Arbeta säkert hemifrån under koronaviruskrisen | VPNoverview.com

Tack vare dagens teknik är arbetet fjärrkontroll eller hemifrån för många inte längre ett problem. När allt kommer omkring, i många yrken för närvarande är allt som behövs en bärbar dator och en internetanslutning. Människor har olika skäl för att arbeta hemifrån. För närvarande är coronavirus överlägset huvudorsaken. Det är dock mycket troligt att arbetet hemifrån, antingen av nödvändighet eller bara för att det är möjligt, antagligen kommer att öka de kommande åren..


Det som emellertid ofta förbises är att arbeta hemifrån kan komma med ett antal cybersäkerhetsrisker. Ett hemnätverk och datorer är som standard inte lika säkrade som i företagsmiljöer. De flesta (stora) företag har ett extra säkert nätverk och väl säkrade datorsystem. Många företag har också en IT-avdelning som kontinuerligt övervakar företagets system och håller allt säkert.

Eftersom du nu kommer att arbeta hemifrån måste du se till att du kan göra det på ett säkert sätt, samtidigt som du säkerställer att inga dataläckage uppstår där hackare får tillgång till företags- eller kunddata, till exempel.

I den här artikeln kommer vi att ge steg-för-steg-instruktioner om hur du arbetar säkert hemifrån. Nu, under coronavirus-krisen, men också i framtiden.

Arbeta säkert hemifrån 9 tips Infographic engelska

1. Använd säkra samarbetsverktyg

VPN-Privacy-Safe-Internet-CyberNär man arbetar med telearbete hålls de flesta diskussioner och möten online. Följaktligen måste säkra samarbetsverktyg användas. Många företag använder videokonferenser för att hålla möten. Detta är omtyckt eftersom människor kan se varandra när de pratar, precis som när de håller ett möte på kontoret. Det finns olika alternativ för att leda säkra videosamtal, var och en med sina egna fördelar och nackdelar. Det finns också program som endast tillåter chatt eller ljudkommunikation. Här är några populära alternativ. Alla program som nämns nedan tillhandahåller skärmdelningsfunktioner, med undantag för WhatsApp.

namn
Pris per månad
Integritet
Maximalt antal deltagare i videosamtal
Säkerhetsåtgärder
WickrFree / $ 4,99- $ 25,00Bra30 (50 med betalda versioner)End-to-end-kryptering
Tråd€ 4,00- € 8,00Bra10End-to-end-kryptering
JamiFriBra4TLS 1.3 + RSA-nyckel
SkypeFriDålig50TLS + AES 256-bitars kryptering
Google HangoutsFriDålig150NEJ ände mot ände-kryptering
Microsoft-teamFree / € 4,20Dålig5000Obligatorisk tvåstegs-autentisering
variFree / $ 9,99Medelmåttig4 (12 till 50 med betalda versioner)DTLS-SRTP och kryptering från ände till ände
ZoomFree / € 13,99Dålig100 (max 40 minuter)TLS + AES 256-bitars kryptering
EyesonFree / $ 9- $ 299Medelmåttig4-100SSL / TLS + DTLS / SRTP
WhatsAppFriDålig4End-to-end-kryptering
WebExFree / $ 9- $ 299Dålig1000End-to-end-kryptering
SlakFree / € 6,23- € 11,75Medelmåttig15 (med betalda prenumerationer)EKM + DLP
MiroFree / $ 8- $ 16Bra2-50SSL / TLS + AES 256-bitars kryptering
Join.meFree / € 9- € 24Bra5-250256-bitars TLS-kryptering

Det är viktigt att väga dina alternativ innan du väljer ett av dessa program. Var uppmärksam på möjligheterna som programvaran ger, och tänk också på svagheterna, särskilt när det gäller säkerhet och integritet. En fullständig förklaring av hur vi rankade de olika tjänsterna i tabellen ovan, finns i vår artikel om de bästa och säkraste videokonferensprogrammen.

2. Säkra din anslutning till ett VPN

VPN-anslutning-internetDe flesta vet redan att de måste säkra en offentlig nätverksanslutning med ett VPN. Detsamma gäller för internetanslutningar hemma. Liksom offentliga nätverk är heminternetanslutningar inte krypterade som standard. Därför kan hackare fånga upp data eller injicera skadlig programvara i ditt system. Det finns också en hög risk att internetanslutningar hemma tappas och därmed företagsdata eller personuppgifter blir stulna. Vid ankomsten av GDPR kan detta dessutom leda till höga böter och negativ reklam. Många företag har redan varit tvungna att hantera sådana konsekvenser nyligen.

