Mik a Keyloggerek és hogyan lehet megvédeni magad?

A keyloggerek ma egyre gyakoribb kártékony programok, amelyek fenyegetik a fogyasztókat. Ezek a programok rögzítik a felhasználó által elvégzett minden egyes billentyűleütést, és a hackerek felhasználhatják ezeket az adatokat jelszavak és egyéb bizalmas információk megfejteni. Sajnos a keyloggereket nagyon nehéz felismerni. Ez azt jelenti, hogy adatai hosszú ideig veszélybe kerülhetnek anélkül, hogy tudnák. Olvassa el további információt arról, hogy mi a keyloggerek, hogyan működnek, és hogyan lehet megakadályozni őket, hogy hozzáférjenek a számítógépéhez.


Mi a Keylogging??

Keylogger Hacker LookingglassA keylogger, vagy a billentyűleütések naplózója egy olyan program, amely folyamatosan fut a számítógépen, és rögzíti az összes elvégzett billentyűleütést. Egyes szülők vagy munkáltatók használják gyermekeik vagy alkalmazottai online tevékenységeinek nyomon követésére, ám a számítógépes bűnözők az emberek adatainak lopására használják őket. Más esetekben a hackerek keyloggereket használnak a vállalkozások és a kormányok kémkedéséhez és az adatokhoz való hozzáféréshez.

Ahogyan a keylogger nyomon követi a billentyűleütéseket, az információkat online módon elküldik a hackerek adatbázisához. A hackerek itt rendezik az adatokat, és kitalálhatják a felhasználónevet és a jelszót a pénzügyi és online vásárlási fiókokhoz.

A billentyűzet-kezelők nem lassítják le a felhasználók számítógépét, ami megnehezíti őket. Néhányan beágyazódnak az operációs rendszerbe. Az ilyen típusú blokkolókat rootkit vírusoknak nevezzük. Más típusú billentyűzet-kezelők érintik a böngészőket, alkalmazásokat és weboldalakat, és mindenki, aki használja őket, veszélybe kerül.

Számos különféle típusú keylogger használható, amelyet a hackerek használhatnak. A hardver verziók apró eszközök, amelyek a billentyűzet és a számítógép közé vannak helyezve, hogy több száz billentyűleütést rögzítsenek. Nem valószínű azonban, hogy valakit ültet az otthonába. A szoftververziók sokkal inkább fenyegetik a felhasználókat. A szoftver alapú keyloggerek beágyazódnak a számítógépbe, az alkalmazásokba vagy a böngészőbe.

Mennyire gyakoriak a keyloggerek?

A rosszindulatú keyloggerek, például a Zeus Trojan, sokkal gyakoribbak. Valójában a Symantec jelentése kimutatta, hogy a rosszindulatú programok közel 50% -a nem árt a számítógépnek, hanem személyes adatok gyűjtésére szolgál..

A pontos statisztikákat nehéz elkészíteni, de a SANS Intézet kutatója, John Bambenek becslései szerint az Egyesült Államokban körülbelül 10 millió számítógépet fertőzöttek a kulcsfontosságú blokkoló kártevőkkel. És a Kaspersky Labs több mint 300 típusú keyloggert azonosított. Ezek a statisztikák arra utalnak, hogy a keyloggerek a rosszindulatú programok rendkívül gyakori formája, és egyre népszerűbbek.

Mik a kockázatok??

A keyloggerek különböznek a többi rosszindulatú szoftverektől, mivel nem ártanak a számítógépének vagy az operációs rendszernek. A keyloggerek legnagyobb veszélyét a hackerek használhatják a jelszó és a billentyűzet segítségével bevitt egyéb információk megfejteni.

Ez azt jelenti, hogy a számítógépes bűnözők kitalálhatják a PIN-eket, a számlaszámokat és a bejelentkezési információkat a pénzügyi, játék- és online vásárlási fiókokhoz. Miután megszerezték ezeket az információkat, átutalhatnak pénzt a bankodból, kifizethetnek drága hitelkártya-számlákat, vagy bejelentkezhetnek számláira.

A hackerek kulcstartókat is használnak a szervezetek és kormányok kémkedéséhez, ami pusztító biztonsági és adat-megsértéseket eredményezhet.

