Hva er Ransomware? Finn ut alt om Ransomware

Ransomware er en spesielt skadelig type cyberattack. Et ransomware-angrep krypterer offerets filer slik at de ikke kan nås. Angriperen sender en melding som ber offeret betale et gebyr for å få filene tilbake. Imidlertid er dataene i mange tilfeller permanent borte, noe som kan ha stor innvirkning på organisasjoner og enkeltpersoner. Dette er hva du trenger å vite om ransomware og hvordan du kan forhindre at det skjer med deg.


Hva er Ransomware?

ransomwareRansomware er en type malware som overtar brukernes datamaskiner og forhindrer dem i å få tilgang til dataene sine. Oftest krypteres filer slik at brukere ikke kan komme til dem. Gjenoppretting av filene krever en dekrypteringsnøkkel som bare hackeren vet. Hackeren krever løsepenger i bytte mot nøkkelen.

Den skadelige programvaren sender en melding til brukerne om at filene deres er utilgjengelige, og vil bare bli dekryptert hvis de sender en Bitcoin-betaling til angriperen. Brukerne får deretter instruksjoner for å betale løsepenger i bytte mot dekrypteringsnøkkelen. Avgiftene varierer mye, fra noen hundre dollar til millioner av dollar.

Vanlige former for Ransomware

Det er forskjellige typer ransomware. Nedenfor forklarer vi de små forskjellene mellom de forskjellige metodene.

 • Scareware
  Vanlig brukt av sikkerhets- og teknologistøttesvindlere, består scareware vanligvis av en melding om at malware ble oppdaget. Brukere blir informert om at den eneste måten de kan kvitte seg med, er å betale et gebyr. Imidlertid, hvis de ikke gjør noe, vil filene sannsynligvis forbli trygge. Nettkriminelle har ikke faktisk fått kontroll over filene dine, men de er bare skrevet ut som de har.
 • Skjermskap
  Denne typen ransomware fryser brukere ut av datamaskinene sine. Når de prøver å starte datamaskinen på nytt mottar de en melding, ofte med en FBI-pakning, der de sier at det ble oppdaget ulovlig aktivitet på den. Meldingen ledsages av et pålegg om å betale bot. Det er viktig å vite at FBI eller Justisdepartementet ikke ville fryse datamaskinen din eller kreve betaling hvis de mistenkte deg for nettkriminalitet. De ville iverksette rettslige skritt i stedet.
 • Kryptering Ransomware
  Det er her en angriper griper inn brukerens filer og krypterer dem, og krever betaling i bytte mot returnering av dataene. Når filene dine er kryptert, er den eneste måten å få dem tilbake på ved å bruke en dekrypteringsnøkkel. Men selv om du betaler løsepenger, er det ingen måte å vite om de kriminelle faktisk vil gi dataene dine tilbake.

Ransomware har eksistert siden minst 90-tallet, men det ble langt mer vanlig etter introduksjonen av Bitcoin. Et av de mest beryktede ransomware-angrepene var CryptoLocker, som fant sted i 2013 og smittet rundt 500 000 datamaskiner over hele verden. Ransomware spredte seg i form av vedlegg til spam e-post. Når du åpnet vedlegget, hadde hackerne tilgang til filene dine og kunne kryptere dem.

CryptoLocker ble til slutt inneholdt av Operation Tovar, men det inspirerte mange andre ransomware-angrep. Noen av de andre kjente angrepene var TeslaCrypt, som målrettet videospillfiler, og SimpleLocker, som var det første utbredte angrepet på mobile enheter..

Ransomware on the Rise?

Dessverre er ransomware på vei opp igjen. Flere og flere selskaper og organisasjoner blir offer for disse nettkriminalitetene. Bedrifter er mer interessante for kriminelle fordi de kan be om høyere løsepenger og sjansen for at de vil betale seg. For en virksomhet er kan være et økonomisk mareritt hvis de ikke kan bruke systemene og filene sine. Noen ganger virker det bare å betale kriminelle som det beste alternativet.

Det har blitt klart at mange organisasjoner trenger bedre nettbasert sikkerhet fordi vi har sett mange ransomware-angrep de siste par månedene. Ikke bare blir bedrifter rammet, også universiteter og hele byer har blitt offer for ransomware-angrep.

Heldigvis er det måter å sikre at du ikke trenger å betale hackerne for å få filene dine tilbake.

Hva er risikoen for Ransomware?

Selv om ransomware kan forhindre enkeltpersoner i å få tilgang til viktige filer, kan det være enda farligere for selskaper. Angripere begynner å målrette selskaper over enkeltpersoner, og tapet av viktige data kan være ødeleggende for et selskap. Ransomware-angrep forstyrrer forretningsdriften og kan koste selskaper store summer. Bedrifter betaler kanskje store avgifter til angripere, og betaler sannsynligvis fagfolk for å hjelpe dem med å håndtere angrepet.

I tillegg gjenoppretter ikke angripere de krypterte filene. En undersøkelse fra Osterman blant 540 organisasjoner fant at 28% av selskapene som nektet å betale sine angripere mistet data til tross for at de hadde sikkerhetskopier.

