Säker videokonferensprogramvara: hur du garanterar din integritet |

En stor del av den globala arbetskraften arbetar för närvarande på distans från hemmet. Det är därför vi tidigare skrev denna kompletta guide för att arbeta säkert hemifrån. För många av oss har hemmakontoret preliminärt inrättats och diskussioner med kollegor äger rum online med hjälp av programvara för videokonferenser. Du kan använda WhatsApp eller FaceTime privat för att hålla kontakten med vänner och familj, men andra program används vanligtvis för arbete. Det finns ganska många program tillgängliga som låter dig ringa videosamtal och samråda med kollegor och affärskontakter.


En undersökning som vi genomförde i slutet av mars 2020 visar att cirka 70% av de arbetande respondenterna använder videokonferensprogramvara för sitt arbete. Dessutom indikerar cirka 65% av de arbetande respondenterna att de för närvarande använder sådana applikationer oftare än tidigare, sedan koronakrisens utbrott.

Populär programvara för videokonferenser

Cirka 44% av de svarande arbetarna uppgav att integritet är en viktig aspekt när man använder videokonferensprogram. I den här artikeln listar vi därför ett antal bra program för onlinemöten och videokonferenser, men vi diskuterar också ofta använda applikationer som du faktiskt bör avstå från att använda om du uppskattar din integritet.

En översikt över verktyg för videokonferenser och samarbete

VPN-Privacy-Safe-Internet-CyberNär man arbetar med telearbete hålls de flesta diskussioner och möten online. Följaktligen måste säkra samarbetsverktyg användas. Många företag använder videokonferenser för att hålla möten. Detta är omtyckt eftersom människor kan se varandra när de pratar, precis som när de håller ett möte på kontoret. Det finns olika alternativ för att leda säkra videosamtal, var och en med sina egna fördelar och nackdelar. Det finns också program som endast tillåter chatt eller ljudkommunikation. Här är några populära alternativ. Alla program som nämns nedan tillhandahåller skärmdelningsfunktioner, med undantag för WhatsApp.

namn
Pris per månad
Integritet
Maximalt antal deltagare i videosamtal
Säkerhetsåtgärder
EyesonFree / $ 9- $ 299Medelmåttig4-100SSL / TLS + DTLS / SRTP
Google HangoutsFriDålig150NEJ ände mot ände-kryptering
Gå till möte$ 12- $ 16Bra150-250End-to-end-kryptering (SSL) och 128-bitars AES-kryptering
JamiFriBra4TLS 1.3 + RSA-nyckel
JitsiFriMedelmåttigIngen gräns, men långsammare med 10+ personerEnd-to-end-encryption är inte standard
Join.meFree / € 9- € 24Bra5-250256-bitars TLS-kryptering
Microsoft-teamFree / € 4,20Dålig5000Obligatorisk tvåstegs-autentisering
MiroFree / $ 8- $ 16Bra2-50SSL / TLS + AES 256-bitars kryptering
SignalFriBra2End-to-end-kryptering
SkypeFriDålig50TLS + AES 256-bitars kryptering
SlakFree / € 6,23- € 11,75Medelmåttig15 (med betalda prenumerationer)EKM + DLP
WebExFree / $ 9- $ 299Dålig1000End-to-end-kryptering
WhatsAppFriDålig4End-to-end-kryptering
variFree / $ 9,99Medelmåttig4 (12 till 50 med betalda versioner)DTLS-SRTP och kryptering från ände till ände
WickrFree / $ 4,99- $ 25,00Bra30 (50 med betalda versioner)End-to-end-kryptering
Tråd€ 4,00- € 8,00Bra10End-to-end-kryptering
ZoomFree / € 13,99Dålig100 (max 40 minuter)TLS + AES 256-bitars kryptering

Eyeson

eyeson-logoFördelen med Eyeson är att den förbrukar mycket lite data och du behöver inte ladda ner eller installera någonting. Därför kan du ställa in ett möte på några sekunder. Eyeson har en gratisversion och flera betalda planer (dvs $ 9, $ 99 eller $ 299 / månad, beroende på de valda alternativen). Den billigaste versionen tillåter endast fyra deltagare, medan de dyrare versionerna kan ha upp till 100 deltagare.

Eyeson använder SSL / TLS-kryptering och skyddar dess video- och ljudströmmar med DTLS / SRTP. Dessutom lagras all användardata i mycket säkrade europeiska datacentra, som följer BRP. Vi har några kritiska kommentarer angående sekretesspolicyn, särskilt möjligheten att dela en ganska stor mängd information med tredje parter.

