Phishing: Mi ez? Vigyázzon a hamis üzenetekre és e-mailekre!

Valószínűleg már hallottál az adathalászról. Szinte állandóan a cégek, a hírközpontok és más szervezetek próbálnak figyelmeztetni erre. De mi az az adathalász? Ez a cikk mindent elárul a számítógépes bűnözés e formájáról. Arról fogunk beszélni, hogy mi ez, hogyan lehet felismerni, és hogyan tudja megvédeni magát az ellen. Azt is megmutatjuk Önnek, mit kell tenni, ha adathalászati ​​kísérlet áldozata.


Mi az adathalászat??

Adathalászat Fishhook jelszóval

Az adathalászat egyfajta számítógépes bűnözés, amelynek áldozatai tudattalanul hozzáférnek a bűnözőkhez személyes adataikhoz vagy visszaszámlájukhoz. Ez általában úgy történik, hogy egy adathalász e-mailt küld az áldozatnak. Úgy tűnik, hogy ez az e-mail hivatalos szervezettől vagy vállalkozástól származik, de valójában egy bűnöző küldte el. Ezek a bűnözők bármit megtesznek annak érdekében, hogy e-maileik a lehető leghitelesebbek legyenek. Például hivatalos webhelyek és cégek logóit fogják használni. Az említett e-mailekben az áldozatokat gyakran felkérik egy linkre kattintásra vagy egy melléklet megnyitására.

Ha az adathalász e-mailben található linkre kattint, akkor olyan oldalon találja magát, amely hivatalos webhelynek tűnik, de csak hamis másolat. A bűncselekmény azt reméli, hogy ezen az oldalon megadja személyes adatait és bizalmas adatait, például kitöltve egy bejelentkezési képernyőt. Ha ezt megteszi, a bűnöző hozzáférhet ehhez az információhoz. Melléklet megnyitása az adathalász levélben is sok problémát okozhat. Lehet, hogy tudatlanul rosszindulatú programokat, például vírusokat vagy kémprogramokat telepít a számítógépére. Ennek eredményeként a bűncselekmény mindenféle személyes információt megszerezhet rólad, például a banki adatait. Néha még robotokat telepítenek egy Botnet létrehozásához és a DDOS támadások végrehajtásához.

Az adathalász bűncselekmény végső célja az, hogy pénzt vagy személyes adatokat lopjon el. Innen származik a „phishing” név. A számítógépes bűnözők „halnak” az Ön adatait illetően: kidobják digitális horgászbotjukat (az e-mailt), és várnak, amíg az áldozat megharap. A címzett félelmeit és érzelmeit felhasználják arra, hogy az átverés működjön. Lehet, hogy például úgy tesznek, mintha egy ki nem fizetett fizetés vár rád, mondván, hogy pénzbírsággal járhat, ha nem fizet azonnal. Az áldozatok gyakran pánikba kerülnek, amikor ezt elolvasják, és úgy teszik, ahogy kérik, a bűnöző trükköi miatt. Ne érjen hülye, ha ez történt veled. Hihetetlenül nehéz megkülönböztetni egy hamis üzenetet a valódi üzlettől.

Különböző típusú adathalászat

Az e-mail általában nagyon hatékony eszköz a bűnözők számára, mivel lehetővé teszi számukra több ezer ember elérését egy időben. A lehető legkevesebb időt töltve, és sok pénzt ellophatnak, mindaddig, amíg a címzettek kis része esik csalásra. Ez azonban nem ér véget az e-mailekkel. Íme néhány adathalászat, amelyet érdemes figyelni, legyen szó a közösségi médiában vagy a hagyományos e-mailen keresztül elkövetett csalásokról..

SMS és WhatsApp csalások

Whatsapp logóA számítógépes bűnözők folyamatosan gondolkodnak az áldozatok pénzét ellopó új módszerekről. Lehet, hogy ezek a technikák hatékonyabbak és jövedelmezőbbek, mert az emberek egyszerűen még nem tudnak róla. Előfordulhat, hogy a bankjának szövege nem mindig méltó a bizalmára. Ugyanez vonatkozik egy hivatalos szervezet WhatsApp üzenetére, amelyben számlát kell fizetnie, amelyről még nem emlékszik. Az elmúlt években különösen a WhatsApp-ot egyre inkább használták az adathalász csalásokhoz.