Gitt utfordringene med å få tilbake dataene dine, er det best for enkeltpersoner og selskaper å gjøre alt de kan for å forhindre angrep fra ransomware.

Hvordan smitter Ransomware datamaskinen din?

Phishing Fishhook med passordDet er mange måter ransomware kan få tilgang til datamaskinen din.

En av de vanligste måtene er ved phishing, der en angriper utgjør seg som en legitim institusjon som en bank. De kontakter deg ofte på e-post og ber om at du laster ned en fil eller åpner et vedlegg. Etter at du har lastet ned eller åpnet filen, kan de få tilgang til datamaskinen din.

En annen vanlig taktikk er ondsinnet reklame eller skadelig reklame. Dette er når en angriper sprer malware med online annonsering. Det er viktig å forstå at malvertisering ikke krever at brukeren iverksetter tiltak. Når du surfer på pålitelige nettsteder på internett, kan du koble deg til ondsinnede servere. Disse serverne registrerer informasjon om datamaskinen din og plasseringen din, og sender deretter skadelig programvare til datamaskinen.

Angripere kan også bruke utnytte kits, som er et hackingverktøy som består av en ferdiglaget kode. Settene fungerer ved å identifisere sikkerhetshull på andre menneskers datamaskiner og deretter infisere dem.

Noen angripere bruker drive-by nedlastinger å installere skadelig programvare på brukernes datamaskiner uten deres viten. Dette skjer vanligvis når brukere ubevisst besøker et ondsinnet nettsted ved hjelp av en utdatert nettleser. Mens de surfer på nettstedet, laster den automatisk ned skadelig programvare til datamaskinene deres.

Det er viktig å huske at selv om disse metodene er de vanligste, er de ikke de eneste måtene angripere kan infisere datamaskinen din med ransomware.

En infisert datamaskin kjører normalt en stund. Brukeren innser generelt ikke at ransomware er installert. Når ransomware begynner å kjøre på datamaskinen og kryptere filer, er det vanligvis for sent å lagre dataene. En løsepenger vil da vises på brukerens skjerm, og filene blir utilgjengelige.

Hvordan kan du fjerne Ransomware?

Det første du trenger å gjøre er å gjenvinne kontrollen over datamaskinen din. Hvis du er en Windows-bruker, må du starte Windows på nytt i sikker modus og installere programvare mot malware. Du må deretter kjøre en skanning, finne ransomware-programmet og fjerne det. Da kan du gå ut av sikker modus og starte datamaskinen på nytt.

Problemet er at disse trinnene lar deg fjerne skadelig programvare, men de vil ikke gjenopprette filene dine. Det er noen gratis dekryptere som kan hjelpe deg med å få tilbake noen data, men det er ingen garanti. I mange tilfeller er det umulig å gjenopprette dataene dine uten en dekrypteringsnøkkel.

Noen selskaper og enkeltpersoner betaler løsepenger i håp om å få tilbake filene, men dette er en gamble. Mange ganger angriperne tar pengene uten å overlate dekrypteringsnøkkelen.

Som et resultat er det beste du kan gjøre å beskytte deg selv mot ransomware-angrep.

Hvordan kan du forhindre angrep fra Ransomware?

Det er noen trinn du kan ta for å redusere sjansene dine for et ransomware-angrep. Her er noen av de viktigste:

 • Invester i cybersecurity
  Å installere antivirusprogramvare kan beskytte deg mot ransomware. Det er lurt å se etter antivirusprogramvare som vil beskytte sårbare programmer og har en anti-ransomware-funksjon.
 • Ta sikkerhetskopi av filene dine
  Det er viktig å sikkerhetskopiere filene dine regelmessig, og for å holde dem trygge ved bruk av skylagring med kryptering på høyt nivå og autentisering med flere faktorer.
 • Oppdater operativsystemet og programvaren
  Noen ransomware-angrep utnytter sårbarheter i programvaren eller operativsystemet ditt. Ved alltid å installere oppdateringer kan du hjelpe deg med å beskytte enhetene dine.

Verizons Data Breach Investigations Report avslørte at de fleste typer skadelig programvare, inkludert ransomware, invaderer enheter via e-post. Det er faktisk tre ganger mer sannsynlig at selskaper blir utsatt for angrep på sosialteknisk plan enn sikkerhetsproblemer. Dette antyder at nettbasert utdanning er et annet viktig verktøy for å forhindre angrep på ransomware.

Vi har laget en enkel guide som hjelper deg å være trygg på nettet i bare åtte trinn. Hvis du følger disse, reduseres sjansen for å bli et ransomware-offer.

Siste tanker

Cyberattacks som involverer ransomware er fortsatt en stor trussel for selskaper og enkeltpersoner. Den mest urovekkende trenden er at ransomware blir mer sofistikert og i økende grad målretter seg mot bedrifter. Og i mange tilfeller klarer ikke målene å gjenopprette dataene sine. Av denne grunn må organisasjoner og enkeltpersoner iverksette forebyggende tiltak for å forsvare seg.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me