Vad är Adware och hur skyddar du dina enheter?

Adware är en typ av skadlig programvara som ofta visar påträngande popup-annonser och ändrar webbläsarinställningar utan användarens tillstånd. I vissa fall är adware mer irriterande än ett allvarligt hot. Men de senaste åren har det skett en ökning av skadlig adware. Dessa nyare former av adware kan spionera på användare, spåra deras aktiviteter eller till och med installera andra typer av skadlig programvara. Här är vad du behöver veta om adware och hur du kan skydda dina enheter från det.


Vad är Adware?

Adware-datorTermen adware är en förkortning för reklamstödd mjukvara och avser ofta oönskad programvara som översvämmar din dator eller mobilenhet med popup-annonser. Ibland kategoriseras det som ett potentiellt oönskat program eller PUP för kort. Det finns många olika typer av adware, och vissa typer är mer skadliga än andra. Adware kan utlösa popup-annonser eller omdirigera din webbläsare till olika webbplatser. Andra typer av adware kan upptäckas medan de i hemlighet spårar dina online-aktiviteter. De kan spela in IP-adresser, webbläsarinformation eller dina Google-sökfrågor. Adware kan buntas med gratis nedladdning av programvara eller kan utgöra en legitim programuppdatering.

Vissa varningstecken för adware inkluderar:

 • Du får ofta pop-up-annonser
 • Din webbläsares hemsida ändras utan din tillåtelse
 • Din webbläsare saknar mystiskt eller kraschar
 • Webbplatslänkar omdirigerar dig ofta
 • Du hittar nya verktygsfält, tillägg eller plugins i din webbläsare
 • Din dator eller Mac börjar installera programvara utan din tillåtelse

Hur ofta sker adware-attacker?

Adware är en vanlig form av skadlig programvara och ökningen av skadlig adware är en särskilt oroande trend. Undersökningar från G Data Software visade att 2014 utgjorde adware över 31% av skadlig programvara som upptäcktes av antivirusprogram. Trojaner stod för den vanligaste formen av skadlig programvara och adware var den näst vanligaste.

Adware blir mer en säkerhetsrisk, särskilt för stora organisationer. Det mest anmärkningsvärda fallet hittills var en massiv adware-kampanj känd som Fireball, som infekterade cirka 250 miljoner datorer världen över. Adware paketerades med legitimt freeware på internet. Fireball installerade plug-ins som ändrade webbläsarkonfigurationer och ersatte användarens hemsidor och sökmotorer med falska. Fireball hade många farliga funktioner, som att spionera på användarens webbtrafik och möjligheten att installera annan skadlig programvara.

Vilka är riskerna med adware?

Vissa former av adware skadar inte din dator, men andra typer är mer sofistikerade och skadliga. Även om adware kan visa påträngande popup-fönster, har i andra fall ingen indikation på att något är fel med deras enhet. Detta betyder att adware kan spionera på dina onlineaktiviteter, få åtkomst till din personliga information eller använda dina data utan din vetskap. Ibland installeras adware av en trojansk häst tillsammans med andra typer av skadlig programvara, vilket allvarligt kan hindra din dators prestanda. Vissa adware stänger till och med av antivirusprogrammen eller hindrar dig från att installera antivirusprogram. När adware blir mer komplicerat blir det kapabelt att skada användare mer.

Hur kan Adware komma på min dator?

Adware kommer vanligtvis på en användares dator under en gratis nedladdning av programvara eller ett besök på en infekterad webbplats. Freeware verkar vanligtvis vara en legitim applikation. När användare väljer att installera programmet, godkänner de nedladdningen. Men när programvaran installeras installeras adware också. I andra fall installeras adware automatiskt när användaren besöker en infekterad webbplats. Den här typen av adware är känd som en Browser Hijacker, eftersom skadlig kod upptäcker sårbarheter i din webbläsare och utnyttjar det.

Vad gör jag om adware kommer på min dator?

