Vad är Keyloggers och hur kan du skydda dig själv?

Keyloggers är en allt vanligare typ av skadlig program som hotar konsumenterna idag. Dessa program registrerar varje tangenttryckning som användaren gör, och hackare kan använda denna information för att dechiffrera dina lösenord och annan konfidentiell information. Tyvärr är keyloggers mycket svåra att upptäcka. Detta innebär att din information kan äventyras under lång tid utan att du vet det. Läs vidare för mer information om vad keyloggers är, hur de fungerar och hur du kan förhindra dem från att komma åt din dator.


Vad är Keylogging?

Keylogger Hacker LookingglassEn keylogger, eller tangenttryckslogger, är ett program som körs kontinuerligt på din dator och registrerar varje tangenttryckning du gör. Vissa föräldrar eller arbetsgivare använder dem för att övervaka sina barns eller anställdas onlineaktiviteter, men cyberbrottslingar använder dem för att stjäla människors data. I andra fall använder hackare keyloggers för att spionera på företag och regeringar och få tillgång till deras data.

När keylogger spårar dina tangenttryckningar skickas informationen till en hackerdatabas online. Här sorterar hackare uppgifterna och kan räkna ut ditt användarnamn och lösenord för dina finansiella och online shoppingkonton.

Keyloggers bromsar inte användarnas datorer, vilket gör dem svåra att upptäcka. Vissa inbäddar till och med sig i operativsystemet. Dessa typer av keyloggers kallas rootkit-virus. Andra typer av keyloggers påverkar webbläsare, appar och webbsidor, vilket sätter alla som använder dem i riskzonen.

Det finns flera olika typer av keyloggers som hackare kan använda. Maskinvaruversionerna är små enheter placerade mellan tangentbordet och datorn för att fånga hundratals tangenttryckningar. Det är dock osannolikt att någon planterar en i ditt hem. Programvaruversionerna är mycket mer ett hot för användare. Programvarubaserade keyloggers bäddar in sig i din dator, appar eller webbläsare.

Hur vanligt är Keyloggers?

Skadliga keyloggers som Zeus Trojan blir mycket vanligare. I själva verket avslöjade en rapport från Symantec att nästan 50% av skadlig kod inte skadar datorerna, men används för att samla in personuppgifter.

Exakt statistik är svårt att få fram, men SANS-institutets forskare John Bambenek uppskattar att cirka 10 miljoner datorer i USA är infekterade med skadlig programvara för keylogging. Och Kaspersky Labs har identifierat över 300 typer av keyloggers. Denna statistik antyder att keyloggers är en extremt vanlig form av skadlig kod och växer i popularitet.

Vilka är riskerna?

Keyloggers skiljer sig från andra typer av skadlig programvara eftersom de inte skadar din dator eller operativsystem. Den största faran för keyloggers är att hackare kan använda dem för att dechiffrera lösenord och annan information som matats in med tangentbordet.

Detta innebär att cyberbrottslingar kan räkna ut dina PIN-koder, kontonummer och inloggningsinformation för finansiella, spelande och online-shoppingkonton. När de har fått den här informationen kan de överföra pengar från din bank, köra dyra kreditkortsräkningar eller logga in på dina konton.

Hackare använder också nyckelloggare för att spionera på organisationer och regeringar, vilket kan leda till förödande säkerhet och dataöverträdelser.

Dessutom är keyloggers notoriskt svåra att upptäcka. Det beror på att de inte påverkar din dator på något uppenbart sätt. En keylogger kan vara på jobbet under lång tid innan användaren inser att något är fel.

Hur infekterar Keyloggers din dator?

Vanligtvis infekterar keyloggers din dator via ett trojanvirus. Detta är en typ av programvara som påstår sig vara ett användbart verktyg men faktiskt är ett sätt att leverera skadlig programvara. När användaren laddar ner verktyget fungerar det eller kanske inte. I båda fallen installerar programmet skadlig programvara på din dator.

Hackare använder vanligtvis phishing för att få Trojan-viruset på din dator. Keylogger installeras när användaren klickar på en länk eller öppnar en bilaga från ett phishing-e-postmeddelande. Det kan också installeras om en användare besöker en skadlig webbplats med en sårbar webbläsare. Keylogger aktiveras när användaren öppnar webbplatsen.

Även om du har ett anti-malware-program på din dator, kan det inte förhindra att keyloggers kommer på ditt system. Detta beror på att keylogging har vissa legitima användningar och säkerhetsprogram ofta förbiser det. Andra gånger installeras keyloggern under en uppdatering. Tyvärr kan det vara mycket svårt att skydda din dator från programvaran för keylogging.

Hur kan du skydda dig mot Keyloggers?

Ditt bästa försvar mot keyloggers är att förhindra dem från att komma in på din dator. Här är några av de viktigaste stegen du kan vidta för att skydda dig från keyloggers:

Använd antivirusprogram

Antivirusprogram är avgörande för att skydda din dator mot olika typer av skadlig programvara. Det kan skydda dig från keyloggers, men du kanske måste vidta några extra åtgärder för att programvaran ska göra det. De flesta antivirusföretag har registrerat keyloggers i sin databas, men de tenderar att kategorisera keyloggers som potentiellt skadliga. Du bör kontrollera om anti-malware-standardinställningen kommer att upptäcka dem. Om inte, konfigurera programvaran så att den åtminstone skyddar dig från vanliga keyloggers.

