Arbeid trygt hjemmefra under koronaviruskrisen | VPNoverview.com

Takket være dagens teknologi er det ikke lenger noe å jobbe eksternt eller hjemmefra. Tross alt, i mange yrker i dag, er alt som trengs en bærbar datamaskin og en internettforbindelse. Folk har forskjellige grunner til å jobbe hjemmefra. For øyeblikket er coronavirus langt den viktigste grunnen. Imidlertid er det veldig sannsynlig at arbeid hjemmefra, enten det er nødvendig eller bare fordi det er mulig, sannsynligvis vil øke de kommende årene..


Det som imidlertid ofte overses, er at å jobbe hjemmefra kan komme med en rekke cybersikkerhetsrisikoer. Et hjemmenettverk og datamaskiner er som standard ikke like godt sikret som i bedriftsmiljøer. De fleste (store) selskaper har et ekstra trygt nettverk og godt sikrede datasystemer. Mange selskaper har også en IT-avdeling som kontinuerlig overvåker selskapets systemer og holder alt sikkert.

Siden du nå skal jobbe hjemmefra, må du sørge for at du kan gjøre det på en sikker måte, samtidig som du også sørger for at det ikke oppstår noen lekkasjer der hackere får tilgang til firma- eller kundedata, for eksempel.

I denne artikkelen vil vi gi trinnvise instruksjoner om hvordan du kan jobbe trygt hjemmefra. Nå, under coronavirus-krisen, men også i fremtiden.

Jobb trygt hjemmefra 9 tips Infographic engelsk

1. Bruk trygge samarbeidsverktøy

VPN-Privacy-Safe-Internett-CybersecurityMens du jobber, holdes de fleste diskusjoner og møter online. Følgelig må trygge samarbeidsverktøy brukes. Mange selskaper bruker videokonferanser for å holde møter. Dette er godt likt fordi folk kan se hverandre mens de snakker, akkurat som når de gjennomfører et møte på kontoret. Det er forskjellige alternativer for dirigering trygge videosamtaler, hver med sine fordeler og ulemper. Det er også programmer som bare tillater chat eller lydkommunikasjon. Her er noen populære alternativer. Alle programmene nevnt nedenfor gir skjermdelingsfunksjonalitet, bortsett fra WhatsApp.

Navn
Pris per måned
Personvern
Maksimalt antall deltakere i videosamtale
Sikkerhetstiltak
WickrGratis / $ 4,99- $ 25,00Flink30 (50 med betalte versjoner)Ende-til-ende-kryptering
Metalltråd€ 4,00- € 8,00Flink10Ende-til-ende-kryptering
JamiGratisFlink4TLS 1.3 + RSA-nøkkel
SkypeGratisdårlig50TLS + AES 256-bit kryptering
Google HangoutsGratisdårlig150NEI ende-til-ende-kryptering
Microsoft TeamsGratis / € 4,20dårlig5000Obligatorisk totrinnsgodkjenning
derGratis / $ 9,99middelmådig4 (12 til 50 med betalte versjoner)DTLS-SRTP og kryptering fra ende til ende
ZoomGratis / € 13,99dårlig100 (maks. 40 minutter)TLS + AES 256-bit kryptering
EyesonGratis / $ 9- $ 299middelmådig4-100SSL / TLS + DTLS / SRTP
Hva skjerGratisdårlig4Ende-til-ende-kryptering
WebExGratis / $ 9- $ 299dårlig1000Ende-til-ende-kryptering
SlackGratis / € 6,23- € 11,75middelmådig15 (med betalte abonnement)EKM + DLP
MiroGratis / $ 8 $ 16Flink2-50SSL / TLS + AES 256-bit kryptering
Bli med megGratis / € 9- € 24Flink5-250256-bit TLS-kryptering

Det er viktig å veie alternativene dine før du velger et av disse programmene. Vær oppmerksom på mulighetene programvaren gir, og vurder også svakhetene, spesielt når det gjelder sikkerhet og personvern. En komplett forklaring på hvordan vi rangerte de forskjellige tjenestene i tabellen ovenfor, kan du finne i artikkelen vår om de beste og sikreste videokonferanseprogrammene.

