Hva er Keyloggers, og hvordan kan du beskytte deg selv?

Keyloggers er en stadig mer vanlig type malware som truer forbrukerne i dag. Disse programmene registrerer hvert tastetrykk brukeren lager, og hackere kan bruke disse dataene til å dechiffrere passord og annen konfidensiell informasjon. Dessverre er keyloggers veldig vanskelige å oppdage. Dette betyr at informasjonen din kan bli kompromittert i lang tid uten at du vet det. Les videre for mer informasjon om hva keyloggers er, hvordan de fungerer og hvordan du kan forhindre dem i å få tilgang til datamaskinen din.


Hva er Keylogging?

Keylogger Hacker LookingglassEn keylogger, eller tastetrykklogger, er et program som kjøres kontinuerlig på datamaskinen din og registrerer hvert tastetrykk du lager. Noen foreldre eller arbeidsgivere bruker dem for å overvåke sine barns eller ansattes online aktiviteter, men nettkriminelle bruker dem for å stjele folks data. I andre tilfeller bruker hackere keyloggers for å spionere på bedrifter og myndigheter og få tilgang til dataene deres.

Når tasteloggeren sporer tastetrykkene dine, blir informasjonen sendt til en hacker-database på nettet. Her sorterer hackere dataene og kan finne ut ditt brukernavn og passord for dine økonomiske og online shoppingkontoer.

Keyloggers bremser ikke brukernes datamaskiner, noe som gjør dem vanskelige å oppdage. Noen legger seg til og med inn i operativsystemet. Disse typene keyloggers kalles rootkit-virus. Andre typer keyloggers påvirker nettlesere, apper og websider, og setter alle som bruker dem i fare.

Det er flere forskjellige typer keyloggers hackere kan bruke. Maskinvareversjonene er bittesmå enheter plassert mellom tastaturet og datamaskinen for å fange hundrevis av tastetrykk. Det er imidlertid usannsynlig at noen vil plante en i hjemmet ditt. Programvareversjonene er mye mer en trussel for brukerne. Programvarebaserte keylogger innebygger seg i datamaskinen, appene eller nettleseren din.

Hvor vanlig er Keyloggers?

Ondsinnede keyloggere som Zeus Trojan blir mye mer vanlig. En rapport fra Symantec avslørte faktisk at nesten 50% av skadelig programvare ikke skader datamaskinene, men brukes til å samle inn personopplysninger.

Eksakt statistikk er vanskelig å få til, men SANS Institute-forsker John Bambenek anslår at rundt 10 millioner datamaskiner i USA er smittet med skadelig malware. Og Kaspersky Labs har identifisert over 300 typer keyloggers. Denne statistikken antyder at keyloggers er en ekstremt vanlig form for skadelig programvare og øker i popularitet.

Hva er risikoen?

Keyloggers er forskjellige fra andre typer skadelig programvare siden de ikke skader datamaskinen eller operativsystemet ditt. Hovedfaren for keyloggers er at hackere kan bruke dem til å dechiffrere passord og annen informasjon som er lagt inn ved hjelp av tastaturet.

Dette betyr at nettkriminelle kan finne ut PIN-koder, kontonummer og innloggingsinformasjon for finans-, spill- og online shopping-kontoer. Når de har fått denne informasjonen, kan de overføre penger fra banken din, kjøre opp dyre kredittkortregninger eller logge på kontoene dine.

Hackere bruker også keyloggers for å spionere på organisasjoner og myndigheter, noe som kan føre til ødeleggende sikkerhets- og datainnbrudd.

I tillegg er keyloggere notorisk vanskelig å oppdage. Dette er fordi de ikke påvirker datamaskinen din på noen åpenbar måte. En tastelogger kan være på jobb i lang tid før brukeren innser at noe er galt.

Hvordan infiserer Keyloggers datamaskinen din?

Oftest smitter keyloggers datamaskinen din via et trojansk virus. Dette er en type programvare som hevder å være et nyttig verktøy, men som faktisk er et middel til å levere malware. Når brukeren laster ned verktøyet, fungerer det kanskje ikke. I begge tilfeller installerer programmet skadelig programvare på datamaskinen din.

Hackere bruker ofte phishing for å få Trojan-viruset på datamaskinen din. Tasteloggeren blir installert når brukeren klikker på en kobling eller åpner et vedlegg fra en phishing-e-post. Det kan også installeres hvis en bruker besøker et ondsinnet nettsted ved hjelp av en sårbar nettleser. Tasteloggeren aktiveres når brukeren får tilgang til nettstedet.

Selv om du har et anti-malware program på datamaskinen din, kan det ikke forhindre at keyloggers kommer på systemet ditt. Dette er fordi keylogging har noen legitime bruksområder og sikkerhetsprogrammer ofte overser det. Andre ganger blir keyloggeren installert under en oppdatering. Dessverre kan det være veldig vanskelig å beskytte datamaskinen mot keylogging-programvare.

Hvordan kan du beskytte deg mot Keyloggers?

Det beste forsvaret ditt mot keyloggers er å forhindre dem i å komme seg inn på datamaskinen din. Her er noen av de viktigste trinnene du kan ta for å beskytte deg mot keyloggers:

Bruk antivirusprogramvare

Anti-virus programvare er viktig for å beskytte datamaskinen din mot forskjellige typer skadelig programvare. Det kan beskytte deg mot keyloggers, men du må kanskje ta noen ekstra skritt for at programvaren kan gjøre det. De fleste antivirusfirmaer har en oversikt over keyloggers i databasen, men de pleier å kategorisere keyloggers som potensielt skadelige. Du må sjekke om standardinnstillingen for skadelig programvare oppdager dem. Hvis ikke, konfigurer programvaren slik at den i det minste beskytter deg mot vanlige keyloggere.

