DDoS Attacks: Överbelastning av webbplatser med förfrågningar

Du kanske har hört talas om DDoS-attacker i nyheterna. Webbplatserna för stora företag och organisationer är tillfälligt otillgängliga på grund av dessa attacker. Men hur är det möjligt? Och varför händer detta? Här kan du ta reda på allt du alltid velat veta om DDoS-attacker.


Vad är en DDoS-attack?

DDoS står för ”distribuerad avslag på tjänst” och blir mer och mer vanligt. Med en DDoS-attack kan alla webbplatser tillfälligt tas bort av hackare. Ibland betyder det att en webbplats blir extremt långsam, men det händer också att en webbplats inte alls är tillgänglig för användare.

För att organisera en DDoS-attack behöver du ett botnet. Detta är ett stort nätverk av infekterade enheter som kan kontrolleras av den så kallade botherden, personen som har kontroll över bots. Ägarna till dessa enheter vet ofta inte att de ingår i ett botnet.

Botmaster utför DDoS-attack

I allmänhet händer en DDoS-attack enligt följande:

 1. Hackaren skapar eller köper ett botnet
 2. Botnet instrueras att besöka en webbplats; tusen enheter samtidigt begär åtkomst till en webbplats
 3. Webbplatsens servrar kan inte hantera mängden förfrågningar
 4. Webbplatsen är (tillfälligt) otillgänglig för verkliga användare

Botherdar skapar ibland botnät att sälja vidare till parter som vill använda dem för DDoS-attacker. Du kan hitta dessa botnetsäljare på den mörka webben, platsen på internet där allmänheten inte går.

Hostingföretag försöker göra är mycket svårt för DDoS-attacker att lyckas men de kan inte förhindra dem helt.

Anledningar till DDoS-attacker

DDoS-attacker startas av en mängd olika skäl, och ibland är det svårt att ta reda på varför ett visst företag eller organisation har riktats eftersom angriparna kan förbli anonyma. Nedan är några av orsakerna till att DDoS-attacker startas.

Utpressning

Ett mål med en DDoS-attack kan vara utpressning. De attackerar en stor institution som en bank. Efter attacken hotar de dem med en ännu större attack om de inte betalar lösen i bitcoin. Motivationen här är pengar.

Hämnd

Det finns också fall av DDoS-attacker som är kända för att ha varit hämnd (xx där en önskan om hämnd var huvudmotivationen). Angriparen kan vara arg på ett företag av någon anledning och attackera dem med ett botnet.

Maktspel

En annan anledning till DDoS-attacker är en show av kraft. Hackare vill visa vad de kan och de illustrerar detta genom att ta bort webbplatser och tjänster från stora företag. Dessutom kan detta användas som ett uttalande för att visa att de som har makten i den verkliga världen inte har förmågan att kontrollera internet.

Roligt

Det kan verka konstigt men vissa DDoS-attacker utförs också för skojs skull. Vissa hackare testar helt enkelt kraften de kan utöva över samhället. En ny attack på flera stora banker i Nederländerna utfördes av en 18 år gammal pojke som senare noterade att han gjorde det bara för det. Detta är chockerande eftersom det visar hur lätt det är att attackera stora institutioner online.

DDoS-attacker på individer

SpelkontrollerDDoS-attacker kan också startas på en enda IP-adress. Det enda en angripare behöver är din IP-adress. Denna typ av DDoS-attack är vanligast i konkurrerande onlinespel. Hackare kommer att inleda en attack mot sin motståndare för att få dem diskvalificerade för sin dåliga anslutning. Detta kan verka extremt men har hänt ganska ofta.

I de flesta spel spelar du genom officiella severs och din IP döljs automatiskt. Men med vissa datorspel som stöder tredjepartsservrar är detta inte fallet. Dessa tredjepartsservrar erbjuder inte samma identitetsskydd som de officiella spelservrarna gör.

Genom att skicka en hel del förfrågan till din IP-adress kommer du att ha svårt att komma åt spelservern, vilket gör att du diskvalificeras eller helt enkelt inte kan komma åt spelet.

För att förhindra en DDoS-attack på din person, till exempel i ett onlinespel kan du använda en VPN för att dölja din IP-adress. Du kan läsa mer om det nedan.

Skydd mot DDoS-attacker

Skydd för webbplatser

De flesta värdtjänster erbjuder ett grundläggande skydd mot DDoS-attacker. Det är dock omöjligt att skydda en webbplats helt mot DDoS-attacker. Eftersom attackerna utförs av ett stort botnet som finns från olika IP-adresser kan de inte helt enkelt blockera IP-adressen eftersom det finns för många av dem. Dessutom kan de inte vara säkra på vad som är riktiga IP-adresser och vad är bot-IP-adresser.

Enheterna som ingår i ett botnet kan verka som vanliga förfrågningar till en webbplats, så de kommer inte att blockera dem. Summan av alla dessa förfrågningar är dock för mycket för servrarna att hantera. Dessutom blir botnät större, vilket gör det omöjligt för webbplatser att skydda sig mot dem.

Om du äger en webbplats kan du kontakta din webbhotell för att se vilka åtgärder de vidtar mot DDoS-attacker. Inte alla värdleverantörer erbjuder samma skydd mot dessa typer av attacker. Men som nämnts tidigare, om de verkligen vill ta bort din webbplats kan de och det finns ingenting du kan göra åt det.

Skydd för personliga enheter

Du kan skydda dig mot personliga DDoS-attacker. Detta kan uppnås genom att dölja din riktiga IP-adress. Ett VPN eller Virtual Private Network krypterar all din internettrafik och döljer din IP-adress. Med en VPN ansluter du till internet via VPN-servrarna och tar på dig IP-adressen för dessa servrar. För att starta en DDoS-attack på dig måste de känna din riktiga IP-adress. Således kommer ingen VPN att kunna attackera din personliga enhet med en VPN.

Skydda dig själv med ett VPN

VPN-anslutning-InternetSom nämnts tidigare kan en VPN hjälpa till att dölja din IP-adress. Detta betyder att du kan vara helt anonym online. En VPN gör dock mycket mer. Det krypterar också all din trafik, vilket innebär att ingen kan se vad du gör online och din integritet är skyddad. Dessutom hjälper en VPN dig att kringgå alla geografiska begränsningar, vilket ger dig full online-frihet. Du kan kringgå alla former av online-censur.

Slutgiltiga tankar

DDoS-attacker startas med hjälp av ett botnet. Detta nätverk av sovceller kan uppmanas att besöka en viss webbplats samtidigt. Detta kan leda till att en webbplats bromsar allvarligt eller till och med stängs helt av. Hackare utför dessa attacker av hämnd, för pengar, eller till och med för skojs skull. På grund av omfattningen av dessa attacker är det praktiskt taget omöjligt för webbplatser att skydda sig mot dem. Vissa DDoS-attacker startas dock på enskilda IP-adresser i spel. Du kan skydda dig mot denna typ av attack med ett VPN.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map