Hva er Adware, og hvordan beskytter du enhetene dine?

Adware er en type malware som ofte viser påtrengende popup-annonser og endrer nettleserinnstillinger uten brukerens tillatelse. I noen tilfeller er adware mer en irritasjon enn en alvorlig trussel. Men de siste årene har det vært en økning i ondsinnet adware. Disse nyere formene for adware kan spionere på brukere, spore sine aktiviteter eller til og med installere andre typer skadelig programvare. Dette er hva du trenger å vite om adware og hvordan du kan beskytte enhetene dine mot den.


Hva er Adware?

Adware-datamaskinBegrepet adware er forkortelse for reklamestøttet programvare og refererer ofte til uønsket programvare som oversvømmer datamaskinen eller mobilenheten din med popup-annonser. Det er noen ganger kategorisert som et potensielt uønsket program eller PUP for kort. Det finnes mange forskjellige typer adware, og noen typer er mer ondsinnet enn andre. Adware kan utløse popup-annonser eller omdirigere nettleseren din til forskjellige nettsteder. Andre typer adware kan bli uoppdaget mens de i hemmelighet sporer dine online aktiviteter. De kan registrere IP-adresser, nettleserinformasjon eller Google-søkene dine. Adware kan samle seg med gratis nedlastning av programvare eller kan utgjøre en legitim programvareoppdatering.

Noen advarselsskilt for adware inkluderer:

  • Du får hyppige popup-annonser
  • Hjemmesiden til din nettleser endres uten din tillatelse
  • Nettleseren din bremser mystisk eller krasjer
  • Nettstedskoblinger viderekobler deg ofte
  • Du finner nye verktøylinjer, utvidelser eller plugins i nettleseren din
  • Datamaskinen eller Mac-en din begynner å installere programvare uten din tillatelse

Hvor ofte skjer adware-angrep?

Adware er en vanlig form for skadelig programvare, og økningen av ondsinnet adware er en spesielt bekymringsfull trend. Forskning fra G Data Software indikerte at adware i 2014 utgjorde over 31% av skadelig programvare oppdaget av antivirusprogramvare. Trojanere sto for den mest utbredte formen for skadelig programvare, og adware var den nest vanligste.

Adware blir mer en sikkerhetsrisiko, spesielt for store organisasjoner. Den mest bemerkelsesverdige saken til nå var en massiv adware-kampanje kjent som Fireball, som smittet rundt 250 millioner datamaskiner over hele verden. Adware var samlet med legitimt freeware på internett. Fireball installerte programtillegg som endret nettleserkonfigurasjoner og erstattet brukerens hjemmesider og søkemotorer med falske. Fireball hadde mange farlige evner, for eksempel å spionere på brukerens webtrafikk og muligheten til å installere annen skadelig programvare.

Hva er risikoen for adware?

Noen former for adware skader ikke datamaskinen din, men andre typer er mer sofistikerte og ondsinnede. Selv om adware kan vise påtrengende popup-vinduer, har brukeren i andre tilfeller ingen indikasjoner på at noe er galt med enheten deres. Dette betyr at adware kan spionere på dine online aktiviteter, få tilgang til din personlige informasjon eller bruke opp dine data uten din viten. Noen ganger blir adware installert av en trojansk hest sammen med andre typer skadelig programvare, noe som alvorlig kan hindre datamaskinens ytelse. Noen adware slår til og med av antivirusprogrammene dine eller forhindrer deg i å installere antivirusprogramvare. Etter hvert som adware blir mer komplisert, blir det i stand til å påføre brukere mer skade.

Hvordan kan Adware komme på datamaskinen min?

Adware kommer ofte på en brukers datamaskin under en gratis nedlasting av programvare eller et besøk på et infisert nettsted. Freeware ser vanligvis ut til å være en legitim applikasjon. Når brukere bestemmer seg for å installere programmet, godkjenner de nedlastingen. Men når programvaren er installert, blir også adware installert. I andre tilfeller installerer adware seg automatisk når brukeren besøker et infisert nettsted. Denne typen adware er kjent som en Browser Hijacker, siden skadelig programvare oppdager sårbarheter i nettleseren din og drar nytte av den.

Hva gjør jeg hvis adware kommer på datamaskinen min?

