Vad är identitetsstöld och hur blev det ett sådant problem?

Har du någonsin fått din identitet stulen? Över 16 miljoner människor i USA var bara offer för identitetsstöld under 2017 och antalet fortsätter att öka. I vår högteknologiska värld är vi mer sårbara för att vår personliga information blir stulen. Här är vad du behöver veta om identitetsstöld och vad du kan göra för att skydda din information.


Vad är identitetsstöld?

Identitetsstöld är när någon stjäl personlig information och sedan använder den för att posera som en annan person. De använder ofta informationen för att göra inköp, öppna konton eller till och med för att ge fel identifikation till polisen.

Det finns två huvudkategorier av identitetsstöld: verkligt namn och kontoövertagande. Vid identitetsstöld med äkta namn använder fördrivaren personlig information för att öppna nya konton i offrets namn. Dessa kan inkludera kreditkorts-, check- eller online-shoppingkonton. Ett kontoövertagande är när tjuven använder informationen för att få åtkomst till någons befintliga konton. Då kommer de att få stora räkningar på personens konto.

Vanliga exempel på identitetsstöld är:

 • Skatterelaterad identitetsstöld
  När en uppsägare arkiverar en falsk skattedeklaration med ett stulit personnummer.
 • Stöld av medicinsk identitet
  I dessa fall stjäl gärningsmannen sjukförsäkringsinformation för att få medicinsk vård på sitt offer.
 • Stöld av barnidentitet
  När ett barns personnummer stalas och används för att ansöka om statliga förmåner och för att öppna konton.
 • Senior identitetsstöld
  En typ av identitetsstöld specifikt riktad mot äldre.

Hur får brottslingar tillgång till personlig information?

Phishing Fishhook med lösenordDet finns många olika sätt som brottslingar kan få personlig information. Tro det eller ej, lågteknologiska metoder som dumpsterdykning och stjäla folks post används fortfarande. Genom att ta upp rivna räkningar från papperskorgen kan brottslingar ofta få tillräckligt med information för att stjäla din identitet. Eller så kan de ta förhandsgodkända kreditkortserbjudanden i din e-post och öppna ett konto i ditt namn. Och vissa vänder sig till pickpocketing och stjäla plånböcker för att få andra människors information.

Andra metoder är mer högteknologiska och inkluderar phishing, dataöverträdelser och inloggningsinformation för hacking. Phishing är när cyberbrottslingar utgör sig som en bank eller annan institution och kontaktar dig via e-post, text eller ett telefonsamtal. De försöker övertyga dig om att ge dem din personliga information eller kontouppgifter. Sedan använder de informationen för att få åtkomst till dina konton. På senare år har dataöverträdelser blivit vanliga. När dessa inträffar kan tjuvar lätt få tillgång till din information.

Det här är bara några av de vanliga sätt som brottslingar kan komma åt din information. Tyvärr är antalet möjliga metoder praktiskt taget obegränsat.

Hur utbredd är identitetsstöld?

Identitetsstöld är vanligt och antalet personer som drabbas av det ökar. En onlineundersökning 2018 av The Harris Poll avslöjade att nära 60 miljoner amerikaner har upplevt identitetsstöld. Och en 2018-studie av Javelin Strategy & Forskning fann att antalet offren i USA nådde en högsta tid på 16,7 miljoner under 2017. Det som är ännu mer oroande är identitetstjuvar som använder mer komplexa metoder för att stjäla personlig information. Särskilt kontoövertaganden ökar och antalet tredubblas mellan 2016 och 2017. När metoderna för identitetsstöld blir mer sofistikerade fortsätter antalet att öka.

Hur blev identitetsstöld ett så stort problem?

HackerIdentitetsstöld har funnits länge men är mycket mer ett problem i vår högteknologiska värld. Brottslingar använde metoder som dumpster dykning, pickpocketing eller telefonsvindel år innan internet fanns. Tyvärr, med ökningen av internet och mer avancerad teknik, har identitetsstöld blivit mycket vanligare. Det är också mycket svårare att spåra dessa brottslingar, och många av dem fångas aldrig.

Nu när vi har internet överförs mycket av vår personliga information online. Vi använder nätbanker, gör köp från återförsäljare och betalar våra räkningar med onlinekonton. Även om dessa metoder är praktiska, kompromissar de ofta med vår personliga information. Genom att överföra data elektroniskt är individer och företag mer sårbara för hackare och cyberbrottslingar.

Under de senaste åren har dataöverträdelser blivit ett stort hot mot vår personliga information. Dataöverträdelser är när hackare får åtkomst till och extraherar säker, konfidentiell information från ett företags system. Hackarna kan sedan använda informationen på vilket sätt som helst. Som ett resultat av dataintrång kan konfidentiell personlig information släppas.

Tyvärr ökar också dataöverträdelserna. Identity Theft Resource Center spårar dataöverträdelser och publicerar regelbundet sina resultat. Under 2017 rapporterade de ett rekordhögt antal av 1.579 dataöverträdelser i USA. Dessa överträdelser resulterade i läckage av över 178 miljoner poster. Ett av de största överträdelserna omfattade kreditrapporteringsbyrån Equifax. Detta överträdelse berörde 147,9 miljoner människor och utsatta namn, personnummer, körkort och annan extremt personlig information.

Kan du skydda dig mot identitetsstöld?

Med tanke på alla sätt som brottslingar kan stjäla din identitet är det omöjligt att skydda dig själv helt. Ingen enskild person kan förhindra identitetsstöld, eftersom vissa typer av säkerhet är utanför din kontroll. Med dataöverträdelser, till exempel, finns det ingenting du kan göra för att förhindra att de händer. Som sagt, det finns steg du kan vidta för att sänka din risk. Här är några saker du kan göra för att minska din risk för identitetsstöld online och offline.

