Vad är Ransomware? Ta reda på allt om Ransomware

Ransomware är en särskilt skadlig typ av cyberattack. En ransomware-attack krypterar offrets filer så att de inte kan nås. Angriparen skickar ett meddelande som uppmanar offret att betala en avgift för att få filerna tillbaka. I många fall är dock uppgifterna permanent borta, vilket kan ha stor inverkan på organisationer och individer. Här är vad du behöver veta om ransomware och hur du kan förhindra att det händer med dig.


Vad är Ransomware?

RansomwareRansomware är en typ av skadlig programvara som tar över användarnas datorer och förhindrar dem från att komma åt deras data. Vanligtvis krypterar det filer så att användare inte kan komma åt dem. För att återställa filerna krävs en dekrypteringsnyckel som bara hackaren känner till. Hackaren kräver lösen i utbyte mot nyckeln.

Den skadliga programvaran skickar ett meddelande till användarna om att deras filer är otillgängliga och kommer endast att dekrypteras om de skickar en Bitcoin-betalning till angriparen. Användarna ges sedan vägbeskrivningar för att betala lösen i utbyte mot dekrypteringsnyckeln. Avgifterna varierar mycket, från några hundra dollar till miljoner dollar.

Vanliga former av Ransomware

Det finns olika typer av ransomware. Nedan förklarar vi de små skillnaderna mellan de olika metoderna.

 • scareware
  Vanligtvis används av säkerhets- och tekniska supportupplare, består scareware vanligtvis av ett meddelande om att skadlig programvara upptäcktes. Användare informeras om att det enda sättet de kan bli av med är att betala en avgift. Men om de inte gör någonting, förblir deras filer troligtvis säkra. Cyberbrottslingarna har faktiskt inte fått kontroll över dina filer, men är bara att skriva ut som de har.
 • Skärmskåp
  Denna typ av ransomware fryser användare från sina datorer. När de försöker starta om datorn får de ett meddelande, ofta med en FBI-försegling, där de säger att olaglig aktivitet upptäcktes på den. Meddelandet åtföljs av ett beslut om att betala böter. Det är viktigt att veta att FBI eller justitieministeriet inte skulle frysa din dator eller kräva betalning om de misstänker dig för cyberbrott. De skulle i stället vidta rättsliga åtgärder.
 • Kryptering Ransomware
  Det är här en angripare tar tag i användarens filer och krypterar dem och kräver sedan betalning i utbyte mot att de returnerar uppgifterna. När dina filer är krypterade är det enda sättet att få tillbaka dem genom att använda en dekrypteringsnyckel. Men även om du betalar lösen, finns det inget sätt att veta om brottslingarna faktiskt kommer att ge dina data tillbaka.

Ransomware har funnits sedan minst 90-talet, men det blev mycket vanligare efter introduktionen av Bitcoin. En av de mest ökända ransomware-attackerna var CryptoLocker, som ägde rum 2013 och infekterade cirka 500 000 datorer över hela världen. Ransomware sprids i form av bilagor till skräppostmeddelanden. När du öppnade bilagan hade hackarna tillgång till dina filer och kunde kryptera dem.

CryptoLocker innehöll så småningom av Operation Tovar, men det inspirerade många andra ransomware-attacker. Några av de andra välkända attackerna var TeslaCrypt, som riktade videospelfiler, och SimpleLocker, som var den första utbredda attacken på mobila enheter..

Ransomware on the Rise?

Tyvärr ökar ransomware igen. Fler och fler företag och organisationer blir offer för dessa internetbrott. Företag är mer intressanta för brottslingarna eftersom de kan begära högre lösen och chansen är stor att de kommer att betala sig. För ett företag kan vara en ekonomisk mardröm om de inte kan använda sina system och filer. Så ibland verkar det att betala brottslingarna som det bästa alternativet.

Det har blivit tydligt att många organisationer behöver bättre cybersäkerhet eftersom vi har sett många ransomware-attacker under de senaste månaderna. Det är inte bara företag som drabbas, även universitet och hela städer har blivit offer för ransomware-attacker.

Lyckligtvis finns det sätt att se till att du inte behöver betala hackarna för att få dina filer tillbaka.

Vilka är riskerna med Ransomware?

Medan ransomware kan förhindra individer från att komma åt viktiga filer, kan det vara ännu farligare för företag. Angripare börjar rikta in sig mot företag över individer, och förlusten av väsentlig information kan vara förödande för ett företag. Ransomware-attacker stör affärsverksamheten och kan kosta företag stora summor pengar. Företag kan betala stora avgifter till angripare och kommer troligtvis att betala proffs för att hjälpa dem hantera attacken.