Ráadásul a billentyűzet-tárolókat nehezen észlelik. Ennek oka az, hogy ezek nyilvánvalóan nem befolyásolják a számítógépet. Lehet, hogy a keylogger sokáig dolgozik, mielőtt a felhasználó rájön, hogy valami nincs rendben.

Hogyan fertőzi meg a billentyűzet-kezelő a számítógépet?

Leggyakrabban a keyloggers trójai vírus segítségével megfertőzi a számítógépet. Ez egy olyan típusú szoftver, amely állítólag hasznos eszköz, de valójában egy eszköz a rosszindulatú programok szállításához. Amikor a felhasználó letölti az eszközt, előfordulhat, hogy nem működik. Mindkét esetben a program rosszindulatú programokat telepít a számítógépére.

A hackerek általában adathalászatot használnak a trójai vírus számítógépre való bejutására. A keylogger telepítésre kerül, amikor a felhasználó linkre kattint, vagy egy adathalász e-mailből megnyit egy mellékletet. Telepíthető akkor is, ha egy felhasználó egy rosszindulatú webhelyet keres egy sebezhető böngészővel. A keylogger akkor aktiválódik, amikor a felhasználó belép az oldalra.

Még ha a számítógépen is van egy rosszindulatú program, ez nem akadályozhatja meg a keyloggereket, hogy bekerüljenek a rendszerébe. Ennek oka az, hogy a keyloggingnak van néhány jogszerű felhasználása, és a biztonsági programok gyakran figyelmen kívül hagyják. Más esetekben a keylogger telepítésre kerül egy frissítés során. Sajnos nagyon nehéz lehet megvédeni számítógépét a keylogging szoftverekkel szemben.

Hogyan lehet megvédeni magát a keyloggertől??

A legjobb védelem a keyloggerek ellen az, hogy megakadályozzák őket, hogy a számítógépre kerüljenek. Íme néhány a legfontosabb lépés, amelyet megtehet azért, hogy megvédje magát a keyloggertől:

Használjon víruskereső szoftvert

A víruskereső szoftverek elengedhetetlenek a számítógép védelmére a különféle rosszindulatú programok ellen. Ez megóvhat a billentyűloggerektől, de előfordulhat, hogy néhány további lépést meg kell tennie a szoftver ehhez. A legtöbb víruskereső társaság rendelkezik a keyloggerek adataival az adatbázisban, ám a keyloggereket potenciálisan rosszindulatú kategóriákba sorolják. Ellenőrizze, hogy a rosszindulatú programok alapértelmezett beállítása felismeri-e őket. Ha nem, akkor konfigurálja a szoftvert úgy, hogy az legalább megvédjen a szokásos billentyűloggerektől.

Tartsa naprakészen a számítógépet

Fontos, hogy a számítógép és a szoftver naprakész legyen, hogy extra védelmet nyújtson a rosszindulatú programok ellen. Ennek oka az, hogy a keyloggerek és más típusú rosszindulatú programok gyakran észlelik és kihasználják a rendszer sebezhetőségét a számítógép megfertőzéséhez. Ennek esélyének csökkentése érdekében rendszeresen frissítse az operációs rendszert, az alkalmazásokat, programokat és szoftvereket.

Rendszeresen cserélje ki jelszavát

Jó gyakorlat a jelszavak rendszeres frissítése, például néhány hetente. Ha a jelszavát ellopták, a hackerek valószínűleg nem fogják azonnal felhasználni. Ha elég hamar megváltoztatja, az már nem lesz hasznos a hackerek számára. A jelszó gyakori megváltoztatásával hozzájárulhat fiókjainak megvédéséhez a keyloggerek ellen. Mivel ezeknek a jelszavaknak a nyomon követése túl nehéz, fontolja meg a jelszókezelő telepítését, amely segít.

Használja a képernyőn megjelenő billentyűzetet

Noha ez nem nagyon ismert, a Windows rendelkezik egy képernyő-billentyűzettel, amelyet jelszavak és egyéb bizalmas információk beírásához használhat. A keylogger általában nem rögzíti a képernyőn megjelenő billentyűzeten végzett kattintásait. Ezért a képernyőn lévő billentyűzettel számlaszámok, jelszavak és egyéb érzékeny információk bevitele jó módszer az adatok védelmére..

Hogyan lehet eltávolítani a Keyloggereket?

