Safe Online Banking | Riskerna med nätbanker och hur man kan vara säker

Moneybag med dollartecknet på datorn


Internetbank är något vi egentligen inte kan gå utan dessa dagar. Låt oss vara ärliga, onlinebank gör det lättare att överföra, ta emot och hantera dina pengar. Från att skicka eller betala en betalningsbegäran efter en utekväll med vänner, till att betala med din telefon i snabbköpet, till att skapa och hantera olika debet- och sparkonton: Internetbank är ofta mycket bekvämt.

Ändå innebär nätbank, precis som alla andra typer av banker, allvarliga ekonomiska risker. Det är viktigt att vara medveten om dessa risker så att du kan minimera risken de kan utgöra för dig. Till exempel kan vissa brottslingar försöka smitta din dator eller telefon med skadlig kod. Detta är skadlig programvara som cyberbrottslingar kan använda för att bryta in din enhet. På så sätt kan de försöka stjäla inloggningsinformationen för din onlinebank-app eller -konto. Cyberbrottslingar kan också försöka få dessa uppgifter genom att kontakta dig medan du låtsas vara en bankrepresentant. Detta kallas phishing.

Allt detta kan låta väldigt oroande, men oroa dig inte. I den här artikeln berättar vi allt du behöver veta om nätbanker, de möjliga riskerna som följer med det, tecken som kan visa att du är målet för en cyberbrottsattack och sätt att förhindra detta.

Är Internetbanking farligt?

De flesta banker runt om i världen tar onlinebanksbedrägeri och internetbrott mycket allvarligt. Ändå växer ekonomiskt motiverad cyberbrott fort i snabb takt. I själva verket, enligt den officiella årliga Cybercrime-rapporten från 2019, publicerad av Cybersecurity Ventures, kommer cybercrime årligen att kosta världen $ 6 biljoner år 2021, vilket är dubbelt så mycket som det kostade 2015. Denna ökning beror till stor del på vad rapporten betecknar som utvidgningen av “cyberattackytan”. Enkelt uttryckt: 2015 fanns det 2 miljarder internetanvändare. År 2030 förväntas detta ha vuxit till 7,5 miljarder. Detta är en ökning med 275% i potentiella mål för onlinebanksbedrägerier och andra cyberbrottslingar att attackera.

Siffrorna ovan kanske inte inspirerar till mycket förtroende. Lyckligtvis gör banker och organisationer mycket för att skydda sina kunder och allmänheten från online-bankbedrägeri. Numera finns det många kampanjer för att öka medvetenheten om cyberbrott och phishing. Dessutom ökar ny teknik. Dessa gör att du loggar in i din online bankmiljö mycket säkrare, till exempel genom att du kan logga in med ditt fingeravtryck.

Sammantaget görs det mycket för att göra online-banker så säkra som möjligt. Om du håller dig till tips och råd i den här artikeln och följer bankens råd, kommer du att minska risken för att bli ett offer för online-bankbedrägerier.

Vilka är möjliga risker med internetbank?

Ovan illustrerade vi att, trots de växande kostnaderna för cyberbrott, kan de rätta skyddsåtgärderna hjälpa dig att hålla dig säker från cyberbrott under nätbanker. Kanske den viktigaste aspekten av detta är att vara medveten om de faror du kan möta när du spenderar och hanterar dina pengar online. Nedan diskuterar vi två av de vanligaste farorna för onlinebankrelaterade människor runt om i världen: skadlig programvara och nätfiske.

malware

Computervirus LaptopVissa cyberbrottslingar använder skadlig programvara för att bryta in din smartphone, dator eller annan enhet. På så sätt kan de potentiellt stjäla dina bankuppgifter eller till och med överföra pengar från ditt konto. Till exempel kan cyberbrottslingar använda spionprogram för att spionera på din dator och läsa den personliga filen du skapade för att hålla reda på dina lösenord. (Detta är en av många anledningar till att aldrig ha ett sådant dokument på din dator!). Cybercriminals kan också använda en keylogger för att stjäla dina inloggningsuppgifter när du skriver dem. I värsta fall kan de till och med smitta din enhet med ett datavirus så att de kan ta över din dator helt och i ditt namn överföra dina pengar direkt till deras konto.