Lyckligtvis erkänner de flesta vikten av ett väl säkrat nätverk. Många (stora) företag använder idag specialiserade VPN-lösningar, som Ciscos, för att säkra företagets nätverk så att personer som arbetar på distans eller hemifrån fortfarande kan logga in säkert. En affärs-VPN är dock inte ett prisvärt eller lönsamt alternativ för alla företag. Speciellt för små företag vars anställda arbetar (tillfälligt) hemifrån kan en privat VPN vara en bra alternativ lösning.

Precis som VPN: er som används av stora företag, erbjuder privata VPN: er en säker VPN-tunnel och datatrafikkryptering så att all datatrafik är säkrad. För småföretagare som vill arbeta hemifrån på ett säkert sätt kan följande två VPN-leverantörer vara av intresse:

ExpressVPN: det bästa allround VPN enligt vårt test

ExpressVPN har varit ett pålitligt namn på VPN-marknaden i flera år. Det finns ett antal punkter att tänka på när du väljer VPN: er. Dessa inkluderar säkerheten för de använda krypteringsprotokollen, såväl som hastigheten och användarvänligheten. Vi rekommenderar ExpressVPN för telearbetare som vill ha ett VPN med vilket de kan arbeta säkert, snabbt och effektivt. Enligt vårt hastighetstest är detta den snabbaste VPN som finns på marknaden. Dessutom erbjuder denna VPN utmärkta och mycket säkra krypteringsprotokoll, inklusive OpenVPN UDP (inställt som standard) och OpenVPN TCP.

Något som gör ExpressVPN unik när det gäller att säkerställa integritet är dess TrustedServer-teknik. Tack vare denna teknik använder ExpressVPN endast flyktigt Random Access Memory (RAM) för sina servrar och inte för deras hårddiskar, liksom de flesta andra VPN-leverantörer. RAM behöver kraft för att lagra data. Genom att använda denna teknik raderas all data som lagras på dem varje gång ExpressVPN-servrar slås på eller av. Därför tillåter tekniken ExpressVPN att erbjuda extra starkt skydd för företagsdata mot serverhacker.

Dess effektivitet och säkerhet gör ExpressVPN lämplig för alla typer av yrken. Oavsett om du är en filmare som regelbundet laddar ner mycket stora videofiler från molnet, eller en revisor som behöver skydda kundernas finansiella data, med ExpressVPN kan du vara säker på att din anslutning till internet är säker. Kolla in vårt ExpressVPN-test.

Surfshark: den bästa budget-VPN för telearbetare

Surfshark, som ExpressVPN, är en snabb och säker VPN. Denna VPN erbjuder dock två stora fördelar, nämligen pris och antal anslutningar. Surfshark är en av de billigaste VPN-leverantörerna. Dessutom kan ett litet team arbeta hemifrån med ett gruppabonnemang. Antalet anslutningar är obegränsat, så länge programvarans användning förblir inom Surfsharks policy för rättvis användning.

Den största skillnaden mellan Surfshark och ExpressVPN är hastighet och tillgängliga alternativ. ExpressVPN är något snabbare och har några speciella alternativ som Surfshark inte har. Dessa alternativ inkluderar TrustedServer Technology vi tidigare nämnde samt tillhandahållande av obuskerade servrar (servrar som kan kringgå vissa internetbegränsningar) för användning i Kina. Men för de flesta mindre företag erbjuder Surfshark allt de behöver och är ofta det bättre alternativet för företag som vill hålla ett öga på deras budget.

Använd 4G som ett alternativ till internetanslutningar hemma

En del människor litar på sina mobilnätverk när de arbetar hemifrån genom att skapa hotspots för att ansluta sina bärbara datorer. Att arbeta med en 4G-anslutning är verkligen ett bra alternativ för många, särskilt med tanke på hastigheten på mobilt internet idag. Naturligtvis måste du se till att du har tillräckligt med data i ditt paket (helst obegränsat). Många leverantörer tillåter dig att justera din datapaket varje månad. Om du räknar med att använda mer data än normalt och du inte förväntar dig att kunna använda en fast anslutning inom överskådlig framtid kan det vara klokt att öka din datapakke för nästa månad eller så.

3. Uppdatera ditt operativsystem och programvara

dator uppdateringAtt uppdatera ditt system kan verka som en onödig och komplicerad process. Men faktiskt är det motsatta sant. I praktiken är det ett enkelt men mycket viktigt förfarande som stoppar virus och hackare. Eventuella buggar eller sårbarheter som finns i systemprogramvara fixas vanligtvis av tillverkare via uppdateringar, så att hackare och cyberbrottslingar inte kan dra nytta av dem. Se till att du tar dig tid att uppdatera ditt system.

