Mik a számítógépes férgek? Mit tegyen velük?

Számítógépes féreg Spam Mail laptopA számítógépes féreg, vagy egyszerűen a féreg, egy olyan típusú rosszindulatú program, amely megfertőzheti a számítógépeket és automatikusan elterjedhet. A különbség a szokásos számítógépes vírusok között az, hogy a férgeket nem kell a tulajdonosnak telepítenie. A féreg a hálózatok és az operációs rendszerek sebezhetőségét használja terjesztésére. A férgekhez gyakran csatlakozik káros szoftver. Az alábbiakban elolvashatja, hogy milyen típusú férgek vannak, és hogyan tudja megvédeni magát ezek ellen. Ezen felül megtudhatja, mit kell keresnie, hogy megbizonyosodjon arról, hogy eszközét megfertőzte-e egy féreg.


Hogyan lehet fertőzni egy számítógépes féreggel?

A számítógépes féreget nem kell telepítenie az eszköz tulajdonosának. A nap folyamán a számítógépeket floppy lemezek fertőzték meg, férgekkel. Természetesen ez már nem történik meg, de néha az első fertőzéshez USB-eszközt használnak. Manapság azonban manapság a férgek káros e-mailek vagy linkek útján lépnek be a számítógépbe.

Ha egy számítógépet vagy egy hálózatot megfertőzött egy féreg, a féreg automatikusan megkeresi más eszközöket, amelyek megfertőzik. Ez azt jelenti, hogy amikor a fertőzött laptopot csatlakoztatja az otthoni hálózathoz, a féreg megpróbálja megfertőzni a hálózatot. Ezután a féreg megpróbál más eszközöket megtalálni a hálózaton keresztül, például laptopokat, okostelefonokat és táblagépeket. Ez azt jelenti, hogy csak fertőzött hálózathoz való kapcsolódással fertőzhet meg. Az alábbiakban láthatja, hogyan működik ez.

Számítógépes féregfertőzés Netwerk

Különböző típusú számítógépes férgek

Minden operációs rendszerhez vannak férgek. Tehát függetlenül attól, hogy van Windows, Linux, iOS vagy Android eszköz, mindig megfertőzhet. Néhány férget kifejezetten az operációs rendszerek egyik típusára készítik. Ez azt jelenti, hogy csak a Windows eszközöket képes megfertőzni. Ezenkívül meg lehet különböztetni a különféle típusú férgeket. Az alábbiakban olvashat ezekről a különböző férgekről.

Hasznos teher férgek

A leggyakoribb féreg az, amely kártékony szoftverekkel fertőzi meg az eszközt. Az ilyen típusú féreg egy hibrid, amely egyaránt aktívan próbál új eszközöket keresni és rosszindulatú programokat telepíteni. A hackerek az ilyen típusú hibrid féreggel fájlokat olvashatnak vagy törölhetnek. A féreghez csatolt adware, spyware, ransomware vagy egyéb típusú rosszindulatú programokat „hasznos tehernek” nevezzük. Bizonyos módon a féreget csak eszközként használják a káros szoftverek terjesztésére.

Bot férgek

A hibrid férgek típusán kívül vannak bot férgek is. A bot férgek a fertőzött eszközt „zombi” vagy „bot” -vá változtatják. Ezek a fertőzött eszközök hálózatot alkotnak, amelyet botnetnek hívunk. Egy hacker vagy „botmaster” irányítja ezt a hálózatot, és ezzel együtt az összes fertőzött számítógépet. Az eszközök bármilyen parancsot végrehajthatnak, amelyet a botmaster ad nekik. Ilyen módon a botmester a botnet felhasználásával egyidejűleg nagyszámú eszközzel ellátogathat egy weboldalra, ami kiszolgálókat enged be. Ez a támadás egy úgynevezett DDoS támadás..

E-mailek férgek

Az e-mail férgek egyre inkább elterjedtek. Ezek a férgek elterjednek azáltal, hogy automatikusan e-mailt küldenek a névjegyzék minden címére, miután a számítógép megfertőződött. Ez általában leginkább e-mailek útján történt, de manapság a közösségi média ideális ezeknek a férgeknek. Lehet, hogy furcsa üzeneteid vannak egy Facebook kapcsolattartótól, amivel még évek óta nem beszéltek. Valószínűleg ez egy féreg próbált hozzáférni az eszközéhez.