2. Sikre forbindelsen din med et VPN

VPN-tilkobling-internettDe fleste vet allerede at de trenger å sikre en offentlig nettverkstilkobling med en VPN. Det samme gjelder internettforbindelser hjemme. I likhet med offentlige nettverk er ikke internettforbindelser hjemme kryptert som standard. Derfor kan hackere avskjære data eller injisere skadelig programvare i systemet ditt. Det er også en høy risiko for at internettilkoblinger på hjemmet blir tappet og at firmadata eller personopplysninger blir stjålet. Med ankomst av GDPR kan dette dessuten føre til høye bøter og negativ omtale. Mange selskaper har allerede måttet håndtere slike konsekvenser den siste tiden.

Heldigvis erkjenner de fleste selskaper viktigheten av et godt sikret nettverk. Mange (store) selskaper bruker i dag spesialiserte VPN-løsninger for virksomheten, som Ciscos, for å sikre selskapets nettverk slik at folk som jobber eksternt eller hjemmefra fortsatt kan logge seg inn sikkert. En virksomhets VPN er imidlertid ikke et rimelig eller lønnsomt alternativ for alle selskaper. Spesielt for små bedrifter der ansatte jobber (midlertidig) hjemmefra, kan en privat VPN være en god alternativ løsning.

Akkurat som VPN-er som brukes av store selskaper, tilbyr private VPN-er en sikker VPN-tunnel og datatrafikkryptering slik at all datatrafikk er sikret. For småbedriftsansatte som ønsker å jobbe hjemmefra trygt, kan følgende to VPN-leverandører være av interesse:

ExpressVPN: den beste allround VPN-en i henhold til testen vår

ExpressVPN har vært et pålitelig navn på VPN-markedet i mange år. Det er en rekke punkter du må tenke på når du velger VPN-er. Disse inkluderer sikkerheten til de anvendte krypteringsprotokollene, så vel som hastigheten og brukervennligheten. Vi anbefaler ExpressVPN for telearbeidere som ønsker en VPN som de kan jobbe trygt, raskt og effektivt med. I henhold til vår hastighetstest er dette den raskeste VPN som er på markedet for øyeblikket. I tillegg tilbyr denne VPN utmerkede og veldig sikre krypteringsprotokoller, inkludert OpenVPN UDP (satt som standard) og OpenVPN TCP.

Noe som gjør ExpressVPN unik når det gjelder å sikre personvern, er TrustedServer-teknologien. Takket være denne teknologien bruker ExpressVPN bare flyktig Random Access Memory (RAM) for serverne sine og ikke for harddiskene, som de fleste andre VPN-leverandører. RAM trenger strøm for å lagre data. Ved å bruke denne teknologien, slettes all data som er lagret på dem hver gang ExpressVPN-servere slås på eller av. Derfor lar teknologien ExpressVPN tilby ekstra sterk beskyttelse for firmadata mot serverhacker.

Effektiviteten og sikkerheten gjør ExpressVPN egnet for alle typer yrker. Enten du er en filmskaper som jevnlig laster ned veldig store videofiler fra skyen, eller en regnskapsfører som trenger å ivareta kundenes økonomiske data, med ExpressVPN kan du være trygg på at forbindelsen din til internett er sikker. Sjekk ut ExpressVPN-testen vår.

Surfshark: det beste budsjett-VPN for telearbeidere

Surfshark er i likhet med ExpressVPN en rask og sikker VPN. Imidlertid tilbyr denne VPN to store fordeler, nemlig pris og antall tilkoblinger. Surfshark er en av de billigste VPN-leverandørene. På toppen av det kan et lite team jobbe hjemmefra med et gruppeabonnement. Antall tilkoblinger er ubegrenset, så lenge programvarens bruk forblir innenfor Surfsharks policy for rettferdig bruk.