Adware kan vara svårt att ta bort manuellt och ofta upptäcks av antivirusprogram. Eftersom vissa former av adware är legitima, kan antivirusprogram ofta inte avgöra om adware utgör ett hot eller inte. Om din dator är infekterad av adware är ditt bästa alternativ att använda ett verktyg för borttagning av adware.

Innan du börjar, se till att säkerhetskopiera alla dina filer med en extern hårddisk eller en molnlagringstjänst. Då måste du ladda ner ett verktyg för borttagning av adware och använda det för att köra en skanning på din dator. Verktyget kommer att upptäcka adware så att du kan ta bort det från din dator.

När du väljer ett verktyg för borttagning av adware måste du välja ett från ett ansedda antivirusföretag. Här är några av de bästa verktygen för borttagning av annonser från 2018:

 • Zemana Anti-Malware: Zemana Anti-Malware är ett molnbaserat antivirusprogram som innehåller ett verktyg för borttagning av adware. Verktyget är enkelt att använda och är extremt effektivt för att upptäcka adware som andra antivirusprogram kan missa. Det är också effektivt mot svårt att ta bort adware.
 • AdwCleaner: AdwCleaner är nu en del av Malwarebytes och är ett enkelt men kraftfullt verktyg för borttagning av adware. Den genomsöker snabbt din dator eller enhet efter adware, PUP: er, oönskade verktygsfält och webbläsarkapare och tar bort dem om det upptäcks.
 • Adware Removal Tool av TSA: Adware Removal Tool av TSA är ett annat molnbaserat verktyg som är mycket effektivt mot adware. Den genomsöker din dator efter adware och raderar den och kan också återställa många webbläsare som Chrome och FireFox.

Hur kan du förhindra adware?

Trots förekomsten av adware finns det några steg du kan vidta för att förhindra att det infekterar dina enheter. Här är några av de viktigaste sätten du kan skydda dina enheter från adware:

Håll din programvara uppdaterad

Ett av de viktigaste stegen du kan vidta för att försvara dig mot adware och annan skadlig programvara är att hålla ditt operativsystem och program uppdaterade. Detta beror på att de flesta operativsystem och programvara har sårbarheter som hackare kan utnyttja. När utvecklare upptäcker dessa sårbarheter släpper de uppdateringar för att fixa dem. Uppdatera dessutom ditt antivirusprogram och e-postprogramvara regelbundet och installera eventuella uppdateringar från din internetleverantör.

Var uppmärksam på vad du installerar

När du håller på att ladda ner ett program, stoppa ett ögonblick och se till att du vet exakt vad du laddar ner. Detta är särskilt viktigt för freeware, som ofta innehåller dolda adware. Om du inte är säker på vad ett program är, gör lite online-undersökning för att ta reda på mer om det. Om något program verkar misstänkt, undvik det.

Ställ in en brandvägg

En brandvägg är ett program som förhindrar att obehörig data kommer in i ditt operativsystem eller webbläsare. Om du installerar ett nytt program kommer brandväggen att meddela dig och ber din tillåtelse att aktivera den. Detta betyder att även om du av misstag installerade adware, vet du om det och sedan kan ta bort det från din dator.

Tänk innan du klickar

Många läser inte popup-fönster noggrant och klickar bara på “Ja” eller “OK” bara för att få dem från sin skärm. Tyvärr är adware-utvecklare medvetna om denna vana och ofta drar nytta av den. Se till att programmet är legitimt innan du klickar på “OK”. Dessutom klickar du aldrig på länkar eller laddar ner bilagor i e-postmeddelanden eller meddelanden om du inte vet exakt vad de är, även om de kommer från någon du litar på.

Slutgiltiga tankar

Adware är en extremt vanlig form av skadlig programvara och mängden skada den kan göra varierar mycket. Vissa typer av adware är bara en olägenhet, medan andra kan skada din enhet, spåra dina online-aktiviteter eller till och med stjäla din identitet. Under de senaste åren har det skett en ökning av skadliga adware som Fireball. På grund av denna störande trend blir det allt viktigare för dig att vidta åtgärder för att skydda dina enheter från adware.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map