Adware kan være vanskelig å fjerne manuelt og blir ofte ikke oppdaget av antivirusprogramvare. Siden noen former for adware er legitime, kan antivirusprogramvare ofte ikke bestemme om adware utgjør en trussel eller ikke. Hvis datamaskinen din er infisert av adware, er det beste alternativet å bruke et verktøy for fjerning av adware.

Før du begynner, må du sørge for å sikkerhetskopiere alle filene dine ved hjelp av en ekstern harddisk eller en skylagringstjeneste. Da må du laste ned et verktøy for fjerning av adware og bruke det til å kjøre en skanning på datamaskinen din. Verktøyet vil oppdage adware slik at du kan slette det fra datamaskinen din.

Når du velger et verktøy for fjerning av adware, må du sørge for å velge et ansett antivirusfirma. Her er noen av de beste verktøyene for fjerning av adware fra 2018:

  • Zemana Anti-Malware: Zemana Anti-Malware er en skybasert antivirusprogramvare som inkluderer et verktøy for fjerning av adware. Verktøyet er enkelt å bruke og er ekstremt effektivt til å oppdage adware som annen antivirusprogramvare kan savne. Det er også effektivt mot vanskelig å fjerne adware.
  • AdwCleaner: AdwCleaner er nå en del av Malwarebytes, og er et enkelt, men kraftig verktøy for fjerning av adware. Den skanner raskt datamaskinen eller enheten din etter adware, PUP-er, uønskede verktøylinjer og nettleserkaprere og fjerner dem hvis det oppdages.
  • Verktøy for fjerning av adware av TSA: Adware Removal Tool av TSA er et annet skybasert verktøy som er veldig effektivt mot adware. Den skanner datamaskinen grundig etter adware og sletter den, og kan også tilbakestille mange nettlesere som Chrome og FireFox.

Hvordan kan du forhindre adware?

Til tross for utbredelsen av adware, er det trinn du kan ta for å forhindre at den smitter enhetene dine. Her er noen av de viktigste måtene du kan beskytte enhetene dine mot adware:

Hold programvaren oppdatert

Et av de viktigste trinnene du kan ta for å forsvare deg mot adware og annen skadelig programvare, er å holde operativsystemet og programmene dine oppdatert. Dette er fordi de fleste operativsystemer og programvare har sårbarheter som hackere kan utnytte. Når utviklere avdekker disse sikkerhetsproblemene, slipper de oppdateringer for å fikse dem. I tillegg oppdaterer du antivirus- og e-postprogramvaren regelmessig, og installerer eventuelle oppdateringer fra internettleverandøren.

Vær oppmerksom på hva du installerer

Når du skal laste ned et program, stopp et øyeblikk og sørg for at du vet nøyaktig hva du laster ned. Dette er spesielt viktig for freeware, som ofte inneholder skjult adware. Hvis du ikke er sikker på hva et program er, kan du undersøke online for å finne ut mer om det. Hvis noe program virker mistenkt, unngå det.

Sett opp en brannmur

En brannmur er et program som forhindrer at uautoriserte data kommer inn i operativsystemet eller nettleseren. Hvis du installerer et nytt program, vil brannmuren varsle deg og be om tillatelse til å aktivere det. Dette betyr at selv om du tilfeldigvis har installert adware, vil du vite om det og deretter kan fjerne det fra datamaskinen.

Tenk før du klikker

Mange mennesker leser ikke popup-vinduer nøye og klikker bare “Ja” eller “OK” bare for å få dem fra skjermen. Dessverre er adware-utviklere klar over denne vanen og drar ofte nytte av den. Forsikre deg om at programmet er legitimt før du klikker “OK”. I tillegg må du aldri klikke på lenker eller laste ned vedlegg i e-post eller meldinger, med mindre du vet nøyaktig hva de er, selv om de er fra noen du stoler på.

Siste tanker

Adware er en ekstremt vanlig form for skadelig programvare, og mengden skade den kan gjøre varierer veldig. Noen typer adware er bare en plage, mens andre kan skade enheten din, spore online aktivitetene dine eller til og med stjele identiteten din. De siste årene har det vært en økning i ondsinnet adware som Fireball. På grunn av denne urovekkende trenden, blir det stadig viktigere for deg å ta skritt for å beskytte enhetene dine mot adware.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me