Minden, amit tudnia kell a kémprogramokról VPNOverview

A spyware az egyik legrégebbi típusú malware, és továbbra is az egyik legveszélyesebb. Amint a neve is sugallja, a spyware egy bizonyos típusú szoftver, amely kémked rád, amikor a számítógépet használja. Fontos, hogy tisztában legyen a kémprogramok lehetséges jeleivel, hogy felismerje a problémát és cselekedjen. Olvassa tovább, hogy többet tudjon meg arról, hogy mi a kémprogramokat, mit csinál, és hogyan tudja megvédeni készülékeit attól.


Mi a spyware??

Spyware laptopA spyware egy olyan típusú rosszindulatú program, amely megfertőzi az eszközöket, nyomon követi az online tevékenységeket, és az Ön ismerete vagy beleegyezése nélkül gyűjti személyes adatait. Ezt az információt sokféle módon összegyűjti, például billentyűleütésekkel, e-mail címekkel, webes űrlapadatokkal és hitelkártya számokkal. A leggyakoribb jelek a gyenge rendszerteljesítmény, a gyakran lefagyó alkalmazások, a számítógép indításának problémái és az internethez való kapcsolódás nehézségei.

Különböző típusú kémprogramok léteznek, például:

Jelszólopók

Az ilyen típusú spyware gyűjt jelszavakat a fertőzött eszközökről. Ide tartoznak a böngészőkben tárolt jelszavak és a számítógép bejelentkezési adatai.

Banki trójaiak

Kémprogramok, amelyek rögzítik a bankok és más pénzügyi intézmények hitelesítő adatait, például brókerek vagy digitális pénztárcák. A trójaiak a böngészők biztonsági réseit felismerik, és a weboldalakat és tranzakciókat manipulálják anélkül, hogy a felhasználó vagy az intézmény tudna volna róla.

Infostealers

Egy olyan kémprogram, amely a fertőzött eszközöket olyan információkhoz keresi, mint például felhasználónevek, jelszavak, böngésző előzményei, naplófájlok, dokumentumok vagy médiafájlok. A szoftver ezután továbbítja az információkat egy másik szerverre, vagy tárolja a számítógépen, ahol a hackerek hozzáférhetnek hozzájuk.

keyloggers

Az ilyen kémprogramok, amelyeket rendszerfigyelőknek is neveznek, rögzítik a számítógépes tevékenységeket. Követheti a billentyűleütéseket, a meglátogatott webhelyeket, a keresési előzményeket és az e-mail levelezést. Gyakran képernyőképeket készít a tevékenységéről is. Bizonyos típusú billentyűloggerek információkat gyűjthetnek más csatlakoztatott eszközökről, például nyomtatókról is.

Mennyire általános a spyware?

A kémprogramok egy rendkívül gyakori típusú számítógépes támadás, bár az utóbbi években enyhén csökkent, mivel a ransomware és a rejtjelzés elterjedtebbé váltak..

Minden tíz amerikai fogyasztónak meg kellett küzdenie a házi számítógépével, bár a kémprogramok jelenleg a ransomware, a kriptográfia és a rosszindulatú programok más általános formái alá esnek..

Mik a kockázatok??

Két nagy kockázattal jár a kémprogramok. A legnagyobb probléma az, hogy a kémprogramok ellopják a személyes információkat, és veszélybe sodorhatják az Ön személyazonosságának ellopását. Hozzáférhet böngészési előzményeihez, e-mail fiókjaihoz és online banki és bevásárló fiókok bejelentkezési adataihoz, valamint közösségi média fiókjaihoz. Ez több, mint elegendő információ a személyazonosság ellopásához. Ha a kémprogram megkapja a banki vagy hitelkártya-adatait, felhasználhatja ezeket az információkat a nevében történő vásárlásokra vagy az adatok eladására más felek számára..

Ezenkívül a kémprogramok jelentős károkat okozhatnak a számítógépén és más eszközökön. Lemerülhet a számítógép memóriájában, és lelassulhat, lefagyhat, összeomlik vagy akár túlmelegedhet. A kémprogramok megváltoztathatják a keresőmotor eredményeit, megváltoztathatják a kezdőlapot és a beállításokat, vagy rosszindulatú webhelyeket szállíthatnak böngészőjébe.

Hogyan fertőzi meg a kémprogram a számítógépet?

A kémprogramok sokféle módon megfertőzhetik a készüléket. Íme néhány a leggyakoribb:

Drive-by letöltések

Autós letöltés esetén egy webhely vagy felbukkanó ablak automatikusan letölti a kémprogramokat a készülékére. Lehet, hogy figyelmeztetést kap, amely megadja a szoftver nevét, és engedélyt kér a telepítéséhez, de sok esetben egyáltalán nincs figyelmeztetés..

Szoftverletöltések

Néhány internetes szoftverletöltő program, különösen a fájlmegosztó alkalmazások, spyware is telepíthetnek az Ön készülékére. Ez a leggyakoribb az olyan szoftver ingyenes verziók esetén, amelyeket általában meg kell vásárolni.

