Hva er datavirus egentlig? | VPNoverview

En av de mest ødeleggende formene for malware er datavirus. Denne typen malware kan ødelegge dataene dine, infisere filene dine og skade datamaskinen din alvorlig. Virus har også muligheten til å spre seg på egen hånd og infisere andre datamaskiner. Her er alt du trenger å vite om datavirus og hva du kan gjøre for å forhindre dem.


Hva er et datavirus?

Computervirus bærbar PCEt datavirus er en type malware med muligheten til å replikere seg selv. Dette betyr at virus kan spre seg til andre filer og programmer uten brukerens samtykke.

Datavirus kan spre seg på en rekke måter. De kan gjemme seg i e-postvedlegg, infiserte nettsteder, kjørbare filer eller popup-annonser. I tillegg kan USB-stasjoner og andre flyttbare lagringsenheter inneholde virus og spre dem til datamaskinen din. Noen virus begynner å replikere så snart de kommer inn på enheten din, og andre krever en trigger for at viruskoden skal aktiveres. Selv om antivirusprogramvare kan beskytte datamaskinen din mot virus, er effektiviteten av den begrenset. Det er nå mange virus som kan unngå antivirusprogramvare, noe som gjør detektering av skadelig programvare mer utfordrende.

Vanlige virustyper

 • Boot Sector Virus: Et virus som infiserer datamaskinens master boot-post og sprer seg ofte gjennom flyttbare lagringsenheter og medier. Det er vanligvis vanskelig å fjerne og krever ofte at hele harddisken blir formatert på nytt.
 • Overskriv virus: Et virus som infiserer filene dine og ødelegger dem. Den eneste måten å fjerne den på er å slette alle infiserte filer, noe som resulterer i tap av data som finnes i dem. Overskriv virus som oftest spres gjennom e-post.
 • Resident Virus: Denne typen virus ligger i datamaskinens minne. Hvis det originale viruset blir slettet, kan en kopi av det forbli i datamaskinens minne. Det kan deretter aktiveres når operativsystemet ditt utfører visse funksjoner. Siden disse virusene gjemmer seg i RAM-en din, blir de ofte ikke oppdaget av antivirusprogramvare.
 • Filinfiserende virus: Et virus som overskriver eller setter inn infisert kode i kjørbare filer. Når den infiserte filen åpnes, overskriver eller ødelegger viruset den. Filinfiserende virus kan også spre seg til datamaskinens operativsystem eller til og med formatere harddisken din.
 • Makrovirus: Et virus skrevet på samme makrospråk som programmer som Microsoft Office. De legger inn skadelig kode i disse dokumentene og datafilene, som begynner å kjøre når filene åpnes. Viruset kan da infisere alle brukerens dokumenter, endre dem eller gjøre dem uleselige. Viruset sprer seg hvis brukeren deler et infisert dokument.

Hvor vanlige er virus?

Virus er en ekstremt utbredt form for skadelig programvare som påvirker husholdningenes datamaskiner. Microsoft Security Intelligence Report and Consumer Reports fant at i USA opplevde over 16 millioner husstander et datavirus de siste to årene. Det anslås også at nesten 40% av amerikanske husholdninger inneholder enheter infisert av virus. Rapporten uttalte faktisk at 57% av all skadelig programvare som påvirker amerikanere var datavirus.

De siste årene har virus og andre former for skadelig programvare i økende grad rettet seg mot myndigheter, helseorganisasjoner og bedrifter. Rundt 75% av amerikanske helseorganisasjoner og 63% av amerikanske selskaper opplevde en form for skadelig angrep i 2016.

Hvordan infiserer virus datamaskinen din?

Det er mange forskjellige måter virus kan infisere datamaskinen din på. Her er noen av de vanligste måtene:

Spamb e-post og vedlegg

Datavirus sprer seg ofte via e-post. Dette kan skje ved å åpne et e-postvedlegg, eller i noen tilfeller ved å se på e-posten. Noen virus blir også levert i HTML-kroppen til e-posten. Som et resultat deaktiverer mange e-posttjenester HTML til du bekrefter at du kjenner avsenderen.

Direktemeldinger

Direktemeldingstjenester som Skype og Facebook Messenger kan brukes til å spre virus. Den vanligste metoden er ved å sende en infisert lenke i en chat-melding. Det er mer sannsynlig at folk klikker på en kobling fra noen de kjenner, og virusutviklere er godt klar over dette.

Fildelingstjenester

Dropbox, SharePoint og andre fildelingstjenester er et annet middel til å spre virus. Hvis en bruker laster opp en infisert fil til en fildelingskonto, vil viruset spre seg til alle andre med tilgang til den kontoen. Selv om Google Drive og noen andre tjenester skanner filer etter virus, skanner de bare filer mindre enn 25 MB.

Falske antivirusnedlastinger

Noen ganger benytter nettkriminelle seg til å sende popup-annonser for å lure brukere til å tro at PC-en deres har et virus. De insisterer på at brukeren laster ned antivirusprogrammet for å fjerne viruset. Imidlertid er antivirus-nedlastingen falsk, og den smitter faktisk brukerens datamaskin med et virus.