Hovedforskjellen mellom Surfshark og ExpressVPN er hastighet og tilgjengelige alternativer. ExpressVPN er litt raskere og har noen få spesielle alternativer som Surfshark ikke har. Disse alternativene inkluderer TrustedServer-teknologien vi tidligere nevnte, samt tilbud av tilslørte servere (servere som kan omgå visse internettbegrensninger) for bruk i Kina. For de fleste mindre selskaper tilbyr Surfshark imidlertid alt de trenger og er ofte det bedre alternativet for selskaper som ønsker å følge med på budsjettet.

Bruk 4G som et alternativ til internettilkoblinger hjemme

Noen mennesker er avhengige av mobilnettet når de jobber hjemmefra ved å opprette hotspots for å koble til bærbare datamaskiner. Å jobbe med en 4G-forbindelse er absolutt et godt alternativ for mange, spesielt med tanke på hastigheten på mobilt internett i dag. Selvfølgelig må du sørge for at du har nok data i bunten (helst ubegrenset). Mange tilbydere lar deg justere datapakke hver måned. Hvis du forventer å bruke mer data enn normalt og ikke forventer å kunne bruke en fast tilkobling i overskuelig fremtid, kan det være lurt å øke datapakken for den neste måneden eller så.

3. Oppdater operativsystemet og programvaren

PC-oppdateringÅ oppdatere systemet ditt kan virke som en unødvendig og komplisert prosess. Men faktisk er det motsatte. I praksis er det en enkel, men veldig viktig prosedyre, som vil stoppe virus og hackere. Mulige feil eller sårbarheter som finnes i systemprogramvare blir vanligvis løst av produsenter via oppdateringer, slik at hackere og cyberkriminelle ikke kan dra nytte av dem. Sørg derfor for at du tar deg tid til å oppdatere systemet ditt.

Hvordan sikrer du at operativsystemet ditt er fullt oppdatert? Heldigvis er dette relativt enkelt å sjekke. Nedenfor forklarer vi hvordan dette gjøres for de mest brukte operativsystemene, nemlig Windows, Mac, Android og iOS.

Slik oppdaterer du Microsoft Windows:

 1. Klikk på Windows-logo nederst til venstre på skjermen.
 2. Gå til din innstillinger ved å klikke på tannhjulikonet.
 3. Klikk “Oppdater & Sikkerhet”. Her kan du sjekke oppdateringsstatusen til systemprogramvaren.
 4. Klikk om nødvendig på “nedlasting”For å øyeblikkelig laste ned de siste oppdateringene.

Slik oppdaterer du Mac OSx:

 1. Klikk på “I Apple-menyenSystemvalg”.
 2. Klikk på “Programvare oppdatering”. Hvis oppdateringer er tilgjengelige, vil disse vises her.
 3. Klikk på “Oppdater nå”-Knappen for å installere de siste oppdateringene.

Slik oppdaterer du Android-enheter:

 1. Gå til innstillinger app på Android-enheten din.
 2. Trykk på “System“, deretter “Avansert” og endelig “System oppdatering”.
 3. Oppdateringsstatusen din er nå synlig på skjermen. Følg trinnene for å oppdatere systemet ditt.

Slik oppdaterer du iOS-enheter:

 1. Gå til innstillinger av din iPhone eller iPad.
 2. Trykk på “Generell” og så “Programvare oppdatering”.
 3. Hvis en oppdatering er tilgjengelig, kan du installere den umiddelbart.

I tillegg til operativsystemet ditt, må programvaren din være oppdatert. De fleste programvare på Windows og OSx vil automatisk informere deg om eller installere oppdateringer så snart de er tilgjengelige. I innstillinger kan du også aktivt søke etter oppdateringer.

For å oppdatere apper på Android-enheten din, gå til Play Store og se på menyen under “Mine apper og spill”.

For å oppdatere apper på iOS-enheter, åpner du App Store og trykker på “I dag” nederst på skjermen. Trykk deretter på profilsymbolet ditt øverst på skjermen og bla nedover for å se appene som kan oppdateres.