Google Hangouts

hangouts_icon-138x138Google Hangouts är en plattform som fungerar både i din webbläsare, i en app eller via ett tillägg. Du kan använda Hangouts gratis för att chatta, för att ringa videosamtal eller ljudsamtal. Eftersom Google Hangouts är en del av Google är det förmodligen inte den mest privata plattformen. Men det ger dig möjlighet att ringa gratis samtal med upp till 150 personer åt gången. Genom att dela en länk kan du bjuda in människor att delta i din konversation.

Den stora nackdelen med Google Hangouts är att till skillnad från många andra plattformar använder inte kryptering från en till ände. Detta betyder att Google kan läsa alla dina konversationer som lagras på deras servrar. Med detta sagt är konversationer emellertid osynliga för andra tack vare kryptering som Google använder på sina servrar.

Gå till möte

GoToMeeting-logotypGoToMeeting är en tjänst utvecklad specifikt för företag. Det gör att du kan starta telefon- och videokonferenser, dela din skärm och skapa inspelningar samt transkriptioner. Det fungerar både på mobil och på skrivbordet och har en gratis provversion på fjorton dagar. Ingen betalningsinformation krävs för att använda denna gratisversion. GoToMeeting har ett “Professional” -abonnemang ($ 12 per arrangör per månad med upp till 150 deltagare) och en “Business” -version ($ 16 per arrangör per månad med upp till 250 deltagare). Deltagarna behöver inte ett GoToMeeting-konto så länge som arrangören har ett.

GoToMeeting använder end-to-end-kryptering med SSL och 128-bitars AES-kryptering. Med andra ord kommer främlingar inte att kunna läsa dina konversationer. Tjänsten anger också att okrypterad information aldrig lagras på deras system. LogMeIn, företaget bakom GoToMeeting, fungerar i enlighet med GDPR. År 2019 upptäckte Swascan, en europeisk cybersäkerhetsmyndighet, en svaghet i GoToMeets system och arbetade med företaget för att koppla in läckan.

GoToMeeting har ingen egen integritetspolicy, vilket gör det svårt att ta reda på exakt hur allt är ordnat. LogMeIns integritetspolicy anger att de kan dela personlig information med andra tjänsteleverantörer, affärspartners, dotterbolag inom deras företagsstruktur och för lagliga ändamål. Å andra sidan är naturligtvis GoToMeeting välkrypterat och fungerar med pålitliga byråer som Swascan.

Jami

Jami-logo-300x138Jami är en kommunikationsplattform som använder end-to-end-kryptering och TLS 1.3. Vidare är meddelanden skyddade med en RSA-nyckel. Denna plattform har uttryckligen användarnas integritet i åtanke. Jami utvecklades av det kanadensiska företaget Savoir-faire Linux och erbjuder konferenssamtal, fildelning och meddelanden. Plattformen är också decentraliserad, vilket innebär att den inte använder centraliserade servrar för att lagra personuppgifter. Detta hindrar massövervakning och riktad hacking av servrar.

Jami lagrar också dina privata nycklar och inloggningsuppgifter för krypteringen endast på enheten som du använder för Jami. Jami marknadsför sig själv som ett mer integritetsälskande alternativ till Skype. Dessutom är Jami gratis och öppen källkod. Jami har en kort integritetspolicy. Bortsett från viss anonymiserad webbstatistik vid navigeringen på Jami-webbplatsen lagrar företaget ingen användarinformation (återigen underlättas av bristen på centraliserade servrar). Detta gör det till ett utmärkt val för användare med integritet.

Jitsi

JitsiJitsi är lätt att använda och helt gratis. Du behöver inte ens ett konto. Programvaran är öppen källa, vilket betyder att vem som helst kan ta en titt bakom programmets scener. Det finns fortfarande några snags, särskilt när det gäller standardversionen av programvaran. Tyvärr har inte en-till-än-kryptering, vilket innebär att ägaren till servern du kommunicerar med bara kan titta på dina konversationer. I många fall är detta Jitsi själv. Jitsi indikerar också att företaget lagrar din IP-adress och placerar cookies när du besöker deras webbplats. Många använder Jitsi via den officiella webbplatsen, vilket definitivt är något att tänka på. Jitsi Meet lagrar tillfälligt information om konversationer och möten, men vidarebefordrar den inte till andra parter. Företaget samlar dock in information på sin webbplats och överför denna anonymiserade information till tredje parter, inklusive för marknadsföringsändamål. Dessutom är risken för förseningar större om du försöker ringa videosamtal med tio eller fler personer samtidigt.