Även om det inte är direkt relaterat till nätbank har ransomware också visat sig vara ett allvarligt problem. Ransomware är en typ av skadlig programvara som i princip oförmögnar din dator genom att ta alla dina filer “gisslan” tills du uppfyller kraven från distributören av skadlig programvara. Vanligtvis innebär detta att betala en summa pengar till de inblandade cyberbrottslingarna.

Naturligtvis kan farorna beskrivna ovan få stora ekonomiska konsekvenser. Det är därför det är viktigt att vara vaksam. Se alltid efter möjlig skadlig programvara och aldrig klicka på en hyperlänk som du inte litar på. Detta är särskilt fallet när du laddar ner filer. Dölja skadliga program i nedladdningar är ett vanligt sätt för cyberbrottslingar att smitta ditt system med farlig skadlig programvara.

phishing

Phishing Fishhook med lösenordPhishing är ett allvarligt problem som potentiellt kan kosta dig mycket pengar. Enligt Microsofts säkerhetsteam har phishing nu blivit det överlägset vanligaste hotet från cyberbrottslingar. Företagets säkerhetsinformation om 2019 visar en 250% ökning av phishingattacker jämfört med föregående rapport (från 2018).

I en phishing-attack försöker en kriminell att få någon personliga information eller känslig information genom att låtsas vara en part som denna person litar på, till exempel en bank. Offret kommer att kontaktas av den här utmanaren och uppmanas att ge känslig information. Cybercriminals kan skicka ett e-postmeddelande som ser ut som om det har skickats av din bank och ber dig om din inloggningsinformation. De kan också ringa dig eller skicka ett textmeddelande. Oftast kommer de att inkludera en rimlig klingande anledning till varför de behöver viss information. Trots det, fall inte för detta trick!

Det är mycket osannolikt att din bank kommer att be dig om dina inloggningsuppgifter, pinkoder eller annan konfidentiell information. Ibland kan en representant eller kundsupport i din bank be dig om personlig information, till exempel ditt födelsedatum. Detta är dock endast för verifieringsändamål och händer endast när du kontaktar dem med en fråga eller begäran.

Din bank är förmodligen en stor organisation som har strikta regler för integritet och säkerhet. Detta är anledningen till att om du tappar lösenordet får du instruktioner om att skapa ett nytt eller ett dokument som innehåller ett nytt (tillfälligt) lösenord. Detta är mycket säkrare än att hålla din känsliga information i filen eller kontakta dig om känsliga detaljer.

Kort sagt, om någon påstår sig vara bankrepresentant och ber dig om känsliga detaljer, följ inte detta. Kontakta din bank via ett e-postmeddelande eller telefonnummer du litar på och fråga om förfrågan verkligen kom från dem. Troligtvis vet de ingenting om denna begäran: någon försökte “phish” dig.

Hur gör banker onlinebanker säkrare?

Bankerna arbetar i allmänhet mycket hårt för att göra online-bank så säkra som möjligt. När allt kommer omkring förlorar de massor av pengar till internetbrott (tänk ersättningar osv.). Det är därför många banker driver medvetenhetskampanjer för att informera kunder om cyberbrottsmetoder. Bankerna använder också en hel del (modern) teknik för att göra online-banker säkrare. Till exempel tillåter många online-bankappar kunder att logga in med sitt fingeravtryck snarare än med en traditionell pin-kod.