Hur ser du till att ditt operativsystem är helt uppdaterat? Lyckligtvis är detta relativt enkelt att kontrollera. Nedan förklarar vi hur detta görs för de mest använda operativsystemen, nämligen Windows, Mac, Android och iOS.

Så här uppdaterar du Microsoft Windows:

 1. Klicka på Windows-logotyp längst ner till vänster på skärmen.
 2. Gå till din inställningar genom att klicka på växelikonen.
 3. Klick “Uppdatering & säkerhet”. Här kan du kontrollera uppdateringsstatusen för ditt system.
 4. Klicka vid behov på “Ladda ner”För att omedelbart ladda ner de senaste uppdateringarna.

Så här uppdaterar du Mac OSx:

 1. Klicka på “på Apple-menynSysteminställningar”.
 2. Klicka på “Programuppdatering”. Om uppdateringar är tillgängliga, kommer dessa att visas här.
 3. Klicka på “Uppdatera nu”För att installera de senaste uppdateringarna.

Så här uppdaterar du Android-enheter:

 1. Gå till inställningar app på din Android-enhet.
 2. Tryck på “Systemet“, Sedan”Avancerad” och slutligen “Systemuppdatering”.
 3. Din uppdateringsstatus visas nu på skärmen. Följ stegen för att uppdatera ditt system.

Så här uppdaterar du iOS-enheter:

 1. Gå till inställningar på din iPhone eller iPad.
 2. Tryck på “Allmän” och då “Programuppdatering”.
 3. Om en uppdatering är tillgänglig kan du installera den omedelbart.

Förutom ditt operativsystem måste din programvara också vara uppdaterad. De flesta programvaror på Windows och OSx informerar dig automatiskt eller installerar uppdateringar så snart de är tillgängliga. I inställningar kan du också aktivt söka efter eventuella uppdateringar.

För att uppdatera appar på din Android-enhet, gå till Play Store och titta i menyn under “Mina appar och spel”.

För att uppdatera appar på iOS-enheter öppnar du App Store och trycker på “Idag” längst ner på skärmen. Klicka sedan på din profilsymbol högst upp på skärmen och bläddra ner för att se appar som kan uppdateras.

Slutligen rekommenderar vi starkt mot användning av olaglig (nedladdad) programvara. Dessa innehåller ofta virus eller bakdörrar inbyggda av hackare.

4. Använd en bra virusscanner för din PC och smartphone

Det är givetvis möjligt att din arbetsgivare förser dig med väl säkrad utrustning att arbeta med, till exempel en arbetsbärbar dator med bra, uppdaterad programvara mot skadlig programvara. Men i praktiken händer det ofta att människor måste ta ut sin gamla bärbara dator ur skåpet för att arbeta hemifrån, vilket förmodligen saknar tillräckligt skydd. Bra antivirus- och antimalware-programvara är av stor betydelse, särskilt för utrustning som måste användas för arbetsändamål. Enligt Cyber ​​Security Monitor 2019, den årliga cybersäkerhetsrapporten från det nederländska CBS (Central Bureau of Statistics), upplevde cirka 30% av alla stora holländska företag (dvs. med 500 anställda eller mer) och 20% av småföretag ett cyberattack under 2019 Under sådana omständigheter har du ingen chans utan tillräckligt skydd.

Bra gratis och betalt antivirusprogram

Det finns flera mjukvaruleverantörer på marknaden som erbjuder pålitlig, gratis antivirusprogram. En bra gratis antivirusskanner, som körs på Windows, Mac, Android och iOS, är AVG AntiVirus Free. Om du föredrar att använda betalt antivirusprogram rekommenderar vi för närvarande Bitdefender. Denna mjukvaruleverantör har fått mycket bra resultat i många oberoende tester och jämförelser.

5. Installera en bra brandvägg på din PC och smartphone

brandvägg-laptopFörutom en bra virusscanner är det också viktigt att du har en pålitlig brandvägg. En brandvägg skapar som en vägg runt din dator för att förhindra att inkräktare får åtkomst till din dator. Tack vare brandväggar är det mindre troligt att “felaktiga” program kan upprätta en oönskad anslutning till omvärlden.

En pålitlig och välkonfigurerad brandvägg är därför mycket viktig för att arbeta säkert hemifrån. Även om du loggar in på ditt arbetsnätverk via en säker anslutning (t.ex. via Citrix), måste du kunna förhindra hackare att se vad du gör på din hemdator.

