Vad är trojaner och hur kan du skydda dig själv?

Trojanhästar är en typ av skadlig programvara som visas som ett legitimt program för att lura användare. Men när användaren laddar ner programmet infekterar trojanen deras system. De härleder sitt namn från grekisk mytologi. Det finns många olika typer av trojaner, som kan utföra en mängd olika skadliga aktiviteter. Här är vad du behöver veta om trojaner och hur du kan skydda dina enheter från dem.


Vad är trojaner?

En trojansk eller trojansk häst är en vanlig form av skadlig programvara som maskeras som en legitim programvara. De är inte riktiga virus eftersom de inte kan spridas på egen hand. Istället laddar användaren ner dem och tror att de är ett legitimt verktyg eller program.

När en trojan finns på din dator finns det många olika typer av skadliga åtgärder som den kan vidta. Här är några av de vanligaste typerna av trojaner:

 • Trojan-Downloader: Ett virus som laddar ner och installerar skadlig programvara.
 • Trojan-Droppers: Program som hackare använder för att installera virus. Antivirusprogram registrerar vanligtvis inte dem.
 • Ransomware: En trojan som krypterar dina data så att du inte längre kan komma åt dem. Cyberkriminaliteten kräver då att du betalar en lösen i utbyte mot dekrypteringsnyckeln. Men de ger inte alltid nyckeln och det är extremt svårt eller omöjligt att dekryptera dina data utan den.
 • Trojan-Banker: Malware som stjäl din finansiella information, t.ex. kreditkortsinformation och onlinekonton.
 • Trojan Rootkits: Program som döljer utvalda aktiviteter på din dator och hindrar dig från att upptäcka skadlig programvara. Detta innebär att skadlig programvara kan köras under en längre tid på din dator innan du inser att något är fel.
 • Backdoor Trojan: Detta är en särskilt vanlig form av trojan. Det ger cyberkriminella fjärråtkomst till din dator så att de har kontroll över den. Det här betyder att hackarna kan skicka, ta emot eller ta bort filer, manipulera dina data, starta om din dator och mycket mer. Ibland använder hackare dem för att skapa ett helt nätverk av “Zombie” -datorer som kallas Botnet och begår cyberbrott.
 • Trojan-FakeAV: Dessa typer av trojaner visas som antivirusprogram. De hävdar att det finns säkerhetshot på din dator och erbjuder att ta bort hoten i utbyte mot en avgift. Hoten existerar inte riktigt, och i verkligheten försöker programmen att utpressa pengar från dig.

Vilka är riskerna för trojaner?

Det finns dussintals olika typer av trojaner, och skadan de orsakar varierar enormt. Ransomware Trojaner kan kryptera dina data så att du inte kan återställa den, och andra typer av trojaner kan stjäla dina lösenord, förstöra eller ta bort dina filer eller inaktivera antivirus- och brandväggsprogram. Trojaner kan också installera keyloggers, som upptäcker dina tangenttryckningar och kan dechiffrera din inloggningsinformation för onlinekonton.

Cybercriminals kan också använda trojaner för att ta över din dator och kontrollera den på distans för att göra sitt bud. Genom att göra det kan hackarna komma åt alla dina filer och konton, stjäla din identitet eller till och med använda din dator för att utföra cyberattacks.

Trojaner är en oerhört farlig typ av skadlig programvara och cyberbrottslingar kan använda dem för många olika skadliga ändamål. Dessutom är de extremt svåra att upptäcka av användare och missas ofta av antivirusprogram.

Hur infekterar trojaner din dator?

Trojan Horse ComputerTrojanska hästar maskeras som legitima program, och de infekterar datorer när användaren laddar ner dem. De visas ofta som e-postbilagor från pålitliga organisationer eller kontakter från din kontaktlista. Hackaren använder dessa namn för att försöka övertyga dig om att öppna länkar, filer eller webbplatser. Trojanhästar kan också vara förklädda som gratis spelnedladdningar, webbplatser, webbläsarverktyg eller appar. När du laddar ner programmet installeras Trojan och körs när din dator är på. Trojaner sprider sig inte på egen hand och kräver vanligtvis att användaren laddar ner det falska programmet. Du kan hjälpa till att förhindra dem från att smitta din dator genom att aldrig öppna en fil eller ladda ner ett program som du inte känner till.

Vad kan jag göra om trojaner infekterar min dator?

De två huvudsakliga sätten att ta bort trojaner från din dator är Trojan remover-programvara eller genom att ta bort skadlig programvara manuellt.

Många antivirusföretag erbjuder Trojan removers som en del av sina tjänster. Ett alternativ är Avast Free Antivirus, som har en gratis trojansk remover. Detta program kommer att identifiera alla trojaner på din dator eller enhet och ta bort dem åt dig. Vissa andra företag som erbjuder Trojan remover-verktyg är MalwareFox och Bitdefender.

Om du föredrar att försöka ta bort Trojan manuellt, finns det en serie steg du måste vidta. Om ditt system är infekterat med en trojan får du ofta ett DLL-fel. Du kan kopiera felet och göra en del online-undersökningar som hjälper dig att identifiera den drabbade exe-filen. Därefter måste du avbryta systemåterställningsfunktionen och starta om datorn. När det startas om trycker du på F8 och väljer Safe Mode. Öppna sedan din kontrollpanel och ta bort Trojan-filerna. Det sista steget är att öppna Windows System-mappen och ta bort resten av programfilerna.

Hur kan jag skydda mina enheter mot trojaner?

Liksom med andra former av skadlig programvara finns det några saker du kan göra för att skydda din dator och enheter från trojaner. Här är de viktigaste:

 • Öppna aldrig en bilaga eller ladda ner ett program såvida du inte vet exakt vad det är. Detta är sant för alla typer av skadlig programvara, men trojaner är ett speciellt fall eftersom de kräver åtgärder från användarens sida för att infektera din dator.
 • För att ytterligare skydda dig mot trojaner och annan skadlig programvara, använd antivirusprogram från ett pålitligt företag. Du kan välja en som innehåller en Trojan-borttagare, som skannar ditt system för att se till att du inte av misstag laddade ner en Trojan och tar bort dem från din dator om det upptäcks. Se till att skanna din dator regelbundet. Vi gillar Bitdefender som ett företag som tillhandahåller bra antivirusprogram.
 • Håll din programvara uppdaterad, inklusive ditt operativsystem och din webbläsare. Cybercriminals identifierar ofta sårbarheter i programvara och utnyttjar dem för att installera skadlig programvara. Programvarutillverkare släpper ofta uppdateringar som hanterar dessa sårbarheter, så det är viktigt att du laddar ner uppdateringarna när de är tillgängliga.
 • Använd en brandvägg för att skydda din internetanslutning. Dessa program arbetar för att blockera oönskade anslutningar och kan hjälpa till att förhindra trojaner. Windows-användare har tillgång till Windows Firewall och måste se till att den är påslagen för extra skydd.

Slutgiltiga tankar

Trojaner är en oerhört varierad typ av skadlig programvara som kan utföra många olika typer av skadlig aktivitet på din dator. Dessa aktiviteter kan inkludera att stjäla din ekonomiska information, logga in dina tangenttryckningar eller till och med göra din dator till en zombie som kontrolleras av cyberbrottslingar.

Även om de ofta laddas ner av användare, kan användaren också vidta åtgärder för att förhindra trojaner. Genom att utöva grundläggande säkerhetsåtgärder och använda antivirusprogram med en trojansk remover kan du minska risken att bli smittad av trojaner avsevärt.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map