Vad är faktiskt datavirus? | VPNoverview

En av de mest destruktiva formerna av skadlig kod är datavirus. Denna typ av skadlig programvara kan förstöra dina data, infektera dina filer och skada din dator allvarligt. Virus har också förmågan att sprida sig på egen hand och infektera andra datorer. Här är allt du behöver veta om datavirus och vad du kan göra för att förhindra dem.


Vad är ett datorvirus?

Computervirus LaptopEtt datavirus är en typ av skadlig kod med möjlighet att självreplicera. Detta innebär att virus kan spridas till andra filer och program utan användarens samtycke.

Datorvirus kan spridas på många olika sätt. De kan gömma sig i bilagor via e-post, infekterade webbplatser, körbara filer eller popup-annonser. Dessutom kan USB-enheter och andra flyttbara lagringsenheter innehålla virus och sprida dem till din dator. Vissa virus börjar replikeras så snart de kommer in på din enhet, och andra kräver en trigger för att viruskoden ska aktiveras. Även om antivirusprogram kan skydda din dator från virus är dess effektivitet begränsad. Det finns nu många virus som kan undvika antivirusprogram, vilket gör det mer utmanande att upptäcka skadlig programvara.

Vanliga typer av virus

 • Boot Sector Virus: Ett virus som infekterar en dators huvudstartpost och sprids ofta genom flyttbara lagringsenheter och media. Det är vanligtvis svårt att ta bort och kräver ofta att hela hårddisken formateras om.
 • Skriv över virus: Ett virus som infekterar dina filer och förstör dem. Det enda sättet att ta bort det är att ta bort alla de infekterade filerna, vilket resulterar i förlust av data som finns i dem. Överskriva virus sprids oftast via e-post.
 • Resident Virus: Den här typen av virus bäddas in i datorns minne. Om det ursprungliga viruset tas bort kan en kopia av det kvarstå i datorns minne. Det kan sedan aktiveras när ditt operativsystem utför vissa funktioner. Eftersom dessa virus gömmer sig i RAM-minnet blir de ofta upptäckta av antivirusprogram.
 • Filinfekterande virus: Ett virus som skriver över eller sätter in infekterad kod i körbara filer. När den infekterade filen öppnas överskriver eller förstör viruset den. Filinfekterande virus kan också spridas till datorns operativsystem eller till och med omformatera din hårddisk.
 • Makrovirus: Ett virus skrivet på samma makrospråk som program som Microsoft Office. De bäddar in skadlig kod i dessa dokument och datafiler som börjar köras när filerna öppnas. Viruset kan sedan smitta alla användarens dokument, ändra dem eller göra dem oläsliga. Viruset sprider sig om användaren delar ett infekterat dokument.

Hur vanligt är virus?

Virus är en mycket vanlig form av skadlig kod som påverkar hushållsdatorer. Microsoft Security Intelligence Report och Consumer Reports fann att i USA har över 16 miljoner hushåll upplevt ett datavirus under de senaste två åren. Det uppskattade också att nästan 40% av de amerikanska hushållen innehåller enheter infekterade av virus. I rapporten uppgavs faktiskt att 57% av all skadlig kod som påverkar amerikaner var datavirus.

Under de senaste åren har virus och andra former av skadlig program alltmer inriktats på regeringar, sjukvårdsorganisationer och företag. Cirka 75% av amerikanska sjukvårdsorganisationer och 63% av amerikanska företag upplevde någon form av skadlig attack under 2016.

Hur infekterar virus din dator?

Det finns många olika sätt som virus kan infektera din dator. Här är några av de vanligaste sätten:

Skräppostmeddelanden och bilagor

Datavirus sprids ofta via e-post. Detta kan hända genom att öppna en e-postbilaga, eller i vissa fall genom att bara visa e-postmeddelandet. Vissa virus levereras också i HTML-kroppen i e-postmeddelandet. Som ett resultat avaktiverar många e-posttjänster HTML tills du bekräftar att du känner till avsändaren.

Direktmeddelande

Snabbmeddelandetjänster som Skype och Facebook Messenger kan användas för att sprida virus. Den vanligaste metoden är att skicka en infekterad länk i ett chattmeddelande. Folk är mer benägna att klicka på en länk från någon de känner, och virusutvecklare är väl medvetna om detta.

Fildelningstjänster

Dropbox, SharePoint och andra fildelningstjänster är ett annat sätt att sprida virus. Om en användare laddar upp en infekterad fil till ett fildelningskonto sprids viruset till någon annan med tillgång till det kontot. Även om Google Drive och vissa andra tjänster skannar filer efter virus, skannar de bara filer mindre än 25MB.

Fake Antivirus Nedladdningar

Ibland kräver cyberbrottslingar att skicka popup-annonser för att lura användare att tro att deras dator har ett virus. De insisterar på att användaren laddar ner sitt antivirusprogram för att ta bort viruset. Antivirusnedladdningen är dock en falsk, och den infekterar faktiskt användarens dator med ett virus.

