Alt du trenger å vite om spyware | VPNOverview

Spyware er en av de eldste typene malware og fortsetter å være en av de farligste. Som navnet tilsier, er spyware en bestemt type programvare som spionerer på deg når du bruker datamaskinen. Det er viktig å være klar over de mulige tegnene til spionvare slik at du kan gjenkjenne problemet og iverksette tiltak. Les videre for å lære mer om hva spyware er, hva det gjør og hvordan du kan beskytte enhetene dine mot det.


Hva er spionvare?

Spyware bærbar PCSpyware er en type skadelig programvare som infiserer enhetene dine, sporer din online aktivitet og samler inn din personlige informasjon uten din viten eller samtykke. Den samler inn denne informasjonen på mange måter, for eksempel ved å fange inn tastetrykk, e-postadresser, nettformdata og kredittkortnummer. Vanlige tegn inkluderer dårlig systemytelse, applikasjoner som ofte fryser, problemer med å starte datamaskinen og problemer med å koble seg til Internett.

Det finnes forskjellige typer spionprogrammer, for eksempel:

Password Stealers

Denne typen spyware samler passord fra infiserte enheter. Disse inkluderer passord lagret i nettlesere og påloggingsinformasjon for din PC.

Bank-trojanere

Spyware som registrerer legitimasjon fra banker og andre finansinstitusjoner som meglerhus eller digitale lommebøker. Trojanere finner sikkerhetsproblemer i nettlesere og tukler med websider og transaksjoner uten at brukeren eller institusjonen vet om det.

Infostealers

En slags spionprogramvare som skanner infiserte enheter etter informasjon som brukernavn, passord, nettleserhistorikk, loggfiler, dokumenter eller mediefiler. Programvaren overfører deretter informasjonen til en annen server eller lagrer den på din PC der hackere kan få tilgang til den.

keyloggers

Noen ganger kalt systemmonitorer, registrerer denne typen spyware datamaskinaktiviteten din. Den kan spore tastetrykkene dine, nettstedene du besøker, søkehistorikk og e-postkorrespondanse. Det tar ofte skjermbilder av aktiviteten din. Noen typer keyloggers kan også samle informasjon fra andre tilkoblede enheter, for eksempel skrivere.

Hvor vanlig er spionprogrammer?

Spyware er en ekstremt vanlig type cyberattack, selv om de siste årene har avtatt noe ettersom ransomware og cryptomining har blitt mer utbredt.

Én av ti amerikanske forbrukere har opplevd et cyberattack på hjemme-datamaskinen, selv om spionprogrammer nå er under ransomware, cryptomining og andre vanlige former for skadelig programvare..

Hva er risikoen?

Det er to hovedrisikoer forbundet med spyware. Det største problemet er at spyware stjeler personlig informasjon og kan sette deg i fare for identitetstyveri. Den får tilgang til nettleserloggen, e-postkontoer og pålogginger for nettbank- og shoppingkontoer, samt kontoer på sosiale medier. Dette er mer enn nok informasjon til å stjele identiteten din. Hvis spionprogramvaren får bank- eller kredittkortinformasjonen din, kan den bruke den informasjonen til å foreta kjøp i ditt navn eller selge dataene dine til andre parter.

I tillegg kan spyware forårsake betydelig skade på datamaskinen og andre enheter. Det kan tømme datamaskinens minne og føre til at det går sakte, fryser, krasjer eller til og med overopphetes. Spyware kan også endre resultatene fra søkemotoren, endre hjemmesiden og innstillingene eller levere skadelige nettsteder til nettleseren din.

Hvordan smitter spyware datamaskinen din?

Det er mange forskjellige måter spionprogrammer kan infisere enheten din på. Her er noen av de vanligste:

Drive-by Nedlastinger

I en nedlastbar nedlastning laster ned et nettsted eller et popup-vindu automatisk spyware til enheten din. Det kan hende du får en advarsel som gir deg navnet på programvaren og ber om tillatelse til å installere den, men i mange tilfeller er det ingen advarsel i det hele tatt.

Nedlasting av programvare

Noen nedlastinger av Internett-programvare, spesielt fildelingsprogrammer, kan også installere spionprogrammer på enhetene dine. Dette er mest vanlig med gratisversjoner av programvare du normalt må kjøpe.

Falske antispionprogrammer

I noen tilfeller er spyware forkledd som et antispionprogram. Disse programmene overbeviser deg om at de vil oppdage og fjerne spionprogrammer fra maskinen din. Etter at du har kjørt dem, får du en melding om at datamaskinen din er ren når de faktisk har installert spyware på den. Hvis du prøver å fjerne programmet, vil spionprogramvaren forbli på datamaskinen din.