Til slutt fraråder vi på det sterkeste å bruke ulovlig (nedlastet) programvare. Disse inneholder ofte virus eller bakdører bygget inn av hackere.

4. Bruk en god virusscanner til din PC og smarttelefon

Det er selvfølgelig mulig at arbeidsgiveren din gir deg godt sikret utstyr du kan jobbe med, for eksempel en bærbar PC med god, oppdatert programvare mot skadelig programvare. Imidlertid hender det ofte at folk trenger å ta den gamle bærbare datamaskinen ut av skapet for å jobbe hjemmefra, noe som sannsynligvis mangler tilstrekkelig beskyttelse. God antivirus- og antimalware-programvare er av stor betydning, spesielt for utstyr som må brukes til arbeidsformål. I følge Cyber ​​Security Monitor 2019, den årlige cybersikkerhetsrapporten fra det nederlandske CBS (Central Bureau of Statistics), opplevde omtrent 30% av alle store nederlandske selskaper (dvs. med 500 ansatte eller mer) og 20% ​​av små bedrifter et cyberattack i 2019 Under slike omstendigheter har du ikke en sjanse uten tilstrekkelig beskyttelse.

God gratis og betalt antivirusprogramvare

Det er flere programvareleverandører på markedet som tilbyr pålitelig, gratis antivirusprogramvare. En god gratis antivirus-skanner, som kjører på Windows, Mac, Android og iOS, er AVG AntiVirus Free. Hvis du foretrekker å bruke betalt antivirusprogramvare, anbefaler vi for øyeblikket Bitdefender. Denne programvareleverandøren har scoret veldig bra i mange uavhengige tester og sammenligninger.

5. Installer en god brannmur på din PC og smarttelefon

brannmur-laptopI tillegg til en god virusscanner, er det også viktig at du har en pålitelig brannmur. En brannmur lager som en mur rundt datamaskinen din for å forhindre at inntrengerne får tilgang til datamaskinen din. Takket være brannmurer er det mindre sannsynlig at “feil” -programmer kan opprette en uønsket forbindelse til omverdenen.

En pålitelig og godt konfigurert brannmur er derfor veldig viktig for å jobbe trygt hjemmefra. Selv om du logger deg på arbeidsnettverket ditt via en sikker tilkobling (f.eks. Via Citrix), må du være i stand til å forhindre hackere fra å se hva du gjør på din hjemme-datamaskin.

Brannmurer for Windows

Nyere versjoner av Windows (dvs. fra Windows 10 og oppover) leveres med Windows Defender, Microsofts standard brannmur. Windows Defender er kjent som en ganske robust brannmur, noe som burde være tilstrekkelig i de fleste tilfeller. Imidlertid anbefaler forskjellige sikkerhetseksperter å bruke mer sofistikerte brannmurer. Hvis du vil ha dette ekstra trygge alternativet, anbefaler vi å se på en god pakke som kombinerer antivirus- og brannmurprogramvare, for eksempel Bitdefender eller den betalte versjonen av AVG.

Brannmurer for OSx (Macbook og Mac)

Apple leverer også en god standard brannmur med OSx-operativsystemet. I de fleste tilfeller er denne brannmurprogramvaren tilstrekkelig. For å aktivere Apple-brannmuren, må du utføre følgende trinn:

 1. Velg “Systemvalg” fra Apple-menyen.
 2. Klikk på “Sikkerhet” eller “Sikkerhet & Personvern”.
 3. Klikk på “Firewall” -fanen.
 4. Lås opp panelet ved å klikke på hengelåsen nederst til venstre og angi et administratornavn og passord.
 5. Klikk på “Aktiver brannmur” eller “Start” for å aktivere brannmuren.
 6. Klikk “Avansert” for å justere brannmurkonfigurasjonen

6. Bruk sikker skylagring

laptop-med-låsForsikre deg om at du tar vanlige sikkerhetskopier, gjerne en dobbel sikkerhetskopi, som holdes to forskjellige steder. På denne måten, hvis selskapet ditt blir utsatt for for eksempel et ransomware-angrep, vil du ikke miste alt. Med en nylig sikkerhetskopi vil du kunne gjenopprette systemene lettere.