Oöverträffad programvara

Uttrycket mjukvara som inte skickas avser mjukvara som inte är aktuell. Utvecklare släpper ofta säkerhetsuppdateringar för att korrigera sårbarheter i programvaran, och det är väsentligt att installera dessa uppdateringar. Cyberbrottslingar utnyttjar ofta dessa sårbarheter för att infektera datorer med virus och annan skadlig programvara.

Vilka är några symtom på datorvirus?

Det finns vissa varningstecken som indikerar att din dator kan ha ett virus. Om din dators bearbetningshastighet avtar eller om datorn fryser eller kraschar ofta är det en bra idé att undersöka ytterligare. Andra möjliga virussymtom inkluderar popup-meddelanden om saknade filer, utseendet på extra filer eller förlust av filer och e-postmeddelanden som visas i din skickade mapp som du inte skickade. Du kan plötsligt uppleva problem med din hårdvara eller tillbehör, eller se din dator köra kommandon på egen hand. Det här är några vanliga tecken på att din dator kan ha ett virus.

Vad kan jag göra om min dator har ett virus?

Det finns flera steg du bör vidta om din dator har ett virus. Stegen kommer att variera beroende på om du har en PC eller Mac.

Hur man tar bort ett virus från en dator

 1. Gå in i säkert läge: Stäng av datorn och slå på den igen och fortsätt att trycka på F8-knappen när den startar upp. En meny Advanced Boot Options visas och du bör välja alternativet Safe Mode with Networking.
 2. Använd ditt diskrensningsverktyg: Om du använder detta verktyg kan du radera alla dina tillfälliga filer. För att hitta det, börja med att klicka på din Start-meny, följt av Program, Tillbehör, Systemverktyg och slutligen Diskrensning. Välj Tillfälliga filer från listan File to Delete och gå vidare och radera dem.
 3. Ladda ner en virusscanner: För extra skydd, ladda ner en virusscanner i realtid som AVG Antivirus GRATIS och en on-demand-skanner som Microsoft Safety Scanner.
 4. Kör skanningarna: Börja med att köra din on-demand-skanner och kör sedan din realtidsscanner. Troligtvis kommer ett av dessa program att kunna upptäcka viruset och ta bort det. Om skanningarna inte tar bort viruset måste du ta bort det manuellt. Du kan göra detta själv med Windows-registret, men det är ofta säkrare att rekrytera en IT-expert som hjälper dig.

Hur man tar bort ett virus från en Mac

 1. Starta din aktivitetsmonitor: Använd din Aktivitetsmonitor för att hitta den komprometterade appen och sök efter skadlig programvara som MacDefender eller MacSecurity. När du hittar skadlig programvara, klicka på Avsluta processen och avsluta Aktivitetsmonitorn.
 2. Flytta skadlig programvara till papperskorgen: När du har stängt Activity Monitor öppnar du mappen Applications. Flytta skadlig programvara till papperskorgen och töm den.
 3. Sök efter uppdateringar: Kontrollera om din programvara och appar är uppdaterade. Om det finns OS-korrigeringar eller Apple-uppdateringar, installera dem omedelbart.

Hur kan jag skydda min dator mot virus?

Det finns många olika steg du kan vidta för att skydda din dator och enheter från virus och andra typer av skadlig programvara.

 • Installera Antivirusprogram: Se till att du installerar antivirusprogram från ett välrenommerat företag och håll det uppdaterat.
 • Håll din dator och programvara uppdaterad: Installera alltid dator- och programuppdateringar när de är tillgängliga. Dessa uppdateringar fixar ofta säkerhetsproblem i ditt operativsystem och programvara.
 • Öppna inte misstänkta e-postmeddelanden eller bilagor: Ta bort eller markera misstänkta e-postmeddelanden som skräppost och öppna dem inte. Du bör också välja en e-postleverantör som skannar alla bilagor innan du öppnar dem.
 • Installera appar mot malware: Förutom antivirusprogram bör du överväga att använda en programapp för anti-skadlig programvara. Dessa appar skannar regelbundet din dator efter virus, spionprogram och annan skadlig programvara.
 • Installera en brandvägg: En brandvägg skärmar internet- och nätverkstrafik och kan hjälpa till att blockera potentiella hot.
 • Slå på din webbläsares integritetsinställningar: Se till att aktivera webbläsarens integritetsinställningar och använd en popup-blockerare. Du bör också rensa din cache och surfhistorik regelbundet.

Slutgiltiga tankar

Under senare år har cyberbrottslingar i allt högre grad använt virus för att rikta in sig på företag, sjukvårdsorganisationer och regeringar. Dessa virus kan bryta mot data, skada organisationernas verksamhet och förstöra viktig information.

Trots denna trend är datavirus fortfarande ett stort hot mot cybersäkerhet för användare av persondatorer. De kan vara extremt destruktiva och ofta förstöra data eller skada datorer allvarligt. Av dessa skäl måste datoranvändare vara medvetna om detta hot mot skadlig programvara och vidta åtgärder för att skydda sina enheter från virus.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me