Skydda din identitet online

 • Var försiktig med hur och var du delar personlig information online.
 • Handla endast på säkra webbplatser som har “https” i URL: n.
 • Använd starka, unika lösenord för alla dina onlinekonton. Använd inte samma lösenord för flera konton.
 • Var försiktig när du använder Wi-Fi. Undvik att använda ditt gatunamn när du namnger ditt nätverk och välj ett säkert lösenord. Undvik att använda offentliga Wi-Fi-nätverk för att logga in på dina konton eller göra transaktioner. Om du måste använda allmän Wi-Fi rekommenderas starkt att konfigurera ett VPN.
 • Ange aldrig personlig information på en offentlig dator.

Skydda din identitet offline

 • Titta på din plånbok och handväska när du är på en offentlig plats.
 • Var försiktig när du betalar med ett kredit- eller betalkort och dela aldrig din PIN-kod med någon.
 • Strimla alla dokument med personlig information innan de kastas ut.
 • Säkra din brevlåda.
 • Förvara dina viktiga personliga dokument i en låst låda.

Hur vet du att din identitet har blivit stulen?

Det finns flera tecken som kan säga att din identitet har blivit stulen. Det är viktigt att vidta åtgärder snabbt om något liknande händer dig. Varje timme som du inte agerar kan leda till mer ekonomisk skada. Här är några tecken som kan innebära att du har blivit föremål för identitetsbedrägeri.

Okända fakturor

När du får fakturor för produkter som du aldrig beställt borde detta skada dig. Det kan betyda att dina bankuppgifter har blivit stulna och brottslingen köper produkter under ditt namn. Detsamma gäller för kontoutdrag som du inte kommer ihåg.

Okända leveransmeddelanden

En annan signal kan vara att du får leveransmeddelanden för produkter som du inte har beställt. De brottslingar har förmodligen hackat ditt konto och köpt produkter med dina hårt tjänade pengar.

Ovanlig kontoaktivitet

En tredje signal kan vara att du får e-postmeddelanden från tjänster som säger att de har upptäckt ovanlig aktivitet på ditt konto. Det kan också vara ett e-postmeddelande som informerar dig om att dina kontouppgifter har ändrats. Om det inte var du som har ändrat denna information är det förmodligen dags att vidta åtgärder.

Tecken på sociala medier

Det sista sättet du ofta kan säga att dina konton har hackats är via sociala medier. Vänner och familj kan komma till dig om några konstiga meddelanden du har skickat ut. Hackare tar ofta tag på Facebook-, Twitter-, Instagram- eller Snapchat-konton för att bedra människor. Om de har tillgång till ditt konto kan de skicka meddelanden till alla dina vänner och familj som ber om pengar. På grund av den personliga faktorn är människor benägna att ge lättare. Sociala mediekonton kan också användas för att sprida skadade länkar och hacka ännu fler konton.

Vad du ska göra när din identitet har blivit stulen?

Att vara offer för identitetsbedrägeri kan vara extremt frustrerande. Om du misstänker att detta är fallet är det viktigt att agera snabbt. Följande steg hjälper dig att minimera skadan så mycket som möjligt.

Blockera ditt bankkonto

Om dina bankuppgifter har blivit stulna är det viktigt att du omedelbart ringer din bank för att blockera ditt konto. På detta sätt kan du förhindra att brottslingarna spenderar mer av dina pengar. Din bank kan förmodligen hjälpa dig med uppföljningen och att få tillbaka ditt konto.

Få tillbaka konton

Om du är offer för identitetsstöld online är det bäst att logga in på dina konton och ändra lösenord så snabbt som möjligt. Om du inte längre kan logga in på ditt konto, kontakta kundsupporten för den onlinetjänsten. Förklara situationen för dem och försök att få tillbaka ditt konto.

Rapportera bedrägeri

Om du har säkrat dina onlinekonton och tillbaka-konton är det viktigt att rapportera bedrägeriet till polisen. Försök att samla så mycket bevis som möjligt och förklara situationen för dem. De kan kanske hitta den skyldige om du ger dem tillräckligt med information. I vissa fall kommer brottslingarna att använda din identitet för att begå ännu fler brott. Om så är fallet är det oerhört viktigt att du kontaktar polisen för att övertyga dem om att det inte är du som begår dessa brott.

Kontakta inkassobyråer

Identitetsbedrägerier kan få dig till stora ekonomiska problem. Du kan till och med få skuldinvånare som bankar på din dörr. Om detta är fallet är det en bra idé att ta till dessa byråer och förklara situationen. Om du inte gör det kommer skulden helt enkelt att öka. Berätta för dem att du kan ha varit offer för identitetsbedrägeri och kanske kan de hjälpa dig. I de flesta fall kommer inkassörerna att vara sympatiska så länge du är öppen med dem om vad som händer.

Slutgiltiga tankar

Identitetsstöld blir allt vanligare och cyberbrottslingar använder mer avancerade metoder för att få personuppgifter. Du kan vidta åtgärder för att säkra din personliga information, men ingen person kan förhindra identitetsstöld.

Även om du gör allt du kan för att skydda dina data är vissa aspekter av säkerhet utanför vår kontroll. Det ökande antalet dataöverträdelser visar den punkten. Genom att vidta de rätta försiktighetsåtgärderna kan du dock minska risken för identitetsstöld som händer dig.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map