Det er lurt å lagre en sikkerhetskopi lokalt og en annen i skyen. Forsikre deg om at din lokale sikkerhetskopi er lagret, for eksempel på en ekstern harddisk, som er grundig sikret med for eksempel et sterkt passord.

I tillegg er det lurt å holde en sikkerhetskopi i skyen. Det er flere skylagringstjenester å velge mellom. Uansett hvilken skytjeneste du velger, må du alltid sikre deg kontoen din med et sterkt passord, og der det er mulig, med tofaktorautentisering. Nedenfor finner du noen trygge alternativer som du enkelt kan sette opp hjemme.

Navn
Pris per måned
Oppbevaring
Sikkerhetstiltak
Google DiskGratis og betalte versjoner tilgjengelig15 GB gratis256-bit SSL / TLS og 128-bit AES
OneDriveGratis og betalte versjoner tilgjengelig5 GB gratisINGEN kryptert lagring, SSL-kryptert tilkobling
DropboxGratis og betalte versjoner tilgjengelig2 GB gratis128-bit SSL / TLS og 256-bit AES
SpiderOakFra 6 € / månedFra 150 GBEnde-til-ende-kryptering
MegaGratis og betalte versjoner tilgjengeligGratis 50 GBEnde-til-ende-kryptering

Google Disk

Cloud-tjeneste-Google-Drive-Logo-150x150Google Drive lagrer filene dine ved hjelp av AES 128-bit nøkkelkryptering som standard. I tillegg blir tilkoblingen til og fra Google Drive-servere kryptert med 256-bit SSL / TLS, som er en god standard for i dag. I Google Drive kan du dessuten enkelt samarbeide med kolleger som bruker Google Dokumenter. Uten abonnement får du 15 GB lagringsplass, som for mange er mer enn nok.

OneDrive

onedrive_logo_200x200-min-138x138OneDrive bruker ikke kryptering som standard for å lagre filer. Tilkoblingen til og fra OneDrive-servere bruker imidlertid SSL-kryptering. En fordel OneDrive har over Google-stasjonen er at OneDrive lar deg få tilgang til hele Office Suite i nettleseren. Dette lar deg enkelt justere dokumenter fra nettleseren din. Uten et betalt abonnement gir OneDrive deg 5 GB lagringsplass. For $ 2 / måned får du 100 GB lagringsplass og for $ 7 / måned kan du få den avanserte pakken som kommer med 1 TB lagringsplass og hele Office Suite.

Dropbox

dropbox_logo_200x200-min-138x138Dropbox er en av de mest populære skylagringstjenestene som er tilgjengelige i dag. Fordelen med Dropbox er at den lar deg enkelt dele dokumenter med andre som også bruker tjenesten. Dropbox lagrer filene dine ved bruk av AES 256-bits nøkkelkryptering som standard. Videre er tilkoblingen til og fra Dropbox-servere sikret med AES 128-bit SSL / TLS-kryptering. Med gratisversjonen av Dropbox mottar du 2 GB lagringsplass. For € 9,99 får du ikke mindre enn 2 TB lagring.

SpiderOak

spideroak_logo-138x138SpiderOak One Backup-tjenesten er en trygg måte å enkelt kjøre sikkerhetskopier og bruk ende-til-ende-kryptering for å ivareta personvernet ditt. Ulempen med SpiderOak er at det ikke er en gratis versjon tilgjengelig. Imidlertid har SpiderOak en prøveversjon slik at du kan prøve tjenesten for gratis i 21 dager. Når gratisperioden er over, koster deres billigste plan € 6 / måned for 150 GB lagringsplass.