Hamis kémprogram-elhárító programok

Egyes esetekben a kémprogramokat spyware-ellenes programként árnyékolják el. Ezek a programok meggyőzik Önt arról, hogy észlelnek és eltávolítanak spyware-t a számítógépéből. A futtatás után üzenetet kap, hogy a számítógépe tiszta, ha valójában spyware-t telepítettek rá. Ha megpróbálja eltávolítani a programot, a kémprogram továbbra is a számítógépen marad.

Linkek vagy mellékletek

A kémprogramokat, mint a legtöbb más rosszindulatú programot, linkként vagy e-mail mellékletként küldhetik el. Soha ne kattintson egy ismeretlen linkre vagy mellékletre, és ne nyisson meg e-mailt ismeretlen feladóktól. Ellenkező esetben kémprogramokat tölthet le és telepíthet a számítógépére. A rosszindulatú hivatkozásokra való kattintással fertőzheti meg eszközét egy féreggel is. Ezeket a férgeket rosszindulatú szoftverek terjesztésére használják annak a hálózatnak a segítségével, amelyhez az eszköz csatlakozik.

Mobil eszköz spyware

Egyes kémprogramok a mobil eszközöket célozzák meg. Az ilyen típusú spyware fertőzi az iPhone és az Android eszközöket, ha rosszindulatú kóddal rendelkező alkalmazást telepít. Ezek közül az alkalmazások közül néhány legitim, de megváltoztattak, hogy tartalmazzák a rosszindulatú kódot, mások rosszindulatúak, és mások hamis letöltési linkeket tartalmaznak.

Mit tehetek, ha a kémprogramokat észlelem a készüléken?

A spyware rendkívül nehéz lehet felismerni. Néhány figyelmeztető jel: a túl sok előugró ablakok száma, a böngésző spontán átirányítja Önt, és a böngésző kezdőlapja megváltozik. Egy másik általános jel, hogy a számítógép rendkívül lassan indul, indít programot, vagy fájlokat ment.

Ha gyanítja, hogy kémprogramokat tartalmaz a készüléken, azonnal el kell távolítania. Meg kell vásárolnia egy erőteljes kiberbiztonsági programot, amely fejlett kémprogram-eltávolító képességekkel rendelkezik. Az ilyen típusú program eltávolítja a kémprogramokat az eszközről és javítja a megváltozott fájlokat vagy beállításokat.

Miután eltávolította a kémprogramokat, lépjen kapcsolatba bankjával, hitelkártya-társaságával és más pénzügyi intézményekkel, hogy figyelmeztesse őket, hogy fiókja veszélybe kerülhet. Ezekben az esetekben lehet, hogy új bankszámlát vagy hitelkártya számot kell kérnie. Bizonyos esetekben lehet, hogy kapcsolatba kell lépnie a rendészeti szervekkel is.

Hogyan lehet megakadályozni a kémprogramokat?

Ha rendelkezik olyan eszközzel, amely csatlakozik az internethez, mindig fennáll a spyware és más típusú rosszindulatú programok veszélye. Számos lépést megtehet azonban a kémprogramok fertőzésének kockázatának csökkentése érdekében. Íme néhány módszer, amellyel megvédheti készülékeit a kémprogramoktól:

Használjon egy kémprogram-elhárító programot

Számos kémprogram-elhárító program található a piacon, amely beolvassa a számítógépet, és észleli a kémprogramokat. Ezért elengedhetetlen annak ellenőrzése, hogy spyware szoftvert vásárol egy megbízható internetes biztonsági szolgáltatótól. Időnként a kémprogramokat spyware-ellenes eszközökként árnyékolják el, ezért fontos megbízható szolgáltatót igénybe venni. A program megvásárlása után feltétlenül frissítse rendszeresen a maximális hatékonyság érdekében.

Állítsa be a böngésző biztonságát

Számos böngésző lehetővé teszi a biztonsági opciók alacsony és magas szintű beállítását. Tudja meg, hogy mely lehetőségek vannak az adott böngészőhöz. Egyes böngészők tűzfalként is működhetnek a sütik telepítése és a nem kívánt műveletek ellen.

Ne bízz a pop-upokban

A felbukkanó ablakokban megjelenő hirdetések és ajánlatok gyakran tartalmazhatnak vírusokat vagy kémprogramokat. Néhány ilyen felbukkanó ablak azt állítja, hogy a számítógépen vírus van, vagy állításuk szerint kiterjesztés az online élmény javítása érdekében. Ne kattintson az „Elfogadom” vagy az „OK” gombra a felbukkanó ablak bezárásához, mindig kattintson a piros „X” -re.

Gyakorold az internetes biztonságot

A többi rosszindulatú programhoz hasonlóan a kémprogramokat gyakran linkként vagy mellékletként szállítják. Vigyázzon az ismeretlen feladók e-mailjeiről, és soha ne kattintson a linkekre vagy a mellékletekre, ha nem tudja, mi azok.

Végső gondolatok

A kémprogramok előfordulása csökken, bár ez továbbra is jelentős veszélyt jelent a vállalatok számára. A spyware különösen veszélyes, mert megszerezheti bizalmas információit. Ezután ezeket az adatokat felhasználhatja személyazonosságának ellopására vagy drága költségek felszámítására a fiókjában.

Ha olyan eszközt használ, amely csatlakozik az internethez, mindig fennáll a rosszindulatú programok veszélye. A szükséges óvintézkedések meghozatalával azonban megvédheti magát és eszközeit a spyware ellen.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map