Håll din dator uppdaterad

Det är viktigt att hålla din dator och programvara uppdaterad för att ge extra skydd mot skadlig programvara. Detta beror på att keyloggers och andra typer av skadlig programvara ofta upptäcker och utnyttjar sårbarheter i ditt system för att infektera din dator. För att minska dina chanser att detta händer uppdaterar du operativsystem, applikationer, program och programvara ofta.

Ändra dina lösenord regelbundet

Det är bra att uppdatera dina lösenord regelbundet, till exempel med några veckor. Även om ditt lösenord är stulet kommer hackaren förmodligen inte att använda det omedelbart. Om du ändrar det tillräckligt snart kommer det inte längre vara till nytta för hackaren. Genom att ändra ditt lösenord ofta kan du hjälpa till att skydda dina konton från keyloggers. Eftersom det kan vara överväldigande att hålla reda på alla dessa lösenord, kan du överväga att installera en lösenordshanterare för att hjälpa dig.

Använd ditt tangentbord på skärmen

Även om det inte är särskilt välkänt, har Windows ett tangentbord på skärmen som du kan använda när du skriver lösenord och annan konfidentiell information. Keyloggers spelar vanligtvis inte in klick som du gör på skärmtangentbordet. Av detta skäl är det ett bra sätt att skydda din information med att använda tangentbordet på skärmen för att ange kontonummer, lösenord och annan känslig information..

Hur tar du bort Keyloggers?

Även om anti-malware eller anti-spyware-programvara kan hjälpa till att upptäcka och ta bort keyloggers, är ditt bästa alternativ att använda anti-keylogger-programvara. Den här typen av programvara kontrollerar alla processer som körs på din dator. Detta inkluderar operativsystem, bakgrundstjänster och appar, BIOS, nätverksinställningar och webbläsare. En annan typ av programvara som kan ta bort keyloggers är ett anti-rootkit-program, som riktar sig till virus som installerar keyloggers..

Förutom att använda anti-keylogging programvara, är ett annat sätt att kontrollera det att öppna din Task Manager och se vilka program som körs. Om du ser okända program gör du en online-sökning för att se om det finns några nyckelloggare med dessa namn. Detta kan hjälpa dig ta reda på om det finns keylogger i ditt system.

Här är några av de bästa programvarealternativen som kan hjälpa dig att ta bort keyloggers:

SpyShelter

SpyShelter utför en mängd olika funktioner för att försvara dig mot keyloggers. Om du fortsätter att köra det kontinuerligt, identifierar det tangentloggare som försöker komma in i ditt system och förhindra dem från att infektera din dator. Den skannar också din dator för att identifiera befintliga keyloggers och ta bort dem. Slutligen kommer den här programvaran att kryptera dina tangenttryckningar så att de kommer att vara värdelösa för keyloggers. Denna programvara är för närvarande bara tillgänglig för Windows-operativsystem.

Zemana

Förutom anti-malware-program har Zemana också ett anti-keylogger-system. Detta program körs kontinuerligt, spårar din aktivitet och skannar nedladdningarna. Den kör också vanliga systemsökningar för att kontrollera om skadlig aktivitet. Dessutom har Zemana en krypteringsfunktion för när du överför data online, en skadlig skanner och ransomware-skydd. Den har fler funktioner än SpyScanner, även om den inte kan upptäcka nästan lika många keylogger som SpyScanner. Zemana är för närvarande bara tillgängligt för Windows-användare.

Malwarebytes Anti-Rootkit

Om anti-keylogging-program inte kan ta bort keyloggers kan du prova ett anti-rootkit-program. Malwarebytes Anti-Rootkit är ett utmärkt gratisprogram som söker igenom hela operativsystemet efter keyloggers och rootkit-virus som används för att installera dem. Du måste beordra programmet för att utföra dessa skanningar eftersom de inte körs hela tiden. Om du väljer att köra en fullständig genomsökning, kommer programmet också att starta om ett system. Anti-Rootkit-programmet är bara tillgängligt för Windows.

Kaspersky Security Scan

Kaspersky Security Scan är ett överlägset antivirusprogram som identifierar rootkit-program och keyloggers samt andra typer av skadlig programvara. Det finns en gratis version av programmet som kör djupgående säkerhetsskanningar, såväl som betalda versioner som innehåller moduler för identitetsskydd online. Kaspersky Security Scan är tillgänglig för Windows, Mac, iOS och Android.

Slutgiltiga tankar

Keyloggers är en typ av skadlig kod som kan köras i månader eller år på din dator utan din vetskap. Hackare kan sedan använda dem för att dechiffrera din information, få tillgång till dina konton, överföra pengar eller få stora kostnader.

För att skydda dig själv och dina konton mot keyloggers är en mångfacetterad metod bäst. Att använda ett effektivt anti-malware-program som söker efter keyloggers, regelbundet ändra dina lösenord och hålla ditt system uppdaterat är alla viktiga åtgärder att vidta. Att vidta åtgärder för att utbilda dig själv om säker surfning och hur du identifierar skadliga program är viktiga sätt att försvara dig själv och din dator från keyloggers.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map