Dessutom återställer angriparna inte alltid de krypterade filerna. En Osterman-undersökning av 540 organisationer fann att 28% av företagen som vägrade att betala sina angripare tappade data trots att de hade säkerhetskopior.

Med tanke på utmaningarna med att få tillbaka dina data är det bäst för individer och företag att göra allt de kan för att förhindra ransomware-attacker.

Hur infekterar Ransomware din dator?

Phishing Fishhook med lösenordDet finns många sätt som ransomware kan komma åt din dator.

Ett av de vanligaste sätten är genom nätfiske, där en angripare poserar som en legitim institution som en bank. De kontaktar ofta dig via e-post och begär att du laddar ner en fil eller öppnar en bilaga. När du har laddat ner eller öppnat filen kan de komma åt din dator.

En annan vanlig taktik är skadlig reklam eller skadliga annonser. Detta är när en angripare sprider skadlig programvara med hjälp av onlineannonsering. Det är viktigt att förstå att malvertisering inte kräver att användaren vidtar några åtgärder alls. När du surfar på betrodda webbplatser på internet kan du ansluta till skadliga servrar. Dessa servrar registrerar information om din dator och plats och skickar sedan skadlig programvara till din dator.

Angripare kan också använda utnyttja satser, vilket är ett hackverktyg som består av en förkontrollerad kod. Satserna fungerar genom att identifiera säkerhetsgap på andra människors datorer och sedan infektera dem.

Vissa angripare använder drive-by nedladdningar att installera skadlig programvara på användarnas datorer utan deras vetskap. Detta händer vanligtvis när användare omedvetet besöker en skadlig webbplats med en föråldrad webbläsare. Medan de surfar på webbplatsen hämtar den automatiskt skadlig programvara på sina datorer.

Det är viktigt att komma ihåg att även om dessa metoder är de vanligaste, är de inte de enda sätten angripare kan infektera din dator med ransomware.

En infekterad dator körs normalt ett tag. Användaren inser i allmänhet inte att ransomware har installerats. När ransomware börjar köras på datorn och kryptera filer är det vanligtvis för sent att spara data. En lösningsmeddelande visas sedan på användarens skärm och filerna blir otillgängliga.

Hur kan du ta bort Ransomware?

Det första du behöver göra är att återfå kontrollen över din dator. Om du är Windows-användare måste du starta om Windows till säkert läge och installera programvara mot skadlig programvara. Du måste sedan köra en skanning, hitta ransomware-programmet och ta bort det. Sedan kan du lämna säkert läge och starta om datorn.

Problemet är att dessa steg gör att du kan ta bort skadlig programvara, men de återställer inte dina filer. Det finns några gratis dekrypterare som kan hjälpa dig att få tillbaka data, men det finns ingen garanti. I många fall är det omöjligt att återställa dina data utan en dekrypteringsnyckel.

Vissa företag och individer betalar lösen i hopp om att få tillbaka sina filer, men det här är ett spel. Många gånger tar angriparna pengarna utan att lämna över dekrypteringsnyckeln.

Som ett resultat är det bästa du kan göra att skydda dig mot ransomware-attacker.

Hur kan du förhindra Ransomware-attacker?

Det finns några steg du kan vidta för att minska dina chanser till en ransomware-attack. Här är några av de viktigaste:

 • Investera i cybersäkerhet
  Att installera antivirusprogram kan skydda dig från ransomware. Det är en bra idé att leta efter antivirusprogram som skyddar utsatta program och har en anti-ransomware-funktion.
 • Säkerhetskopiera dina filer
  Det är viktigt att säkerhetskopiera dina filer regelbundet och att hålla dem säkra med molnlagring med hög nivå kryptering och autentisering med flera faktorer.
 • Uppdatera ditt operativsystem och programvara
  Vissa ransomware-attacker utnyttjar sårbarheter i din programvara eller operativsystem. Genom att alltid installera uppdateringar kan du skydda dina enheter.

Verizons dataövervakningsrapport avslöjade att de flesta typer av skadlig programvara, inklusive ransomware, invaderar enheter via e-post. Företag är faktiskt tre gånger mer benägna att bli utsatta för sociala tekniska attacker än säkerhetsproblem. Detta antyder att cyberutbildning är ett annat viktigt verktyg för att förhindra ransomware-attacker.

Vi har skapat en enkel guide som hjälper dig att vara säker online på bara åtta steg. Om du följer dessa minskas chansen att bli ett ransomware-offer.

Slutgiltiga tankar

Cyberattacks som involverar ransomware är fortfarande ett stort hot för företag och individer. Den mest oroande trenden är att ransomware blir mer sofistikerat och allt mer riktar sig till företag. Och i många fall kan målen inte återställa sina data. Av denna anledning måste organisationer och individer vidta förebyggande åtgärder för att försvara sig.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me