Noha a rosszindulatú programok és a kémprogramok elleni szoftverek segíthetnek a keyloggerek felismerésében és eltávolításában, a legjobb megoldás az anti-keylogger szoftver használata. Ez a típusú szoftver ellenőrzi a számítógépen futó összes folyamatot. Ide tartoznak az operációs rendszerek, a háttér-szolgáltatások és az alkalmazások, a BIOS, a hálózati beállítások és a böngészők. Egy másik típusú szoftver, amely eltávolíthatja a keyloggereket, egy anti-rootkit program, amely a keyloggereket telepítő vírusokat célozza meg.

A anti-keylogging szoftver használata mellett annak ellenőrzésének másik módja az, hogy megnyitja a Feladatkezelőt, és megnézheti, hogy mely programok futnak. Ha ismeretlen programokat lát, végezzen online keresést, hogy megtudja, vannak-e ezekkel a névvel rendelkező keyloggerek. Ez segít kitalálni, hogy vannak-e keyloggerek a rendszeren.

Íme néhány a legjobb szoftveropció, amely segíthet eltávolítani a keyloggereket:

SpyShelter

A SpyShelter különféle funkciókat hajt végre, hogy megvédjen Önt a keyloggerekkel szemben. Ha folyamatosan fut, akkor azonosítja azokat a keyloggereket, akik megpróbálnak belépni a rendszerbe, és megakadályozzák őket a számítógép megfertőzésében. Emellett beolvassa a számítógépet a meglévő keyloggerek azonosításához és eltávolításához. Végül, ez a szoftver titkosítja a billentyűleütéseket, így haszontalanok lesznek a billentyűzet-tárggyalók számára. Ez a szoftver jelenleg csak Windows operációs rendszerekre érhető el.

Zemana

A rosszindulatú programok ellen a Zemana rendelkezik egy anti-keylogger rendszerrel is. Ez a program folyamatosan fut, nyomon követi tevékenységét, és beolvassa a letöltéseket. Rendszeres rendszervizsgálatokat is futtat a rosszindulatú tevékenységek ellenőrzése céljából. Ezenkívül a Zemana rendelkezik titkosítási funkcióval az adatok online továbbításához, egy rosszindulatú programok szkenneréhez és a ransomware védelemhez. Több funkcióval rendelkezik, mint a SpyScanner, bár szinte annyit nem képes felismerni a Keyloggereket, mint a SpyScanner. A Zemana jelenleg csak a Windows felhasználók számára érhető el.

Malwarebytes Anti-Rootkit

Ha a blokkolásgátló programok nem tudják eltávolítani a keyloggereket, próbáljon meg egy anti-rootkit programot. A Malwarebytes Anti-Rootkit kiváló ingyenes program, amely a teljes operációs rendszeren átvizsgálja a keyloggereket és a telepítéshez használt rootkit vírusokat. A szkennelés végrehajtásához parancsot kell adnia a programnak, mivel nem folyamatosan futnak. Ha teljes vizsgálatot választ, a program a rendszer újraindítását is elvégzi. Az Anti-Rootkit program csak Windows esetén érhető el.

Kaspersky Security Scan

A Kaspersky Security Scan kiváló víruskereső program, amely azonosítja a rootkit programokat és a keyloggereket, valamint az egyéb típusú rosszindulatú programokat. Van egy ingyenes program verzió, amely mélyreható biztonsági ellenőrzéseket végez, valamint olyan fizetős verziók, amelyek online identitásvédelmi modulokat tartalmaznak. A Kaspersky Security Scan elérhető Windows, Mac, iOS és Android operációs rendszerekre.

Végső gondolatok

A Keylogger egy olyan típusú rosszindulatú program, amely hónapok vagy évekig futhat a számítógépen az Ön tudta nélkül. A hackerek ezután felhasználhatják az adatok megfejtésére, a fiókok elérésére, a pénz átutalására vagy a nagyobb költségek felfutására.

Saját és fiókjainak a keyloggerekkel szembeni védelme érdekében a sokoldalú megközelítés a legjobb. Egy hatékony, rosszindulatú programok elleni program használata, amely megkeresi a keyloggereket, a jelszavak rendszeres megváltoztatása és a rendszer frissítése. Ezen felül a biztonságos böngészés és a rosszindulatú programok azonosításának előmozdítása fontos módja annak, hogy megvédje magát és számítógépét a keyloggertől..

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me