Kapott egy gyanús üzenetet? Nagyon nehéz megmondani, hogy ténylegesen ki kell-e fizetni a számlát, vagy csupán a pénz ellopásának kísérlete. A legjobb dolog az, ha kapcsolatba lép azzal a szervezettel, amely állítólag elküldte az üzenetet. Látogasson el hivatalos webhelyükre azáltal, hogy online keresi a megfelelő elérhetőségi információkat, anélkül, hogy rákattintana az üzenetben található hivatkozásokra, vagy felhasználná az ott található információkat. Az adathalász bűnözők gyakran elég okosak ahhoz, hogy megváltoztassák a cég kapcsolattartási adatait. Ha a vállalat nem tud semmit az üzenetről, akkor győződjön meg arról, hogy tud valaki adathalász üzeneteket küld a nevükre.

Hamis számlák

A kiberbűnözők nemcsak a közösségi médiát, hanem a kommunikáció hagyományosabb formáit is használják vissza. Az egyik leggyakoribb csalás, különösen a saját vállalkozásuk számára, a hamis számlák. A csalók hamis, de nagyon valódi kinézetű számlát küldnek, amelyben azt mondják, hogy kell gyorsan fizetni, vagy a következményeket elszenvedni. Gyakran azt mondják neked, hogy küldje el a pénzt egy adott visszaszámlára. Néha azt állítják, hogy adósságban van, és adóssággyűjtőt küldnek, ha nem gyorsan utalják át a pénzt. Noha ilyen levelet lehet kapni hivatalos intézményektől (szélsőséges körülmények között), adathalászat is lehet. Ez azt jelenti, hogy a fenyegetések általában hamisak. Ha átutalja a pénzt, az csak a csalók zsebébe kerül.

Ha azt szeretné ellenőrizni, hogy a számla vagy a fizetési emlékeztető jogszerű-e, hívja a céget, amely azt küldte. Ugyanakkor ne használja a számlán felsorolt ​​elérhetőségeket. Mindig látogasson el a vállalat hivatalos webhelyére, amely szerepel a számlán, és hívjon, vagy küldjön e-mailt. Kérjen megerősítést a számláról, az említett pénzösszegről és a számláról, amelyre át kell fizetni, mielőtt bármit fizetne.

Barátok vagy rokonok e-mailei vagy közösségi média üzenetei

Ha egy bűncselekmény hozzáférést kapott az áldozatok e-mailjéhez vagy közösségi média fiókjához (például egy korábbi adathalász támadás révén), akkor ezt felhasználhatják új áldozatok keresésére. A bűnöző megpróbálhat más embereket arra kérni, hogy pénzt küldjenek neki azáltal, hogy üzeneteket küldenek a feltört fiók barátainak. Ezek az üzenetek gyakran egyszerű „Szia, hogy vagy?” Üzenettel kezdődik. Amint az emberek reagálnak, a bűnöző pénzt kér. Íme egy példa egy ilyen adathalász üzenetre, amelyben John fiókját feltörték, és a számítógépes bűncselekmény barátja, Matthew felé fordult a Facebookon keresztül:

Facebook adathalász üzenet

Amikor hallja, hogy egy barát bajban van, valószínűleg szívesen segít nekik. A számítógépes bűnözők visszaélnek ezzel a tendenciával azáltal, hogy sürgősségi érzetet teremtenek: John külföldön tartózkodik, és a lehető leghamarabb haza kell hazaérnie. Ha Matthew úgy dönt, hogy segít neki, tudattalanul átutalja a pénzt egy olyan bankszámlára, amely nem János, hanem számítógépes bűnöző. A bűnöző kérheti a pénz átutalását a PayPal, a Western Union, a Moneygram vagy a Bitcoin útján. Bizonyos esetekben a bűnözők erőfeszítéseket tesznek a feltört fiók teljes baráti hálózatának feltérképezésére, és akár a múltbeli üzenetek olvasására is. Ezeket az információkat arra használják, hogy az adathalászati ​​kísérlet a lehető legmeggyőzőbbnek tűnjön.

Kapott üzenetet egy barátjától e-mailben, a Facebookon vagy más szociális média platformon keresztül, amelyben pénzt kér? Légy óvatos. Vegye fel a kapcsolatot azzal a személlyel, akivel úgy gondolja, hogy beszél, például felhívva őket. Így ellenőrizheti, hogy valóban bajban vannak-e. Ha nem, akkor fiókját feltörték.