Brandväggar för Windows

Nyare versioner av Windows (dvs från Windows 10 och uppåt) kommer med Windows Defender, Microsofts standardvägg. Windows Defender är känd som en ganska robust brandvägg, vilket borde räcka i de flesta fall. Men olika säkerhetsexperter rekommenderar att du använder mer sofistikerade brandväggar. Om du vill ha detta extra säkra alternativ rekommenderar vi att du tittar på ett bra paket som kombinerar antivirus- och brandväggsprogramvara, till exempel Bitdefender eller den betalade versionen av AVG.

Brandväggar för OSx (Macbook och Mac)

Apple levererar också en bra standardvägg med sitt OSx-operativsystem. I de flesta fall är denna brandväggsprogramvara tillräcklig. För att aktivera Apple-brandväggen måste du utföra följande steg:

 1. Från Apple-menyn väljer du “Systeminställningar”.
 2. Klicka på “Säkerhet” eller “Säkerhet & Integritet”.
 3. Klicka på fliken “Firewall”.
 4. Lås upp panelen genom att klicka på hänglåset längst ner till vänster och ange ett administratörsnamn och lösenord.
 5. Klicka på “Aktivera brandvägg” eller “Start” för att aktivera brandväggen.
 6. Klicka på “Avancerat” för att justera brandväggens konfiguration

6. Använd säker molnlagring

laptop-med-lockSe till att du gör regelbundna säkerhetskopior, helst en dubbel säkerhetskopia, som hålls på två olika platser. På det här sättet, om ditt företag till exempel utsätts för en ransomware-attack, förlorar du inte allt. Med en ny säkerhetskopiering kommer du att kunna återställa dina system enklare.

Det är klokt att lagra en säkerhetskopia lokalt och en annan i molnet. Se till att din lokala säkerhetskopia är lagrad, till exempel på en extern hårddisk, vilket är säkert med till exempel ett starkt lösenord.

Dessutom är det klokt att hålla en säkerhetskopia i molnet. Det finns flera molnlagringstjänster att välja mellan. Men oavsett vilken molntjänst du väljer ska du alltid se till att du säkra ditt konto med ett starkt lösenord, och där det är möjligt, med tvåfaktorsautentisering. Nedan hittar du några säkra alternativ som du enkelt kan ställa in hemma.

namn
Pris per månad
Lagring
Säkerhetsåtgärder
Google DriveGratis och betalda versioner tillgängliga15 GB gratis256-bitars SSL / TLS och 128-bitars AES
OneDriveGratis och betalda versioner tillgängliga5 GB gratisINGEN krypterad lagring, SSL-krypterad anslutning
DropboxGratis och betalda versioner tillgängliga2 GB gratis128-bitars SSL / TLS och 256-bitars AES
SpiderOakFrån 6 € / månadFrån 150 GBEnd-to-end-kryptering
MegaGratis och betalda versioner tillgängligaGratis 50 GBEnd-to-end-kryptering

Google Drive

Cloud-Service-Google-Drive-Logo-150x150Google Drive lagrar dina filer med AES 128-bitars nyckelskryptering som standard. Dessutom krypteras anslutningen till och från Google Drive-servrar med 256-bitars SSL / TLS, vilket är en bra standard för idag. Dessutom kan du inom Google Drive enkelt samarbeta med kollegor som använder Google Docs. Utan prenumeration får du 15 GB lagring, vilket för många är mer än tillräckligt.

OneDrive

onedrive_logo_200x200-min-138x138OneDrive använder inte kryptering som standard för att lagra filer. Anslutningen till och från OneDrive-servrar använder dock SSL-kryptering. En fördel som OneDrive har jämfört med Google-enheten är att OneDrive ger dig åtkomst till hela Office Suite i din webbläsare. Detta gör att du enkelt kan justera dokument från din webbläsare. Utan ett betald prenumeration ger OneDrive dig 5 GB lagringsutrymme. För $ 2 / månad får du 100 GB lagringsutrymme och för $ 7 / månad kan du få det avancerade paketet som levereras med 1 TB lagringsutrymme och hela Office Suite.

Dropbox

dropbox_logo_200x200-min-138x138Dropbox är en av de mest populära molnlagringstjänsterna som finns tillgängliga idag. Fördelen med Dropbox är att det gör att du enkelt kan dela dokument med andra som också använder tjänsten. Dropbox lagrar dina filer med AES 256-bitars nyckelskryptering som standard. Dessutom är anslutningen till och från Dropbox-servrar säkrad med AES 128-bitars SSL / TLS-kryptering. Med den kostnadsfria versionen av Dropbox får du 2 GB lagringsutrymme. För 9,99 € får du inte mindre än 2 TB lagring.

