Man in the Middle Attacks: Allt du behöver veta

Även om cybersäkerhet och dataöverträdelser är populära ämnen i dag, tar många människor inte de nödvändiga försiktighetsåtgärderna för att skydda sin online-verksamhet. Detta lämnar dem sårbara för cyberattacker, inklusive attacker mellan människor eller MITM. Men vad är exakt en MITM-attack, och hur kan du förhindra en? Läs vidare för att lära dig mer om dessa typer av cyberattacker och hur du kan skydda dig mot dem.


Vad är en man i mittenattacken?

En man-i-mitt-attacken är ett slags cyberattack där en hacker avbryter kommunikationen mellan två parter. Dessa typer av attacker kan rikta in sig på alla typer av onlinekommunikation, till exempel e-postutbyte, sociala medier eller till och med webbplatsbesök. Hackaren kan visa dina privata data, inklusive konversationer, inloggningsuppgifter eller finansiell information. De kan också skicka och ta emot data utan din vetskap. Vissa typer av interaktioner online som ofta är mål för MITM-attacker är finansiella webbplatser, anslutningar som involverar offentliga eller privata nycklar och webbplatser som kräver inloggning.

Det finns två faser till dessa attacker, avlyssning och dekryptering. I avlyssningsfasen omdirigerar hackare din onlineaktivitet genom sitt nätverk innan den når mottagarpartiet. Hackaren kan sedan se alla data som du och din mottagare utbyter utan din vetskap. Efter åtkomst till data fortsätter hackaren att avkoda den med hjälp av en process som kallas dekryptering.

Dessa attacker kan ha många olika former, men här är ett exempel på en vanlig. Föreställ dig att du vill se ditt kontrollkonto med ett onlinebanksystem. Du besöker webbplatsen och anger din inloggningsinformation. Men det du inte vet är att en hacker har satt in sig själv mellan dig och banksidan. Det betyder att hackaren kan se dina inloggningsuppgifter, se all din finansiella information och få åtkomst till ditt bankkonto.

Olika typer av människor i mittenattackerna

Det finns olika sätt som ett externt parti kan starta en MITM-attack. Här är några av de vanligaste sätten attackerna genomförs:

E-kapning

Phishing Fishhook med lösenordVid e-kapningsattacker riktar en hackare sig till e-postkonton för organisationer som banker och finansinstitut. De får tillgång till personliga konton för anställda och kunder och övervakar transaktionerna. När möjligheten uppstår använder de bankens e-postadress för att skicka sina egna instruktioner till kunderna. Genom att följa dessa instruktioner skickar kunderna oavsiktligt sina pengar till angriparna istället för deras bank.

Wi-Fi-avlyssning

En annan vanlig typ av MITM-attack är Wi-Fi-avlyssning. I dessa fall ställer angriparna upp en Wi-Fi-adress som har ett legitimt klingande namn. Sedan väntar de på att användare ska ansluta till Wi-Fi-nätverket. När användarna har anslutit sig till Wi-Fi kan hackarna komma åt sina enheter, övervaka deras aktivitet och fånga upp deras personliga data.

Session kapning

En attack för kapning av sessioner äger rum när du loggar in på en webbplats, ofta en banksida. En session är den tidsperiod du spenderar inloggad på webbplatsen. Dessa sessioner riktas ofta av hackare som vill få din information. Det finns olika sätt som en angripare kan komma åt din session, men en vanlig metod är genom att stjäla dina webbläsarkakor. Dessa cookies lagrar information som dina inloggningsuppgifter och online-aktivitet. Genom att stjäla dina cookies kan en hackare enkelt logga in på ditt konto.

IP-förfalskning

En IP-adress (Internet Protocol) är ett unikt nummer som identifierar en nätverksenhet. Detta nummer är länkat till all din online-aktivitet och fungerar som en slags elektronisk returadress. I attacker mellan mitten och mitt kan en hackare förfalska en IP-adress så att du tror att du interagerar med en bekant webbplats. I verkligheten interagerar du med hackaren och möjligen ger dem tillgång till din privata information.

DNS-förfalskning

Domännamnsserver (DNS) spoofing är när en användare tvingas komma åt en falsk webbplats som är utformad för att se ut som en riktig. Om du är målet för DNS-förfalskning tror du troligt att du besöker en legitim webbplats. Men du interagerar faktiskt med en hackare som försöker avleda trafik från själva webbplatsen och stjäla data som användarinloggningsinformation.

HTTPS bedrägeri

När du surfar på internet eller bedriver verksamhet online ser du ofta HTTPS i URL: n. Detta indikerar att webbplatsen är säker och att du kan använda den på ett säkert sätt. Dessa webbplatser har en speciell certifikatnyckel för att hålla dem säkra. Men det finns hackare som tillhandahåller en falsk certifikatnyckel som lurar din webbläsare att tro att du besöker en säker webbplats. Detta kallas HTTPS-förfalskning. Hackaren skickar dig till en osäker webbplats och kan övervaka din aktivitet och få åtkomst till dina personuppgifter.