Hold datamaskinen oppdatert

Det er viktig å holde datamaskinen og programvaren din oppdatert for å gi ekstra beskyttelse mot skadelig programvare. Dette er fordi keyloggers og andre typer malware ofte oppdager og utnytter sårbarheter i systemet ditt for å infisere datamaskinen din. For å redusere sjansene dine for at dette skal skje, oppdaterer du operativsystem, applikasjoner, programmer og programvare ofte.

Endre passordene dine jevnlig

Det er en god praksis å oppdatere passordene dine regelmessig, for eksempel med noen få uker. Selv om passordet ditt er stjålet, vil hackeren sannsynligvis ikke bruke det umiddelbart. Hvis du endrer det snart nok, vil det ikke lenger være nyttig for hackeren. Ved å endre passordet ditt ofte, kan du bidra til å beskytte kontoene dine mot keyloggers. Siden det kan være overveldende å følge med på alle disse passordene, kan du vurdere å installere en passordbehandling for å hjelpe deg.

Bruk skjermtastaturet

Selv om det ikke er veldig kjent, har Windows et tastatur på skjermen som du kan bruke når du skriver passord og annen konfidensiell informasjon. Keyloggers registrerer vanligvis ikke klikk du gjør på skjermtastaturet. Av denne grunn er det en god måte å beskytte informasjonen ved å bruke skjermtastaturet til å oppgi kontonummer, passord og annen sensitiv informasjon..

Hvordan fjerner du Keyloggers?

Mens anti-malware eller anti-spyware programvare kan hjelpe med å oppdage og fjerne keyloggers, er det beste alternativet å bruke anti-keylogger programvare. Denne typen programvare sjekker alle prosessene som kjører på datamaskinen din. Dette inkluderer operativsystemer, bakgrunnstjenester og apper, BIOS, nettverksinnstillinger og nettlesere. En annen type programvare som kan fjerne keyloggers, er et anti-rootkit-program, som er rettet mot virus som installerer keyloggers..

I tillegg til å bruke anti-keylogging programvare, er en annen måte å se etter den å åpne Task Manager og se hvilke programmer som kjører. Hvis du ser ukjente programmer, kan du gjøre et online søk for å se om det er noen nøkkeloggere med disse navnene. Dette kan hjelpe deg med å finne ut om det er tasteloggere på systemet ditt.

Her er noen av de beste programvarealternativene som kan hjelpe deg med å fjerne keyloggers:

SpyShelter

SpyShelter utfører en rekke funksjoner for å forsvare deg mot keyloggers. Hvis du fortsetter å kjøre det kontinuerlig, identifiserer det tasteloggere som prøver å komme inn i systemet ditt og forhindre dem i å infisere datamaskinen din. Den skanner også datamaskinen din for å identifisere eksisterende tasteloggere og fjerne dem. Endelig vil denne programvaren kryptere tastetrykkene dine slik at de vil være ubrukelige for tasteloggere. Denne programvaren er foreløpig bare tilgjengelig for Windows-operativsystemer.

Zemana

I tillegg til anti-malware-programmer, har Zemana også et anti-keylogger-system. Dette programmet kjører kontinuerlig, sporer aktiviteten din og skanner nedlastingene dine. Den kjører også vanlige systemsøk for å se etter ondsinnet aktivitet. I tillegg har Zemana en krypteringsfunksjon for når du overfører data online, en malware-skanner og ransomware-beskyttelse. Den har flere funksjoner enn SpyScanner, selv om den ikke kan oppdage nesten like mange tasteloggere som SpyScanner. Zemana er foreløpig bare tilgjengelig for Windows-brukere.

Malwarebytes Anti-Rootkit

Hvis anti-keylogging-programmer ikke kan fjerne keyloggerne, kan du prøve et anti-rootkit-program. Malwarebytes Anti-Rootkit er et utmerket gratis program som skanner hele operativsystemet ditt for nøyloggere og rootkit-virusene som brukes til å installere dem. Du må kommandere programmet for å utføre disse skannene, da de ikke kjøres kontinuerlig. Hvis du velger å kjøre en full skanning, vil programmet også utføre en omstart av systemet. Anti-Rootkit-programmet er bare tilgjengelig for Windows.

Kaspersky Security Scan

Kaspersky Security Scan er et overlegent antivirusprogram som identifiserer rootkit-programmer og keyloggers samt andre typer skadelig programvare. Det er en gratis versjon av programmet som kjører grundige sikkerhetsskanninger, samt betalte versjoner som inkluderer online identitetsbeskyttelsesmoduler. Kaspersky Security Scan er tilgjengelig for Windows, Mac, iOS og Android.

Siste tanker

Keyloggers er en type malware som kan kjøres i måneder eller år på datamaskinen din uten din viten. Hackere kan deretter bruke dem til å dechiffrere informasjonen din, få tilgang til kontoene dine, overføre penger eller få store utgifter.

For å beskytte deg selv og dine kontoer mot keyloggers, er en mangesidig tilnærming best. Å bruke et effektivt anti-malware program som søker etter keyloggers, regelmessig endrer passord og holder systemet oppdatert, er alle viktige tiltak å ta. I tillegg er det viktige måter å forsvare deg og datamaskinen din mot keyloggers å ta skritt for å utdanne deg til sikker surfing og hvordan du kan identifisere ondsinnede programmer..

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me