Etikai férgek

Végül, létezik egyfajta féreg is, amelyet „etikus” férgeknek nevezünk. Ezeknek a férgeknek nincs mellékelt káros szoftvere, de frissítéseket vagy javításokat végeznek az ismert biztonsági szivárgásokkal kapcsolatban. Megfertőzik azokat a régebbi rendszereket, amelyek biztonsági szivárgást mutatnak, hogy megjavítsák ezeket. Ez jó módszernek tűnik ezeknek a problémáknak a megoldására, de a valóságban már senki sem használja ezt a típusú féreget. Néhányan kifogásolják az etikus férgek használatát, mert engedélyük nélkül mégis támadják meg rendszerüket.

Mit tehetsz a fertőzés megelőzésére??

A fertőzés megelőzéséhez a legfontosabb dolog az operációs rendszer, a szoftver és a virusscanner frissítése. A férgek ezeknek a rendszereknek a biztonsági megsértéseit használják az eszközhöz való hozzáféréshez. A régebbi rendszerekben, amelyeket a közelmúltban nem frissítettek, gyakran sok gyenge pont van, mert a gyártó leállította a frissítést. Az új rendszereket folyamatosan fejlesztjük és ennek megfelelően frissítjük. Ezért az új rendszereknek kevésbé esélye a fertőzésre.

Másodszor, mindig vigyáznia kell a furcsa e-mailekre, az e-mailekhez csatolt fájlokra és a közösségi médiában található üzenetekre. Időnként olyan linkeket talál, amelyek férgeket tartalmaznak. A fertőzés megelőzéséhez a következőket teheti:

 • Soha ne nyisson meg olyan e-maileket, amelyekben nem bízol.
 • Ne töltsön le furcsa e-mailekhez csatolt fájlokat
 • Soha ne kattintson a nem megbízható linkekre (e-mailekben, webhelyeken vagy közösségi médiában).

Végül fontos, hogy legyen egy jó virusscanner. Egy jó víruskereső ideális, ha meg akar találni a férgeket, és karanténba helyezi őket. A virusscanner értesíti Önt, amikor felfedezte a féreget, és megteszi a megfelelő intézkedéseket annak törlésére.

Honnan tudja, hogy fertőzött-e egy számítógépes féreg??

Meglehet, hogy nehéz kideríteni, hogy az eszköz fertőzött-e egy féreggel, vagy sem. A számítógépes féreg egyes tünetei más típusú rosszindulatú programokra is vonatkozhatnak, vagy akár azt is jelenthetik, hogy a számítógép egyszerűen öregszik. Ha azonban a számítógép ezen tünetek közül egynél többet mutat, nagy eséllyel fertőzött:

 • Férgek nagyítóvalA számítógép lefagy vagy összeomlik
 • A számítógép furcsa zajt ad, vagy furcsa üzeneteket vagy képeket jelenít meg
 • Kap egy üzenetet a tűzfalaktól
 • A fájlokat megváltoztatta, de nem Ön
 • Az operációs rendszertől hibaüzenet jelenik meg
 • Hiányoznak a fontos fájlok
 • Furcsa fájlok vagy hivatkozások jelennek meg az asztalon
 • A számítógép lassú
 • A böngészője lassú vagy nem működik
 • Az üzeneteket az Ön névjegyzékéből az emberek elküldik anélkül, hogy tudta volna, e-mailben vagy a közösségi médián keresztül

Hogyan lehet megszabadulni a számítógépes féregtől?

Ha egy féreg megfertőzi a készüléket, nagyon nehéz lehet megszabadulni tőle. A legjobb dolog, amit egy ilyen helyzetben megtehetsz, az online ellenőrzés, hogyan lehet a legjobban megszabadulni az ilyen típusú féregtől. Amint el tudtad olvasni, sokféle típusú férgek léteznek, ami azt jelenti, hogy vannak különféle módszerek is a megszabadulásra. Az egyik fontos lépés, hogy azonnal vegye le eszközét a helyi hálózatról. Így megakadályozhatja a féreg terjedését a hálózat más eszközeire. Ellenőrizze külön az összes külső tárolóeszközt, például az USB-meghajtókat is, férgek szempontjából.

Végső gondolatok

A számítógépes férgek olyan kártékony kártevők, amelyek sok problémát okozhatnak velük. Ezek a férgek automatikusan megtalálják a hálózatot a rosszindulatú programok elosztására az összes csatlakoztatott eszközön. Sokféle féreg létezik, tehát ha megfertőződik, meg kell találnia, hogyan kell kezelni az adott féreget. Megóvhatja magát a férgekkel szemben, ha az operációs rendszert és a szoftvert naprakészen tartja, és figyelemmel kíséri a furcsa üzeneteket vagy linkeket..

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map