Uovertruffen programvare

Uttrykket programvare som ikke sendes, refererer til programvare som ikke er oppdatert. Utviklere slipper ofte sikkerhetsoppdateringer for å oppdatere sårbarheter i programvaren, og det er viktig å faktisk installere disse oppdateringene. Cybercriminals drar ofte nytte av disse sikkerhetsproblemene for å infisere datamaskiner med virus og annen skadelig programvare.

Hva er noen symptomer på et datavirus?

Det er visse advarselsskilt som indikerer at datamaskinen din kan ha et virus. Hvis datamaskinens behandlingshastighet reduseres, eller datamaskinen fryser eller krasjer ofte, er det lurt å undersøke nærmere. Andre mulige virussymptomer inkluderer popup-meldinger om manglende filer, utseendet på ekstra filer eller tap av filer og e-postmeldinger som dukker opp i den sendte mappen du ikke sendte. Du kan plutselig oppleve problemer med maskinvaren eller tilbehøret, eller se datamaskinen din utføre kommandoer på egen hånd. Dette er noen vanlige tegn på at datamaskinen din kan ha et virus.

Hva kan jeg gjøre hvis datamaskinen min har virus?

Det er flere trinn du bør ta hvis datamaskinen din har virus. Trinnene vil variere avhengig av om du har en PC eller Mac.

Slik fjerner du et virus fra en PC

 1. Gå inn i sikker modus: Slå av datamaskinen og deretter på igjen og fortsett å trykke på F8-knappen når den starter opp. En avansert Boot Options-meny vises, og du bør velge alternativet Safe Mode with Networking.
 2. Bruk diskrensingsverktøyet: Ved å bruke dette verktøyet kan du slette alle midlertidige filer. For å finne det, begynn med å klikke på Start-menyen, etterfulgt av Programmer, Tilbehør, Systemverktøy, og til slutt Diskopprydding. Velg Midlertidige filer fra listen File to Delete, og gå videre og slett dem.
 3. Last ned en virusscanner: For ekstra beskyttelse, last ned en sanntids virusscanner som AVG Antivirus GRATIS, og en on-demand skanner som Microsoft Safety Scanner.
 4. Kjør skannene: Begynn med å kjøre din on-demand-skanner, og kjør deretter skanneren din i sanntid. Et av disse programmene vil mest sannsynlig kunne oppdage viruset og fjerne det. Hvis skanningen ikke klarer å fjerne viruset, må du fjerne det manuelt. Du kan gjøre dette selv ved å bruke Windows Registry, men det er ofte tryggere å rekruttere en IT-ekspert som kan hjelpe deg.

Slik fjerner du et virus fra en Mac

 1. Start aktivitetsmonitoren: Bruk Aktivitetsmonitoren for å finne den kompromitterte appen, og søk etter skadelig programvare som MacDefender eller MacSecurity. Når du finner skadelig programvare, klikker du på Avslutt prosess og avslutter Activity Monitor.
 2. Flytt skadelig programvare til papirkurven: Etter å ha lukket Aktivitetsmonitor, åpner du Programmappen. Flytt skadelig programvare til papirkurven og tøm den.
 3. Se etter oppdateringer: Kontroller om programvaren og appene dine er oppdatert. Hvis det er noen OS-rettelser eller Apple Updates, må du installere dem umiddelbart.

Hvordan kan jeg beskytte datamaskinen mot virus?

Det er mange forskjellige trinn du kan ta for å beskytte datamaskinen og enhetene dine mot virus og annen type skadelig programvare.

 • Installer Antivirus-programvare: Forsikre deg om at du installerer antivirusprogramvare fra et anerkjent selskap og holder den oppdatert.
 • Hold datamaskinen og programvaren oppdatert: Installer alltid datamaskin- og programvareoppdateringer når de er tilgjengelige. Disse oppdateringene løser ofte sikkerhetsproblemer i operativsystemet og programvaren.
 • Ikke åpne mistenkelige e-poster eller vedlegg: Slett eller merk mistenkelige e-postmeldinger som spam, og ikke åpne dem. Du bør også velge en e-postleverandør som skanner alle vedlegg før du åpner dem.
 • Installer anti-malware-apper: I tillegg til antivirusprogramvare, bør du vurdere å bruke en programvare mot skadelig programvare. Disse appene skanner datamaskinen jevnlig etter virus, spyware og annen skadelig programvare.
 • Installer en brannmur: En brannmur skjermer internett- og nettverkstrafikk og kan bidra til å blokkere potensielle trusler.
 • Slå på personverninnstillingene for nettleseren din: Sørg for å slå på personverninnstillingene for nettleseren din, og bruk en popup-blokkering. Du bør også tømme hurtigbufferen og søkehistorikken regelmessig.

Siste tanker

De siste årene har nettkriminelle i økende grad brukt virus for å målrette virksomheter, helseorganisasjoner og myndigheter. Disse virusene kan bryte data, skade organisasjonenes virksomhet og ødelegge viktig informasjon.

Til tross for denne trenden, er datavirus fortsatt en stor trussel mot nettsikkerhet for brukere av datamaskiner. De kan være ekstremt ødeleggende og ofte ødelegge data eller skade datamaskiner alvorlig. Av disse grunner må datamaskinbrukere være klar over denne trusselen mot skadelig programvare og iverksette tiltak for å beskytte enhetene sine mot virus.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me