Mega

mega_logo_200x200-min-138x138Mega ble grunnlagt av Kim Dotcom, en internettkultthelt som har vært forpliktet til internettfrihet i årevis. Følgelig ble Mega satt opp med personvern i tankene og bruksområdene ende-til-ende-kryptering for å kryptere alle filene dine på riktig måte. Fordelen med Mega er at du kan starte med gratisversjonen, som gir 50 GB lagringsplass. Videre betaler du bare € 4,99 per måned for 400 GB lagringsplass.

Ved å ta sikkerhetskopi av arbeidet ditt lokalt så vel som i skyen, sikrer du at sjansen for å miste arbeidet ditt av en eller annen grunn er sterkt redusert. Ikke glem å sikre deg lagring på en tilstrekkelig måte, slik at sikkerhetskopiene og andre filer ikke er åpne for hackerangrep. Hvis du vil, kan du lese mer om de sikreste alternativene for skylagring.

7. Bruk sterke passord og passordbehandlere

Det er viktig å bruke sterke og sikre passord. Det tar bare en ansatt å bruke et lett å sprekke passord for å opprette den svake lenken som er nødvendig for å forårsake alvorlige problemer for et helt selskap. Derfor er en solid passordpolicy nøkkel.

Bruk alltid sterke, sikre og unike passord og bruk aldri passord på mer enn en plattform. Hvis du vil vite hvordan du oppretter slike passord, kan du se vår guide om dette emnet.

Synes du det er vanskelig å huske passordene til alle de forskjellige kontoene dine? Du er ikke alene. Heldigvis, hvis det er tilfelle, kan du bruke en passordbehandling som Remembear eller Blur. Disse verktøyene lagrer alle passordene dine i trygge omgivelser, slik at du ikke lenger trenger å huske dem. Videre kan du få tilgang til alle forskjellige applikasjoner med et enkelt klikk.

8. Se opp for (coronavirus) phishing-e-poster

phishing-krok-med-passordNoe å være klar over er at mange nettkriminelle målretter seg spesielt mot mennesker som jobber hjemmefra. En vanlig taktikk som brukes er phishing-e-poster. Eksempler på slike e-poster inkluderer nettfiskemailene som angivelig er blitt sendt av Verdens helseorganisasjon for å informere folk om COVID-19. Selvfølgelig bør du aldri svare på denne typen meldinger eller klikke på tvilsomme lenker.

Nettfiskemail er en av de vanligste metodene som brukes av nettkriminelle for å infisere ofrenes datamaskiner med skadelig programvare. Nettfiskemail brukes også for å lure ofre til å avsløre sensitive data. Det siste du ønsker er at nettkriminelle som bruker phishing-e-poster som den ovenfor, smitter datamaskinen din med for eksempel farlig spyware for å stjele all sensitiv kundeinformasjon..

9. Organiser arbeidsplassen din

Online sikkerhet går utover å konfigurere datamaskinen riktig. Ting kan gå galt som ikke involverer elektroniske enheter. Skriv for eksempel aldri passordene dine på et stykke papir. Hvis dette kommer i gale hender, blir sikkerheten til systemet ditt umiddelbart kompromittert. Det anbefales heller ikke å oppbevare fysiske sikkerhetskopier, lagret på enheter som eksterne harddisker, i nærheten av datamaskinen. Det høres kanskje litt ekstremt ut, men i tilfelle brann vil både datamaskinen og sikkerhetskopiene dine gå tapt.

10. Konklusjon: Å jobbe hjemmefra er interessant, men medfører risiko

I mange tilfeller tilbyr hjemmearbeid et interessant alternativ til å jobbe på kontoret. Spesielt i krisetider, som med coronavirus, er telearbeid et godt alternativ for mange mennesker. Dessverre, som vi har sett, medfører hjemmefra visse risikoer. Forsikre deg om at datasystemene dine er oppdaterte og beskyttet med en virusscanner og brannmur. Sikre internettforbindelsen din til enhver tid med en god VPN. Og til slutt, sørg for at du har et sikkert backup-system og pass på phishing og nettkriminalitet.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me