Allt du behöver veta om spionprogram | VPNOverview

Spyware är en av de äldsta typerna av skadlig programvara och fortsätter att vara en av de farligaste. Som namnet antyder är spionprogram en viss typ av programvara som spionerar på dig när du använder din dator. Det är viktigt att vara medveten om eventuella tecken på spionprogram så att du kan känna igen problemet och vidta åtgärder. Läs vidare för att lära dig mer om vad spionprogram är, vad det gör och hur du kan skydda dina enheter från det.


Vad är spionprogram?

Spyware LaptopSpyware är en typ av skadlig programvara som infekterar dina enheter, spårar din online-aktivitet och samlar in din personliga information utan din vetskap eller samtycke. Den samlar in denna information på många sätt, till exempel genom att fånga tangenttryckningar, e-postadresser, webbformulärdata och kreditkortsnummer. Vanliga tecken inkluderar dålig systemprestanda, applikationer som ofta fryser, problem med att starta datorn och svårigheter att ansluta till Internet.

Det finns olika typer av spionprogram, till exempel:

Lösenordstålare

Denna typ av spionprogram samlar lösenord från infekterade enheter. Dessa inkluderar lösenord lagrade i webbläsare och inloggningsinformation för din PC.

Banktrojaner

Spyware som registrerar referenser från banker och andra finansiella institutioner som mäklare eller digitala plånböcker. Trojaner lokaliserar säkerhetsproblem i webbläsare och manipulerar webbsidor och transaktioner utan att användaren eller institutionen vet om det.

Infostealers

Ett slags spionprogram som söker efter infekterade enheter efter information som användarnamn, lösenord, webbläsarhistorik, loggfiler, dokument eller mediefiler. Programvaran överför sedan informationen till en annan server eller lagrar den på din PC där hackare kan komma åt den.

keyloggers

Ibland kallas systemmonitorer, den här typen av spionprogram registrerar din datoraktivitet. Det kan spåra dina tangenttryckningar, webbplatserna du besöker, sökhistorik och e-postkorrespondens. Det tar ofta skärmdumpar av din aktivitet också. Vissa typer av keyloggers kan också samla information från andra anslutna enheter, t.ex. skrivare.

Hur vanligt är spionprogram?

Spyware är en extremt vanlig typ av cyberattack, men under de senaste åren har den minskat något eftersom ransomware och cryptomining har blivit mer utbredd.

En av tio amerikanska konsumenter har upplevt ett cyberattack på sin hemdator, även om spionprogram nu ligger under ransomware, cryptomining och andra vanliga former av skadlig programvara.

Vilka är riskerna?

Det finns två huvudsakliga risker med spionprogram. Det största problemet är att spionprogram stjäler personlig information och kan riskera dig för identitetsstöld. Den har åtkomst till din surfhistorik, e-postkonton och inloggningar för onlinebank- och shoppingkonton samt sociala mediekonton. Det här är mer än tillräckligt med information för att stjäla din identitet. Om spionprogrammet får din bank- eller kreditkortsinformation kan den använda den informationen för att göra inköp i ditt namn eller sälja dina uppgifter till andra parter.

Dessutom kan spionprogram orsaka betydande skador på din dator och andra enheter. Det kan tömma datorns minne och få det att löpa långsamt, frysa, krascha eller till och med överhettas. Spyware kan också ändra sökmotorsresultat, ändra din hemsida och inställningar eller leverera skadliga webbplatser till din webbläsare.

Hur infekterar spyware din dator?

Det finns många olika sätt som spionprogram kan infektera din enhet. Här är några av de vanligaste:

Drive-by Nedladdningar

I en nedladdning som drivs av hämtar en webbplats eller popup-fönster automatiskt nedladdning av spionprogram på din enhet. Du kan få en varning som ger dig namnet på programvaran och begär tillåtelse att installera den, men i många fall finns det ingen varning alls.

Programnedladdningar

Vissa nedladdningar av internetprogramvara, särskilt fildelningsprogram, kan också installera spionprogram på dina enheter. Detta är vanligast med gratisversioner av programvara som du normalt måste köpa.

Fake Anti-Spyware-program

I vissa fall är spionprogram förklädda som ett antispionprogram. Dessa program övertygar dig om att de kommer att upptäcka och ta bort spionprogram från din maskin. När du kör dem får du ett meddelande om att din dator är ren när de faktiskt har installerat spionprogram på den. Om du försöker ta bort programmet kommer spionprogrammet att finnas kvar på din dator.