„Adathalászat” telefonon

Smartphone-val fül képe

Az adathalászat telefonon történik. Ez akkor fordulhat elő, amikor a bűnözők már hozzáférnek az áldozat bankszámlájához, de más információkra is szükségük van. Ha az áldozat együttműködik, akkor tudattalanul pénzt utalnak át a bűnözőknek. Ez a következőképpen történhet:

 1. A bűnözőt bejelentkezik az áldozat bankkörnyezetébe, és elkezdi a saját számlájára átutalást.
 2. A bűncselekmény felhívja az áldozatot, úgy tesz, mintha banki alkalmazott lenne, és kéri az áldozat által kapott TAN-kódot (például szövegesen).
 3. Ha az áldozat közli a kódot (amelyet ténylegesen elküldtek egy befizetés igazolására), akkor a bűncselekmény azt használja a tranzakció teljesítéséhez a saját bankszámlájára..

Az adathalász bűnözők úgy is állíthatják, hogy a Windows alkalmazottai vagy a számítógép vagy okostelefon gyártója. Azt állítják, hogy telefonálnak egy technikai probléma megoldása érdekében. Ehelyett veszélyes webhelyre jelentkeznek be, így hozzáférést biztosítanak a számítógépéhez és a személyes információkhoz. Bizonyos esetekben még a ransomware szoftvert telepítik az eszközére. Ez azt jelenti, hogy az összes fájl titkosítva lesz és túszul veszi kezdetét: Ön csak akkor tud hozzáférni hozzájuk, ha fizet ki. Ha a váltságdíjas szoftverek áldozatává váltak, vegye fel a kapcsolatot a rendõrséggel.

Az utóbbi időben számoltak be más típusú adathalászatról a telefonon keresztül. A bűnöző furcsa, általában idegen számról hív fel. Amikor felveszi, nem hall semmit. Csak később a telefonszámlája azt mutatja, hogy a telefonhívás nagy összeget költött be. Annak érdekében, hogy megvédje magát az ilyen típusú csalásoktól, ne csak fogadjon hívást.

Ha valamelyik bank vagy vállalkozás valamelyik alkalmazottja felhívja Önt, ne adja ki azonnal a személyes adatait, például a címet vagy a bankszámlaszámot. Mindig győződjön meg arról, hogy a vállalkozás helyes, hivatalos telefonszámát használja, és ellenőrizze, hogy valóban telefonál-e a vállalat képviselőjével.

Hogyan lehet felismerni az adathalászatot

Kapott e-mailt, szöveges vagy más üzenetet hivatalos intézménytől vagy barátjától, amely pénzt kér? Gondoljon kétszer, mielőtt bármit megtenne! Függetlenül attól, hogy ez a kormány üzenetétől, egy webáruháztól, az IRS-től, a bankjától, egy biztosítótársaságtól vagy egy olyan webhelytől származik, mint az Amazon, esetleg bűnözővel fog foglalkozni. Az adathalászat más típusai a közismert e-mailek, amelyeket egy „nigériai herceg” vagy egy távoli rokon küldött, aki úgy tesz, mintha nagy összegű pénzzel fér hozzá. Mielőtt bármit elküldene neked, nekik át kell adnia valamit nekik. Ne essünk bele az ilyen csapdákba. Nem valósak.

Mivel az adathalászat nehezen észlelhető, fontos tudni, hogy mit kell keresnie, amikor ellenőrzi, hogy az üzenet jogszerű-e vagy sem. Íme néhány tipp, amelyek segítenek felismerni az adathalászati ​​kísérletet.

1. tipp: Üdvözlet, nyelv, helyesírási és nyelvtani hibák

Az adathalász leveleket általában sok embernek küldik el egyszerre. Ez azt jelenti, hogy nem mindig személyre szabottak. Ehelyett azt kapod, hogy e-mailt kapsz egy szabványos “Kedves Hölgyem / Uraim” vagy valami hasonlóval a tetején. Mindig mérlegelje, hogy furcsa-e, ha például a bankja nem megfelelő módon kezeli-e veled, mielőtt az e-maillel bármi mást tenné.

Általában azt mondhatja, hogy egy e-mail hamis, ha sok helyesírási vagy nyelvtani hibát tartalmaz. Gyakran előfordul, hogy az e-mailt küldő számítógépes bűnözők nem a legjobban beszélnek angolul, és nyilvánvaló hibákat követnek el. Az adathalász üzenetekben gyakran használt másik módszer a sürgősség érzetének megteremtése. Az olyan nyelv, mint a „SÜRGŐS”, „FONTOS” vagy „VÉGLEGES KÖZLEMÉNY”, jelezheti, hogy adathalász e-maillel foglalkozik..