Många plattformar rekommenderar Jitsi. Det beror på att det finns ett sätt att göra Jitsi säkrare. Först krypteras all trafik mellan dig och Jitsi som standard så att utomstående inte kan se dina meddelanden. Dessutom, om du ställer in din egen server som ett företag, kan Jitsi inte längre se dina konversationer. Det är bara serverns ägare som kan göra det. Dessutom finns det sätt att använda Jitsi med en-till-än-kryptering. Dessa säkerhetsalternativ ingår dock inte i standardversionen av Jitsi. Endast om du har mycket teknisk kunskap och studerar alternativen ordentligt kan du verkligen kommunicera säkert via Jitsi. Standardversionen av Jitsi är enkel och snabb att använda, men verkligen inte det säkraste alternativet för videosamtal.

Join.me

Gå med mig logotypDet praktiska med join.me är att du kan gå med i ett möte med en enkel kod. Beroende på vilket paket du väljer, kan join.me delta i ett onlinemöte med upp till 250 personer samtidigt. Denna applikation har sin säkerhet och integritet i ordning. Till exempel lagras ingen sessiondata, till exempel bilder, videor eller chattloggar, på servrarna såvida du inte väljer att spela in med inspelningsfunktionen.

En annan bra funktion är att du kan kräva att deltagarna “knackar” om de vill delta på ett möte. Detta säkerställer att endast personer som faktiskt är välkomna på det aktuella mötet får tillgång till chatten. Du kan hitta mer om den här funktionen här.

Microsoft-team

Microsoft-lag-icon-138x138Microsoft Team gör det enkelt att chatta, ringa och videosamtal. Du kan också samarbeta när du visar och redigerar filer. Programmet levereras med Microsoft Office 365 och har både en betald och en gratis version. Den gratis versionen låter dig skapa team med tusentals människor och erbjuder 2 GB lagring per användare. Med den betalda versionen (från 4,20 euro per månad för Office 365 Business Essentials) kan du också schemalägga och spela in möten. Dessutom ger den betalda versionen dig tillgång till fler administrativa funktioner.

Vidare använder Microsoft Teams tvåfaktorautentisering och krypterar data både när det skickas och när det laddas upp.

Samma invändningar gäller när det gäller integritet som för Skype: trots allt faller båda röstsamtalstjänsterna under samma modergrupp, Microsoft. I alla fall finns det de nödvändiga trådarna på webbplatser som Reddit där skyddet av sekretess ifrågasätts. Microsoft attackerades tidigare också om hur Windows 10 samlar in information om användare i stor skala. Driften för datainsamling är därför närvarande och det är alltid bra att tänka på, särskilt när det gäller det integritetsskydd som erbjuds med en applikation som Microsoft Teams.

Miro

Miro logotypMiro är ett program som är särskilt användbart för människor som arbetar i världen av visuell design. Denna applikation är avsedd för konsultationer angående produktutveckling, UX-forskning & design, innovation och tankekartläggning. Miro är estetiskt en mycket trevlig applikation att arbeta med, och programmet fungerar mycket smidigt för skärmdelning och presentationer.

Om vi ​​ser på Miro ur en integritetssynpunkt ser vi att appen bland annat är GDPR-kompatibel. I princip är åtkomst till dina data endast för felsökningsändamål och teknisk support på din begäran.

Signal

SignalSignal är en helt gratis kommunikationsplattform öppen källa och fungerar på Android, iOS, Windows, Mac och Linux. Med Signal kan du skicka chattmeddelanden, men också ringa video- och ljudsamtal (även om det senare bara kan göras på mobil). Du kan också dela dokument och bilder gratis. Appen fungerar via ditt mobilnummer, men medför inga extra samtalskostnader. Dina meddelanden är krypterade på Signal med end-to-end-kryptering, så att ingen kan se dem. Signal rekommenderas av många proffs som en bra nödlösning under Corona-krisen. Till exempel används den i stor utsträckning inom sjukvårdssektorn.

En praktisk funktion i Signal är att du kan få din meddelandeshistorik att försvinna efter en viss tid. Du kan justera detta per konversation. Privata meddelanden med kollegor kan alltså försvinna efter bara tio minuter, medan gruppmeddelanden avsedda för hela teamet förblir tillgängliga i 24 timmar eller mer. Tyvärr kan videosamtal bara göras mellan två personer. Så detta fungerar inte för videokonferenssamtal med grupper.