Hur du skyddar dig mot MITM-attacker

Varje internetanvändare kan vara målet för en MITM-attack. Att skydda dig själv kan vara utmanande eftersom dina DNS-servrar till stor del ligger utanför din kontroll. Andra parter hanterar dessa servrar, till exempel webbplatserna du besöker, din Internetleverantör (ISP) eller ditt företags IT-avdelning. Om dessa servrar är hackade kanske du inte får reda på det i tid. Det finns dock fortfarande ett antal olika steg du kan vidta för att skydda dig själv. Här är några av de viktigaste:

Använd en HTTPS-anslutning

Även om de flesta webbplatser används för att överföra data via osäkra HTTP-anslutningar, har mycket förändrats under de senaste åren. Nu använder de flesta webbplatser HTTPS-anslutningar som ett försvar mot cyberattacks. De är lite mer komplicerade och kostar mer att installera, men företag har upptäckt att extra tid och kostnad är värt det. Se till att du kan se “HTTPS” i webbadresserna till webbplatserna du besöker, samt en grön låsikon. Om du inte ser HTTPS, lägg till den manuellt. Försök sedan ladda om webbplatsen. Om låset är synligt betyder det att din anslutning nu är säker.

Om du har en egen webbplats och fortfarande använder HTTP, använd ett SSL / TLS-certifikat för att uppgradera till HTTPS-protokollet. Detta skapar en säker anslutning mellan din server och dina kunders datorer. När du har konfigurerat din HTTPS-anslutning, se till att dina servrar är korrekt konfigurerade för extra skydd.

Använd HSTS för extra säkerhet

Medan SSL / TLS-certifikat är ett viktigt steg för att skydda dig själv, kan hackare fortfarande hitta sätt att komma runt dem. Även om du skriver in en HTTPS-begäran kan angripare ändå ändra begäran till HTTP. Detta förhindrar att kryptering sker och lämnar dig sårbar. För extra säkerhet, överväg att använda webbserverdirektivet HTTP Strict Transport Security eller HSTS. Detta direktiv tvingar dina webbläsare att ansluta till HTTPS-webbplatsen och blockerar innehåll med HTTP-protokoll. Det förhindrar också angripare att hämta information från dina webbläsarkakor.

Håll dina system och program uppdaterade

Hackare funderar hela tiden på nya sätt att försöka MITM-attacker och mjukvaruutvecklare uppdaterar ofta program för att bekämpa detta. Se till att du är flitig med att hålla dina system och program uppdaterade. Detta inkluderar din webbläsare, dina enheter och alla appar på dina datorer och smartphones. Se till att välja ett bra antivirusprogram och hålla det uppdaterat också för att skydda dig mot skadlig programvara som hackare kan använda.

Var försiktig med Wi-Fi-nätverk

Detta gäller både ditt hemnätverk och allmänna Wi-Fi-nätverk. Se till att ditt Wi-Fi hem är säkrat och lösenordsskyddat. Dina användarnamn och lösenord bör vara starka, unika och svåra att gissa.

När det gäller offentliga Wi-Fi-nätverk, fortsätt med försiktighet. Det är bäst att undvika anslutning till öppna nätverk, speciellt sådana utan lösenordsskydd. Om du behöver använda ett av dessa nätverk ska du undvika att logga in och aldrig använda dem för att komma åt finansiella konton.

Använd ett VPN

VPN-anslutningNär du öppnar ett offentligt Wi-Fi-nätverk bör du använda ett VPN för att hålla dig själv och dina data säkra. Att installera ett VPN är ett extremt effektivt sätt att hålla dina data säkra. VPN skapar en krypterad anslutning från ett allmänt internet- eller Wi-Fi-nätverk. Detta säkrar de data du skickar och tar emot när du är ansluten till Wi-Fi-nätverket. Om nätverket äventyras kan en hackare inte se vad du gör online om du använder ett VPN. Detta innebär också att de inte kommer att ha tillgång till dina inloggningsuppgifter, ekonomiska data och personlig information.

Slutgiltiga tankar

Praktiskt taget vem som helst med en online-närvaro kan vara målet för ett MITM-cyberattack. Dessa attacker är i huvudsak en digital form av avlyssning där hackare kan stjäla din personliga eller ekonomiska information, eller till och med lura dig att överföra pengar till dem.

Det finns några grundläggande åtgärder som internetanvändare bör vidta för att skydda sig mot dessa attacker. Dessa inkluderar att använda en VPN för allmän Wi-Fi och internetanslutningar, alltid använda HTTPS-protokollet och hålla programvaran uppdaterad på alla dina enheter. Även om det kanske inte är möjligt att stoppa alla hackare, kan du genom att använda försiktighetsåtgärder som dessa försvara dig mot MITM-attacker.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me