Botnät: Moderna arméer. Hur du skyddar dig själv!

En ständigt växande del av våra liv sker online. Av denna anledning är det ingen överraskning att kriminella aktiviteter har anpassats och nu sker online. Botnät är det perfekta fordonet för brottslighet online, men vad är ett botnet och hur kan du skydda dig mot det?


I den här artikeln kan du ta reda på vad botnät är, vad de används för och hur detta påverkar de som är smittade. Slutligen kommer du att ta reda på hur du kan skydda dina enheter mot att bli en del av ett botnet.

Vad är ett Botnet och hur fungerar det?

Botnet är en kombination av orden “robot” och “nätverk”. Det finns ett botnet av en mängd olika enheter som ofta inte vet att de ingår i detta nätverk. Dessa enheter har infekterats med en bot, vilket innebär att en hacker kan ta kontroll över enheterna.

En bot herder eller bot master är den person som kontrollerar bots. Den här personen kan göra det via en kommando-och-kontrollserver. Detta kan ställas in på olika sätt men kommer så småningom till samma sak. En person kan kontrollera en stor mängd enheter på avstånd. Bot herder kan skicka samma kommando till alla bots i nätverket samtidigt. Till exempel att uppmana dem att besöka en webbplats samtidigt, en så kallad DDoS-attack.

hacker som kontrollerar infekterade system botnet

Det finns några små skillnader i metod, men de flesta botnät fungerar enligt följande:

  1. Enheter smittas med bots, till exempel genom att besöka en skuggig webbplats eller klicka på en skadad länk.
  2. Botsna tvingar de infekterade enheterna att ansluta till en kommando-och-kontrollserver.
  3. Bot herder kan nu använda dessa enheter som han vill. Botmästaren kan också hyra ut eller sälja botnet när han har skapat det.

Alla enheter som är anslutna till internet kan smittas med en bot, så inte bara din dator. På detta sätt kan hackare skapa ett nätverk av tusentals eller till och med miljoner enheter. Botbesättare kan använda sitt botnätverk för olika ändamål.

Användningar av botnät

Som du kan tänka dig kan ett botnet ha många användningsområden. Vi listade de vanligaste nedan.

1. DDoS Attacks

Den vanligaste användningen av ett botnet är för att utföra DDoS-attacker. Brevet i DDoS hänvisar till distribuerad avslag på tjänst. Detta innebär att för många enheter försöker komma åt en webbplats samtidigt. Webbplatsens server kan inte hantera en oändlig mängd besökare.

Ibland händer detta av misstag när många människor har en anledning att besöka samma webbplats i samma ögonblick, till exempel för att se om de har vunnit något i lotteriet. Men med ett botnät kan du skapa en överbelastning genom att rikta alla bots i nätverket att besöka en viss webbplats samtidigt.

En sådan DDoS-attack kan göra att en webbplats inte kan nås för riktiga användare. Attackerna är ofta en styrkauppvisning och används för att visa de stora företagens svagheter.

2. Skräppost

skräppostUtan att ägarna till enheterna vet kan de användas för att sprida skräppost. Botmästaren kan skicka e-post eller posta på Facebook, allt under ditt namn. Dina vänner och familj kan öppna dessa e-postmeddelanden eller klicka på länkar eftersom de litar på dig. Utan att veta det kan du smitta alla omkring dig med bots eller andra virus och spionprogram. Med en bot har botherden ofta tillgång till alla dina kontakter, vilket gör det enkelt för botherderna att göra sitt nätverk större.

3. Sälj referenser

När en hacker har placerat en bot på din enhet har de tillgång till all information på den. Det betyder att de förmodligen känner till dig lösenord och inloggningsinformation. På så sätt kan de stålsätta din identitet och göra saker i ditt namn. Dessutom kan de sälja denna information till andra. Din personliga information kan till exempel användas i människohandel. Identitetsstöld är en verklig fara i denna moderna tid. Dina referenser kan också säljas på den mörka webben.

4. Bitcoin Mining

Detta är en relativt ny användning av botnät. För att bryta bitcoin behöver du mycket processorkraft. Botherden kan använda processorkraften för de botinfekterade enheterna för att bryta bitcoins. Detta händer utan att enheterna vet det. Det enda du kanske märker är att din PC eller Mac är hårt arbetad och att ditt ventilationssystem kanske arbetar över timmar. Det är dock tveksamt om denna gruvmetod faktiskt är värdefull, eftersom du behöver många bots för att generera en liten summa pengar.

5. Infektion / spridning av skadlig programvara

När en bot herder har tillgång till din enhet kan de också smitta den med skadlig programvara. Det finns många typer av skadlig programvara. Till exempel blir ransomware mer och mer känt. I dessa fall håller hackaren din enhet som gisslan och skickar ett lösenmeddelande. De kan be dig betala dem och i gengäld får du åtkomst till din enhet igen. Men du vet aldrig om du faktiskt kommer att återfå kontrollen över din älskade enhet; om du har lycka till kan hackaren bara be om mer pengar.

Är jag del av ett botnet?

Det är väldigt svårt att ta reda på om du är en del av ett botnet eller inte. Ett tecken som antyder att det kan finnas något fiskigt på gång är när du upplever långsamma och instabila anslutningar. Detta kan dock bero på andra problem med din enhet.

En bestämd borttagning är när du ser att du har lagt ut något på sociala medier som du inte publicerat själv. Detta är ett tecken på att någon annan har åtkomst till din enhet, eller åtminstone ditt konto. I ett sådant fall är det bra att meddela dina kontakter att de inte borde öppna konstiga länkar från dig.

Det är dock bäst att förhindra att bli en del av ett botnet!

Skydd mot botnät

För att skydda dina enheter från att bli infekterade med en bot finns det flera saker du kan göra. Först och främst är det mycket viktigt att hålla all programvara på dina enheter uppdaterad. Installera alltid den senaste versionen av programvaran och se till att slå på automatiska uppdateringar. Dessa uppdateringar kan tyckas irriterande ibland, men att bli en del av ett botnet är definitivt mer irriterande.

Var dessutom vaken när du är online. Klicka inte på länkar som du inte litar på och se till att du bara laddar ner filer från pålitliga källor. Falska e-postmeddelanden och länkar används ofta för att infektera intetanande användare med bots.

Det är mycket viktigt att alltid skydda dina enheter med ett antivirusprogram och ett antispionprogram. Detta är viktigt för att vara väl skyddad online. Den här typen av programvara varnar dig när något ser skyggt ut och kommer att hindra hackare från att få åtkomst till din enhet.

Slutligen kan du överväga att använda ett VPN för bästa skydd online. Ett virtuellt privat nätverk krypterar alla dina data så att ingen hackare kan knäcka den. Dessutom anonymiserar du allt du gör online. Med en VPN kommer det att vara praktiskt taget omöjligt för hackare att få tillgång till dina konton.

Hur fungerar en VPN-illustration

Dessutom kan du surfa på internet utan någon begränsning. En supersäker VPN-leverantör som du kanske vill titta på är NordVPN. De är en del av våra topp 5 av de bästa VPN-leverantörerna.

Slutgiltiga tankar

Botnet är den moderna armén. Utan att veta det kan dina enheter vara en del av storskaliga cyberattacker. Av detta skäl är det viktigt att hålla ditt skydd uppdaterat. Se till att du alltid har bra anti-malware programvara installerad på dina enheter. För att helt skydda alla dina online-aktiviteter kan du också använda ett VPN.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me