Många banker har skapat nätbankmiljöer som är så säkra som möjligt. Detta inkluderar att se till att anslutningen mellan deras webbplats och deras kunder är säker. Många webbläsare, till exempel Google Chrome, Mozilla Firefox och Internet Explorer, visar om din anslutning till en viss webbplats är säker. Du kan känna igen en sådan säker anslutning genom följande:

 • Webbadressen du besöker innehåller “https: //”. Du kan se detta i fältet där webbplatsens namn visas. “S” står för säkert. Om du bara ser “http: //” är anslutningen inte säker. I många webbläsare, till exempel Chrome, ser du inte “https //” direkt: du måste klicka på URL-adressen för att få den att visas.
 • HTTPS-ikoner som betyderMånga webbläsare visar en liten pad-låssymbol precis vänster om eller inuti adressfältet. Genom att klicka på detta kommer du att kunna se webbplatsens säkerhetscertifikat, som anger om webbplatsen har en säker anslutning. Om detta inte är fallet ser du ett litet utropstecken istället för det lilla hänglåset.

Om sidan du besöker inte har en säker anslutning, låt bli dela dina personliga detaljer med den sidan. Detta kommer att göra dina uppgifter sårbara för cyberbrottslingar. Är du osäker på säkerheten i din anslutning? Det är bättre att vara säker än ledsen. Fyll inte i några formulär på nämnda sida.

Safe Online Banking: Hur man gör det

Banker runt om i världen arbetar hårt för att göra online-banker så säkra som möjligt. Förutom dessa ansträngningar finns det dock några säkerhetsåtgärder som du kan vidta själv när du hanterar din ekonomi online. Dessa tips hjälper dig att minska risken för att bli offer för online-bankbedrägeri.

Genom att ta över din egen säkerhet på nätet kan du dessutom bevisa att din bank inte är försumlig på något sätt, form eller form. På det här sättet, om något dåligt skulle hända, är du mycket mer benägna att få en återbetalning.

Vill du skydda dig när du är onlinebank? Så här kan du göra:

 • Överför bara pengar till parter du litar på. En penningöverföring kan vanligtvis inte ångras utan uttryckligt tillstånd från den mottagande parten.
 • Använd inte någon av de inloggningsuppgifter du använder för nätbanker för andra onlineportaler eller tjänster.
 • Ge inte dina inloggningsuppgifter för onlinebank till någon. Håll dem för dig själv, precis som alla PIN-koder och annan känslig autentiseringsinformation.
 • Håll dig uppdaterad med och använd nya, säkra teknologier för att skydda ditt online bankkonto, till exempel möjlighet att logga in med ditt fingeravtryck eller använda tvåfaktorsautentisering.
 • Se till att enhetens operativsystem är uppdaterat. Detta gäller också för din onlinebanksapp om du använder en. Det bästa du kan göra är att konfigurera dina inställningar så att uppdateringar installeras automatiskt.
 • Klicka aldrig på en hyperlänk eller ladda ner en fil du inte litar på.
 • Ta bort misstänkta e-postmeddelanden eller meddelanden utan att klicka på några länkar eller ladda ner några filer de innehåller.
 • Se alltid till att webbplatsen du besöker har en säker HTTPS-anslutning innan du loggar in på din online bankmiljö.
 • Installera bra och pålitlig antivirusprogram på din enhet. De flesta populära antivirusprogram erbjuder också en bra inbyggd brandvägg, men om du inte gör det, kan du också försöka få en separat brandvägg. Se till att båda alltid är uppdaterade.
 • Om du stöter på ett potentiellt phishing-e-post eller meddelande som påstår sig ha skickats av din bank ska du omedelbart kontakta din bank för att meddela dem.
 • Om något inte känns helt rätt när du överför en betalning, slutför inte transaktionen.
 • Kontrollera ofta ditt bankkonto online så att du snabbt kommer att upptäcka några egendomar innan de börjar orsaka problem.

Om du följer dessa tips blir hantering, betalning och mottagning av pengar online mycket säkrare. Om du vill ha mer information om säker surfning och internetsäkerhet, se till att se avsnitten på vår webbplats

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me