Skype

skype-logo-new-138x138Skype är ett av de mest populära programmen för videosamtal. Förutom videosamtal kan du använda skype för röstsamtal, för att utbyta filer och för snabbmeddelanden. Du kan använda den i din webbläsare, men du kan också ladda ner en separat app eller skrivbordsprogram. Skype är gratis och kan användas för gruppsamtal (endast video och ljud) på upp till 50 personer.

Fördelen med Skype är att det lätt kan integreras med din arbetsmail. Dessutom är all kommunikation med Skype krypterad. Skype använder TLS och AES 256-bitars kryptering, som är mycket starka säkerhetsprotokoll. Du har dock inte detta skydd om du använder Skype för att ringa telefonnummer.

Akta dig: Skype lagrar alla meddelanden och information om samtal. Därför, om en enhets säkerhet äventyras, kan denna information eventuellt också läcka ut. Dessutom verkade det, efter Edward Snowden-läckorna, att de amerikanska underrättelsetjänsterna kan lyssna på Skype-konversationer. Dessutom sa Kurt Sauer, före detta Skype Chief Security Officer, en gång ”Vi erbjuder ett säkert kommunikationsalternativ. Jag säger inte om vi kan lyssna eller inte. ”Även om detta uttalande gjordes för många år sedan, inspirerar det uppenbarligen inte förtroende ur en sekretesssynpunkt.

Slak

SlakSlack har en gratis och en betald version. Gratisversionen erbjuder bara möjligheten att skicka chattmeddelanden och dela dokument, men för konferenssamtal behöver du ett betalt prenumeration. Vi har tidigare skrivit om Slacks säkerhet. Tyvärr har Slack mött flera sårbarheter tidigare.

Under de senaste åren har Slack en aktiv politik för att bekämpa hack. Det är ett vanligt använt program för chattar och filutbyten, men för videosamtal väljer företag ofta alternativa program.

WebEx

Cisco WebexCisco WebEx är en omfattande videokonferenslösning för företag. Både gratis och olika betalda versioner erbjuds, vilket gör att du kan ringa ljud- och videosamtal. Du kan också dela filer. Anmärkningsvärt: Du kan gå med i samma ljud- eller videosamtal med upp till 1 000 användare. Alla dessa deltagare kan också skicka chattmeddelanden till varandra. Naturligtvis är gratisversionen av WebEx begränsad på vissa punkter; till exempel är det maximala antalet deltagare 50. Den goda nyheten är att företag också kan begära en kostnadsfri testversion från Cisco, där betalda funktioner finns tillgängliga. Cisco WebEx kan användas på Windows, Mac OS, Linux och Chrome OS.

Dessutom har WebEx många användbara skärmdelningsfunktioner. Detta gör det möjligt för mötesvärdarna att dela sitt skrivbord eller en specifik app eller fil. Detta kan till och med vara en videofil. Slutligen kan en whiteboard delas i chatten, där deltagarna kan ta anteckningar tillsammans. Dessa skärmdelningsalternativ är därför något som Cisco utmärker sig för, särskilt eftersom du kan använda dem samtidigt med videokatten, till skillnad från många andra program. Slutligen kan värden också spela in alla möten, ljud- och videoelement.

Mötesavsnittet för WebEx-programvaran använder end-to-end-kryptering. Programvaran kan konfigureras så att deltagarna kan gå med i konversationen endast om deras WebEx-program har konfigurerats för kryptering från slutet till slut. Något att vara medveten om är att det finns vissa begränsningar och vissa funktioner fungerar inte om krypteringen från slutet till slut är aktiverad. Här kan du se vilka begränsningar det finns. Hur som helst ser det ut som Cisco tar användarsäkerhet på allvar. Det som är bra att inse är att Cisco: s huvudkontor finns i USA (i San Jose). Som ett resultat är Cisco därför behörig i ett land med fem ögon. Dessutom har vi gått igenom sekretesspolicyn och vi tycker att det är särskilt stötande att du uttryckligen behöver avveckla för att inte dela dina uppgifter med tredje part.

WhatsApp

whatsappWhatsApp används ofta för privat kommunikation, men det används säkert också för att hålla kontakten med affärsrelationer. Men hur allvarligt är WhatsApp som ett alternativ för att ringa videosamtal eller diskutera företagsfrågor inom en grupp?

En stark nackdel med WhatsApp är att webbapplikationen inte tillåter videosamtal eller röstsamtal; via WhatsApp Web kan du bara skicka meddelanden och filer. Dessutom kan endast 4 personer delta i gruppsamtal. I många fall gör detta inte WhatsApp till ett lämpligt alternativ för större team.