Länkar eller bilagor

Spyware, som de flesta andra typer av skadlig programvara, kan skickas i en länk eller en e-postbilaga. Klicka aldrig på en okänd länk eller bilaga eller öppna ett e-postmeddelande från en okänd avsändare. Om du gör det kan det resultera i att spionprogram nedladdas och installeras på din dator. Om du klickar på skadliga länkar kan du också infektera din enhet med en mask. Dessa maskar används för att sprida skadlig programvara med det nätverk som din enhet är ansluten till.

Spionprogram för mobila enheter

Vissa typer av spionprogram riktar sig till mobila enheter. Den här typen av spionprogram infekterar iPhone- och Android-enheter när du installerar en app som har en skadlig kod. Vissa av dessa appar är legitima men har ändrats till att innehålla malcode, andra är skadliga och andra har falska nedladdningslänkar.

Vad kan jag göra om jag upptäcker spionprogram på min enhet?

Spyware kan vara extremt svårt att upptäcka. Vissa varningsskyltar inkluderar: ett överdrivet antal popup-fönster, din webbläsare omdirigerar dig spontant och webbläsarens startsida ändras. Ett annat vanligt tecken är att din dator är extremt långsam att starta upp, öppna program eller spara filer.

Om du misstänker att det finns spionprogram på din enhet måste du ta bort det omedelbart. Du måste köpa ett kraftfullt cybersecurity-program som har avancerade funktioner för borttagning av spionprogram. Den här typen av program tar bort spionprogram från din enhet och reparerar ändrade filer eller inställningar.

När du tar bort spionprogrammet ska du kontakta din bank, kreditkortsföretag och andra finansinstitut för att varna dem för att ditt konto kan äventyras. I dessa fall kan du behöva begära ett nytt bankkonto eller kreditkortsnummer. I vissa fall kan du också behöva kontakta brottsbekämpning.

Hur kan jag förhindra spionprogram?

Om du har en enhet som ansluter till internet finns det alltid risken för spionprogram och andra typer av skadlig programvara. Det finns emellertid ett antal steg du kan vidta för att minska risken för att spionprogram infekterar din enhet. Här är några sätt du kan skydda dina enheter från spionprogram:

Använd ett Anti-Spyware-program

Det finns många anti-spyware-program på marknaden som skannar din dator och upptäcker eventuella spionprogram. Som sagt är det viktigt att se till att du köper ett antispionprogram från en ansedd Internet-säkerhetsleverantör. Ibland är spionprogram förklädda som anti-spyware-verktyg, så det är viktigt att använda en pålitlig leverantör. När du har köpt programmet, se till att uppdatera det regelbundet för maximal effektivitet.

Justera din webbläsarsäkerhet

I många webbläsare kan du justera dina säkerhetsalternativ i en skala från låg till hög. Ta reda på vilka alternativ som är för din webbläsare. Vissa webbläsare kan till och med fungera som en brandvägg mot installation av kakor och oönskade funktioner.

Lita inte på popup-fönster

Ofta kan annonser och erbjudanden som visas i popup-fönster innehålla virus eller spionprogram. Några av dessa popup-fönster hävdar att din dator har ett virus, eller påstår sig vara en förlängning för att förbättra din onlineupplevelse. Klicka inte på “Godkänn” eller “OK” för att stänga popup-fönstret, klicka alltid på det röda “X” istället.

Öva Internet-säkerhet

Liksom med andra typer av skadlig programvara levereras spionprogram ofta i en länk eller bilaga. Var försiktig med e-postmeddelanden från okända avsändare och klicka aldrig på länkar eller bilagor om du inte vet vad de är.

Slutgiltiga tankar

Förekomsten av spionprogram är på väg att minska, även om det fortsätter att vara ett betydande hot för företag. Spyware är särskilt farligt eftersom det kan skaffa dig konfidentiell information. Den kan sedan använda dessa data för att stjäla din identitet eller ålägga dyra avgifter på dina konton.

När du använder en enhet som ansluter till internet finns det alltid en viss risk för skadlig programvara. Men genom att vidta nödvändiga försiktighetsåtgärder kan du skydda dig själv och dina enheter från spionprogram.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me