Ennek ellenére nem mindig ez a helyzet. Van olyan adathalász e-mailek és webhelyek, amelyek nem tartalmaznak hibákat, sőt valamiféle személyre szabott üdvözlettel kezdődnek. Szerencsére vannak más dolgok, amelyekre figyelmet kell fordítania, amint azt a többi tippünkben megmondjuk.

2. tipp: Nézze meg az e-mail feladóját

Lista nagyítóvalAz adathalász e-maileket gyakran csalárd e-mail címek útján küldik el. Mindig nézzük meg a feladó e-mail címét, és ellenőrizzük, hogy az jogos-e. Például, ha a Bank of America ügyfele, akkor kaphat hivatalos e-maileket a @ bankofamerica.com címen végződő címekről. Mivel a számítógépes bűnözők nem birtokolják ezt a domaint, nem tudják használni ezeket az e-mail címeket. Ehelyett megpróbálják egy nagyon hasonló domainről elküldeni, vagy egy általános e-mail szolgáltatót használnak. Használhatják például a [email protected] címet, vagy valami oldalt, amely @ americanbank.com címen végződik. Még a szándékos helyesírási hibák sem szokatlanok: egy vagy két betű hozzáadásával az eredeti domainhez a bűnözők megpróbálják becsapni Önt abban, hogy azt gondolják, hogy az üzenet végső soron legitim. Az adathalász e-mail címek néha véletlenszerű számokból és betűkből állnak. Ezeket könnyen észreveheti, és soha nem szabad megbízni benne.

Egyes esetekben úgy tűnik, hogy egy adathalász üzenet megbízható küldővel rendelkezik. Néha úgy tűnik, hogy a saját e-mail címéről küldi el. Ezt hívják „e-mail hamisításnak”, és nagyon sok előfordul az adathalász és az üzleti e-mail kompromisszumok során. Ne ess bele. Ha kétségei vannak, mindig vegye fel a kapcsolatot a feladóval, és keresse meg a megfelelő elérhetőségi információkat a hivatalos webhelyen. Ha ez egy e-mailt jelent a saját címéről, egyszerűen hagyja figyelmen kívül.

3. tipp: Ne ossza meg személyes adatait

Ha e-mailt, szöveges üzenetet vagy más üzenetet kap, amely személyes adatokat kér, például bejelentkezési adatait, ez rossz jel lehet. Soha ne ossza meg személyes vagy fiókjadatait e-mailben (vagy más szöveges adathordozón), ha nem biztos benne, hogy az teljesen biztonságos. Sok legitim vállalkozás soha nem kérdezi közvetlenül az Ön adatait. Ez különösen igaz jelszavak, TAN-kódok és egyéb fiókspecifikus információk esetében. Függetlenül attól, hogy valódi e-mail vagy üzenet néz ki, tartsa adatait bizalmasan. Ha nem biztos abban, hogy egy üzenet valós-e vagy sem, vegye fel a kapcsolatot a tényleges szervezettel a hivatalos webhelyen keresztül, vagy hívja őket. Soha ne válaszoljon az árnyékos üzenetekre, és ne kattintson a nem megbízható linkekre.

4. tipp: Vigyázzon a gyanús mellékletekre

Az adathalász üzenet mellékletének egyszerű kattintásával már telepíthetők a kémprogramok, például a keyloggerek és a trójaiak. Csak azokat a fájlokat nyissa meg, amelyekben teljes mértékben megbízik és várhatóan elküldésre kerülnek. Vigyázzon minden olyan fájlnévre és fájltípusra, amelyek látszólag rendkívüliek. A következőkkel végződő fájlok: .postai irányítószám vagy .alkalmazás nem szabad névértékben megbízni. Még a PDF fájlok sem mindig biztonságosak. Az alábbiakban áttekintést talál azokról a fájlkiterjesztésekről, amelyeket felhasználni lehet az adathalász e-mailekben.