WhatsApp har också nyligen tappat bollen när det gäller appens integritet och säkerhet, och dessutom är det en tjänst hos Facebook. Det kan finnas en-till-ende-kryptering, men om integritet är ett viktigt tema för dig, kanske WhatsApp inte är rätt applikation för företagskommunikation för dig.

vari

vari-logo-138x138Därmed är en ljud- och videokommunikationsplattform för proffs som har både en gratis och en betald version. Den gratis versionen låter dig träffa upp till fyra användare i ett mötesrum. Du kan dela din skärm och till och med enkelt titta på YouTube-videor under ditt möte. De olika betalda versionerna sträcker sig från $ 9,99 till $ 59,99 / månad och låter dig träffa 12 till 50 användare åt gången. Med den betalda versionen kan du också spela in möten.

Därmed fungerar både på din mobil och på skrivbordet. Det är också möjligt att stänga rum så att främlingar inte kan ansluta till ditt möte. Dessutom använder Whereby DTLS-SRTP och end-to-end-kryptering med deras gratisversion. Den betalade versionen använder också dedikerade servrar. Vi anser att integritetspolicyn indikerar att det finns viss onödig datainsamling och delning med tredje parter. Vi måste dra av några punkter från en integritetssynpunkt för denna observation.

Wickr

WickrWickr är känt för sin krypterade meddelanden-app, men den erbjuder också en rad funktioner som kan användas i en affärsinställning. Wickr erbjuder krypterad videokonferens och tillhandahåller källkoden för den här funktionen via Github (öppen källa). Med Wickr kan du delta i alltifrån-till-ende krypterat gruppvisa videosamtal och dela din skärm med andra. Du kan också skicka och ta emot filer via en säker anslutning.

Förutom gratisversionen erbjuder Wickr betalade paket av silver, guld och platina. Dessa paket ger ytterligare sekretessorienterade funktioner. I dessa paket ingår till exempel VPN-funktionalitet. Wickr är ett bra val för användarnas integritet på grund av att ingen information om användare lagras. Även med en officiell sökorder säger Wickr att inte överlämna information till användare helt enkelt för att användardata är krypterade lokalt på användarens enheter och inte lagras på Wickrs servrar. Så det finns ingen information tillgänglig som regeringar eller hackare kan använda.

Tråd

TrådWire är en applikation för video- och röstsamtal från Wire Swiss GmbH. Wire ger också användare alltifrån-till-ende krypterat videokonferensfunktioner. Programvaran är gratis och appen är öppen källa. Detta gör att tredje parts säkerhetsexperter kan kontrollera Wire för potentiella integritets- och säkerhetsproblem. Programvara med öppen källkod är ofta en positiv indikation på ett företags transparens. Dessutom genomgår open source-programvara extern kvalitetskontroll.

Med Wire kan du ringa videosamtal med upp till tio personer, och appen innehåller också flera samarbetsverktyg. Du kan ha gruppchattar med upp till 128 personer, säker fildelning, skärmdelning i möten och till och med möjligheten att automatiskt ta bort meddelanden efter en viss tidsperiod.

När det gäller användarnas integritet kan det sägas att Wire agerar i enlighet med olika dataskyddsbestämmelser och därför vidtar nödvändiga försiktighetsåtgärder för att skydda användarens personuppgifter. Wire är också transparent om hur programvaran fungerar och säkerhetsåtgärderna på plats.

Zoom

Zoom har nyligen blivit mycket populärt bland telearbetare. Den gratis versionen av denna programvara låter dig hålla möten med upp till 100 deltagare. Det finns dock en gräns på 40 minuter per möte. Zooms betalda versioner (från 13,99 € till 18,99 € / månad) har en längre tidsgräns, möjligheten att prata med fler deltagare på en gång och inkludera andra användbara extra.

Zoom riktar sig främst till arbetsgivare. Det måste dock hållas i åtanke att den har tillgång till och kan spara alla konversationer. Dessutom delar företaget data med Google för marknadsföringsändamål, det är därför inte särskilt integritetsmedveten. Zoom använder starka krypteringsprotokoll, nämligen TLS med AES 256-bitars kryptering, förutom telefonsamtal som använder telefonnätverket.

Nyligen har Zoom fått mycket negativ reklam, särskilt när det gäller integritet och dataskydd. De har släppt ett uttalande där de nämner att de arbetar för att öka plattformens säkerhet. Bland annat informerar de sina användare om hur de till exempel kan säkra sina samtal. Men eftersom detta är en pågående process föreslår vi att du för närvarande överväger andra alternativ om integritet är viktigt för dig.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map