Botnets: Moderne hærer. Hvordan beskytte deg selv!

En stadig voksende del av livene våre skjer på nettet. Av denne grunn er det ingen overraskelse at kriminelle aktiviteter har tilpasset seg og nå foregår online. Botnett er det perfekte kjøretøyet for online kriminalitet, men hva er et botnet og hvordan kan du beskytte deg mot det?


I denne artikkelen vil du kunne finne ut hva botnett er, hva de brukes til og hvordan dette påvirker de som er smittet. Til slutt vil du finne ut hvordan du kan beskytte enhetene dine mot å bli en del av et botnet.

Hva er et Botnet og hvordan fungerer det?

Botnet er en kombinasjon av ordene “robot” og “nettverk”. Et botnet eksisterer av en rekke forskjellige enheter som ofte ikke vet at de er en del av dette nettverket. Disse enhetene har blitt infisert med en bot, noe som betyr at en hacker kan ta kontroll over enhetene.

En botherder eller en botemester er personen som kontrollerer bots. Denne personen kan gjøre det via en kommando-og-kontrollserver. Dette kan settes opp på forskjellige måter, men kommer til slutt ned på den samme tingen. En person kan kontrollere et stort antall enheter på avstand. Botherder kan sende den samme kommandoen til alle bots i nettverket samtidig. For eksempel å be dem om å besøke et nettsted samtidig, et såkalt DDoS-angrep.

hacker som kontrollerer infiserte systemer botnet

Det er noen små forskjeller i metode, men de fleste botnett fungerer som følger:

  1. Enheter blir for eksempel infisert med roboter ved å besøke et lyssky nettsted eller klikke på en ødelagt lenke.
  2. Botene tvinger de infiserte enhetene til å koble seg til en kommando-og-kontrollserver.
  3. Botherder kan nå bruke disse enhetene hvor som helst. Botmesteren kan også leie ut eller selge botnettet når han har opprettet det.

Alle enheter som er koblet til internett kan bli infisert med en bot, så ikke bare datamaskinen din. På denne måten kan hackere lage et nettverk på tusenvis eller til og med millioner av enheter. Botherdere kan bruke botnettverket sitt til forskjellige formål.

Bruk av botnets

Som du kanskje forestiller deg, kan et botnet ha mange bruksområder. Vi listet opp de vanligste nedenfor.

1. DDoS-angrep

Den vanligste bruken av et botnet er for å utføre DDoS-angrep. Brevet i DDoS viser til distribuert benektelse av tjenesten. Dette betyr at for mange enheter vil prøve å få tilgang til et nettsted samtidig. Serveren på nettstedet kan ikke håndtere en uendelig mengde besøkende.

Noen ganger skjer dette ved en tilfeldighet når mange mennesker har en grunn til å besøke det samme nettstedet i samme øyeblikk, for eksempel for å se om de har vunnet noe i lotteriet. Med et botnet kan du imidlertid opprette en overbelastning ved å lede alle bots i nettverket til å besøke ett bestemt nettsted samtidig.

Et slikt DDoS-angrep kan føre til at et nettsted ikke kan nås for ekte brukere. Angrepene er ofte et show av styrke og brukes til å vise svakhetene til store selskaper.

2. Spam

spamUten at eierne av enhetene vet det, kan de brukes til å spre spam. Botmesteren kan sende e-post eller legge ut på Facebook, alt under ditt navn. Dine venner og familie kan åpne disse e-postene eller klikke på lenker fordi de stoler på deg. Uten å vite det, kan du infisere alle rundt deg med roboter eller andre virus og spionprogrammer. Med en bot har botherderen ofte tilgang til alle kontaktene dine, noe som gjør det enkelt for botherderne å gjøre nettverket sitt større.

3. Selg legitimasjon

Når en hacker har plassert en bot på enheten din, har de tilgang til all informasjonen på den. Dette betyr at de sannsynligvis kjenner passord og påloggingsinformasjon. På denne måten kan de stål din identitet og gjøre ting i ditt navn. Videre kan de selge denne informasjonen til andre. Din personlige informasjon kan for eksempel brukes i menneskehandel. Identitetstyveri er en reell fare i denne moderne tid. Din legitimasjon kan også selges på det mørke nettet.

