding av OWASP er et bra sted å starte. Å produsere påviselig sikker programvare kan ikke bare tillate deg å forhindre nettangrep, men gi organisasjonen et konkurransefortrinn.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me