Vad är datormaskar? Vad ska man göra åt dem?

Datororm Spam Mail LaptopEn datormask, eller helt enkelt mask, är en typ av skadlig programvara som kan smitta datorer och spridas automatiskt. Skillnaden med vanliga datavirus är att maskar inte behöver installeras av ägaren. Ormen använder sårbarheter i nätverk och operativsystem för att sprida sig. Maskar har ofta skadlig programvara ansluten till dem. Nedan kan du läsa vilken typ av maskar som finns och hur du kan skydda dig mot dem. Dessutom kan du ta reda på vad du ska leta efter för att se om din enhet har smittats av en mask.


Hur infekteras du med en datormask?

En datormask behöver inte installeras av enhetens ägare. Dagen infekterades datorer av disketten med maskar anslutna. Naturligtvis händer detta inte längre, men ibland kommer de att använda en USB-stick för den första infektionen. Men numera kommer maskar in i din dator via skadliga e-postmeddelanden eller länkar.

När en dator eller nätverk är infekterad med en mask, kommer masken automatiskt att leta efter andra enheter att infektera. Detta betyder att när du ansluter din infekterade bärbara dator till ditt hemnätverk kommer ormen att försöka infektera nätverket. Därefter kommer ormen att försöka hitta andra enheter via nätverket som bärbara datorer, smartphones och surfplattor. Det betyder att du kan smittas bara genom att ansluta till ett infekterat nätverk. Nedan kan du se hur detta fungerar.

Datororminfektion Netwerk

Olika typer av datormaskar

Det finns maskar för varje operativsystem. Oavsett om du har Windows-, Linux-, iOS- eller Android-enhet kan du alltid smittas. Vissa maskar är dock tillverkade specifikt för en typ av operativsystem. Detta innebär att den bara kan infektera till exempel Windows-enheter. Dessutom kan du skilja mellan olika typer av maskar. Nedan kan du läsa om dessa olika maskar.

Nolllastmaskar

Den vanligaste masken är den som infekterar din enhet med skadlig programvara. Den typen av mask är en hybrid som båda aktivt försöker hitta nya enheter och installera skadlig programvara samtidigt. Hackare kan använda den här typen av hybridmask för att läsa eller ta bort filer. Adware, spyware, ransomware eller andra typer av skadlig programvara som är anslutna till masken kallas “nyttolast”. På ett sätt använder de bara masken som ett sätt in i enheter för att sprida skadlig programvara.

Botmaskar

Förutom typen av hybridmaskar finns det också botmaskar. Botmaskar förvandlar den infekterade enheten till en “zombie” eller “bot”. Dessa infekterade enheter bildar ett nätverk som vi kallar ett botnet. En hacker eller “botmaster” styr detta nätverk och med det alla de infekterade datorerna. Enheterna kan utföra alla kommandon som botmästaren ger dem. På så sätt kan botmaster använda botnet för att besöka en webbplats med ett stort antal enheter på samma gång, vilket får servrarna att ge upp. Den här typen av attack är en så kallad DDoS-attack.

E-post Worms

E-postmaskar blir ganska vanliga. Dessa maskar sprids genom att automatiskt skicka ett e-postmeddelande till alla adresser i din kontaktlista, när din dator har smittats. Det brukade oftast ske via e-post, men numera är sociala medier idealiska för dessa maskar. Kanske har du haft konstiga meddelanden från en Facebook-kontakt som du inte har pratat med på flera år. Detta var förmodligen en mask som försökte få åtkomst till din enhet.

Etiska maskar

Slutligen finns det också en typ av mask som vi kallar ”etiska” maskar. Dessa maskar har inte skadlig programvara ansluten till dem utan uppdateringar eller korrigeringar för kända säkerhetsläckor. De infekterar äldre system som visar säkerhetsläckor för att försöka korrigera dessa. Detta låter som ett bra sätt att lösa dessa problem, men i verkligheten använder knappast någon denna typ av mask längre. Vissa människor motsätter sig användning av etiska maskar eftersom de fortfarande invaderar sitt system utan tillstånd.

Vad kan du göra för att förhindra infektion?

Det viktigaste du kan göra för att förhindra infektion är att alltid uppdatera ditt operativsystem, programvara och virusscanner. Maskar använder säkerhetsöverträdelser i dessa system för att få åtkomst till din enhet. Äldre system som inte har uppdaterats nyligen har ofta många svaga platser eftersom tillverkaren har slutat uppdatera den. Nya system förbättras och uppdateras ständigt. Av denna anledning har nya system mindre chans att smittas.

För det andra måste du alltid vara vaken på konstiga e-postmeddelanden, filer som är bifogade till e-postmeddelanden och meddelanden på sociala medier. Ibland hittar du länkar där som innehåller maskar. Du kan göra följande för att förhindra infektion:

 • Öppna aldrig e-postmeddelanden du inte litar på.
 • Hämta inte filer som är kopplade till konstiga e-postmeddelanden
 • Klicka aldrig på länkar du inte litar på (i e-postmeddelanden, på webbplatser eller på sociala medier).

Slutligen är det viktigt att ha en bra virusscanner. En bra virusscanner är idealisk om du vill upptäcka maskar och placera dem i karantän. En virusscanner låter dig veta när den har upptäckt en mask och vidta lämpliga åtgärder för att ta bort den.

Hur vet du om du är smittad av en datormask?

Det kan vara ganska svårt att ta reda på om din enhet har infekterats med en mask eller inte. Vissa symptom på en datormask kan också gälla andra typer av skadlig programvara, eller de kan till och med betyda att din dator helt enkelt blir gammal. Men om din dator visar mer än ett av dessa symtom finns det en god chans att den är smittad:

 • Maskar förstoringsglasDatorn fryser eller kraschar
 • Din dator ljuder konstiga ljud eller visar konstiga meddelanden eller bilder
 • Du får ett meddelande från din brandvägg
 • Filer har ändrats men inte av dig
 • Du får ett felmeddelande från ditt operativsystem
 • Du saknar viktiga filer
 • Konstiga filer eller genvägar visas på skrivbordet
 • Datorn går långsamt
 • Din webbläsare är långsam eller fungerar inte
 • Meddelanden skickas till personer från din kontaktlista utan att du vet det, via e-post eller sociala medier

Hur kan jag bli av med en datormask?

Om en mask infekterar din enhet kan det vara mycket svårt att bli av med den. Det bästa du kan göra i en sådan situation är att kolla online hur du bäst kan bli av med den här typen av mask. Som du har kunnat läsa finns det många olika typer av maskar, vilket innebär att det också finns olika metoder för att bli av med dem. Ett steg som alltid är viktigt är att ta bort din enhet direkt från det lokala nätverket. På så sätt kan du förhindra att masken sprider sig till andra enheter i ditt nätverk. Kontrollera också alla externa lagringsenheter, t.ex. USB-stick, separat för maskar.

Slutgiltiga tankar

Datormaskar är skadliga typer av skadlig programvara som kan ge mycket problem med dem. Dessa maskar kan automatiskt hitta sin väg runt ett nätverk för att sprida skadlig programvara över alla anslutna enheter. Det finns många typer av maskar så om du blir smittad måste du ta reda på hur du hanterar din specifika mask i enlighet därmed. Du kan skydda dig mot maskar genom att hålla ditt operativsystem och programvara uppdaterad och genom att hålla koll på konstiga meddelanden eller länkar.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me