4. Bitcoin Mining

Dette er en relativt ny bruk av botnett. For å gruve bitcoin trenger du mye prosessorkraft. Botherder kan bruke prosessorkraften til de botinfiserte enhetene til å gruve bitcoins. Dette skjer uten at eierne av enhetene vet det. Det eneste du kanskje legger merke til er at din PC eller Mac er hardt i jobb, og at ventilasjonssystemet ditt kanskje jobber over timer. Det spørs imidlertid om denne gruvedriftsmetoden faktisk er verdt, fordi du trenger mange roboter for å generere en liten sum penger.

5. Infeksjon / spredning av skadelig programvare

Når en botherder har tilgang til enheten din, kan de også smitte den med skadelig programvare. Det er mange typer skadelig programvare. For eksempel blir ransomware mer og mer kjent. I disse tilfellene vil hackeren holde enheten din som gisler og sende deg en løsepengermelding. De kan be deg om å betale dem, og til gjengjeld vil du få tilgang til enheten din igjen. Du vet imidlertid aldri om du faktisk vil gjenvinne kontrollen over din kjære enhet; hvis du er ute av hell, kan hacker bare be om mer penger.

Er jeg en del av et botnet?

Det er veldig vanskelig å finne ut om du er en del av et botnet eller ikke. Et tegn som tyder på at det kan være noe fiskig foregår, er når du opplever langsomme og ustabile forbindelser. Dette kan imidlertid skyldes andre problemer med enheten din.

En definitiv gi bort er når du ser at du har lagt ut noe på sosiale medier som du ikke la ut selv. Dette er et tegn på at noen andre har tilgang til enheten din, eller i det minste kontoen din. I et slikt tilfelle er det bra å varsle kontaktene dine om at de ikke skal åpne rare lenker fra deg.

Imidlertid er det best å forhindre at du blir en del av et botnet!

Beskyttelse mot botnets

For å beskytte enhetene dine mot å bli smittet med en bot, er det flere ting du kan gjøre. Først av alt er det veldig viktig å holde all programvaren på enhetene dine oppdatert. Installer alltid den siste versjonen av programvaren, og sørg for å slå på automatiske oppdateringer. Disse oppdateringene kan virke irriterende noen ganger, men å bli en del av et botnet er definitivt mer irriterende.

Vær dessuten våken når du er online. Ikke klikk på lenker du ikke stoler på, og sørg for at du bare laster ned filer fra pålitelige kilder. Falske e-postmeldinger og lenker brukes ofte til å infisere intetanende brukere med roboter.

Det er veldig viktig å alltid beskytte enhetene dine med et antivirus- og antispionprogramvare. Dette er viktig for å være godt beskyttet på nettet. Denne typen programvare vil advare deg når noe ser skyggefullt ut og vil hindre hackere i å få tilgang til enheten din.

Til slutt, for den beste beskyttelsen online, kan du vurdere å bruke en VPN. Et virtuelt privat nettverk krypterer alle dataene dine slik at ingen hacker kan sprekke dem. Dessuten anonymiserer det alt du gjør på nettet. Med en VPN vil det være tilnærmet umulig for hackere å få tilgang til kontoene dine.

Hvordan fungerer en VPN-illustrasjon

Dessuten kan du surfe på internett uten begrensninger. En supersikker VPN-leverandør som du kanskje vil se på er NordVPN. De er en del av våre topp 5 av de beste VPN-leverandørene.

Siste tanker

Botnet er den moderne hæren. Uten å vite det kan enhetene dine være en del av storskala cyberangrep. Av denne grunn er det viktig å holde beskyttelsen oppdatert. Forsikre deg om at du alltid har god anti-malware programvare installert på enhetene dine. For å beskytte alle dine online aktiviteter kan du også bruke et VPN.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me