SpiderOak

spideroak_logo-138x138SpiderOak One Backup-tjänsten är ett säkert sätt att enkelt köra säkerhetskopieringar och användningar end-to-end-kryptering för att skydda din integritet. Nackdelen med SpiderOak är att det inte finns en gratis version tillgänglig. Men SpiderOak har en provversion så att du kan prova tjänsten för gratis i 21 dagar. När den fria perioden är över kostar deras billigaste plan 6 € / månad för 150 GB lagring.

Mega

mega_logo_200x200-min-138x138Mega grundades av Kim Dotcom, en internetkulthjälte som har varit engagerad i internetfrihet i flera år. Följaktligen inrättades Mega med integritet i åtanke och användningsområden end-to-end-kryptering för att kryptera alla dina filer på rätt sätt. Fördelen med Mega är att du kan börja med dess gratisversion, som ger 50 GB lagring. Dessutom betalar du bara 4,99 € per månad för 400 GB lagring.

Genom att ta säkerhetskopior av ditt arbete lokalt såväl som i molnet, säkerställer du att chansen att förlora ditt arbete av någon anledning minskar kraftigt. Glöm inte att säkra din lagring på ett tillräckligt sätt så att dina säkerhetskopior och andra filer inte är öppna för hackerattacker. Om du vill kan du läsa mer om de säkraste molnlagringsalternativen.

7. Använd starka lösenord och lösenordshanterare

Att använda starka och säkra lösenord är avgörande. Det tar bara en anställd att använda ett lösenord som är lätt att knäcka för att skapa den svaga länken som behövs för att orsaka allvarliga problem för ett helt företag. Det är därför en solid lösenordspolicy är nyckeln.

Använd alltid starka, säkra och unika lösenord och använd aldrig ett lösenord på mer än en plattform. Om du vill veta hur du skapar sådana lösenord, se vår guide om detta ämne.

Tycker du att det är svårt att komma ihåg lösenorden för alla dina olika konton? Du är inte ensam. Lyckligtvis, om så är fallet, kan du använda en lösenordshanterare som Remembear eller Suddig. Dessa verktyg lagrar alla dina lösenord i en säker miljö, så att du inte längre behöver komma ihåg dem. Dessutom kan du komma åt alla dina olika applikationer med ett enda klick.

8. Se upp för (coronavirus) phishing-mejl

phishing-hook-med-lösenordNågot att vara medveten om är att många cyberbrottslingar specifikt riktar sig till människor som arbetar hemifrån. En vanlig taktik som används är phishing-mejl. Exempel på sådana e-postmeddelanden inkluderar phishing-e-postmeddelanden som förmodligen har skickats av Världshälsoorganisationen för att informera människor om COVID-19. Naturligtvis bör du aldrig svara på den här typen av meddelanden eller klicka på tvivelaktiga länkar.

Phishing-e-postmeddelanden är en av de vanligaste metoderna som används av cyberbrottslingar för att infektera offrens datorer med skadlig programvara. Phishing-e-postmeddelanden används också för att lura offren att avslöja känslig information. Det sista du vill är att cyberbrottslingar som använder phishing-e-post som ovanstående infekterar din dator med till exempel farligt spionprogram för att stjäla all din känslig kundinformation.

9. Organisera din arbetsplats

Online-säkerhet går utöver korrekt installation av din dator. Det kan gå fel som inte innebär elektroniska apparater. Skriv till exempel aldrig dina lösenord på ett papper. Om detta kommer i fel händer äventyras systemets säkerhet omedelbart. Det rekommenderas inte att hålla dina fysiska säkerhetskopior, lagrade på enheter som externa hårddiskar, i närheten av din dator. Det kanske låter lite extremt, men i händelse av brand går både din dator och dina säkerhetskopior förlorade.

10. Slutsats: att arbeta hemifrån är intressant men innebär risker

I många fall är det att jobba hemifrån ett intressant alternativ till att arbeta på kontoret. Särskilt i krisetider, som med coronavirus, är telearbete ett bra alternativ för många människor. Tyvärr, som vi har sett, arbetar hemifrån med vissa risker. Se till att dina datorsystem är uppdaterade och skyddade med en virusscanner och brandvägg. Säkra din internetuppkoppling hela tiden med en bra VPN. Och slutligen, se till att du har ett säkert säkerhetskopieringssystem och akta dig för phishing och internetkriminalitet.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me