 • .denevér(Batch)
 • .com(parancsfájl)
 • .cpl(Vezérlőpult)
 • .docm(Microsoft Word makrókkal)
 • .alkalmazás(Windows futtatható fájl)
 • .befőttes üveg(Jáva)
 • .js(JavaScript)
 • .pif(Programinformációs fájl)
 • .pptm(Microsoft PowerPoint makrókkal)
 • .PS1(Windows PowerShell)
 • .scr(Képernyővédő fájl)
 • .VBS(Visual Basic szkript)
 • .WSF(Windows szkriptfájl)
 • .xlsm(Microsoft Excel makrókkal)
 • .postai irányítószám (Tömörített)

Ha szeretné tudni, hogy milyen típusú fájlt tartalmaz egy melléklet, egyszerűen ellenőrizze a fájlnév betűit a teljes lezárás után.

A számítógépes bűnözők megpróbálhatják becsapni, ha a fájlnévhez hozzáadják a fájlkiterjesztést. Például megpróbálhatják rávenni Önt, hogy úgy gondolja, hogy egy PDF-fájlkal foglalkozik, úgy hívják, hogy “InvoicePDF.exe”. Ehelyett egy .exe fájl van a rosszindulatú szoftverek telepítéséhez.

5. tipp: Vigyázzon a gyanús linkekre

Számítógépes vírus laptopMegtalált egy linket egy e-mailben, amelyben nem bízik meg? Ne kattintson rá. Nem minden link vezet ahhoz a helyhez, amelyben azt állítja, hogy vezet. Szerencsére ezt könnyedén ellenőrizheti, ha a kurzort a linkre kattintja (anélkül, hogy rákattintana!), És ellenőrizné a böngésző bal alsó sarkát. Megjelenik egy kis fehér sáv a pontos weboldalon, amelyre a link vezet. Ez egy olyan webhely, amelyet nem ismer fel vagy bízol? Akkor valószínűleg egy adathalászati ​​kísérlettel fog foglalkozni.

Lehet, hogy a cím egy megbízható webhelynek tűnik, de arra készül, hogy becsapjon. Mindig ellenőrizze, hogy minden helyesen van-e megírva, és a domain helyes-e (például bankofamerica.com/ info helyett bankofamerica.officialwebsite.com/ Info). Vigyázzon okostelefonjára vagy táblagépére, mivel nagyon könnyű véletlenül rákattintani valamit.

6. tipp: Maradjon a hurokban

A technológia és a számítógépes bűnözés folyamatosan fejlődik. Továbbra is megjelennek az új módszerek, hogy megvédje magát az adathalászat és az online bűnözés egyéb formái ellen, csakúgy, mint a bűnözők új módjai az áldozatok becsapására. Ezért fontos, hogy az adathalászatról és minden hozzá kapcsolódó legfrissebb hírekről tájékozódjon. Ha ezt a cikket olvassa, akkor már jó úton vagy. Feltétlenül tartsa szemmel a híreket is. Figyelmeztetések lehetnek a vállalkozások vagy a kormányok által tett nemzetközi adathalászati ​​kísérletekkel kapcsolatban.

7. tipp: Bízzon az intuícióban

Ha nem biztos abban, hogy megbízhat-e egy üzenetben, e-mailben vagy webhelyen, akkor nem Jobb, ha biztonságos, mint sajnálom. Vegye fel a kapcsolatot az aktuális szervezettel, és kérdezze meg tőlük. Ha ez nem lehetséges, online is megkeresheti a feladó e-mail címét. Ha ez egy adathalászati ​​kísérlet, amelyet egy ideje használtak, akkor valószínűleg mások már foglalkoztak vele, és meg tudják mondani, biztonságos-e vagy sem..

Hogyan kerüljük el az adathalászatot

Az adathalász e-mailek felismerésének számos módja van, de még jobb, ha nem kezdetben találkozol velük. Íme néhány trükk, amely segít az adathalászat leállításában.

 • Használjon kétfaktoros hitelesítést a fiókjaihoz: ha fontos lépésekbe be kell jelentkeznie két lépésben (például egy ellenőrző kóddal), akkor a számítógépes bűnözők valószínűleg teljes hozzáférést kapnak az Ön fiókjához.
 • Aktiválja a spamszűrőt: az e-mail szolgáltatója valószínűleg rendelkezik néhány beállítással, amellyel spamét távolíthatja el a beérkező levelekből. Lehet, hogy ez nem akadályozza meg az adathalász e-mailek elérését, de extra biztonságot nyújt Önnek, így rosszindulatú e-maileket fog találni. Győződjön meg arról, hogy minden fontos e-mail címet, amelytől e-maileket kaphat, egy engedélyezési listára helyezte, így véletlenül nem kerülnek a spam mappába..
 • Az adatokat csak biztonságos webhelyeken ossza meg: a címsor megmutatja, hogy biztonságos-e a kapcsolat a közted és a meglátogatott webhely között. Ha igen, akkor megjelenik egy kicsi, zárt zár az URL bal oldalán, valamint a linkben a „https: //” (beleértve a „s” -t is). Ha ez hiányzik, akkor nem szabad megosztania semmilyen személyes információt az oldalon. Számos adathalász webhely elkezdte használni a HTTPS-t is, tehát ez a kis ellenőrzés nem fogja megmenteni az összes csalástól. Ennek ellenére fontos kezdete. Ha többet szeretne tudni a HTTPS-ről, teljes cikket írtunk erről a témáról.
 • Győződjön meg róla, hogy tudja, hogyan tudja megvédeni magát online: 8 egyszerű lépésünk, a biztonságos online elérés érdekében, segít ebben.