Koblinger eller vedlegg

Spyware, som de fleste andre typer malware, kan sendes i en lenke eller et e-postvedlegg. Klikk aldri på en ukjent lenke eller vedlegg, eller åpne en e-post fra en ukjent avsender. Hvis du gjør det, kan det føre til at spyware blir lastet ned og installert på datamaskinen din. Hvis du klikker på ondsinnede koblinger, kan det også infisere enheten din med en orm. Disse ormene brukes til å spre skadelig programvare ved hjelp av nettverket enheten er koblet til.

Spyware for mobilenheter

Noen typer spyware er rettet mot mobile enheter. Denne typen spyware infiserer iPhone- og Android-enheter når du installerer en app som har en ondsinnet kode. Noen av disse appene er legitime, men har blitt endret til å inneholde malcode, andre er skadelige, og noen har falske nedlastingslenker.

Hva kan jeg gjøre hvis jeg oppdager spionprogrammer på enheten min?

Spyware kan være ekstremt vanskelig å oppdage. Noen advarselsskilt inkluderer: et stort antall popup-vinduer, nettleseren din omdirigerer deg spontant og nettleserens hjemmeside endres. Et annet vanlig tegn er at datamaskinen din er ekstremt treg med å starte opp, åpne programmer eller lagre filer.

Hvis du mistenker at det er spionprogramvare på enheten din, må du fjerne den umiddelbart. Du må kjøpe et kraftig cybersecurity-program som har avanserte evner til fjerning av spyware. Denne typen programmer fjerner spionprogramvare fra enheten din og reparerer eventuelle endrede filer eller innstillinger.

Når du har fjernet spionprogramvaren, kan du kontakte banken, kredittkortselskapet og andre finansinstitusjoner for å advare dem om at kontoen din kan bli kompromittert. I disse tilfellene kan det hende du må be om en ny bankkonto eller kredittkortnummer. I noen tilfeller kan det hende du må kontakte lovhåndhevelse også.

Hvordan kan jeg forhindre spionvare?

Hvis du har en enhet som kobles til internett, er det alltid risikoen for spionprogramvare og annen type malware. Det er imidlertid en rekke trinn du kan ta for å redusere risikoen for at spyware smitter enheten din. Her er noen måter du kan hjelpe deg med å beskytte enhetene dine mot spionprogrammer:

Bruk et anti-spyware program

Det er mange antispionprogrammer på markedet som vil skanne datamaskinen din og oppdage spionprogrammer. Når det er sagt, er det viktig å forsikre deg om at du kjøper et antispionprogram fra en anerkjent leverandør av internetsikkerhet. Noen ganger er spyware forkledd som anti-spyware-verktøy, så det er viktig å bruke en pålitelig leverandør. Når du har kjøpt programmet, må du huske å oppdatere det regelmessig for maksimal effektivitet.

Juster nettlesersikkerheten

Mange nettlesere lar deg justere sikkerhetsalternativene dine i en skala fra lav til høy. Finn ut hva alternativene er for nettleseren din. Noen nettlesere kan til og med fungere som en brannmur mot installasjon av informasjonskapsler og uønskede operasjoner.

Ikke stol på popup-vinduer

Ofte, annonser og tilbud som vises i popup-vinduer kan inneholde virus eller spyware. Noen av disse popup-vinduene hevder at datamaskinen din har et virus, eller hevder å være en utvidelse for å forbedre din online opplevelse. Ikke klikk “Godta” eller “OK” for å lukke popup-vinduet, klikk alltid på det røde “X” i stedet.

Øv Internett-sikkerhet

Som med andre typer skadelig programvare blir spyware ofte levert i en lenke eller vedlegg. Vær på vakt mot e-post fra ukjente avsendere, og klikk aldri på lenker eller vedlegg hvis du ikke vet hva de er.

Siste tanker

Forekomsten av spyware er på vei ned, selv om det fortsatt er en betydelig trussel for selskaper. Spyware er spesielt farlig fordi det kan skaffe seg konfidensiell informasjon. Den kan deretter bruke disse dataene til å stjele identiteten din eller påføre dyre kostnader på kontoene dine.

Når du bruker en enhet som kobles til internett, er det alltid en viss risiko for skadelig programvare. Ved å ta de nødvendige forholdsreglene, kan du imidlertid hjelpe deg med å beskytte deg selv og enhetene dine mot spionprogrammer.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map