Vad är tvåfaktorautentisering? Ta reda på här! | VPNoverview.com

Tänk ett ögonblick på viktig information om dig som någon skulle ha tillgång till om de gissar ditt lösenord. Detta kan avslöja din bankinformation, hälsoinformation, e-post och privata meddelanden. Lösenord har varit det främsta sättet att skydda online sedan internetåldern. Ändå visar studier gång på gång att våra lösenord för de flesta av oss inte är lika säkra som de borde vara. De flesta lösenord kan knäckas på sex timmar eller mindre. Vi brukar använda samma lösenord för att skydda flera konton. Och vi brukar hålla lösenord i flera år. 47% av oss använder lösenord som är äldre än fem år gamla. 2-faktor autentisering är ett enkelt verktyg som dramatiskt kan förbättra din säkerhet idag.


Varför lösenord är inte tillräckligt

För att skapa ett säkert lösenord bör du sätta på plats ALLA följande:

  • Mer än sex tecken, helst minst tio tecken
  • Bör innehålla minst en versal, ett gemener, ett nummer och en symbol
  • Bör inte innehålla på varandra följande tangenter på tangentbordet eller alfabetet eller siffror
  • Bör vara unikt från alla andra lösenord du använder – inga duplicerade lösenord
  • Bör ändras minst var sjätte månad till ett nytt unikt lösenord som du inte har använt ännu
  • Bör vara minnesvärd, men inte baserad på födelsedatum, lätt gissade ord eller fraser

Och du bör göra detta för varje lösenord du skapar. Den genomsnittliga användaren har 90 lösenord att komma ihåg för hem och arbete. Är det då konstigt att vi ofta tar genvägar? Alltför många återvinner lösenord som ‘123456’ eller använder samma lösenord för flera webbplatser. Det är troligt att när du har ställt in ett lösenord, kommer du inte att ändra det om du inte tvingas göra det. För att göra livet lite lättare kan du använda en lösenordshanterare för att skapa och komma ihåg dina lösenord.

Problemet är att någon kommer att knäcka ditt lösenord någon gång. Vissa webbplatsers säkerhet har en sårbarhet och hackare får tillgång till alla lösenord som används på den webbplatsen. Då behöver allt en hacker göra ett automatiserat program för att prova ditt användarnamn och lösenord på tusentals webbplatser online för att se vilka webbplatser det låser upp. Plötsligt äventyras din integritet fullständigt och någon har tillgång till ditt onlineliv.

Vad är tvåfaktorautentisering?

tvåfaktorautentiseringNär du skriver in ditt användarnamn och lösenord på en webbplats är det enfaktorsautentisering. Den här typen av inloggning bygger på något du känner till – ditt lösenord. Det finns andra typer av autentiseringstekniker. Till exempel, om din telefon har en fingeravtrycksläsare för att låsa upp enheten, som förlitar sig på något unikt för dig – ditt fingeravtryck. Många kontor litar på ännu en form av autentisering. För att komma in i byggnaden kan du behöva svepa ett nyckelkort. Detta förlitar sig på något du har – nyckelkortet.

2-faktor autentisering använder en kombination av två av dessa typer av autentiseringstekniker. Detta säkerställer att personen som loggar in är rätt person. En populär form av tvåfaktorautentisering som används av Google och andra innebär något du har. När du försöker logga in med ett lösenord skickas en unik kod via textmeddelande till din telefon. Den här koden är bra för endast en gång och löper vanligtvis ut på bara några minuter. Denna autentisering använder något du vet, ditt lösenord och något du har, din telefon.

Andra tvåfaktorsautentiseringsinsatser kan skicka en liten enhet som behövs för att logga in. Den här enheten visar ett unikt nummer genererat enligt en hemlig algoritm. För den här metoden, för att logga in, behöver du inte bara ditt lösenord, utan också numret som en liten enhet genererar.

I vissa fall kan du behöva ange ditt lösenord tillsammans med en skanning av ditt fingeravtryck. Detta innebär att du använder ditt lösenord, tillsammans med något unikt för dig personligen, ditt fingeravtryck. Andra exempel på biometri som kan stärka ditt lösenord är en ögonscanning, en ansiktsskanning och en röstutskrift.

I båda fallen förlitar sig tvåfaktorautentiseringen på två olika metoder för att bekräfta att rätt person loggar in.

Hur tvåfaktorautentisering förbättrar säkerheten

Som vi har sett för många gånger tidigare kan ett lösenord knäckas eller stulas av en bestämd hackare. När du använder enfaktorautentisering kan någon med tillgång till ditt lösenord enkelt logga in på ditt konto. När du använder tvåfaktorautentisering räcker inte ett lösenord för att bryta in din information.

Även om en hacker får åtkomst till ditt lösenord, utan tillgång till din andra autentiseringsmetod, kan de inte komma in på ditt konto. Vanligtvis skulle detta innebära att hackaren antingen måste ha ditt fingeravtryck, rösttryck eller något annat unikt för dig. I andra fall kan hackaren behöva tillgång till din telefon eller det medföljande tokenet för att ge den unika nummerkoden.

Med tvåfaktorautentisering kan en hackare inte bara stjäla ditt lösenord och komma in på ditt konto. Tvåfaktorsautentisering gör mer än bara en fördubbling av den information som krävs för att komma in på ditt konto. Faktum är att tvåfaktorautentisering gör det exponentiellt svårare att få tillgång till din information.

Potentiella svagheter i ett 2-faktor autentiseringssystem

Vad händer om en tjuv stjäl din telefon och börjar försöka hacka dina konton? Tyvärr, med många tvåfaktors autentiseringssystem, skulle de få ett textmeddelande med den kod som behövs för att logga in. Du kan skydda mot den här typen av stöld genom att ha en bra säkerhetsmetod för telefonens låsskärm. Din kod kanske inte håller en bestämd tjuv ute för alltid. Men det kan ge dig tid att stänga av din telefontjänst innan han eller hon kan få tillgång till dina konton.

Även om biometriska data är unika för dig, har de också en viss risk för hacking. När din telefon eller annan enhet skannar ditt fingeravtryck, röstavtryck eller annan biometrisk information skapar den en unik kod som representerar din skanning. I huvudsak är detta som ett extremt komplext lösenord som bara du har. Men om en hackare fick tillgång till en webbplats där du hade loggat in med den genomsökningen kan de också få tillgång till den unika koden.

I slutändan finns det inget perfekt säkerhetssystem ännu. Även om tvåfaktorsautentisering är stark, finns det sätt som en bestämd tjuv kan arbeta kring den för att få tillgång till dina konton. Men genom att skydda dig själv med tvåfaktorsautentisering utesluter du tillfällig tillgång till dina konton genom stöld eller slarv. Genom att göra dina konton mycket svåra att få till, förbättrar du exponentiellt dina odds för att undvika ett intrång. Även om perfekt säkerhet inte är möjlig ännu, ger tvåfaktorautentisering ett ganska enkelt sätt att göra det nästan omöjligt att stjäla din information.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me