Pénzöszvérként dolgozik: véletlenül bűncselekmény

Pénzeszsák dollár jel a számítógépenNéhány adathalász támadás több mint száz ember közötti együttműködés. Egy ilyen csoport legnagyobb darabja az úgynevezett „pénzöszvér”. Ezek az emberek (gyakran hallgatók) ideiglenesen nyitják meg bankszámláikat adathalász pénzhez. Ilyen módon az ellopott pénzt gyorsan és egyszerűen el lehet utalni a számláról a számlára, így a hatóságoknak sokkal nehezebb visszaalakítani a pénzt a művelet mögött rejlő főpontra. Kompenzációként a pénzöszvérök hagyhatják meg a pénz egy kis százalékát.

A pénz-öszvér gyakran „pásztor” toborzása. Ez történhet akár online módon, akár olyan jogi álláshelyekkel, amelyek legálisnak tűnnek, de nincsenek, vagy a valós életben. Egy pásztor elmehet iskolai játszóterekre és más nyilvános helyekre, hogy megkérdezze az embereket, hogy akarnak-e extra pénzt keresni. Sok pénzöszvér nem ismeri azt a tényt, hogy amit csinálnak, jogellenes. Bűnrészesek az internetes bűnözésben anélkül, hogy még tudnák is.

A pénzöszvér sokkal nagyobb a kockázata, hogy a rendõrség rájön, mint a támadás mögött álló személy. Ellopott pénz útja először végül a pénzöszvér összes számláján megy keresztül. Felejtünk bárkit attól, hogy vegyen részt az ilyen gyakorlatokban. Ha valaki olyan állást kínál, amely megköveteli, hogy hozzáférést biztosítson számlájához, határozottan történik valami „csávás”.

Mi a teendő, ha az adathalász áldozata??

Az adathalász áldozata lett? Az elvégzendő biztonsági intézkedések az átverés típusától függnek. A következőket teheti, ha adathalász csalások áldozatává váltak:

 • Amikor megadta valakinek a banki adatait, blokkolja a kártyát, és hívja a bankot.
 • Ha ez egy online szolgáltatás fiókja, gyorsan változtasd meg a jelszavadat és egyéb fontos információk.
 • Amikor rákattintott egy gyanús linkre vagy letöltött rosszindulatú szoftvert, víruskereső szoftver segítségével vizsgálja meg számítógépét és karanténba tegye a vírusokat.
 • Mindig lépjen kapcsolatba a tényleges céggel vagy személlyel és mondd el nekik, mi történt. Lehet, hogy tudnak segíteni vagy legalább figyelmeztetnek másokra.
 • Jelentés az adathalászról a megfelelő hatóságokhoz, például a rendőrséghez.
 • Tájékoztassa (online) barátait a csalásról. A bűnöző az Ön adatait felhasználhatja további áldozatok begyűjtésére.

Következtetés

Az adathalászat egy online bűncselekmény csúnya fajtája. Egy rosszindulatú linkre kattintással vagy a rossz webhelyre történő bejelentkezésre katasztrofális következményekkel járhat. Annak biztosítása érdekében, hogy ne váljon ennek áldozatává, fontos, hogy folyamatosan tájékozódjon. Tudja, hogyan lehet felismerni az adathalász üzenetet, és mit kell tennie, ha megkapja az üzenetet. Tartsa távol az adathalászatot a fiókok helyes beállításával. Volt valami függetlenül? Ügyeljen arra, hogy lépjen kapcsolatba a megfelelő szervezetekkel, és tegyen lépéseket a lehető legkisebb mértékű károk csökkentése érdekében.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map